Πεντανόστιμο φαγάκι, αγαπημένο σε πολλούς.
Το κοτόπουλο πριν το ψήσω, το "γεμίζω" κάτω από την πέτσα του με τυρί και σκορδάκι, που του πάει πολύ.
Μην παραλείψετε την φέτα στο τέλος, δίνει στο φαγητό αυτό ιδιαίτερη νοστιμιά.
Τι χρειαζόμαστε:
6 μερίδες κοτόπουλο (με την πέτσα του)
100 γρ. γραβιέρα
3-4 σκελίδες σκόρδο
5-6 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες
1 πράσινη πιπεριά
2 κρεμμύδια ξερά
2 κουταλάκια ρίγανη
1 κοφτό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι μουστάρδα σκόνη
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. κόκκινο γλυκό κρασί
αλάτι
500 γρ. χυλοπιτάκι
100-150 γρ. φέτα
Πως το φτιάχνουμε:
Κόβουμε την γραβιέρα σε μπαστουνάκια και το σκόρδο σε φετάκια.
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις μερίδες του κρέατος.
Ανασηκώνουμε από το πλάι την πέτσα από το κοτόπουλο σχηματίζοντας έτσι μία τσέπη στην οποία βάζουμε την γραβιέρα και το σκόρδο.
Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τις ντομάτες, πιπεριά, κρεμμύδια, αρωματικά, ελαιόλαδο, κρασί και αλάτι. Γίνεται έτσι μια πολύ νόστιμη κόκκινη σάλτσα με την οποία περιχύνουμε τις μερίδες του κοτόπουλο μέσα στη γάστρα. Προσθέτουμε και 1 κούπα νερό, κλείνουμε την γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί, μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο.
Ανοίγουμε την γάστρα και αφήνουμε το κοτόπουλο να ροδίσει. Αν ο φούρνος μας έχει γκριλ, τόσο το καλύτερο.
Όταν ροδίσει το κρέας, το βγάζουμε από την γάστρα και το κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στη γάστρα το χυλοπιτάκι, 2-3 κούπες νερό και αν θέλουμε 2 κουταλιές βούτυρο. Πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Όταν είναι έτοιμο και το χυλοπιτάκι, πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα, ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε στη γάστρα και το κοτόπουλο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Tuesday, 19 May 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
54 comments:
Πρωί πρωί και να βλέπεις ένα από τα ωραιότερα και αγαπημένα φαγητά σου είναι ότι καλύτερο.
Τέλειο Έλενα μου έφτιαξες και εσύ την μέρα μου.
Tο κόλπο με το γέμισμα κάτω από την πέτσα με τυρί και σκορδάκι, πολύ μου άρεσε!
Θα το εφαρμόσω την επόμενη φορά που θα κάνω κοτόπουλο ψητό!
Πολύ ωραίο φαγητό Ελενα.
Η μητέρα μου το ξεκινάει στην κατσαρόλα και το συνεχίζει στην γάστρα. Εγώ το έχω συνηθίσει σαν κι εσένα, απ' ευθείας στην γάστρα.
Εχθές επίσης έφτιαξα την κρεμμυδόπιτά σου.
Θα σου πω μόνο, ότι ελάχιστα κομμάτια έχουν σωθεί για σήμερα. Την εξαφανίσαμε, μας άρεσε πάρα πολύ!!
Καλημέρα Λίνα μου:)
Kαι δικό σου αγαπημένο?
Ενα φαγάκι που νομίζω αρέσει σχεδόν σε όλους!
Φιλιά!!
Κατερινάκι και σκέτο ψητό κοτόπουλο αν το γεμίσεις κάτω από την πέτσα, δίνει άλλη νοστιμιά!!
Αν δεν το κάνεις με χυλοπίτες, εκτός από τυρί και σκορδάκι, βάλε και φέτες λεμονιού και θα με θυμηθείς!
Ioυλία μου και η δικιά μου μητέρα στην κατσαρόλα ξεκινούσε το κοτόπουλο και το μετέφερε στην γάστρα για να αποτελειώσει το μαγείρεμα. Εγώ το έχω συνηθίσει απ' ευθείας στην γάστρα, όπως εσύ.
