Thursday 18 December 2008

Πατατοσαλάτα κέικ

Γιορτές έχουμε, ας εντυπωσιάσουμε στο γιορτινό μας τραπέζι με μία διαφορετική σαλάτα. Η σαλάτα αυτή μ’ έχει βγάλει ασπροπρόσωπη πολλές φορές, γιατί εκτός από την ωραία της εμφάνιση είναι και πεντανόστιμη. Κόβεται εύκολα σε κομμάτια, σαν κέικ, και είναι βολική και για μπουφέ. Η συνταγή είναι της Βέφας, αλλά αρκετά «πειραγμένη» και προσαρμοσμένη στα δικά μου γούστα. Η παρασκευή της είναι πανεύκολη και το γευστικό αποτέλεσμα πιστεύω θα σας ενθουσιάσει.
Πάμε λοιπόν να την φτιάξουμε.
Θα χρειαστούμε
4-5 πατάτες κανονικού μεγέθους (δηλαδή ούτε τεράστιες αλλά ούτε και πολύ μικρές)
10 λωρίδες μπέικον
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
μισή πιπεριά πράσινη, μισή κόκκινη, μισή κίτρινη κομμένες σε καρεδάκια
8-10 αγγουράκια πίκλες ψιλοκομμένα
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φυλλαράκια)
1 κούπα ρεγκάτο τριμμένο ή γραβιέρα τριμμένη
100 γρ.τυρί Μilner (ή άλλο παρόμοιο) σε μικρά κυβάκια
Επίσης
300 γρ. κριμ τσιζ
3 κουταλιές μαγιονέζα
1 κουταλιά μουστάρδα
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές λευκό balsamico
χυμό μισού λεμονιού
Πως την φτιάχνουμε
Βράζουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, μέχρι να γίνει κριτσανιστό και να φύγει το λίπος του. Το κόβουμε σε κομματάκια και το ανακατεύουμε με τις πατάτες.Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια, τις χρωματιστές πιπεριές, μαϊντανό, πίκλες και τριμμένο τυράκι.Τα ενώνουμε με τις πατάτες-μπέικον, ανακατεύοντας προσεκτικά. Τελευταία προσθέτουμε το τυρί σε κύβους και ξαναανακατεύουμε.
Σε τρίτο μπολ τώρα. Έχουμε αφήσει το κριμ τσιζ σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μαγιονέζα, μουστάρδα, λάδι, ξύδι και λεμόνι) και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ ή με αυγοδάρτη μέχρι να πετύχουμε ένα λείο μείγμα. Το αδειάζουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να πάει παντού.Σε μια φόρμα με δαχτυλίδι στρώνουμε πλαστική μεμβράνη, καλύπτοντας όλο το εσωτερικό της (και το δαχτυλίδι). Αδειάζουμε προσεκτικά την σαλάτα μέσα στην φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά της με ένα κουτάλι ή μαχαίρι.Την αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, να σφίξει καλά. Όταν θέλουμε να την σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μια πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά την πλαστική μεμβράνη. Έτοιμη!!!
Καλή επιτυχία!

33 comments:

Anonymous said...

Καταπληκτική ιδέα.
Ό,τι πρέπει για τραπέζι και ειδικά τώρα τις γιορτές. Νομίζω ότι θα την συμπεριλάβω στο μενού που ετοιμάζω για παραμονή Χριστουγέννων. Με ενθουσίασε. Μπράβο Έλενα.
sgr

αντωνης said...

Μπραβο Ελενα, πολυ ωραια συνταγη.

Θα την μεταφερω στη μαγειρισσα του σπιτιου.

Φιλια!
:)

Κριμ τσιζ τι ειναι; Το Φιλαδελφεια;

ΕΛΕΝΑ said...

Λιζάκι φτιάξτην και θα με θυμηθείς.
Δεν είναι μόνο πολύ ευπαρουσίαστη. Είναι και εξαιρετικά νόστιμη.
Μην παραλείψεις με τίποτα το μπέικον, κάνει την διαφορά στη σαλάτα.
Με το καλό να τους περιποιηθείς όλους την παραμονή των Χριστουγέννων:))

ΕΛΕΝΑ said...

Αντώνη μου πολλά φιλάκια στην μαγείρισσα του σπιτιού και την περιμένω πες της!
Cream cheese είναι ΚΑΙ το Φιλαδέλφεια, υπάρχουν διάφοροι τύποι, εγώ Φιλαδέλφεια βάζω στην πατατοσαλάτα συνήθως.

Μαριλένα said...

Eλενα, απο τις ωραιότερες συνταγές που έχω διαβάσει!
τρελλαινομαι για πατατοσαλάτα.

εννοείται πως θα την κανουμε τα Χριστουγεννα, αλλά εν τω μεταξύ, μιας και δεν μπορώ να περιμενω, θα την "πειράξω" κι εγώ, να την κάνω νηστισιμη και λεω να την τσακισουμε το Σαββατοκύριακο :))

φιλιά και καλησπερα :)

faraona said...

MMMMMMMMM!!!!
Bασιλικη συνταγη!
Στα υπ οψιν για τα Χριστουγεννα.

lila said...

Έλενα, τι ωραία παρουσίαση.Δεν την λες για σαλάτα με το που θα τη δεις.Σαν γλυκό μοιάζει.Μπράβο σου.
Φαντάζομαι ότι θα είναι και νόστιμη πολύ.
Φιλάκια

άλλη Αγγελική said...

