Saturday, 18 February 2017

Γίδα κοκκινιστή


Η γίδα είναι ένα από αγαπημένα κρεατικά του καλού μου.
Πετάει κυριολεκτικά την σκούφια του για γίδα βραστή!
Πριν λίγο καιρό σε μια επίσκεψη μου στο κρεοπωλείο βρήκα παϊδάκια γίδας. Αγόρασα μια μικρή ποσότητα για να την μαγειρέψω, χωρίς όμως να έχω αποφασίσει πως.
Προσωπικά δεν ανήκω στους λάτρεις του κρέατος της γίδας. Το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα, την τρώω σπάνια κυρίως λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς της.
Τελικά αποφάσισα να την μαγειρέψω κοκκινιστή με μπαχαρικά με σκοπό να καλύψω κατά έναν τρόπο αυτήν την μυρωδιά. Ο καλός μου επικρότησε την απόφασή μου και μου πρότεινε μάλιστα να την συνοδεύσω με χονδρά μακαρόνια.
Τα μακαρόνια έβρασαν στην σάλτσα του φαγητού και έγιναν απίθανα!!
Μετά από όλα αυτά μπορώ να πω ότι έχω αρχίσει να αλλάζω σημαντικά γνώμη για την γίδα! Ήταν τόσο νόστιμη που μέχρι και εγώ έφαγα!!!!
Να σας πω μάλιστα ότι σχεδιάζω να φτιάξω ακόμα δύο συνταγές με κρέας γίδας, τις οποίες θα σας δείξουμε σύντομα.
Πάμε όμως σήμερα να μαγειρέψουμε κοκκινιστή γίδα!

Θα χρειαστούμε:
1.250 γρ. πλευρά γίδας
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
600 ml. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (τύπου πουμαρό)
10 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
1/4 ως μισό κουταλάκι μπούκοβο καυτερό
μισό κουταλάκι κύμινο τριμμένο
μισό ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
μισό κουταλάκι ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι
1 πακέτο μακαρόνια Νο 3
Τι κάνουμε:
Μοιράζουμε τα πλευρά γίδας σε μερίδες ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας τα κόψει εκείνος. Σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε τυχόν μικρά κομμάτια κόκαλου.
Το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό.
Βάζουμε το κρέας να βράσει για 10 λεπτά, μετρώντας από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Κατόπιν αφαιρούμε το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα. Πετάμε το νερό στο οποίο έβρασε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και το βάζουμε στην φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε τα δύο μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Μόλις δούμε ότι τα κρεμμύδια ρόδισαν ελαφρά, προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες στα δύο, το ξύλο κανέλας, τους κόκκους μπαχάρι, το καυτερό μπούκοβο, το τριμμένο κύμινο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας, σοτάρουμε 1-2 λεπτά ακόμα και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και τόσο ζεστό νερό, όσο χρειάζεται να καλυφθεί καλά το κρέας.
Όταν το φαγητό μας αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει ως να μαλακώσει καλά. Κατά την διάρκεια του βρασίματος παρακολουθούμε το φαγητό και αν χρειάζεται προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό.
Όταν μαλακώσει καλά το κρέας, θα προσθέσουμε αλάτι και θα το αφήσουμε να βράσει λίγο ακόμα.
Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε πιατέλα. Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουν τα μακαρόνια, υπολογίζοντας ότι στο τέλος θα πρέπει να μείνουν μέσα σε μια δεμένη σάλτσα. Δεν θα σουρώσουμε δηλαδή τα μακαρόνια, αλλά θα τα σερβίρουμε μαζί με την σάλτσα.
Επίσης αν θέλουμε προσθέτουμε έναν φρέσκο κύβο λαχανικών και λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Όταν βράσει ο ζωμός της γίδας, ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν στον πυθμένα της κατσαρόλας.
Αφού ετοιμαστούν τα μακαρόνια τα σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη ξερή μυζήθρα ή κάποιο κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας.
Τοποθετούμε από πάνω το ψημένο κρέας της γίδας και περιχύνουμε με την σάλτσα που θα έχει μείνει στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...