Monday, 21 November 2011

Λουκανικόπιτες και λουκανικοπιτάκια

Λουκανικόπιτες ατομικές που θα τις λατρέψετε!!
Για την νοστιμιά τους, την αφράτη ζύμη τους, την ευκολία παρασκευής τους!

Τα υλικά μας:
Για την ζύμη:
280 γρ. αλεύρι φαρίνα
20 γρ. μαγιά φρέσκια (όχι σκόνη)
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml χλιαρό νερό
100 ml ηλιέλαιο ή κάποιο ελαφρύ λάδι
¼ κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
λίγο πιπεράκι
Για την σάλτσα:
3 κουταλιές σούπας κέτσαπ
2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
Για την γέμιση:
5-6 λουκάνικα Φραγκφούρτης
5-6 φέτες τυρί Edam
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο
λίγο σουσάμι
Πάμε να τις φτιάξουμε:
Τρυπάμε τα λουκάνικα με ένα πιρούνι σε 2-3 μεριές και τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας απορροφητικό.
Σε ένα μικρό μπολάκι ενώνουμε την μουστάρδα με την κέτσαπ και ανακατεύουμε καλά.
Σε βαθύ μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί.
Η ζύμη μας είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί (μην παραλείψετε αυτό το στάδιο).
Μετά την χωρίζουμε σε 5-6 ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με ένα μικρό πλάστη σε σχήμα περίπου στρογγυλό.
Σε κάθε κομμάτι απλώνουμε το 1/5 της σάλτσας.
Πάνω από την σάλτσα βάζουμε το τυρί και στην μέση το λουκάνικο, όπως φαίνεται στην φωτό.
Γυρίζουμε λίγο προς τα μέσα την πάνω και κάτω πλευρά.
Στην συνέχεια ανασηκώνουμε το ένα άκρο της μακριάς πλευράς της ζύμης και το φέρνουμε προσεκτικά πάνω από το λουκάνικο ώστε να το καλύψει.
Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο άκρο.
Βάζουμε τις λουκανικόπιτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, με την ένωση από την κάτω μεριά.
Τις αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας, μέχρι οι πίτες μας να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα!
Σημείωση: Θα σας πρότεινα όταν οι λουκανικόπιτες είναι έτοιμες να μπουν στον φούρνο, τότε να ξεκινήσετε την προθέρμανση του φούρνου, ώστε μέσα στο 10λεπτο που χρειάζεται ο φούρνος για να προθερμανθεί, να φουσκώσουν οι πίτες όμορφα.

Και φυσικά, με την ίδια ζύμη, την ίδια σάλτσα, αλλά με λουκανικάκια μικρά (κοκτέιλ) μπορούμε να φτιάξουμε λαχταριστά μίνι λουκανικοπιτάκια.
Ιδανικά για πάρτυ, για σνακ, για το γραφείο, για το πικ νικ, για κάθε ώρα και στιγμή!
Στην περίπτωση αυτή, αντί για φέτες τυρί edam, προτιμήστε τριμμένο τυράκι edam.
Επίσης ο χρόνος ψησίματος είναι μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για τις μεγάλες λουκανικόπιτες.
Γίνονται περίπου 20 μίνι λουκανικοπιτάκια.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!

Saturday, 19 November 2011

Takoradi - Ghana

Ο καπτα-Χριστόφορος μου έφερε φωτογραφίες από το ταξίδι που έκανε για λογαριασμό της εταιρείας μας την περασμένη εβδομάδα στο Τακοράντι στην Γκάνα.
Είπα λοιπόν να τις μοιραστώ μαζί σας.
Αν και η χώρα βγάζει τεράστιες ποσότητες χρυσού και πετρελαίου, οι Αγγλοσάξονες που τα ελέγχουν δεν φρόντισαν ποτέ ν’ ανέβει το βιοτικό επίπεδο του κόσμου.
Τους κλέβουν όλον τον ορυκτό πλούτο που τους ανήκει και τους πετούν όπως βλέπετε στην καλύτερη περίπτωση στις παράγκες. !!!!!
Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ φιλήσυχος λαός, πολύ ευγενικοί και δεν υπάρχει καθόλου εγκληματικότητα, εν αντιθέσει με τις γειτονικές τους χώρες.
Καλό σας Σαββατοκύριακο!!

