Monday 19 June 2017

Spaghetti aglio, olio e peperoncino


Μια από τις πιο αγαπημένες μακαρονάδες των Ιταλών είναι το σπαγγέτι με σκόρδο, λάδι και πιπεράκι peperoncino.
Την δοκίμασα για πρώτη φορά φτιαγμένη από τον ξάδελφο μας Salvatore και την λάτρεψα από την πρώτη στιγμή!! Την θεωρώ από τις πιο εξαιρετικές ιταλικές συνταγές για μακαρονάδα.
Παρότι τα υλικά είναι λίγα και απλά, από αυτά που κάθε σπίτι έχει στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα θα έλεγα, το γευστικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά μεγαλειώδες!!
Ετοιμάζεται γρήγορα, σχεδόν θεωρείται η μακαρονάδα "της στιγμής"!
Γίνεται τόσο καυτερή όσο εμείς θέλουμε ή αντέχουμε, ανάλογα με τα πόσα πιπεράκια θα προσθέσουμε στην συνταγή.
Τα ξαδέλφια μου την φτιάχνουν με πέντε ή και έξι καυτερά πιπεράκια, εγώ δεν τόλμησα να προσθέσω περισσότερο από ένα σε αναλογία τετρακοσίων περίπου γραμμαρίων άβραστων ζυμαρικών. Με το ένα πιπεράκι τα σπαγγέτι γίνονται πικάντικα όχι όμως καυτερά.
Προαιρετικά λίγο πριν σερβίρουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, μπορούμε να προσθέσουμε στα μακαρόνια μας λίγη φρέσκια ντομάτα σε καρεδάκια. Η ντομάτα δίνει φρεσκάδα στην τελική γεύση. Δεν είναι όμως και απαραίτητη.
Ας δούμε παρακάτω πως θα ετοιμάσουμε την συνταγή μας!

Θα χρειαστούμε:
350-400 γρ. σπαγγέτι Ν 5 ή 6
5 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1-2 πεπεράκια peperoncini
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά
μισή μέτρια ντομάτα
Τι κάνουμε:
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα για το σερβίρισμα, την κόβουμε σε καρεδάκια και την αφήνουμε στην άκρη.
Πριν καθαρίσουμε τις σκελίδες τους του σκόρδου τις χτυπάμε με την βάση της παλάμης μας επάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, ώστε να σπάσουν και να ανοίξουν.
Με τον τρόπο αυτό ελευθερώνονται τα αρώματα του σκόρδου και το φαγητό μας θα μοσχοβολάει!! Γι΄αυτό δεν παραλείπουμε το στάδιο αυτό!!!!!
Κατόπιν με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα σκορδα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο να βράσει.
Κατόπιν προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε al dente. Δηλαδή να κρατούν στο εσωτερικό τους και να μην παραβράσουν. Αν παραβράσουν η μακαρονάδα μας δεν θα γίνει ωραία.
Σε αντικολλητικο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε επάνω σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τα πιπεράκια peperoncini κομμένα σε μικρά κομματάκια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας για δύο λεπτά.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Σοτάρουμε το σκόρδο ως να ροδίσει στο σημείο που επιθυμούμε. Δεν ροδίζουμε το σκόρδο πολύ γιατί θα πικρίσει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αλατίζουμε το μείγμα του τηγανιού.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια αφού έχουν βράσει όπως περιγράφουμε παραπάνω.
Στο σημείο αυτό αν έχουμε χρησιμοποιήσει μεγάλο τηγάνι για να σοτάρουμε το σκόρδο, ρίχνουμε τα σουρωμένα μακαρόνια σε αυτό και ανακατεύουμε καλά. Ή αφού σουρώσουμε τα μακαρόνια τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα που έβρασαν και προσθέτουμε μετά την σάλτσα σκόρδου-peperoncino.
Προσθέτουμε και την φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα αν θέλουμε και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα μας και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνήθως την μακαρονάδα αυτή δεν την σερβίρουν με τριμμένο τυρί. Εμείς όμως επειδή το θέλουμε το τριμμένο τυράκι, πασπαλίσαμε το πιάτο μας με λίγη παρμεζάνα και ήταν σκέτη απόλαυση!!!
Καλή επιτυχία! Καλή μας όρεξη! Καλή βδομάδα να έχουμε!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...