Saturday, 11 March 2017

Αμυγδαλόπιτα


Όλα τα σπίτια στα πανέμορφα Ιόνια νησιά μας είχαν και έχουν αμυγδαλιές στον κήπο τους. 
Ήταν επόμενο λοιπόν όλες οι νοικοκυρές να φτιάχνουν αυτό το γλυκάκι, όπως σε αλλά μέρη που ευδοκιμούν οι καρυδιές φτιάχνουν καρυδόπιτα.
Κάθε τόπος αξιοποιούσε τα υλικά του και αυτή είναι η ομορφιά της κουζίνας!
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε για ένα στρογγυλό ταψί περίπου 30 εκ.

Τα υλικά μας:
10 κουταλιές ζάχαρη
10 κουταλιές αμυγδαλόψιχα ψιλο-τριμμένη (250 γρ. περίπου)
10 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη (και λίγο επιπλέον για το ταψί)
10 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες άρωμα
1 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
λίγο βούτυρο ή λάδι για το ταψί
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμό από μισό λεμόνι
2 ξυλαράκια κανέλας και λίγα καρφάκια γαρίφαλα
Στην πράξη:
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους με την ζάχαρη, ως να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός τα ασπράδια και τα αμύγδαλα.
Συνεχίζουμε ελαφρά το χτύπημα ώστε να ανακατευθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Σε χωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα στο πρώτο μπολ, ώστε να αναμιχθεί, αλλά απαλά να μην ξεφουσκώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε λίγα-λίγα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Κουνάμε το ταψί, ώστε να απλωθεί παντού η φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου ¾ με μια ώρα. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο μας.
Καλό είναι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο γλυκό και αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο.
Μόλις βάλουμε το γλυκό στον φούρνο, ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε για 7- 8 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το κόβουμε σε κομμάτια και κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα, πράγμα που θα βοηθήσει να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.
Το αφήνουμε να πάρει μια ανάσα και όπως είναι ζεστό το σιρόπι και ζεστό το γλυκό (όχι καυτά) το ρίχνουμε με προσοχή ώστε να σιροπιαστεί ομοιόμορφα το γλυκό και να μην καταστραφεί η «κρούστα» στην επιφάνειά του.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη αμυγδαλόψιχα και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη για μερικές ώρες, ώστε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.

Και ένα τιπάκι για την μαρέγκα:
Αφού χτυπήσουμε καλά τα ασπράδια, παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα τον αφρό από την μαρέγκα και τον ρίχνουμε στην ζύμη. Όταν τελειώσει ο αφρός ξαναχτυπάμε το υπόλοιπο υγρό ώστε να ξαναγίνει μαρέγκα και να ρίξουμε πάλι αφρό και όχι υγρό.
Επαναλαμβάνουμε πάλι τα ίδια, (χτύπημα-αφρός), μέχρι να ρίξουμε όλα τα ασπράδια με αφρό και όχι με υγρό.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...