Thursday, 17 November 2011

Κοτόπουλο γλυκόξινο με ανανά

Ένα κλασικό κινέζικο πιάτο, φτιαγμένο όμως με ελληνικό τρόπο που πιστεύω πως θα αρέσει σε όλους.
Όσοι φίλοι μου το έχουν δοκιμάσει, πάντα μου ζητάνε και δεύτερο πιάτο.
Ελπίζω να αρέσει και σε σας!

Τα υλικά μας:
700 γρ στήθος φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές κρασί λευκό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για την σάλτσα:
1 κονσέρβα ανανά σε φυσικό χυμό
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά κόκκινη
2 κρεμμύδια ξερά
1 καρότο
1/2 φλιτζανάκι ξύδι
3 κουταλιές κέτσαπ
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Πάμε να το φτιάξουμε:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους, περίπου 3χ3 cm.
Bάζουμε σε μπολ την σάλτσα σόγιας, το κρασί, το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά, να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε το λιγότερο 2 ώρες.
Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο μαλακό θα γίνει (εγώ το αφήνω στο ψυγείο όλο το βράδυ).
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτό (την μαρινάδα την πετάμε, δεν την χρειαζόμαστε άλλο).
Βάζουμε σε τηγάνι σπορέλαιο (αυτό είναι από τα λίγα φαγητά που χρησιμοποιώ σπορέλαιο γιατί το ελαιόλαδο το κάνει πολύ βαρύ) και αφού κάψει πολύ καλά τηγανίζουμε το κοτόπουλο να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα μας.
Κόβουμε τις φέτες του ανανά σε 8 κομμάτια, τις πιπεριές και τα καρότα σε μπαστουνάκια και τα κρεμμύδια σε φέτες.
Κρατάμε χωριστά τον χυμό του ανανά.
Σε βαθύ τηγάνι η wok, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τα κρεμμύδια τις πιπεριές και τα καρότα.
Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τον χυμό του ανανά, την κέτσαπ και τα κομμάτια του ανανά.
Βράζουμε για λίγη ώρα ίσα για να δέσει η σάλτσα, δεν θέλουμε να λιώσουν τα λαχανικά μας, σε αυτή την συνταγή είναι ωραίο να «κρατάνε» .
Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας καλά.
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες.

TIPS...
* Το λάδι που θα τηγανίσουμε το κοτόπουλο πρέπει να καίει πάρα πολύ, έτσι ώστε όταν ρίξουμε το κοτόπουλο να κάνει αμέσως κρούστα και να μην μας βγάλει τα υγρά του, διαφορετικά θα αρχίσει να βράζει και θα μας πάρει πολύ ώρα μέχρι να τηγανιστεί.
*Στην σάλτσα μας εκτός από τα λαχανικά που έδωσα, μπορούμε να βάλουμε μανιτάρια, σέλερι , μπαμπού, ακόμα και μικρό καλαμπόκι (baby corn).
Εγώ σας δίνω την βασική συνταγή και τα υπόλοιπα τα αφήνω στην φαντασία και τις προτιμήσεις σας.
Καλή επιτυχία.
Μέτη

Tuesday, 15 November 2011

Σπανακόπιτα στο τηγάνι

Αν σας αρέσει η σπανακόπιτα, αυτή η γρήγορη πιτούλα θα σας ενθουσιάσει.
Την ιδέα την πήρα από τον Γαστρονόμο, αλλά έχω αλλάξει ελαφρώς … τα φώτα στην συνταγή, προσαρμόζοντας την στα μέτρα και τις προτιμήσεις μας.
Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και ομελέτα με σπανάκι.
Τέλος πάντων, είναι κάτι ανάμεσα σε πίτα και ομελέτα με σπανάκι, αλλά ότι και να είναι, το βέβαιο είναι ότι θα σας κερδίσει με την νοστιμιά της και την ευκολία παρασκευής της.
Πάμε να την φτιάξουμε.

