Tuesday 26 May 2009

Κοτόπουλο με φορμαέλα και λαχανικά στη γάστρα

Σήμερα μας μαγειρεύει η Αμαλία κοτόπουλο με φορμαέλα και λαχανικά στη γάστρα.
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνει.
Χρειαζόμαστε:
1 κοτόπουλο συνήθως είναι στο 1.5kg ±
(αν βρούμε και χωριάτικο ακόμα καλύτερα....)
½ kg μανιτάρια
5–6 καρότα
3 κρεμμύδια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
3 πιπεριές κέρατο
½ φορμαέλα ή τυρί ρεγκάτο ή τυρί κίτρινο σκληρό για σαγανάκι
4–5 κουταλιές της σούπας γεμάτες μουστάρδα
6–7 φέτες τυρί του τοστ
Αλάτι, πιπέρι, λάδι
Παρατηρήσεις:
Τα λαχανικά μας τα πλένουμε όλα πάρα μα πάρα πολύ καλά.
Τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές τα κόβουμε σε φέτες, τα καρότα και τη φορμαέλα σε ροδέλες.
Αν έχουμε ρεγκάτο ή κάποιο άλλο τυρί το κόβουμε σε φέτες περίπου 1cm πάχος.
Για να το φτιάξουμε:
Σε βαθύ αντικολητικό τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι, Μετά από περίπου 5 λεπτά (ίσως και λιγότερο) δυναμώνουμε τη φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε τα καρότα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια σκεπάζουμε και αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά τους. Κατά διαστήματα ελέγχουμε να μην στεγνώσουν και μας καούν….όταν απορροφηθεί το νερό σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στην ησυχία τους μέχρι να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.
Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μερίδες, και το τοποθετούμε στην γάστρα. Αν θέλετε αλείψτε την βάση της γάστρας με λάδι, εγώ πάντως όσες φορές το έχω φτιάξει ποτέ δεν μου έχει κολλήσει…
Στη συνέχεια απλώνουμε τη φορμαέλα πάνω από το κοτόπουλο και πάνω από αυτήν τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Πάνω απ’ όλα απλώνουμε τις πιπεριές.Σκεπάζουμε τη γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και προσεκτικά με μία κουτάλα αφαιρούμε αρκετά από τα υγρά που έβγαλαν τα λαχανικά και το κοτόπουλο και τα βάζουμε ή στο μούλτι ή σε ένα σκεύος (εγώ συνήθως τα βάζω σε γυάλινο βαζάκι).
Προσθέτουμε αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί), πιπέρι, τη μουστάρδα και λάδι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά στη γάστρα.Τοποθετούμε και πάλι την γάστρα κλειστή στον φούρνο και την αφήνουμε περίπου 10 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο αλλά αφήνουμε την γάστρα μέσα, για να μην κρυώνει το φαγητό μας..
10 λεπτά πριν σερβίρουμε απλώνουμε πάνω απ’ όλα το τυρί του τοστ και αφήνουμε το φαγητό στον φούρνο σκεπασμένο να λιώσει το τυρί.
Καλή μας όρεξη!!
Αμαλία

42 comments:

ΙΟΥΛΙΑ said...

Αμαλία ωραίο και χορταστικό το κοτοπουλάκι σου!
Δεν κατάλαβα όμως πόσο τυρί βάζεις.
Φορμαέλα ευτυχώς τώρα πια βρίσκω και σε μεγάλα Super Markets, παλιά μόνο στην Αράχωβα.

Matziris Kostas - δάσκαλος said...

Στη γάστρα γίνονται πάντα πιο νόστιμα τα φαγητά. Η πεθερά μου απ' την Ανάβρα -Γούρα Μαγνησίας είναι εξπέρ σ' αυτά. Έλα που τώρα η κουζίνα γίνεται όλη και πιο δυτικότροπη! Στο χέρι μας είναι λοιπόν να κρατήσουμε τις μεσογειακές γεύσεις και τους πατροπαράδοτους τρόπους μαγειρικής. Απίθανο φαίνεται το φαγητό που μας προσφέρεις σήμερα, Έλενα!!

Κατερίνα Κ. said...

M' αρέσει! Μ' αρέσει!!
Χωριάτικο κοτόπουλο δύσκολο να βρω, αλλά θα το δοκιμάσω με κοτόπουλο από τον χασάπη μου, τι να κάνω?
Και θα βάλω μπόλικα μανιτάρια που μας αρέσουν πολύ!

Rena said...

Πολύ νόστιμο φαίνεται. Βέβαια συμφωνώ με την Κατερίνα τα χωριάτικα κοτόπουλα δε βρίσκονται εύκολα στην Αθήνα. Όμως δεν πειράζει είναι ούτως ή άλλως πειρασμός. Μπράβο Αμαλία. Και η γάστρα του προσθέτει σίγουρα!

Maria B. said...

Μιαμ - μιαλ Αμαλίτσα ! πολύ ωραίος και έξυπνος τρόπος μαγειρέματος του κοτοπουλου. Λατρεύω την πιπεριά και νομίζω ότι θα το απογειώνει. Σίγουρα θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως - ίσως να μην βάλω το τυρί του τοστ.

