Tuesday, 8 June 2010

Sorbet θυμάρι

Το θυμάρι είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι.
Ξέρετε ότι στην φαρμακευτική είναι γνωστό ως το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες?
Στην κουζίνα μας το χρησιμοποιούμε κυρίως στην μαγειρική, για να αρωματίζουμε και να νοστιμεύουμε διάφορα φαγάκια.. Σπάνια χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική.
Κάποια στιγμή όμως βρήκα φρέσκο θυμάρι και αποφάσισα να το τολμήσω και να φτιάξω sorbet. Το φανταζόμουν σαν κάτι πολύ αρωματικό. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Ένα sorbet που μοσχομυρίζει φρέσκο θυμάρι, πολύ δροσιστικό και με πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Χρειάστηκα
4-5 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
4 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
τον χυμό από μισό λεμόνι
Πως το έφτιαξα
Σε κατσαρόλα έβαλα το νερό και το θυμάρι. Μόλις το νερό άρχισε να βράζει, χαμήλωσα την φωτιά, σκέπασα την κατσαρόλα και άφησα να βράσει για 7-8 λεπτά. Σούρωσα πολύ καλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας, πρόσθεσα στο υγρό την ζάχαρη και άφησα το σιρόπι να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά .
Προς το τέλος πρόσθεσα τον χυμό από μισό λεμόνι.
Άδειασα σε μπολ και το τοποθέτησα στην κατάψυξη. Κατά τα γνωστά, επιβάλλεται χτύπημα κάθε δυο ώρες. Το έκανα δύο φορές.
Προτού σερβίρω, άφησα το sorbet για 5 λεπτάκια σε θερμοκρασία δωματίου.
Δοκιμάστε ένα διαφορετικό sorbet!
Καλή επιτυχία!

53 comments:

Lila Xagorari said...

Γειά σου βρε Έλενα με τα ωραία σου, μας έλειψες!!!!!!!

nostimia said...

Λίγο περίεργο μου ακούγεται, αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω.

Asteri (Maria) said...

Ααααχχχ σαν μου μύρισε καλέεεε χεχεχε με βλέπω να το φτιάχνω
Φιλάκιααα

Νίκη said...

Αχ ειναι οτι πρεπει το σορμπε... ειναι δροσερό και ελαφρυ όσο πρέπει!!

Πλεκτο Εγκωμιο said...

Πω πω πω δροσιά!!!!!! Φανταστικότατο και ευρηματικότατο!!! Αλήθεια με τον ίδιο τρόπο μπορώ να κάνω και σορμπέ φράουλα;

Ξανθή said...

Πολύ ιδιαίτερο!!

mia maria said...

Πω πω 'Ελενα, έγραψες πάλι!
Πολύ πρωτότυπο το σορμπέ σου!

Εφη said...

Με θυμάρι?
Καλά δεν πικρίζει?
Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω....
Πολύ πρωτότυπο πραγματικά!

Καλημέρα!

Un par de neuronas... said...

Το θυμάρι είναι labanda;

Φιλάκια, φίλη μου.

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημερούδια:))
Λιλάκι μου κι εμένα μου λείψατε πολύ!!
Το Σαββατοκύριακο ήμουν στα πάτρια, είχα απαίσια σύνδεση και καθόλου καλό σήμα λόγω καιρού!
Ξεμπέρδεψα από εξετάσεις κλπ, ελπίζω πλέον να τα λέμε κανονικά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Nostimia
έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα!
Καλή σου μέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Αστεράκι!
Το άρωμά του είναι πραγματικά απίστευτο!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη
και ιδιαίτερα χωνευτικό επίσης!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Πλεκτό Εγκώμιο
Με τον ίδιο περίπου τρόπο γίνονται όλα τα σορμπέ.
Αυτό που διαφέρει και έχει μεγάλη σημασία όμως, είναι η αναλογία νερού ζάχαρης.
Φιλιά, καλή σου μέρα.

ΕΛΕΝΑ said...

Ξανθή μου πραγματικά ιδιαίτερο!
Καλή σου μέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Big mama μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Φιλάκια, να έχεις μιαν όμορφη μέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Eφη, δεν πικρίζει καθόλου.
2 κούπες ζάχαρη έχει, γιατί να πικρίζει?
Δοκίμασέ το, αξίζει!
Καλή σου μέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Veronica μου, στην μετάφραση μου το εμφανίΖει στα ισπανικά σαν tomillo.
Φιλιά πολλά!