Χρειαζόμαστε:
250 γρ. σπανάκι φρέσκο (ζυγισμένο καθαρισμένο) ή κατεψυγμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
100 γρ. αλεύρι
1,5 κουταλάκι μπέικιν
5 αυγά
200 ml γάλα
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι, το καθαρίζουμε, το ζυγίζουμε να μας δώσει καθαρό βάρος 250 γρ., το ζεματάμε για λίγο και το στραγγίζουμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο, το αφήνουμε ως έχει.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα.
Προσθέτουμε αλατάκι, πιπεράκι, το μπέικιν, τον άνηθο και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλεύρι και ξανα-ανακατεύουμε καλά.
Σε μεγάλο, απλωτό και αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το πράσο ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 4-5 λεπτά.
Αδειάζουμε τον χυλό με τα αυγά στο τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί η πίτα μας από την κάτω μεριά.
Όταν είναι έτοιμη από κάτω, έχουμε δύο επιλογές.
Αν τα καταφέρουμε να αναποδογυρίσουμε την πίτα σκεπάζοντας το τηγάνι με ένα πιάτο όπως περιγράφει για την ομελέτα η Μαρία εδώ, έχει καλώς.
Το κάνουμε και αφήνουμε την πίτα να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
Αν όμως το αναποδογύρισμα δεν είναι το δυνατό σας σημείο, και είστε σαν κι εμένα που ποτέ δεν τα καταφέρνω, κανένα πρόβλημα. Υπάρχει λύση και για μας, η εξής:
Αν το τηγάνι μας μπαίνει στον φούρνο, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ώστε να ψηθεί η πίτα και από την πάνω μεριά.
Αν το τηγάνι μας όμως δεν μπαίνει στον φούρνο, πάλι κανένα πρόβλημα.
Καλύπτουμε το χερούλι του με ένα αλουμινόχαρτο, οπότε μπαίνει στον φούρνο μια χαρά.
Αφού η πίτα-ομελέτα μας ψηθεί πάνω-κάτω, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Monday, 14 November 2011

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Μια γκουρμέ νοστιμιά, κατ’ ευθείαν από την Γαλλία.
Η κρεμμυδόσουπα βέβαια δεν είναι γαλλική επινόηση.
Για πολλά χρόνια αποτέλεσε και σε μας την σούπα των φτωχών, μιας και η γη μας έδινε άφθονα τα κρεμμύδια, οπότε με λίγα κρεμμύδια, βούτυρο και μπαγιάτικο ψωμί, έφτιαχναν ένα πιάτο πλούσιο και θρεπτικό.
Τώρα, όσον αφορά την γαλλική κρεμμυδόσουπα, είναι μια πολύ νόστιμη σούπα .
Ο μόνος μπελάς (μπελάς και όχι δυσκολία) είναι το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Σερβίρεται με φρυγανισμένες λεπτές φέτες μπαγκέτας, πασπαλισμένες με μπόλικη ελβετική γραβιέρα gruyere στην original εκδοχή της.
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και που να βρίσκουμε gruyere, χρησιμοποιούμε ελληνικότατη γραβιέρα πικάντικη ή όποιο άλλο κίτρινο πικάντικο τυράκι θέλουμε, και είμαστε μια χαρά!
Ας περάσουμε στην πράξη!

Θα χρειαστούμε:
600 γρ. κρεμμύδια ξερά
80 γρ. βούτυρο
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι
1,5 λίτρο ζωμό βοδινού ή λαχανικών
1 κουταλιά κονιάκ
1 μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες
γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
λίγη σκόνη σκόρδου
αλάτι – πιπέρι
Πάμε να την φτιάξουμε:
Ξεκινάμε με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Βάζουμε το βούτυρο σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα σοτάρουμε στο βούτυρο
Χαμηλώνουμε την φωτιά (αν οι βαθμοί είναι από 1 ως 9 χαμηλώνουμε στο 5).
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά, για 20-30 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ένα όμορφο καφετί χρώμα, όχι όμως να μας καούν.
Πασπαλίζουμε το αλεύρι πάνω από τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε ζωηρά για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον ζωμό, που πρέπει να είναι καυτός, στην κατσαρόλα.
(Αν δεν έχουμε σπιτικό ζωμό, βράζουμε 1,5 λίτρο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 2 κύβους ή 2 κουταλιές σε κόκκους ζωμό βοδινού ή λαχανικών.)
Προσθέτουμε το κονιάκ, πιπεράκι, και με προσοχή αλάτι (γιατί αλάτι έχει και ο ζωμός συνήθως)
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μισή ώρα.
Κόβουμε την μπαγκέτα σε λεπτές φέτες.
Τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο, τις πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου και τις ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν.
Μοιράζουμε την σούπα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
Σε κάθε σκεύος, βάζουμε πάνω από την σούπα 2-3 φέτες ψωμί.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη γραβιέρα (όχι τσιγκουνιές, ρίξτε μπόλικη) και βάζουμε τα σκεύη στον φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Όταν λιώσουν, περιμένουμε λίγο να κρυώσει η σούπα μας, πασπαλίζουμε και με έξτρα τυράκι αν θέλουμε, και την απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα να έχουμε!

