Wednesday, 22 March 2017

Νιόκι με κιμά γκρατέν


Σας έχω ξαναπεί ότι στα φρέσκα νιόκι έχω τρελή αδυναμία.
Πολλοί με ρωτάνε τι μου αρέσει από αυτό το άγευστο πράμα.
Ναι, τα νιόκι από μόνα τους δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση, όμως παίρνουν όλη την γεύση και την νοστιμιά από τις σάλτσες και τα υλικά με τα οποία μαγειρεύονται και δίνουν πιάτα ε-ξαι-ρε-τι-κά!!!!!!
Εξαιρετικό και το σημερινό φαγάκι που σας προτείνω και το οποίο οι άντρες μου το εξαφάνισαν σε ένα βράδυ! Μάλλον έπρεπε να μαγειρέψω διπλή ποσότητα!
Τα νιόκι παίρνουν όλη την νοστιμιά από την μυρωδάτη σάλτσα με κιμά που ετοιμάζουμε, και μετά μπαίνουν για λίγο στον φούρνο με μπόλικα τυριά, μελώνουν, χρυσίζουν και γκρατινάρονται.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την νοστιμιά τους!!
Μπορώ όμως να σας πω τι κάνουμε!!

Χρειαζόμαστε:
500 γρ. φρέσκα νιόκι (στα ψυγεία των Σ/Μ)
400 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μέτρια πράσινη πιπεριά
3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες
8-10 φρέσκα, άσπρα μανιτάρια
μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
(ή 1 γεμάτο κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο)
1 κουταλάκι ζάχαρη
150 ml κρέμα γάλακτος
240 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (πικάντικα)
αλάτι-πιπέρι
Στην πράξη:
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια και την πιπεριά σε καρεδάκια.
Πλένουμε (ή σκουπίζουμε) τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φετάκια.
Αφαιρούμε την φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικα καρέ. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα με ντομάτες κονκασέ, αλλά με την φρέσκια ντοματούλα γίνεται πολύ πιο νόστιμο το φαγάκι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τις πιπεριές.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, την ζάχαρη, αλάτι (με προσοχή γιατί θα προσθέσουμε και αρκετά τυριά) και πιπεράκι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά και μετά σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα νιόκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
Νερό εγώ συνήθως δεν προσθέτω, αν νομίζετε ότι χρειάζεται να προσθέσετε λίγο, ρίξτε αλλά όχι πολύ, δεν θέλουμε το φαγητό μας να έχει πολλά υγρά στο τέλος.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα μέτριο πυρέξ ή ταψάκι.
Περιχύνουμε τα υλικά με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να καλυφθούν όλα καλά.
Κατόπιν προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε επίσης καλά όλα τα υλικά στο πυρέξ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά, ως να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν χρώμα τα νιόκι.
Αφού βγάλουμε το πυρέξ από τον φούρνο, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για ένα δεκάλεπτο πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...