Friday, 11 June 2010

Ψαρονέφρι κρασάτο με μανιτάρια

Το ψαρονέφρι είναι το φιλέτο του χοιρινού και βρίσκεται χαμηλά, στα δεξιά αλλά και στ’ αριστερά της σπονδυλικής του στήλης .
Η περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη είναι χαμηλότερη από εκείνη του μοσχαριού καθώς επίσης το λίπος του είναι λιγότερο κορεσμένο.
Οπότε είναι μια πολύ καλή πρόταση και χωρίς ας πούμε..... πολλές τύψεις !!!

Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε για να ταΐσουμε 4 άτομα:
1 κιλό ψαρονέφρι
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
350 γρ. μανιτάρια κομμένα φρέσκα ή μια κονσέρβα των 380 γρ.
200 ml λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
προαιρετικά διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας όπως μιξ μπαχαρικών για χοιρινό κλπ.
προαιρετικά χυμό ενός λεμονιού

Ξεκινάμε να το φτιάξουμε:
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε μερίδες, το πλένουμε πολύ καλά και το βάζουμε σ’ ένα μπολ. Ρίχνουμε από πάνω το κρασί, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.
Καλύτερα είναι να το βάλουμε από το βράδυ και να το μαγειρέψουμε την άλλη μέρα. Βγάζουμε το κρέας από το μπολ, το τοποθετούμε στην κατσαρόλα και ανάβουμε την φωτιά.
Το ζουμί που έμεινε στο μπολ το κρατάμε στην άκρη γιατί θα το χρειαστούμε αργότερα.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα αρχίζουμε να σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια. Μόλις τσιγαριστούν σβήνουμε με το ζουμί (μαρινάδα) που έχουμε κρατήσει.
Ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι – μπαχάρια και συμπληρώνουμε με λίγο νερό.
Σκεπάζουμε το φαγητό, βάζουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και το αφήνουμε στην ησυχία του για περίπου 1,5 ώρα – ελέγχοντας βέβαια που και που την ποσότητα του νερού -
Εάν έχετε χύτρα ο χρόνος βρασμού είναι περίπου μισή ώρα.
Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο -εάν θέλουμε- ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού, κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά.
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή με φρεσκοτηγανισμέτες πατατούλες.
ΤΙΡ: Όταν σοτάρουμε το κρέας επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε ξύλινες κουτάλες.
Το πιρούνι τρυπάει το φιλέτο και έτσι δεν μπορούν να κρατηθούν οι χυμοί του και δεν γίνεται ζουμερό.
Επίσης, είναι καλύτερα να μην βάζουμε πολύ νερό από την αρχή του μαγειρέματος, αλλά να συμπληρώνουμε στην πορεία, στην περίπτωση που χρειασθεί. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ωραία δεμένη η σάλτσα και δεν θα χαθούν οι γεύσεις από το φαγητό!
Καλή επιτυχία!
Μέτη

13 comments:

Vasia b. said...

Καλημέρα Μετάκι !!!!!
Τι νοστιμιές είναι αυτές που μας κερνάς σήμερα!!!!!
Λατρεμένο το ψαρονέφρι και το μαγειρεύω πολύ συχνά!!
Κρασάτο δεν το έχω φτιάξει όμως και μου αρέσει πολύ η ιδέα!!!
Πολλά πολλά φιλιά και καλό σαβατοκύριακο!!!!!

Πλεκτο Εγκωμιο said...

Καλημέρα καλημερα!!! Φανταστικό φαγητάκι...γεμάτο μυρωδιές!!

Unknown said...

πρέπει με αυτήν την συνταγή να δίνεται και μία δεύτερη (όχι τόσο καλή) γιά να έχουν να φάνε και οι υπόλοιποι,κάτι , μέσα στην οικογένεια !!!

Lila Xagorari said...

Mετάκι μερακλάκι θα σε λέω από δω και πέρα!! Βάλε και κρασάκι στο ψυγείο γιατί μου αρέσει πολύ το μεζεδάκι!!

eleni said...

Mέτη,τι νοστιμιές μας κερνάς!
Νοστιμότατο θα είναι το φαγάκι σου,περισσεύει κανένα κομματάκι;
Φιλιά!

Thalassenia said...

Συνταγή που ταιριάζει στις προτιμήσεις μου, ειδικά με λεμόνι!!!
Μπράβο!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Μετάκι με τις νοστιμιές σου!!
Σούπερ το κρασάτο που μας κερνάς σήμερα!
Φιλάκια πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

Εlena said...

Πολύ ωραίο το κρασάτο!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Anonymous said...

Ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου φαγητα!Πεντανοστημο!

ΑΚΑΝΕΣ

Phivos Nicolaides said...

Οι μυρωδιές έφθασαν μέχρι Λευκωσία και μας μέθυσαν από το κρασί... Καλό σαββατοκυρίακο.

Ελευθερία said...
This comment has been removed by the author.
Ελευθερία said...

δεν ξερω αν το ξερετε αλλα συνταγες σας βρηκα εδω http://syntages.hadnews.com/
ριξε μια ματια

maggy said...

Ναι το ειχα στειλει εγω σε αλλη συνταγη σας τους εστειλα μυνημα και το κατεβασαν

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...