Xara said...

Προτοτυπία σε συνδιασμό με δροσιά!!
Τι να πω?
Μπράβο!

ΕΛΕΝΑ said...

Χαρούλα μου να σαι καλά, σε ευχαριστώ!
Να έχεις μιαν όμορφη μέρα!

Vasia b. said...

Πραγματικά πρωτότυπο sorbet και με πολύ ιδιαίτερο άρωμα!!!!
Μπράβο Έλενα με τις υπέροχες ιδέες σου!!!
Φαντάζομαι πόσο δροσιστικό θα είναι τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!!
Πολλά φιλάκια!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

όχι που θα σου ξέφευγε!!!
βάλε να δροσιστούμε!!!!!!

Maria Tzirita said...

Το σορμπέ είναι ό,τι καλύτερο για το καλοκαίρι! Και που να το φτιάξεις με μέντα Ελενάκι μου, εκεί να δεις δροσιά! Φιλάκια καλοκαιρινά!

Giorgos Varvakis said...

Πρωτότυπο, δροσιστικό, αρωματικό, ελαφρύ...ΥΠΕΡΟΧΟ Λενιώ μου!!
Φιλιά
Καλό μεσημέρι

Αστρο - Συμμορίτες said...

Βρε τι είστε εσείς!!!
Πραγματικά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μεταλλάξατε το σπίτι μας σε εργαστήριο gourmet.
Φιλιά πολλά!

Z. said...

Με βλέπω να ανεβοκατεβαίνω τα βουνά και τα λαγκάδια, ως άλλη βοσκοπούλα, να μαζεύω θυμάρι!
Τι μας κάνετε γιατρέ μου, τι μας κάνετε...
xxx

Amali said...

Το θυμάρι μ'αρέσει ιδιαίτερα, τα παγωτά και το στύλ τους επίσης...
το συγκεκριμένο πρέπει να είναι πολύ ωραίο, αλλά φαντάζομαι θα έχει ένα προβληματάκι:
Τρως φαγητό και θες ένα σορμπέ να σου αλλάξει η γεύση, παίρνεις και τρως το θυμάρι χονεύεις και μετά ξαναπεινάς και μετά θυμάρι πάλι και.....χιχιχιχιχι

Μπράβο Λενιώ!!!

πολλά φιλιά και καλά σας αποτελέσματα

**Και στη Βάσια μας επίσης εεεε;;;

Pansofix said...

απο τα πιο ιδιαιτερα που εχω ακουσει μαζι με το παγωτο μουσταρδα που βρηκα καποτε...θα πρεπει να μυριζει μοναδικα!!!

kiki said...

Μου θυμίζει...τα παλιά! ;-)

apinkdreamer said...

βλεπω κι εσυ καταπιαστηκες με βοτανα αυτη την εβδομαδα!!!
πρωτοτυπο και γευστικο φαινεται!
περιμενω να δοκιμασεις στις υπεροχες συνταγες σου και καποιο απο τα δικα μου μαγικα βοτανα!
φιλια!!!

eleni said...

Έλενα,δροσερό θα είναι!
Δηλαδή είναι κάτι σαν γρανίτα;Πολύ εύκολο στην παρασκευή.Απορώ πώς θα είναι το θυμάρι σε γλυκιά γεύση.
Φιλιά!

Rena said...

Εχω μια γλαστρούλα με θυμάρι στο μπαλκόνι μου λες να το δοκιμάσω;

Peter M said...

Fantastiki syntagh, Elena. Proti fora akou gia sorbet me thimari.

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Vasia μου!!
Πως πήγατε με τις εξετάσεις??
Καλά αποτελέσματα στα παιδάκια μας!

Πραγματικά πολύ δροσιστικό αλλά και πολύ αρωματικό γίνεται το sorbet, μοσχοβολά θυμάρι!
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπλήξ χα χα χαα!
Κάποια εποχή είχα ... σορμπεδιάσει τα πάντα.
Επίσης είχα γρανιτιάσει τα πάντα!
Σκέτη γλωσσοπλαστρα έχω γίνει, δεν μπορείτε να πείτε:PPP

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου το χω φτιάξει με μεντα, πραγματικά εξαιρετικό!
Το αγαπημένο μου sorbet πάντως, εξακολουθεί να είναι το λεμόνι, του χω μιαν αδυναμία είπαμε;-)
Φιλάκια Μαράκι!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργο μου σε ευχαριστώ πολύ, πολλά φιλιά κι από μένα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Συμμοριτάκια είστε απίθανα!!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαμπάκι μου σε κάτι βουνά και σε κάτι ραχούλες το ξετρύπωσα κι εγώ το θυμαράκι, βουκολικές καταστάσεις δηλαδή;-)
Φιλάκια ματς μουτς!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα μου το πέτυχες χα χα χα!!
Κάπως έτσι γίνεται η διαδικασία!

