Saturday, 21 December 2013

Βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι και κόντιτα


Αφορμή γι αυτήν την βασιλόπιτα, στάθηκε η γνωριμία μου με την Έλενα!!
Ναι …ναι κι όμως, γνωριστήκαμε και τα είπαμε από κοντά!
Ότι και να σας πω είναι λίγο, πρόκειται για έναν ξεχωριστό άνθρωπο, γεμάτο ζωντάνια, αγάπη και θετική ενέργεια. Είναι από τα άτομα που θα έχουν πάντα μια θέση στη καρδιά μου!
Χάρηκα πάρα πολύ που την γνώρισα και εύχομαι να ξαναβρεθούμε και πάλι σύντομα!
Ήρθε στη Λάρισα γεμάτη δώρα για μας! Εμένα μου έφερε διάφορα πράγματα που φυσικά είχαν σχέση με τη μαγειρική-ζαχαροπλαστική και την ευχαριστώ πάρα πολύ!

Και μιας και οι μέρες είναι γιορτινές, σκέφτηκα να αξιοποιήσω τα δωράκια φτιάχνοντας μια βασιλόπιτα!
Μια βασιλόπιτα κέικ, με τα φρουτάκια στην ζύμη να δίνουν την δικιά τους νοστιμιά, και τα χιονανθρωπάκια από ζαχαρόπαστα που έφτιαξα να δίνουν μια ξεχωριστή …. τσαχπινιά!
Πάμε να σας πω πως την έφτιαξα!

Υλικά για ένα κέικ διαμέτρου 20-22εκ.:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αυγά
1 κούπα τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
30 ml λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
μισή κούπα τσαγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μισό κουταλάκι κοφτό σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού διάφορα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (κόντιτα)
¾ κούπας τσαγιού ινδοκάρυδο
2 βανίλιες
Για το γλάσο:
1 ασπράδι αυγού ή 3-4 κουταλιές νερό ή χυμό λεμονιού
2,5 - 3 κούπες τσαγιού ζάχαρη άχνη
Για τη διακόσμηση:
ζαχαρόπαστα, χρώματα ζαχαροπλαστικής, sprinkles κ.α
ή αμύγδαλο φιλέ ελαφρώς καβουρντισμένο
Στην πράξη:
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά και τις βανίλιες.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (προσοχή θα αφρίσει) και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα μαζί με το λικέρ.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλεύρι, και τέλος προσθέτουμε τα φρουι γλασέ και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθεί το κέικ, το αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα και το ακουμπάμε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές, όταν το κέικ ψηθεί, φουσκώνει περισσότερο στην μέση από ότι στα άκρα, με αποτέλεσμα στην μέση να δημιουργείται ένα «βουναλάκι» που μας δυσκολεύει στην διακόσμηση.
Οπότε κάνω το εξής κολπάκι: Κόβω προσεκτικά με ένα μαχαίρι το βουναλάκι, ώστε το κέικ να γίνει επίπεδο. Μετά αναποδογυρίζω το κέικ, ώστε η κάτω πλευρά του να γίνει η επάνω, διότι αν το διακοσμήσω από την κομμένη πλευρά, το κέικ θα απορροφήσει το γλάσο της διακόσμησης. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να διακοσμήσουμε το κέικ μας.
Για να ετοιμάσουμε το γλάσο, χτυπάμε καλά το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερη άχνη από όση αναφέρω στα υλικά, μέχρι το γλάσο να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Αν χρησιμοποιήσουμε νερό ή χυμό, βάζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό ή χυμό, μέχρι να αποκτήσει το γλάσο μας την πυκνότητα που θέλουμε.
Καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο και το αφήνουμε για 1-2 ώρες να στεγνώσει καλά.
Διακοσμούμε την βασιλόπιτα σύμφωνα με το γούστο μας.
Εγώ όπως βλέπετε έφτιαξα χιονανθρωπάκια και καραμελάκια από ζαχαρόπαστα και πασπάλισα την επιφάνεια με χριστουγεννιάτικα καραμελάκια.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

23 comments:

αχτίδα said...

Και του χρόνου πανέμορφη φαίνεται! Αγαπώ το ποροκάλι στα γλυκά!

Anonymous said...

Και του χρόνου!
Καλές γιορτές σε όλες σας
Εύη

syros2js said...

Καλέ, αυτή είναι για στόλισμα!!!
WOW!!!
;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου πόσο πολύ χάρηκα που επιτέλους συναντηθήκαμε!!!
Εχεις μιαν υπέροχη οικογένεια και αυτή η μπουμπούκα σου πια, μου έκλεψε την καρδιά:)))
Εννοείται θα τα ξαναπούμε, και πολύ πολύ σύντομα ;-)

Η βασιλόπιτά σου είναι έργο τέχνης, όπως λέει και η Γιάννα είναι για στόλισμα, λυπάσαι να την κόψεις!!
Πολλά φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ελένη μου... έχεις δίκιο η Έλενα (μιλάμε τηλεφωνικά)είναι ένας άνθρωπος γεμάτος κέφι, ζωντάνια και ζεστασιά!
Όσο για τη βασιλόπιτά σου είναι ΥΠΕΡΟΧΗ και από νοστιμιά και από εμφάνιση!!!!
Φιλιά!

- spoonstories- said...