καλή σας μέρα

Ειρήνη said...

Πολύ ωραία συνταγή. Η σάλτσα του πρέπει να γίνεται φανταστική και το ψήσιμο στη γάστρα σίγουρα συμβάλλει στην νοστιμιά. Μπράβο.

ΕΛΕΝΑ said...

Super το φαγάκι σου Αμαλίτσα!!
Με πιπεριές και μανιτάρια είναι δυνατόν να μην είναι νόστιμο?? Συν την νοστιμιά που θα δίνουν τα τυράκια.
Φαντάζομαι το ίδιο νόστιμο θα είναι και με άλλα είδη κρέατος.
Φιλιά!

Νίκη said...

Πω πω φαίνεται πεντανόστιμο... Θα το δοκιμάσω...

eleni said...

Αμαλία,σήμερα έσκισες!Νοστιμότατο θα είναι το φαγάκι σου!Μ΄αρέσει όλη αυτή η ποικιλία που έβαλες.Η φορμαέλα,τέλεια,μόνο που πρέπει να παραγγείλω.Λοιπόν,έχω χωριάτικο κοτόπουλο,θα το φτιάξω έτσι το τριήμερο,να φάνε και τα κορίτσια μου.
Φιλιά!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ said...

Τα φαγητά τα στέλνεις με κούριερ;
Καλό μεσημέρι

Amali said...

Ιουλία τυρί βάζεις όσο σου αρέσει, αλλά για τη δική μου τη γάστρα χρειάστηκα μισή φορμαέλα ίσα για να βάλω 1 στρώση. Αν η γάστρα είναι πιο μεγάλη τότε θα βάλεις περισσότερο ή πιο αραια.
καλό μεσημέρι

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

τέλειο το φαγάκι Αμαλία, την υπόλοιπη μισή φορμαέλα την τρώμε τηγανιτή για ορεκτικό, μέχρι να γίνει το φαγάκι!!!!!!!!!!!!

Amali said...

γειά σου Matziris Kostas με το ωραίο επάγγελμα, όντως στη γάστρα τα φαγητά γίνονται φοβερά, και εμένα με έχει βολέψει και γιατί διατηρούν τα υγρά τους και δεν στεγνώνουν για πολλή ώρα...
Χαιρετισμούς λοιπον στην όμορφη Μαγνησία
Αμαλία

Amali said...

Κατερίνα Κ. και εμένα τα μανιτάρια μου αρέσουν πάρα πολύ και μάλλον το παρακάνω κάποιες φορές....τα βάζω παντού!!!!!

Μαριλένα said...

καλέ,τι ωραιο φαγάκι!
:)))

γάστρα δεν εχω, να το βάλω στη λαδόκολα Αμαλιτσα;

Amali said...

ευχαριστώ Delicieuses, τα χωριάτικα κοτόπουλα θα έλεγα ότι βρίσκονται στην Αθήνα!!!!!!!!αλλά και με απλό μια χαρά γίνεται το φαγάκι αυτό!!!!

Amali said...

Μαράκι πρώτη φορά έβαλα τυρί του τοστ από πάνω για χάρη της φωτογράφισης πάντα το κάνω χωρίς και είναι φοβερόοοοο
πες μας εντυπώσεις

Amali said...

Ειρήνη ναι είναι πολύ ωραία η σάλτσα ειδικά αν είσαι λάτρης της μουστάρδας...

Amali said...

Έλενα δεν ξέρω για τα μανιτάρια αλλά η πιπεριά του πάει σούπερ...
Το ίδιο το έχω κάνει και με χοιρινό και είναι εξίσου νόστιμο, θεωρώ ότι και με μοσχάρι θα είναι καλό. Αν το δοκιμάσεις ενημέρωσε μας
καλό απόγευμα και προσοχή με την παραμόρφωση εγώ ήδη την πάτησα και "παραμορφώθηκα"
φιλιά

Amali said...

mama να μας ενημερώσεις για τα αποτελέσματα εεεε;;;;
Αν έχεις και παιδάκια πες μας αντιδράσεις!!!!
φιλιά
Αμαλία

Amali said...

έλα βρε eleni μην υπερβάλεις άκου έσκισα αυτό είναι το καθημερινο μου!!!!χιχιχιχιχιχι ευχαριστώ πάντως..
πες στα κορίτσια να σου φέρουν όταν έρθουν για το τριήμερο, ή εναλλακτικά μπορείς να βάλεις το τυρί που βάζεις στο σαγανάκι ή ρεγκάτο γίνεται εξίσου ωραίο...Βέβαια καλό είναι να προτιμούμε τα ελληνικά προϊόντα
πολλά φιλιά

Amali said...

Αγγελική γράψε διεύθυνση και έφτασεεεεεεεεεεεεεεεεειιιιιιιιιιιι
πολλά φιλιά

Amali said...

ααααααα ρε ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ δεν το 'λεγες πιο νωρίς και εγώ την έβαλα στην κατάψυξη για επόμενο φαγητό!!!!!!!!!!!!!
πολλά φιλιά
Αμαλί

Amali said...

