Thursday, 9 February 2017
Κεφτεδάκια με κύμινο
Κύμινο συνήθως βάζουμε στα σουτζουκάκια μας.
Εγώ το βαλα στα κεφτεδάκια μου, και το αποτέλεσμα μας εξέπληξε όλους ευχάριστα.
Αρωμάτισα τους κεφτέδες μου με φρέσκο δυόσμο, αλλά και φρέσκια μέντα που νομίζω έκανε την διαφορά.
Απολαύσαμε έτσι πικάντικα κεφτεδάκια με ανατολίτικο άρωμα.
Τα συνοδεύσαμε με ένα πολύ νόστιμο ριζότο, το οποίο επίσης αρωμάτισα με κύμινο και ταίριαξε απίστευτα με τα μυρωδάτα κεφτεδάκια.
Πάμε να τα μαγειρέψουμε και παρέα!
Χρειαζόμαστε:
Για τους κεφτέδες
1 κιλό κιμά (μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο)
1 αυγό
2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 κουταλιά κύμινο
2-3 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια μόνο)
2-3 κουταλιές φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη (τα φυλλαράκια μόνο)
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά γάλα
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
αλάτι-πιπέρι
1 κούπα νερό
γαλέτα (όσο πάρει)
Για το ριζότο
400 γρ. ρύζι parboiled (έβαλα ένα ανάμεικτο με αγριόρυζο)
ελαιόλαδο + 1 κουταλιά βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά κύμινο
150 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
1 κύβο λαχανικών
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε τόση γαλέτα (ή και βρεγμένο και στυμμένο ψωμί αν προτιμάτε), ως το μείγμα του κιμά να πλάθεται εύκολα σε κεφτεδάκια.
Το μπέικιν, αλλά και ο συνδυασμός γάλα-ξύδι θα κάνουν τα κεφτεδάκια μας αφράτα αφράτα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι.
Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Ετοιμάζουμε το ριζότο.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε για λίγο το ρύζι, το σκόρδο και το κύμινο, να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε 500 ml νερό και τον κύβο λαχανικών, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου.
Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε ζεστό νερό κάθε φορά που βλέπουμε ότι τα υγρά στην κατσαρόλα έχουν απορροφηθεί.
Θα χρειαστεί να προσθέσουμε αρκετό νεράκι ακόμα, αλλά σταδιακά για να χυλώσει όμορφα το ριζότο μας.
Στα μισά του μαγειρέματος, προσθέτουμε και το καλαμπόκι.
Όταν ετοιμαστεί και το ριζότο, σερβίρουμε στα πιάτα μας ριζότο, από πάνω μερικά από τα πικάντικα κεφτεδάκια μας και …… καλή μας όρεξη!
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
κρεατικά-κιμάδες,
ρύζι