Saturday, 12 November 2011

Ενας πανέμορφος κήπος!

Το καλοκαίρι που επισκέφθηκα την Έλενα μας στο υπέροχο σπίτι της στο χωριό, είχα την χαρά να γνωρίσω και τους αξιολάτρευτους γειτόνους της, τον Γιώργο και την Ελένη.
Έχουν φτιάξει κι εκείνοι το εξοχικό τους στην μαγευτική Πραγματευτή και προσπαθούν να βρίσκονται εκεί, όσο πιο πολύ τους επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους.
Εκτός από το πανέμορφο σπίτι τους, έχουν κάνει κι έναν παραμυθένιο κήπο που είναι κυριολεκτικά κρεμασμένος στην άκρη του γκρεμού.
Σας αφήνω να απολαύσετε τις φωτογραφίες
Πρώτο μέλημα τους ήταν να υψώσουν την Ελληνική σημαία και να κυματίζει καμαρωτή- καμαρωτή, όχι μόνο στις εθνικές μας επετείους αλλά σε καθημερινή βάση.
Είναι η φωτογραφία που είχαμε αναρτήσει στο ποστ μας για την 28η Οκτωβρίου εδώ.
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Friday, 11 November 2011

Σαρδέλες πλακί

Ίσως να μην τις έχετε δοκιμάσει μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά σας συνιστώ να μην το προσπεράσετε.
Είναι ένα πεντανόστιμο και πολύ υγιεινό πιάτο!

Υλικά για ένα μικρό πήλινο σκεύος:
20 σαρδέλες
1 ντομάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια ή τριμμένη
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 φυλλαράκια δάφνη
λίγο δενδρολίβανο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε καλά τις σαρδέλες και τις φιλετάρουμε όπως περιγράφουμε εδώ.
Τις πλένουμε καλά και τις στρώνουμε στο πήλινο ανοικτές ή κλειστές.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το λάδι.
Διαλύουμε τον πελτέ στο νερό και ρίχνουμε την σάλτσα πάνω από τα ψάρια.
Προσθέτουμε σκόρπιο το σκόρδο, την δάφνη και το δενδρολίβανο.
Από πάνω σκεπάζουμε με τα κρεμμύδια και την ντομάτα.
Ψήνουμε σε κανονικό φούρνο για περίπου μισή ώρα, σε πάνω κάτω φωτιά και σε 250 βαθμούς θερμοκρασία.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη μέρα!!

