Wednesday, 15 March 2017
Μανιταροπιτάκια
Τα πιτάκια με ζύμη σφολιάτας είναι από τα πιο αγαπημένα μου ορεκτικά. Τα θεωρώ εύκολα ως προς την παρασκευή τους και μπορώ να χρησιμοποιώ διαφόρων ειδών γεμίσεις, εμπνευσμένες από την επιθυμία της στιγμής, από τα υλικά που διαθέτω ή από το τι θα μου ζητήσει η οικογένεια.
Τα σημερινά πιτάκια είναι γεμισμένα με μια νοστιμότατη γέμιση μανιταριών και κίτρινων τυριών.
Αρωματισμένα με τα αγαπημένα μας μυρωδικά, μοσχοβολούσαν από την ώρα που ψήνονταν στον φούρνο!
Η δοσολογία που σας δίνω παρακάτω αναλογεί σε 10 πιτάκια, φτιαγμένα με στρογγυλά φυλλαράκια σφολιάτας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τετράγωνα φύλλαράκα σφολιάτας αν θέλουμε, φτιάχνοντας έτσι μακρόστενα ή τριγωνικά πιτάκια.
Καταναλώνουμε τα πιτάκια αυτά ως σνακ, ορεκτικό σε τραπέζι ή μπουφέ. Προσωπικά θα μου άρεσε η ιδέα και ως συνοδευτικού σνακ για τσάι ή καφέ, καθώς μου αρέσει ο συνδυασμός αλμυρής γεύσης με γλυκιά.
Πάμε να ετοιμάσουμε νόστιμα μανιταροπιτάκια!
Θα χρειαστούμε:
10 φυλλαράκια σφολιάτας στρογγυλά ή τετράγωνα
1 και 1/3 κούπες μανιτάρια σε φετάκια
1 κούπα τριμμένα κίτρινα τυριά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 αυγό
λίγο τριμμένο δυόσμο
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
Τι κάνουμε:
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα σφολιατάκια, τα βγάζουμε εγκαίρως από την κατάψυξη να ξεπαγώσουν. Συνήθως τα βγάζω από το προηγούμενο βράδυ και τα αφήνω στην ψύξη να ξεπαγώσουν σιγά σιγά.
Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι να σοταριστεί και προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
Αφού σοταριστούν και αυτά, κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για λίγη ώρα να πέσει η θερμοκρασία των μανιταριών.
Σε μπολ ή και στο ίδιο το τηγάνι που σοτάραμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε τα τυριά, τον τριμμένο δυόσμο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε μπολάκι χτυπάμε λίγο το αυγό με ένα πιρούνι και το προσθέτουμε και αυτό στην γέμιση. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
Ρίχνουμε λίγο αλευράκι στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας μας.
Βγάζουμε τα φυλλαράκια της σφολιάτας από το ψυγείο.
Με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε λίγο τα φυλλαράκια, κάνοντάς τα λίγο μεγαλύτερα από ότι είναι όταν τα αγοράζουμε.
Χωρίζουμε την γέμιση μας σε 10 ίσα μέρη, έτσι ώστε κάθε πιτάκι που θα φτιάξουμε να περιέχει την ίδια ποσότητα γέμισης. Μοιράζουμε την γέμιση στα πιτάκια.
Βρέχουμε με λίγο νεράκι τις άκρες από κάθε φυλλαράκι σφολιάτας και κλείνουμε στα δύο το κάθε πιτάκι. Με τα δάχτυλά μας ή με ένα πιρούνι, πατάμε τις άκρες σε κάθε πιτάκι κλείνοντας καλά μέσα την γέμιση.
Τρυπάμε με το πιρούνι σε δυο τρία σημεία την επιφάνεια της σφολιάτας για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Βάζουμε τα πιτάκια σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
Αν θέλουμε αλείφουμε με χτυπημένο αυγό την επιφάνεια τους. Μπορούμε όμως να τα ψήσουμε ως έχουν, χωρίς να τα αλείψουμε με αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου ως να ροδίσουν.
Τρώγονται ζεστά, χλιαρά ακόμα και κρύα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.