μαριλένα ναι βάλτο στη λαδόκολλα, αλλά προσοχή γιατί βγάζει πολλά υγρά και θα σου σκιστεί αν προσπαθήσεις να τη σηκώσεις.
Μπορείς στο απλό το ταψί να το σκεπάσεις αλουμινόχαρτο και στο τέλος να το βγάλεις
πολλά φιλιά

Amali said...

Αααααααααα κάτι που θυμήθηκα!
πολύ ωραίο κοτόπουλο που πλησιάζει το χωριάτικο είναι και αυτά της Πίνδου τα εκτατικής εκτροφής. δυσεύρετο λίγο αλλά πολύ ωραίο!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Aμαλίτσα η φορμαέλα όπως λέει και η Γαστεροπλήξ, κάνει ένα από τα ωραιότερα σαγανάκια!!
Την κόβεις σε ροδέλες, την αλευρώνεις ελαφρά, την τηγανίζεις και .... δεν σου λέω τίποτε άλλο!!!

Amali said...

Ναι καλέ ξέρω να κάνω σαγανάκι τυρί...απλά εκείνη την ώρα δεν το σκέφτηκα να το κάνω και το έβαλα στην κατάψυξη...

Ξανθή said...

Πολύ ωραία ιδέα!!Μου αρέσουν πολύ τα φαγητά με πιπεριές!!
Δεν είναι υπερβολή όμως και τα δυο είδη τυριών!!

despoina said...

Μπράβο, Αμαλία. Εγώ φτιάχνω κάτι παρόμοιο με χοιρινές μπριζόλες. Μου άρεσε πολύ η ιδέα του τηγανιού όπου φεύγουν τα περισσότερα υγρά και η σάλτσα που φτιάχνεις με το ζωμό. Όσο για τη φορμαέλα δεν χρειάζονται και πολλά πολλά. Ευτυχώς τώρα τη βρίσκουμε ακόμα κι εμείς που ζούμε στην επαρχία.

ΑΧΤΙΔΑ said...

Αχ! αχ! τρελλαίνομαι , παίρνω μερίδα και φεύγω, κρατώ τη συνταγή να τη δώσω στο Δημήτρη!

Amali said...

ξανθή έχεις δίκιο,όπως είπα και στη Μαρία το εξτρά τυρί μπήκε για τις ανάγκες της φωτογράφισης!!!!!όχι ότι του έκατσε και άσχημα!!!!!!
καλό απόγευμα

Amali said...

Delicieuses μία διόρθωση:
τα χωριάτικα κοτόπουλα θα έλεγα ότι ΔΕΝ βρίσκονται στην Αθήνα!!!!!!
εκ παραδρομής παράλειψη...

Amali said...

despoina το κάνω όπως είπα και στην Έλενα και με χοιρινό, εξίσου ωραίο...ναι και στη σάλτσα με το ζωμό εκμεταλλεύεσαι τα υγρά του κρέατος και κερδίζεις σε νοστιμιά..
πολλά φιλιά

Amali said...

Αχτίδα τελικά δεν έχω καταλάβει ο Δημήτρης είναι για τα εύκολα ή για τα δύσκολα;;!!!!
πολλά φιλιά

mia maria said...

Καλά, πάρα πολύ ωραίο φαγητό!!! Φορμαέλα μια φορά, παλιά,είχα αγοράσει από την Αράχωβα και μόνο σαγανάκι ήξερα να την κάνω!

Amali said...

Χα χα big mama τώρα είδες και άλλο τρόπο μαγειρέματος της φορμαέλας...θα στείλω και άλλον εκτός του σαγανακίου στο εγγύ μέλλον...
φιλιά

Vana said...

Απλά υπέροχο!
Φτιάχνω έτσι και το χοιρινό και τις μπριζόλες για αλλαγή! Ό,τι έχει πιπεριές το λατρεύω :)))

Unknown said...

νάστε καλά υπέροχη ιδέα...γάστρα
αχχ τι μου κάνετε τρέχουν τα σάλια μου.....πολύ ωραίο

Λίνα said...

Πω - πω, τι είδαν τα μάτια μου νυχτιάτικα.......μου αρέσει και ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ.

Amali said...

Vana ναι ναι και το χοιρινό είναι υπέροχο έτσι...πιπεριές, ντομάτα μανιτάρια φέτα κλπ κλπ... τα αγαπημένα μου, όλα δηλαδή!!!!!!!

Amali said...

homemade η λύση σε πολλά μου φαγητά είναι γάστρα...ζεστά χωρίς πολλές φροντίδες και όχι στεγνωμένα φαγητά...
μάζεψε τα σάλια σου εεεε σε βλέπω!!!

Amali said...

Λίνα βραδιάτικα καλό είναι να μην φας θα σε πειράξει!!!! Άσε που οι πρωϊνοί δεν άφησαν και τίποτα (δεν ντρέπονται καθόλου...)Σε επόμενο πιάτο κάτι πρέπει να κρατήσουμε και για τους αργοπορημένους!!!
καλό βράδυ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...