Wednesday, 9 November 2011

Κρέμα μήλου


Λαχταριστή κρέμα με άρωμα μήλου και κανέλας.
Την συνταγή ανακάλυψα στις Γλυκές Ιστορίες του Παρλιάρου και ήταν αυτή που μου έκανε το μεγαλύτερο κλικ.
Έχω κάνει κάποιες μικρές αλλαγές στην εκτέλεση, αλλά αυτό που σίγουρα θα κάνω την επόμενη φορά, είναι να διπλασιάσω τα υλικά.
Διότι τα υλικά που θα σας δώσω, δίνουν μόνο (κλαψ!) 4 μικρά μπολάκια λαχταριστής κρέμας, η οποία ούτε που κατάλαβα για πότε εξαφανίστηκε!!
Πάμε να την φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
500 ml έτοιμο χυμό μήλου (θα τον βρείτε στα Σ/Μ)
1 ξύλο κανέλλας
50 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
σκόνη κανέλλα για το πασπάλισμα
Στην πράξη:
Κρατάμε 100 ml από τον χυμό μήλου στην άκρη και βάζουμε τον υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα να βράσει, μαζί με το ξύλο κανέλας.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.
Στον χυμό που κρατήσαμε στην άκρη, αναμειγνύουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουρ και χτυπάμε καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε έως ότου η κρέμα πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.
Αδειάζουμε την κρέμα σε μικρά πλαστικά ή μεταλλικά φορμάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά και να στερεοποιηθούν.
Για να τα ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε την βάση τους σε καυτό νερό.
Τα αναποδογυρίζουμε σε πιατάκι, τα πασπαλίζουμε με κανελίτσα και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

UPDATE:
Η φίλη Μαρίνα Αντωνίου, έφτιαξε την κρέμα μήλου και μας έστειλε φωτό!
Υπέροχη δεν έγινε??

Tuesday, 8 November 2011

Χόρτα γιαχνί με τυροτρίμματα

Ένα φαγάκι που συνηθίζουν στα μέρη μου, πολύ πολύ νόστιμο!
Τρώγεται ευχάριστα τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια «γλυκά» χόρτα θέλουμε, όπως σέσκουλα, λάπατα, ραδίκια γλυκά, μυρώνια, καυκαλίθρες κλπ
Το φαγάκι γίνεται γλύκισμα!
Σηκώνει πολλές βουτίτσες με φρέσκο ψωμάκι, σηκώνει και λίγο καλό κρασάκι!
Το τυράκι που θα χρησιμοποιήσετε, προτείνω να είναι φέτα πικάντικη και λίγο καυτερή. Αλλιώς και μια απλή πικάντικη φετούλα, μια χαρά θα είναι.

Τα υλικά μας:
1000 – 1200 γρ. διάφορα χόρτα γλυκά (ραδίκια, λάπατα, μυρώνια, καυκαλίθρες κλπ)
200-250 γρ. φέτα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 μέτριες φρέσκες ντομάτες
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε και πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα χορταρικά.
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο μούλτι.
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Αρχίζουμε και προσθέτουμε λίγα λίγα τα χόρτα, ανακατεύοντας συχνά.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ χωρίς να τον διαλύσουμε σε νερό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Νερό συνήθως δεν προσθέτω γιατί βγάζουν τα χόρτα, αν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο, θέλουμε το φαγάκι να μείνει με την σάλτσα του, χωρίς πολλά υγρά.
Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μισή ώρα ή μέχρι τα χορταρικά να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το τυρί χοντροτριμμένο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μιαν ακόμα βράση ανακατεύοντας.
Έτοιμο, πεντανόστιμο και νομίζω αρκετά υγιεινό!
Απολαύστε το!
Καλή επιτυχία!

Να κι ένα πολύ όμορφο βραβείο που μας χάρισαν οι φίλες μας Sophie και Ροδούλα, και τις ευχαριστούμε από καρδιάς.
Το χαρίζουμε με την σειρά μας σε όλη την μπλογκοπαρέα μας!

Monday, 7 November 2011

Κουλουράκια λεμονιού

Ήπιατε καφεδάκι?
Ελάτε να πιούμε παρέα!
Κερνάω και κουλουράκια που μοσχοβολάνε λεμονάκι και φρέσκο βούτυρο!
Και που λιώνουν απολαυστικά στο στόμα, αφήνοντας υπέροχη γεύση και άρωμα από λεμονάκι.
Για να δούμε πως τα φτιάχνουμε!

Χρειαζόμαστε:
650-680 γρ. αλεύρι μαλακό
250 γρ. βούτυρο Κερκύρας
250 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες άρωμα
μισό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν
¼ κουταλάκι αλάτι
ξύσμα από 2 μεγαλούτσικα λεμόνια
75 ml χυμό λεμονιού
Επιπλέον
1 αυγό για το άλλειμα
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Χτυπάμε με μίξερ χειρός πολύ καλά το βούτυρο την ζάχαρη και τα αυγά.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν, το αλάτι, την σόδα και τον χυμό λεμονιού και ξαναχτυπάμε.
Κατόπιν προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Τελευταίο προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας στα ενδιάμεσα.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Πλάθουμε κουλουράκια σχηματίζοντας κορδόνια και δίνοντάς τους ότι σχήμα μας αρέσει.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα αλείφουμε καλά με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Γίνονται 40-50 μυρωδάτα κουλουράκια.
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα σε όλους εύχομαι!

