Tuesday, 17 December 2013

Γιορτινό ψαρονέφρι γεμιστό


Βρισκόμαστε μια ανάσα πια από τις γιορτές και οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το οικογενειακό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Όσο και αν είναι δύσκολη η εποχή που ζούμε και τα οικονομικά σε περιορισμό, κάτι παραπάνω θα φτιάξουμε αυτές τις μέρες.
Η σημερινή μας συνταγή δίνει ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή ενώ βγάζει αρκετές μερίδες.
Ψαρονέφρι γεμισμένο με ξερά φρούτα και γραβιέρα. Ένας ωραίος συνδυασμός, που αμέσως μας παραπέμπει σε γιορτινό γεύμα ή δείπνο.
Συνήθως το σερβίρω με πουρέ, όπως το προτιμά η πεθερά μου για την οποία το φτιάχνω ξεχωριστά κάθε χρόνο. Δεν τρώει πουλερικά βλέπετε, ενώ αγαπά ιδιαίτερα αυτό το φαγητό.
Έτσι μαζί με το γεμιστό πουλερικό που συνήθως φτιάχνω τα Χριστούγεννα, μαγειρεύω και αυτό το γεμιστό ψαρονέφρι, που ωραιότατα μπορεί να μαγειρευτεί και για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Άλλωστε πολλοί από εμάς το έχουν σαν έθιμο να μαγειρεύουν χοιρινό την πρώτη ημέρα του χρόνου.
Πάμε να το φτιάξουμε και παρέα!

Θα χρειαστούμε:
1 μεγάλο φιλέτο ψαρονέφρι ή δύο μικρότερα
12 ξερά βερίκοκα
12 ξερά δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
9 ξερά σύκα, μέτρια
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε καρεδάκια
1 ποτηράκι κρασιού, ρακόμελο ή κονιάκ ή λευκό κρασί
1 κουταλιά βούτυρο αγελάδας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά
400 ml. κρέμα γάλακτος μαγειρικής
βύσσινα κονσέρβας
Στην πράξη:
Όταν αγοράσουμε το ψαρονέφρι, θα ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να κάνει μια τομή στο κέντρο του, κατά μήκος, χωρίς να φθάσει στο άλλο άκρο. Θα δημιουργηθεί έτσι μια "θήκη", τον χώρο στον οποίο θα βάλουμε την γέμιση.
ΔΕΝ θέλουμε να ανοίξει το ψαρονέφρι στα δύο.
Καθαρίζουμε τα σύκα από τα κοτσανάκια τους. Τα βάζουμε μέσα στο ρακόμελο μερικές ώρες να μαλακώσουν. Κρατάμε το ρακόμελο στην άκρη.
Κόβουμε τα τρία σύκα στην μέση και κρατάμε τα άλλα έξι ολόκληρα.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το ψαρονέφρι με απορροφητικό χαρτί.
Καθαρίζουμε την σκελίδα του σκόρδου και την κόβουμε στην μέση. Τρίβουμε με αυτήν το εσωτερικό από το ψαρονέφρι, αλλά και το εξωτερικό του. Το σκόρδο δεν το χρειαζόμαστε άλλο.
Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά το ψαρονέφρι μας.
Γεμίζουμε το εσωτερικό του, βάζοντας εναλλάξ κυβάκια γραβιέρας, βερίκοκο, δαμάσκηνο, σύκο και πάλι κυβάκια γραβιέρας.
Θα φροντίσουμε να βάλουμε όλη την ποσότητα τυριού στο εσωτερικό του κρέατος.
Όσα από τα ξερά φρούτα περισσέψουν, θα τα βάλουμε γύρω από το ψαρονέφρι στο τηγάνι, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.

Κλείνουμε το ανοιχτό μέρος από το ψαρονέφρι με μεγάλες οδοντογλυφίδες, ώστε να μην βγει έξω η γέμιση κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το κρέας μας θα κρατήσει το σχήμα του, το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής γύρω γύρω. Εδώ δεν το έχω δέσει. Παρόλα αυτά έγινε μια χαρά.
Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι κατά προτίμηση, μιας και το φαγητό μας θα ψηθεί εκεί, βάζουμε το βούτυρο αγελάδας και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά.
Βάζουμε μέσα το ψαρονέφρι και το ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το ρακόμελο, στο οποίο μαλακώσαμε τα σύκα. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ζεστό νερό, ως το 1/3 του ύψους του κρέατος.
Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του. Αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας, ως να μισομαλακώσει. Ελέγχουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος το φαγητό μας και αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ξερά φρούτα, τοποθετώντας τα γύρω από το ψαρονέφρι.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί, ως να μαλακώσει καλά και να μείνει με την σάλτσα του.
Αν θέλουμε, πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από την φωτιά, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος. Θα πρέπει να έχει μείνει εκτός ψυγείου, για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να μην μας κόψει. Με την προσθήκη της κρέμας γάλακτος, η σάλτσα του φαγητού θα αυξηθεί και θα νοστιμίσει περισσότερο.
Όταν δούμε ότι η σάλτσα έδεσε, κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά. Το αφήνουμε πέντε λεπτά στην άκρη, να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Τοποθετούμε το ψαρονέφρι σε ξύλο κοπής. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τον σπάγκο.
Κόβουμε σε μερίδες και τις βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Δίπλα στις φέτες του κρέατος απλώνουμε τον πουρέ ή όποια γαρνιτούρα έχουμε επιλέξει.
Περιχύνουμε με μια ποσότητα της σάλτσας με τα ξερά φρούτα.
Η υπόλοιπη μπορεί να προσφερθεί σε σαλτσιέρα, τοποθετημένη δίπλα στην πιατέλα.
Επίσης αν θέλουμε, γαρνίρουμε με στραγγισμένα βύσσινα κονσέρβας, που ταιριάζουν πολύ με το φαγητό αυτό
Σερβίρουμε αμέσως και καλή μας όρεξη!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

12 comments:

Tante Kiki said...

