Friday, 20 December 2013

Χοιρινό ρολό γεμιστό


Το χοιρινό, είναι το κρέας που συνηθίζεται από πολλούς στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Κάθε χρόνο, δίπλα στην γεμιστή γαλοπούλα ή το γεμιστό κοτόπουλο που θα φτιάξω, θα υπάρχει και ένα φαγάκι με χοιρινό το οποίο οι καλεσμένοι μου θα τιμήσουν και με το παραπάνω.
Ένα ρολό γεμιστό με τυριά, μπέικον και λαχανικά και αρωματισμένο με μυρωδικά, είναι πάντα εμφανίσιμο, εντυπωσιακό και σίγουρα νόστιμο.
Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να το μαγειρέψουμε μόνο τις γιορτές, το φτιάχνουμε και το απολαμβάνουμε όποτε εμείς θέλουμε. Είναι ιδανικό για το κυριακάτικό μας τραπέζι!!
Πάμε να δούμε πως θα το ετοιμάσουμε!!

Θα χρειαστούμε:
1.400-1500 γρ. χοιρινό
1 κουταλιά μουστάρδα απαλή
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλάκια ρίγανη-θυμάρι-μαντζουράνα
αλάτι - πιπέρι
Για τη γέμιση:
3-4 μπαστουνάκια γραβιέρα
4 φέτες καπνιστό τυρί
5 φέτες μπέικον
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε καρέ
Επιπλέον
λαδόκολλα
σπάγκο
Τι κάνουμε:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας «ανοίξει» το χοιρινό έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για να το τυλίξουμε σε ρολό.
Τοποθετούμε το κρέας πάνω σε μια λαδόκολλα.
Με ένα πινέλο, το αλείφουμε πρώτα με το λάδι, μετά με την μουστάρδα, το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των μυρωδικών. Την διαδικασία αυτή την κάνουμε και από τις δυο μεριές του κρέατος, την πάνω και την κάτω.
Αρχίζουμε να γεμίζουμε το ρολό μας.
Στο κέντρο τοποθετούμε τις φέτες από το καπνιστό τυρί και ακριβώς από πάνω, τις φέτες του μπέικον.
Στη μια άκρη, εκεί δηλαδή από όπου θα αρχίσουμε να ρολάρουμε, τοποθετούμε τα μπαστουνάκια της γραβιέρας.
Τέλος τοποθετούμε στη μέση τα κομμένα λαχανικά.
Διπλώνουμε προσεκτικά προς τα μέσα τα 2 άκρα και αρχίζουμε να ρολάρουμε σφικτά, κρατώντας το κρέας καλά.
Τυλίγουμε το ρολό σε λαδόκολλα και έπειτα το δένουμε καλά με τον σπάγκο.
Το τοποθετούμε σε γάστρα, και όχι σε ταψί, για να μη χαθούν κατά το ψήσιμο τα υγρά και μας στεγνώσει.
Προσθέτουμε στην γάστρα και λίγο νεράκι (περίπου 2/3 κούπας νερό) και την σκεπάζουμε με το καπάκι της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 210 βαθμούς, για 1,5 ώρα περίπου.
Στη συνέχεια βγάζουμε το ρολό από το φούρνο και αφαιρούμε τον σπάγκο και τη λαδόκολλα.
Ξαναβάζουμε το ρολό στον φούρνο, για να πάρει χρώμα.
Το αφήνουμε να ψηθεί 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρεται ζεστό, αλλά άνετα τρώγεται και κρύο.


Δείτε και το σχετικό βιντεάκι μας, που ελπίζουμε να σας βοηθήσει στην εκτέλεση της συνταγής.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

18 comments:

nikiad.blogspot.gr said...

Υπέροχη συνταγή !!!!!! Καλές Γιορτες , κορίτσια !!!!

Ερμιόνη said...