Saturday, 5 November 2011

Fish and chips

Όσοι από εσάς έχετε ταξιδέψει μέχρι το Λονδίνο, δεν μπορεί, όλο και σε κάποιο fish and chips shop θα δοκιμάσατε αυτό το πιάτο.
Αν δεν το δοκιμάσατε ή αν δεν έχετε επισκεφτεί την Αγγλία, κανένα πρόβλημα!
Δεν είναι ανάγκη να ξενιτευτείτε, το μόνο εύκολο είναι να το φτιάξετε στην κουζίνα σας.
Την συνταγή την έχω από Αγγλίδα φίλη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι είναι η αυθεντική, όχι ότι θα με απασχολούσε και ιδιαίτερα βέβαια αν δεν ήταν.
Η ίδια Αγγλίδα φίλη, μου είπε ότι το μυστικό για τον πετυχημένο χυλό μέσα στον οποίο θα τηγανιστεί το ψάρι, είναι η «βαριά» μπύρα.
Δεν ξέρω ποιες μπύρες είναι οι βαριές, ίσως η φίλη μου Dark Chef που είναι πιο ειδική στις μπύρες να ξέρει, εμένα με ότι μπύρα και να το φτιάξω το ίδιο νόστιμο μου φαίνεται!
Το καλύτερο fish and chips μου το δίνει ο πανγκάσιος και από τότε που ανακάλυψα αυτό το πραγματικά πολύ νόστιμο ψάρι, μόνο με αυτό το φτιάχνω.
Πάμε να φτιάξουμε fish and chips λοιπόν!

Θα χρειαστούμε:
3-4 πατάτες
1 κιλό φιλέτο πανγκάσιο
1 κούπα (120 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα (200 ml) μπύρα
1 αυγό
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγη γλυκιά πάπρικα
ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα
Στην πράξη:
Το ψάρι τρώγεται ζεστό, γι αυτό ετοιμάζουμε πρώτα τις πατάτες.
Τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια, τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε ελαφρύ λάδι.
Κόβουμε τα φιλέτα του ψαριού σε φέτες όπως στην φωτογραφία.
Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά για τον χυλό, (αλεύρι, μπύρα, αυγό, μπέικιν, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα,) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Τόσο ώστε να σκεπάζει το ψάρι όταν θα το τηγανίσουμε.
Όταν το λάδι κάψει καλά, βουτάμε 4-5 κομμάτια στον χυλό και με μια τσιμπίδα παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε το ψάρι γυρίζοντας το συχνά ώστε να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλα τα κομμάτια του ψαριού.
Σερβίρουμε στο πιάτο μας 4-5 κομμάτια από το ψάρι, μερικές πατατούλες και συνοδεύουμε με μαγιονέζα ή όποια σαλτσούλα μας ταιριάζει.
Απολαμβάνουμε μια λιχουδιά που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Thursday, 3 November 2011

Ψαρόσουπα

Καθώς ο καιρός θα κρυώνει, θα αποζητάμε όλο και πιο πολύ την θαλπωρή μιας ζεστής και νόστιμης σουπίτσας.
Η ψαρόσουπα στο τραπέζι μας είναι … ιεροτελεστία, γι αυτό συνήθως αποτελεί όχι καθημερινό φαγάκι, αλλά Σαββατιάτικο.
Για μια καλή ψαρόσουπα, πρώτο και κύριο λόγο παίζει το ψάρι.
Ακόμα θυμάμαι την γεύση μιας ψαρόσουπας που έφτιαξα πριν μερικά χρόνια, με έναν φρεσκότατο ροφό. Ούτε καν είχα τολμήσει να την αυγοκόψω εκείνη την σούπα.
Ήταν τόσο «πλούσιος» ο ζωμός που έδωσε, ώστε δεν ήθελα τίποτα να του αλλοιώσει την γεύση του.
Ροφός, σφυρίδα, συναγρίδα, σκορπίνες, δράκαινες, αλλά και τα πιο οικονομικά ψαράκια, μπακαλιάρος και κοκκινόψαρα, είναι συνήθως τα καταλληλότερα ψάρια για μια νόστιμη ψαρόσουπα.
Πάμε να σας πω πως φτιάχνω την ψαρόσουπά μου.