Καλή σου μέρα Ειρήνη. Έχεις δίκιο όλοι κάτι παραπάνω θα φτιάξουμε αυτές τις μέρες που θα είναι εορταστικό! Η πρότασή σου είναι υπέροχη και σίγουρα πεντανόστιμη αν κρίνω από τον συνδυασμό των υλικών!!!
Καλές γιορτές να έχουμε και καλή σου μέρα!

Εύα Ζαρίφη said...

Καλημέρα Ειρηνάκι...Εξαιρετικό και πεντανόστιμο το ψαρονέφρι σου και εγώ είμαι μια από αυτές που μαγειρεύω χοιρινό οπότε η συνταγή σου μου είναι εξαιρετικά χρήσιμη...
Μπράβο Ειρηνάκι και φιλιά πολλά...

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου αυτή η γέμιση με γραβιέρα και ξερά φρούτα, εκτός που είναι απόλυτα γιορτινή, πρέπει να είναι και απίστευτα νόστιμη!!
Πως την φροντίζεις την πεθερούλα, πως την φροντίζεις!!!
Μαζί μ' αυτήν όμως φροντίζεις κι εμάς, που θα φτιάξουμε και θα απολαύσουμε την υπέροχη συνταγή σου!
Πολλά φιλιά!

- spoonstories- said...

Αυτά τα ξερά φρούτα σε συνδυασμό με το αλμυρό τυράκι γίνονται μούρλια...
Και όσο σκέφτομαι αυτή τη σάλτσα πάνω στο πουρέ μου έρχεται να έρθω ακάλεστη στο σπίτι σου να φάω!Δεν μας λυπάσαι καθόλου Χριστουγεννιάτικα χαχαχα...
Καλημέρα!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι,ψηφίζω ναι και μαλιστα με κρέμα γάλακτος...Μια αμαρτία που θα κάνεις,να γίνει τουλάχιστον σωστά...

καλημέρες και φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:)))

DIMI said...

Ειρήνη μου η συνταγή σου σήμερα,είναι σκέτη κόλαση!!!!Ακρως εορταστική καί gourmet!!!Καί ήθελα μία ανάλογη συνταγή για ψαρονέφρι,πού τό προτιμούν καλύτερα από τά πουλερικά!!!!Ο δέ συνδυασμός,γλυκόξινου καί αλμυρού,σούπερ απολαυστικός!!!Θά βάλω καί κρέμα γάλακτος!!!Οτι πρέπει γιά τό εορταστικό μας τραπέζι!!!Γιορτάζει ο καλός μου τά Χριστούγεννα!!!!Καλές εορτές καί χαρούμενες σού εύχομαι!!!Φιλάκια!!!

Vasia b. said...

Εξαιρετικά γιορτινή η πρόταση σου Ειρήνη μου!!!!
Το ψαρονέφρι είναι απο τα αγαπημένα μας κρεατικά και το προτιμώ ιδιαιτέρως σε τραπέζια....!
Γεμιστό δε με τα υλικά που προτείνεις η γεύση του απογειώνεται!!!
Φιλιά πολλά!!!!!

The Dark Chef said...

Γιορτινό, φρουτώδες και μεθυσμένο! Πολύ ωραίο πιάτο και το ρακόμελο φοβερή προσθήκη! Νομίζω πως προτιμώ κι εγώ το χοιρινό, ειδικά για Πρωτοχρονιά.
Καλές γιορτές!

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου φανταστικό το ρολό σου!!!Θα το φτιάξω τα Χριστούγεννα που θα έχω τραπέζι, ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!!!!
Πολλά φιλιά!!!!

Δημιουργία said...

Σαν ζωγραφιά το σημερινό σου πιάτο Ειρήνη, γιορτινό και εντυπωσιακό.

Ερμιόνη said...

Από τα πλέον αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα πιάτα!
Δεν γίνονται γιορτές χωρίς αυτό το υπέροχο φαγάκι! Ο συνδυασμός του χοιρινού με τα ξερά φρούτα είναι πραγματικά πάρα πολύ γευστικός! Μου αρέσει που βάζεις και σύκα, δεν το έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα!
Πάντως είναι εύκολο φαγάκι και πολύ πολύ εντυπωσιακό!
Φιλιά

Silena said...

Πιστεύω ότι είναι από τα πιο γιορτινά πιάτα!!!!!! Ο συνδυασμός του τυριού με τα ξερά φρούτα είναι μοναδικός!!!!!
Καλές γιορτινές μέρες!!!!! Φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...