Χαίρομαι πολύ που ευχαριστηθήκατε την κρεμμυδόπιτα, καλοφάγωτη!!
Φιλιά!!
Ελενάκι μου, όπως λέει και το Κατερινάκι το κόλπο με την πέτσα είναι πολύ έξυπνο και πολύ πρακτικό. Μοσχοβόλισε το μπλοκ και τα περίχωρα με τις μυρωδιές σου !!!
Χρυσοχέρα μου εσύ !!!!
Ελενάκι μου, σου έστειλα και μέιλ χθες, δεν ξέρω αν το πήρες! Στείλε μου στο mtzirita@yahoo.com να δω μήπως δεν το έχω σωστά το δικό σου. Φιλιά πολλά και καλημέρα. Και βέβαια, γειά στα χέρια σου γι αλλη μια φορά!
πολύ νόστιμο το φάγακι σας σημέρα κοριτσια
μυρίζει μανούλα
Καλημέρα
Ελενάκι τι λαχταριστό που φαίνεται. Τέλειο το κολπάκι σου με την πετσούλα!
Καλημέρα Λενιώ! Υπέροχη ιδέα μου έδωσες για μεθαύριο που έρχεται ο γιος μου!!!
Πέρνα να πάρεις το γλυκάκι σου :)
Φιλιά
Έλενα,νόστιμο το φαγητό σήμερα!Το χυλοπιτάκι,οι χυλοπίτες τι γλυκές που γίνονται με κοτόπουλο ή κρέας!
Ελενάκι,μια ένσταση μόνο έχω:δε βάζω ποτέ την πέτσα,ούτε κι από το χωριάτικο-το τι ακούω βέβαια δε λέγεται,αλλά δε μ΄αρέσει καθόλου μέσα στο φαγητό.
Φιλιά!
eleni μαζί σου....και εγώ δεν την μπορώ καθόλου, άσε που στα μη χωριάτικά τη συχαίνομαι κιόλας....
Επίσης μία παρατήρηση:Το γεγονός ότι η μανούλες σας το ξεκινούσαν με κατσαρόλα είναι γιατί παλαιότερα τα κοτόπουλα ήταν ή χωριάτικα ή πιο σκληρά οπότε μόνο με γάστρα δεν έκανες δουλειά...και εγώ όταν έχω όχι ορνιθοτροφείου του ρίχνω μία βουτιά στην κατσαρόλα...
Παρόλα αυτά το φαγητό αυτό είναι τέλειο και μου άρεσε το κόλπο με το μπλέντερ για τη σάλτσα...θα δοκιμαστεί
Τι κρίμα που δεν μπορώ να τσιμπήσω με ένα πιρούνι το σημερινό σας υπέροχο φαγάκι.
Η τεχνολογία είναι πολύ πίσω τελικά.
sgr
Μαράκι μου καλώς όρισες!! Ελα και μας έλειψες τόσες μέρες!!
Αισθανόμουνα ... μισή δηλαδή!
Φιλάκια:)
Mαράκι μου (Τζιριτάκι) τώρα το είδα το μέιλ σου, καλά που μου το είπες, γιατί δεν είχα ανοίξει την Οtenet εχθες καθόλου.
Θα σου στείλω μέιλ το απογευματάκι, μόλις ξελασκάρω λίγο από διαβάσματα και λοιπά και λοιπά!
Φιλάκια:)
Βικάκι μου μαμαδίστικο το φαγητάκι μας σήμερα, με δικές μου ... ζουζουνιές;-)
Φιλιά πολλά!
Ρενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ,έλα να φάμε:))
Φιλάκια!!
Γιώργη μου με το καλό να δεχθείς τον γιόκα σου!!!
Γλυκό άκουσα και έρχομαι τρεχάτη:)
Elenaki την πέτσα δεν την θέλω ούτε κι εγώ και σχεδόν πάντα ζητάω να μου την αφαιρέσουν, όταν κάνω το κοτόπουλο στην κατσαρόλα.