Τα υλικά μας:
1000-1200 γρ. ψάρι κατάλληλο για σούπα
6-8 μέτριες πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
3-4 καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 ντομάτα
4-5 κόκκους μπαχάρι
¾ κούπας λάδι
αλάτι – πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 ζουμερά λεμόνια
Προαιρετικά
1 φλιτζανάκι ρύζι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα ψάρια από λέπια και εντόσθια.
Αν είμαστε τυχεροί, ζητάμε από τον ευγενή ιχθυοπώλη μας να μας τα καθαρίσει.
Βάζουμε τα ψάρια σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει αρκετά και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Τα βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και σουρώνουμε πολύ καλά τον ζωμό.
Πλένουμε καλά την κατσαρόλα μας και βάζουμε σε αυτήν το σουρωμένο καθαρό ζωμό.
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια σέλινα.
Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τα σέλινα σε μικρότερα.
Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη.
Τα κρεμμύδια τα αφήνουμε ολόκληρα. Η μανούλα μου μάλιστα θυμάμαι, κάρφωνε σε κάθε κρεμμύδι και ένα γαρυφαλλάκι, εγώ να πω την αλήθεια δεν το κάνω.
Βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με τον ζωμό, προσθέτουμε το λάδι, αλατάκι, πιπεράκι και τους κόκκους από το μπαχάρι, και τα βράζουμε για μισή ωρίτσα.
Τα αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μια πιατελίτσα.
Στο στάδιο αυτό αν θέλετε να προσθέσετε ρυζάκι, τώρα είναι η ώρα.
Εγώ τον τελευταίο καιρό δεν βάζω ρύζι στην ψαρόσουπα. Αντ’ αυτού, λιώνω λίγες πατάτες και λίγα καροτάκια με ένα πιρούνι, τα ανακατεύω με λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και τα προσθέτω στην σούπα.
Ήρθε η ώρα να αυγοκόψουμε την σούπα μας.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και χτυπάμε καλά.
Παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο ζωμό, τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο και ξαναχτυπάμε όλα μαζί.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα αυτό στην σούπα μας αργά, ποτέ απότομα γιατί θα μας «κόψει το αυγολέμονο, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια κουτάλα την σούπα.
Αφού πλέον όλα πάρουν μια δυο βράσεις η σούπα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε, πάντα με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.

Τρόποι σερβιρίσματος.
Όπως σας είπα και στην αρχή, η ψαρόσουπα στο σπίτι μας είναι ιεροτελεστία, δεδομένου ότι διαθέτουμε διαφόρων ειδών … σκασμένα.
Άλλος θέλει το ψάρι και τα λαχανικά μέσα στην σούπα του, άλλος θέλει χωριστά την σούπα, και το ψάρι με τα λαχανικά καλυμμένα με μαγιονέζα, άλλος τα θέλει με λαδολέμονο, επίσης διαθέτουμε και σκασμένο που θέλει ψάρι και λαχανικά μέσα στην σούπα του και έξτρα ψάρι - λαχανικά με μαγιονέζα.
Για να τους ευχαριστήσω λοιπόν όλους (τι να κάνω?) σερβίρω ως εξής:
Σερβίρω την σούπα σε βαθιά πιάτα, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Σε μια πιατέλα σερβίρω το ψάρι (το οποίο έχω φροντίσει να καθαρίσω από τα πολλά κόκκαλα), με τα λαχανικά.
Βάζω σε ένα μπολάκι λαδολέμονο και σε ένα άλλο μαγιονέζα.
Οοοοχι, δεν τους ταΐζω κιόλας χα χα χαα!
Ο καθένας σερβίρεται όπως του αρέσει.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη μέρα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...