Είναι τόσο όμορφη η διακόσμηση που θα το σκεφτόμουν να τη χαλάσω! Πανέμορφα χιονανθρωπάκια !!!
Και η συνταγή έχει ενδιαφέρον!
Και του χρόνου με αγάπη πολλές ευχές και από μένα!

Ροδούλα said...

Η συνάντησή σας μου έδωσε κι εμένα χαρά. Έχω ζήσει τέτοιες συνευρέσεις, και καταλαβαίνω απόλυτα τη χαρά σας!!! Σας εύχομαι να έχετε κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες!!
Η βασιλόπιττα φαίνεται πεντανόστιμη, όμως το ντεκόρ κλέβει την παράσταση!!! Πάρα πολύ όμορφα όλα!!! Τα χιονανθρωπάκια μου άρεσαν ιδιαίτερα!!
Εύχομαι σε όλα τα κορίτσια της ομάδας ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, με υγεία και πολλές όμορφες στιγμές!!!

Μαρία Έλενα said...

Πολύ όμορφη η βασιλόπιτα
Φιλάκια ...

Silena said...

Μια οπτασία είναι η βασιλόπιτά σου Ελένη μου!!!! Από εμφάνιση αλλά σίγουρα και από γεύση σκίζει!!!!!
Και του χρόνου!!!! Καλές γιορτές!!!!

DIMI said...

Πολύ χάρηκα,Ελένη μου,γιά τήν συνάντησή σας,μέ τήν γλυκειά μας,Ελενα!!!Καί τίς δύο,σάς θαυμάζω!!!Οσο γιά τήν βασιλόπιτά σου,δέν χορταίνω νά τήν βλέπω!!!!Αριστούργημα!!!Πολύ όμορφη η διακόσμηση καί τά χιονανθωπάκια,τά λάτρεψα!!!Συγχαρητήρια!!!!Καλά Χριστούγεννα!!!Φιλάκια!!!

syros2js said...

Καλές Γιορτές!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

Vasia b. said...

Ελενάκι μου ζηλεύω την Ελενα που είχε την τύχη να σε γνωρίσει απο κοντά!!!!!Ο ενθουσιασμός της που σε συνάντησε ήταν τόσο μεγάλος που δεν βλέπω την ώρα να γίνει και δικός μου ενθουσιασμός!!!!
Η βασιλόπιτα σου έργο τέχνης όπως και όλες οι δημιουργίες σου άλλωστε!!!
Να χαίρεσαι την οικογένεια σου και να περάσεις ευτυχισμένα και μαγικά αυτές τις Άγιες Μέρες!!!
Ελπίζω να καταφέρουμε να βρεθούμε όλη η ομάδα των συνταγών σύντομα μαζί!!!
Πολλά πολλά φιλιά!!!!

Mari Beika said...

Υπέροχη Ελένη, γεια στα χέρια σου, καλές γιορτές εύχομαι!
Φιλιά!

Eri said...

Φανταστική, τι να λέμε Ελενάκι, είναι πολύ χαριτωμένη! Φιλιά, καλές γιορτές!

Effie's Sweet Home Designs said...

Φανταστική!!!!!!!!!
Καλά Χριστούγεννα!!!!!!!!!!!

Neli said...

Καπταπληκτική ,να μην θες να τη χαλάσεις,και φανταζομαι και πολυ νόστιμη,καλα Χριστουγεννα,και του χρόνου.

Χρύσα said...

Ούτε στο πιο καλό ζαχαροπλαστείο τέτοιο στόλισμα! Πανέμορφη! Και αν κρίνω και από τα υλικά, θα είναι και πεντανοστιμη! Φιλιά και καλές γιορτες!

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι, καταπληκτική η βασιλόπιτα σου! Τα δώρα της Έλενάς μας, βρήκαν την θέση τους, με τον καλύτερο τρόπο! Ελπίζω σύντομα, να βρεθούμε όλες μαζί! Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου!
Καλή μας ημέρα.

SpIrToKoYto said...

Και του χρόνου χρυσοχέρικο Ελενάκι μας...!!!
Απίθανη,χαρούμενη,εορταστική και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία,πεντανόστιμη...!!!

Φιλιά...φιλιά...φιλιά σε όλες σας...-:))

Ερμιόνη said...

Θα συμφωνήσω μαζί σου Ελένη, ότι και να πούμε για την Έλενα είναι πραγματικά λίγο! Είναι ένας πολύ θετικός άνθρωπος και μια εξαιρετική μαγείρισσα!
Η βασιλόπιτα σου εξαιρετική! Μου αρέσει το πορτοκάλι, το ινδοκάρυδο και η κόντιτα!
Η διακόσμηση πάρα πολύ εντυπωσιακή και γιορτινή! Μπράβο σου, γεια στα χεράκια σου!
Φιλιά

Mary said...

Σμίγοντας οι Ελενίτσες μας σιρόπιασε ο τόπος από τη γλύκα σας!
Στολίδι σκέτο η βασιλόπιτα, γεια στα χεράκια σου!

Καλά Χριστούγεννα, φιλάκια πολλά!

Εύα Ζαρίφη said...

Υπέροχη βασιλόπιτα που θα την κρατούσα να την κοιτάζω εκεί με τις ώρες...και δεν θα την έκοβα...
Φιλάκια πολλά Ελενάκι μου...Είσαι αστέρι..

kiki said...

Πάρα πολύ όμορφη!!!
Καλή χρονιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...