Εκτός από όταν το κάνω Μιλανέζα, για να πάρει νοστιμιά το φαγητό, και μετά την αφαιρώ.
Ομως στο ψητό κοτοπουλάκι που φίνεται ξεροψημένη και τραγανή, την αφήνω.
Δεν έχω ιδέα τι λένε για την πέτσα, σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρεις φαντάζομαι.
Φιλάκια!!
Αμαλία έχεις δίκιο, καμιά σχέση τα κοτόπουλα παλιά με τα σημερινά.
Ειδικά αυτά που αγοράζουμε εμείς στις πόλεις, που δεν έχουμε την τύχη να βρούμε "χωριάτικα".
Η σάλτσα στο μπλέντερ είναι το κάτι άλλο, πάρα πολύ νόστιμη και δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό.
Κίσις (που λέμε στην πατρίδα μου;-)
Λιζάκι μου άστα, δράμα μεγάλο χα χα χα!!
Φιλάκια πολλά!!
Έλενα,όλο το λίπος βρίσκεται στην πέτσα.Όταν λένε υγιεινό το κοτόπουλο εννοούν χωρίς πέτσα.Τι να σου πω,γενικά δε μ΄αρέσει καθόλου το λίπος από τα κρέατα,σε αντίθεση με τον άντρα και τις κόρες.Γκρινιάζουν,μόλις τα βλέπουν καθαρισμένα και να φανταστείς το πρόβλημα με τη χοληστερόλη δεν το έχω εγώ.
Φιλιά!
Και αν ειναι και κοκορας απο τα μερη σας, ακομα καλυτερα.
:)
Μύρισε το κοτοπουλάκι σου Έλενα, κι έχω μια πείναααα.
Φλκ.
Ahhh, this is greek comfort at it's best...will I get to taste this in the summer?
Μμμμμμμ!!!
Μέχρι εδώ μοσχοβόλισε!!!
ότι έχει κοτοπουλάκι μ΄αρέσει πολύ!!!
Ελενάκι η συνταγή σου μου φαίνεται μούρλια!!!
Αυτά τα κολπα που κάνεις με τις πετσούλες που σηκώνεις και τις παραγεμίζεις με καλούδια, πολύ με τρελαίνουν!!!
Και ύστερα μου λες τεμπέλα!!! Ποια εσύ; Οι εμπνεύσεις σου δεν έχουν τελειωμό!!!!
φιλάκια πολλά!!!
Καλό απόγευμα!:)
σιγουρα θα ειναι νοστιμο. αφου εχει και ζυμαρικο που μαρεσει. και ειναι τετοια η ωρα που το ειδα, που μου τρεχουν τα σαλια. δεν εχω φαει και τπτ ολη μερα, λογω δουλειας και καταλαβαινεις. εφτασε η μυρωδια του στην μυτη μου και η νοστιμια του στο στομα μου. αυριο θα το μαγειρεψω. ωραια ιδεα μουδωσες. ευχαριστω.
καλο σου απογευμα.
πολύ νόστιμο το φαγάκι σου σήμερα, και μου τέλειωσαν οι σπιτικές χυλοπίτες, καιρός να πιάσω τον πλάστη, πω, πω!!! αν και μόλις έφαγα ζυμαρικό, ζήλεψα το φαγάκι σου η λιξούρο....
Τι να προσθέσω για ένα τέτοιο φαγάκι? Λαχταριστό και υπέροχο...κι εγώ στη γάστρα κατευθείαν το φτιάχνω με κόκορα και γίνεται ανάρπαστο!
Τι να προσθέσω για ένα τέτοιο φαγάκι? Λαχταριστό και υπέροχο...κι εγώ στη γάστρα κατευθείαν το φτιάχνω με κόκορα και γίνεται ανάρπαστο!
MYΡΙΣΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΩ.ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΑΠ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ ΦΑΓΗΤΑ.ΥΠΕΡΟΧΟ!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.
πεινάωωωωωω!