Σε ευχαριστώ για τις ευχές, καλά πήγαμε, άντε να βγουν και τα αποτελέσματα να δούμε τι ψάρια πιάσαμε!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Pansofix μου έχει υπέροχο άρωμα!!
Παγωτό μουστάρδα έχω φάει στο Παγκράτι, εκεί το δοκίμασες κι εσύ?
Το πιο πρωτότυπο παγωτό που έχω φάει, αλλά και έχω φτιάξει, είναι το παγωτό μυζήθρα, αλλά ... ντρέπομαι να σας δώσω την συνταγή;-)
Καλό σου απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα, γεύσεις από τα παλιά, και πλέον ..... τελειωμένα;-)
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

apinkdreamer
τι?/ μόνο εσύ θα κάνεις τα μαγικά σου?? χα χα χα!!
είπα κι εγώ να ασχοληθώ με βότανα!
Καλό απόγευμα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου, είναι πιο ... απαλό από την γρανίτα.
Αν βρεις φρέσκο θυμάρι δοκίμασέ το, είναι πανεύκολο όπως βλέπεις.
Να πω επίσης ότι μια φίλη, το έφτιαξε με ξερό θυμάρι και μου είπε ότι όχι μόνο της πέτυχε, αλλά ξετρελάθηκαν όλοι με το άρωμα και την γεύση του!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρένα τυχερούλα που έχεις γλαστρούλα με φρέσκο θυμάρι.
Δοκίμασε να φτιάξεις λίγο, γιατί όχι?
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter μου σε ευχαριστώ πολύ!
Θα στο φτιάξω φέτος αν μου έρθεις στο χωριό, εκεί σίγουρα θα βρούμε φρέσκο θυμάρι.
Φιλιά!

Phivos Nicolaides said...

Μου μύρισε θυμάρι!

Maria B. said...

αχ βρε Λενακι μου τι ωραίο είναι αυτό που μας παρουσιάζεις !!!

οπως λέει και ο Φοίβος μύρισε θυμάρι!!! το θυμάρι και ο βασιλικός είναι οι αγαπημένες μου μυρωδιές !!

η κόρη μου αγαπαει πολύ τα σορμπε, θα της το φτιάξω!!!!!

φιλια πολλά και καλη μέρα σε όλους

Vasia b. said...

Έλενα μου λέμε ότι πήγαμε καλά στις εξετάσεις!!!Θα το διαπιστώσουμε όταν βγούν οι βαθμοί!
Κάτι ακούγεται οτι θα πέσουν οι βάσεις!Έχεις ακούσει τίποτα σχετικό!
Εσείς πως πήγατε?
Καλά αποτελέσματα να έχουνε τα παιδιά!!!!
Φιλιά!!!

Μαριλένα said...

Ελενα, θα το θυμηθώ όταν πάμε στην Αιγινα :))
εκει με το θυμάρι μπροστά στα ποδια μας, όντως θα ειναι κατι διαφορετικό!

φιλιά πολλά!

Unknown said...

ΓΙΑ ΤΗΝ κ ά π α ρ η ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ;;;ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ .ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΑΝ ΤΟΥΡΣΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΠΡΟΣΔΙΔΟΝΤΑΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Athina(Sugar Buzz) said...

Μ αρέσου πολύ αυτοί οι πειραματισμοί!! Δεν έχω όμως φρέσκο θυμάρι!Θα μείνω με τη φωτογραφία προς το παρόν!!

SpIrToKoYto said...

άργησες αλλά...μ'έστειλές..
μα..σορμπέ θυμάρι..??
απίστευτη είσαι..και τολμηρή βεβαίως βεβαίως..
αλλά,γιατί όχι..οι μεγαλύτετες ανακαλύψεις έγινες κατά τύχη,φαντασία και τόλμη..
δεν το συζητώ..θα το δοκιμάσω..
φιλιά πειραματικά..-:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...