Είναι ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό και γευστικό πιάτο, το οποίο ωστόσο δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε!
Το ψήσιμο στη γάστρα είναι ιδανικό, μιας και το κρέας παραμένει τρυφερό.
Μου αρέσει πολύ η επιλογή των τυριών και γενικότερα της γέμισης!
Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Εξαιρετικό πιάτο, Ελένη! Γευστικότατο χοιρινό, με πολύ ωραία εμφάνιση. Εύκολο στην παρασκευή του και το βιντεάκι στο τέλος της ανάρτησης, λύνει κάθε απορία. Πάντως το ψήσιμο στην γάστρα, είναι το κάτι άλλο! Μαζί με όλα τα ωραία υλικά της συνταγής, δίνει εξαιρετική νοστιμιά στο φαγητό.
Καλή μας ημέρα.

Tante Kiki said...

Εξαιρετικό πιάτο Ελένη!!! Νόστιμο και γιορτινό!!! Καταπληκτικό!!!
Φιλάκια!

SpIrToKoYto said...

Και γρήγορο και εύκολο και εντυπωσιακό και ασφαλώς πεντανόστιμο ,αν κρίνω από τα υλικά που βλέπω,αλλά κυρίως από τον τρόπο ψησίματος που κρατάει όλη τη νοστιμιά...
Να σας πω οτι ζωγραφίσατε πάλι αγαπημένο συνμέλος,θα ήταν περιττόν...Αλλά....ζωγραφίσατε,γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε....

Καλημέρες και πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

- spoonstories- said...

Πολύ καλή επιλογή γενικά και ειδικά για αυτές τις μέρες. Τυριά με μπέικον? Αγαπημένη μου γέμιση και όλο αυτό τυλιγμένο με το χοιρινό και τα αρώματα του.Άντε Ελένη μου και του Χρόνου να μας φτιάξεις πάλι τέτοια. Καλή συνέχεια να έχεις ^^

ΕΛΕΝΑ said...

Πάλι μας εντυπωσίασες Ελενάκι μας!!!
Το ρολό σου γεμισμένο με τόσες νοστιμιές, θα κλέψει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι!!
Πολλά πολλά φιλιά!

rena said...

Τέλειο,ειδικά για τα Χριστούγεννα!!!!

Ελενα, σου έχω βραβειάκι,έλα να το πάρεις!

KANTHAR0S said...

Πολύ όμορφο. Και, προφανώς, γευστικό!

Χρύσα said...

Yummy, yummy!!! Πολύ μου αρέσει η γέμιση που έβαλες! Φαίνεται πολύ λαχταριστή! Φιλιά Ελενάκι!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Neli said...

Υπέροχο,γιορτινό ,καλομαγειρεμενο,με λιγα λογια τελειο,καλοφαγωτο,φιλιαααααααα.

Σοφία Ζ. said...

Τέλειο. Τέλειο. Τέλειο. Καλά Χριστούγεννα!(αν και θα τα ξαναπούμε)

DIMI said...

Πολύ όμορφη η συνταγή σου Ελένη μου!!!Μού άρεσε πολύ η γέμιση πού έβαλες!!!Παρόμοια,συνταγή, κάνω τήν παραμονή Πρωτοχρονιάς!!Καλά καί χαρούμενα Χριστούγεννα!!!Φιλάκια!!!

Vasia b. said...

Υπέροχη ιδέα για το γιορτινό μας τραπέζι!!!!
Πολλά πολλά φιλιά!!!

Ozlemaki Yasayanlar said...

poly kalo gia to protoxronia!
kales giortes!!!

Mary said...

Τέλειο!!!!!
Υποθέτω ότι αυτή στιγμή το απολαμβάνει η οικογένεια!

Φιλάκια εορταστικά!

Εύα Ζαρίφη said...

Ελενάκι μου πολύ ωραία ιδέα που συμπεριελήφθη στο μενού το πρωτοχρονιάτικο γιατί το θεωρώ μια πολύ ωραία ιδέα για πρωτοχρονιά και μετά την γαλοπούλα των Χριστουγέννων...Χρόνια πολλά εύχομαι με χαρά πάντα στο σπιτικό σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...