και προσπαθώ να το ξεχάσω και νάσου το κοτοπουλάκι!
καλό βράδυ, έλενά μου!
Eλενα, ψηφίζω κοτόπουλο με τα χίλια :)))
(το πηρες το μέιλ μου προχθές; ή χτες ήταν; τα 'χασα η αφηρημενη :))
Με τη μοσχοβολιά του μας υποδεχόταν η γιαγιάκα μου στην πόρτα στο χωριό κάθε Σάββατο μεσημέρι...
Μέχρι σήμερα είναι το αγαπημένο μου!
Αυτά τα μικρά χυλοπιτάκια στην Πάτρα τα λέγαμε τουτουμάκια! Χαχα! Νόστιμο φαγάκι!
Νόστιμο και αγαπημένο φαγητό! Βλέπω ότι βάζεις διάφορα μυρωδικά, εγώ να σου πω το κάνω μόνο με κρεμμύδια, ρίγανη και σκόρδο. Θα δοκιμαστεί συντόμως!
Ελενάκι δεν κατάλαβα ότι μιλούσες για το λίπος. Ετσι όπως είπες "το τι ακούω", δεν κατάλαβα ότι εννοούσες τους δικούς σου χα χα χα!
Νόμιζα ότι εννοούσες το τι έχεις ακούσει ότι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση της πέτσας. Μα είπα κι εγώ, τι στο καλό μπορεί να προκαλέσει??
(είπαμε, είμαι και ξανθιά!!)
Φιλιά!!!
Αντώνη μου είχες αγοράσει τότε κόκορα, θυμάμαι καλά??
Καλός ήταν??
Φιλάκια!!
Ζαμπάκι μου, έλα να σου κάνω το τραπέζι!!
Κίσις!!!
Peter.... but of course!!!!
Και όχι μόνο αυτό εννοείται!!
Marian μου από κόλπα άλλο τίποτα!! Οσα θέλεις χα χα χα!!
Αλλο τα κόλπα, άλλο η τεμπελιά όμως!!
Πολλά φιλάκια:)
Γεια σου Εφη μου!!
Ολη μέρα δουλίτσα?? Καλή ξεκούραση εύχομαι!
Και καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!
Φιλιά:)
Γαστεροπλήξ, πιάσε τον πλάστη και στείλε και καμιά σπιτική χυλοπίτα κατά δω, που μόνο "ετοιματζίδικες" διαθέτουμε!!
Ακόμα θυμάμαι τις χυλοπίτες που έφτιαχνε η γιαγιούλα μου στο χωριό, τόσο νόστιμες νομίζω δεν έχω ξαναφάει.
Αλλο πράγμα οι σπιτικές χυλοπίτες πάντως!!!
Βetty μου με κόκορα ακόμα καλύτερο!! Είναι να μην γίνει ανάρπαστο??
Φιλιά!!
Σκρουτζάκo μου να έρχεσαι, να έρχεσαι!!
Θα σου έχω φυλαγμένη την μεριδούλα σου:)
Kαλό βράδυ anepidotoula μου:))
Μαριλενάκι μου το πήρα, το πήρα, σου απάντησα κιόλας!!
Φιλιά!!!
Βανούλα μου κι εμένα αυτό το φαγάκι την γιαγιούλα μου μου θυμίζει!! Αναμνήσεις γεμάτες νοστιμιά!!
Φιλιά:)
Κικίτσα
I like toutoumakia:)))
Καλά, πολύ μου άρεσε αυτή η λέξη χα χα χα!
Βig mama, γενικά χρησιμοποιώ αρκετά μυρωδικά στα φαγητά μου, την Αρτα και τα Γιάννενα που λέει και η φίλη μου η Ζαμπία χα χα χα!
Καλό βράδυ:)
Eλενα να εισαι σιγουρη οτι η ορεξη μας παντα βρισκεται στην κορυφη.
Καλημερα και απο εμενα.
Μονο καλος;
Καλημερα!
:)
Κική τουτουμάκια τα λέμε και στην Αιτωλοακαρνανία :Ρ
Post a Comment