Wednesday, 1 March 2017

Σούπα με μήλα και γλυκοπατάτες


Καλώς σας ξαναβρίσκουμε φίλοι μας μετά την ολιγοήμερη απουσία μας.
Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα τις ημέρες της Αποκριάς, μαζί με φίλους και αγαπημένους.
Μπήκαμε πλέον στην μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, της μεγαλύτερης νηστείας της θρησκείας μας.
Εγώ προσωπικά με τις νηστείες δεν τα πάω και πολύ καλά όπως ξέρετε, όμως προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ να απέχω τουλάχιστον από κρέας τις περισσότερες μέρες της νηστείας.
Θα βάλουμε αρκετές νηστίσιμες συνταγές αυτές τις μέρες, αλλά όχι μόνο, υπάρχουν και πολλοί φίλοι που για τους δικούς τους – σεβαστούς – λόγους, δεν μπορούν να νηστέψουν τόσες μέρες.
Μην ξεχνάτε ότι στην Κατηγορίας μας με τα Νηστίσιμα, θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες και πολύ νόστιμες νηστίσιμες συνταγές.

Και τώρα να σας πω δυο λόγια για την σημερινή μας σούπα.
Η σούπα αυτή είναι 100% νηστίσιμη.
Είναι μια πολύ ιδιαίτερη σούπα, όπως ήδη θα καταλάβατε από τον τίτλο.
Είναι για μένα η απόλυτη χειμωνιάτικη σούπα.
Πλούσια, θρεπτική, αρωματική, χουχουλιάρικη, μια σούπα διαφορετική από όσες έχετε μέχρι τώρα δοκιμάσει.
Η σούπα αυτή μαγειρεύεται σε χυμό μήλου (θα τον βρείτε σε πολλά σούπερ μάρκετς) και εκτός από τα λαχανικά που περιέχει, παίρνει ξεχωριστό άρωμα από τα μυρωδικά που της προσθέτουμε.
Μοσχοκάρυδο, θυμάρι, εστραγκόν και ……. κανέλα!!!!
Η αλήθεια είναι ότι η κανέλα με προβλημάτισε αρκετά πριν την προσθέσω, φοβόμουν μήπως καταστρέψω όλη την σούπα.
Μα δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο της ταιριάζει όμως! Είναι το μυρωδικό αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε!!
Πάμε να μαγειρέψουμε και να ετοιμάσουμε μια πολύ ξεχωριστή σούπα!
(η ιδέα της συνταγής - με πολλές αλλαγές που της έκανα – από εδώ)

Θα χρειαστούμε:
3 μέτριες κόκκινες γλυκοπατάτες
3 πράσινα ξινόμηλα
2 πράσα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κοφτή κουταλιά εστραγκόν
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια θυμάρι
1 κουταλάκι κανέλα
1 κύβο λαχανικών
500 ml χυμό μήλου
500 ml νερό
αλάτι
χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικα κυβάκια.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε ροδέλες.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε ελαιόλαδο, να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον χυμό μήλου, το νερό, τα μήλα, τα μυρωδικά και τον κύβο λαχανικών. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, όσο μας αρέσει.
Επειδή αυτή η σούπα γλυκίζει κάπως λόγω των λαχανικών που περιέχει, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παραπάνω αλάτι στο τέλος.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την σούπα για 30-35 λεπτά, ως να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
Όταν είναι έτοιμη, βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ και πολτοποιούμε καλά όλα τα υλικά, στερεά και υγρά.
Επιστρέφουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε επίσης και λίγο έξτρα αλάτι, αν νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Σερβίρουμε την σούπα ζεστή ζεστή.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και λίγη κανελίτσα ακόμη.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας ευχόμαστε!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...