Dear Elena,
Πειράζει να σας κλέψω την ιδέα της φόρμας για να παρουσιάσω έτσι τη "ρώσική μου", που δεν είναι ακριβώς ρώσικη;;;
:-P

Υ.Γ. Τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως πρέπει να βάλω το δικό σας "επίσης" (ειδικά το cream cheese) για να "στέκεται" - το δικό μου είναι μόνο homemade μαγιονέζα. Μπορείτε να με συμβουλέψετε, dear?
;-)

Anonymous said...

Μπράβο Ελενα πολύ νόστιμη σαλάτα και πολύ εμφανίσιμη.
Κάνω μια παρόμοια σε φόρμα με σε στύλ ρώσικης που λεει και η Αγγελικούλα, μόνο που στην home made μαγιονέζα βάζω 2 φύλλα ζελατίνας για να στέκεται μεσα στην φόρμα.Αυτή την εκδοχή με filadelfia δεν την είχα σκεφτεί και με αρέσειιιι αχ πως με αρέσει!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλένα μου φτιάξτην και εκτός νηστείας, με το μπέικον.
Θα σου αρέσει πολύ πιστεύω.
Φιλιά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Faraona μου, βασιλική δεν ξέρω... πανεύκολη όμως είναι, καθόλου μπελαλίδικη και πολύ πολύ νόστιμη.
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Lila μου, είναι, είναι!!
Και κόβεται και σερβίρεται εύκολα, σαν ένα κέικ!!
Ειδικά εσύ αποκλείεται να μην την πετύχεις!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγελικούλα "άλλη".
Μπορείς να μου κλέψεις την πατατοσαλάτα, μπορείς να μου κλέψεις την φόρμα, μπορείς να μου κλέψεις και όσα ευρώ έχω επάνω μου (τώρα τα πιασες τα λεφτά σου:P)
Oτι και να μου κλέψεις όμως, με homemade μαγιονέζα δεν υπάρχει περίπτωση να δεις το κέικ να στέκεται.
Θέλει οπωσδήποτε το cream cheese, που όταν παγώσει στερεοποιείται και δίνει σχήμα στο κέικ.

ΕΛΕΝΑ said...

Aγγελικούλα Λ.
Με την ζελατίνα, συμφωνώ κι εγώ ότι μπορεί να σταθεί η μαγιονέζα.
Αρα ιδού λύση για την home made της ως άνω Αγγελικούλας.
Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι, όμως με το cream cheese παίρνει ωραία γεύση η πατατοσαλάτα και στέκεται και το κέικ μια χαρά.
Ωραία η ιδέα της ρώσικης σε φόρμα που μας έδωσες!!

άλλη Αγγελική said...

Θενκς, ντίαρ κόρες για τις συμβουλές!
Και το cream cheese καλό (η "ρώσική μου" περιέχει και κομμάτια τυριού, οπότε μάλλον θα πηγαίνει) και η ζελατίνα δεν αλλοιώνει καθόλου τη γεύση.
Για καλό και για κακό θα κάνω μια δοκιμή πριν τη φτιάξω για το τραπέζι.

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή επιτυχία, όπως και να την φτιάξεις, τέλεια θα είναι, όπως και τα λοιπά καλούδια που θα τους έχεις:))

άλλη Αγγελική said...

Καλέ πώς τα λέτε! Πώς τα λέτε, Έλενά μου!!!
(σκατουλίτσα μου δηλαδή! :-P)

Και ... αμήν για το "καλή επιτυχία", γιατί τον τελευταίο καιρό όλο και κάτι κάνω στραβά! Μια ξεχνάω κάποιο σημαντικό συστατικό, μια ξεχνιέμαι και παραψήνω...
(ρε λες να έρχισε κιόλας η γεροντική άνοια;;;)

ΕΛΕΝΑ said...

Xα χα χαααααααααα!!
Είδες πως τα λέω η αθεόφοβη??
Τέλεια θα τα κάνεις όλα βρε παλιοκόριτσο, τι προσπαθείς να μας πείσεις?? Οτι σε πήραν τα χρόνια??
Αντε πέστα αλλού αυτά;-)

Anonymous said...

Elena mou!!kardoulina mou!!paromia einai kai h dikh mou!!pragmatika to mpeikon dunei thn ksexwristh geush!!alla den bazw maintano ma anhtho!ths dunei freskada!kai oso gia forma exw ena elato!otan kseformarw sthn thesh tou kormou bazw klwnari selinou kai gia mpales komatakia apo xrwmatistes piperies h oti allo mou erthei ayth thn stigmh!!tha thn ftiaksw kai egw giati mas exoun kalesmenous anhmera kai tha tous thn parousiasw!!!
geia sta xeria sou!!!
filakia apo kardias!!!

Anonymous said...

kati ksexasa!!!bazw kai augo brasmeno kai trimmeno!!!

άλλη Αγγελική said...

Πού να τα πω Έλενά μου;;;
(δεν πιστεύω να εννοείς σε τεκνά, γιατί ό,τι και να τους πω... η αλήθεια πικρή και...ορατή... :-P)

Κλειώ, τέλεια ιδέα!!!
Θα το κάνω το έλατο με τις "μπάλες" και τον κορμό!!!
Μπράβο!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Κλειούλα μου έχω κι εγώ φόρμα έλατο, ωραία ιδέα μας έδωσες!!!
Ορίστε, με την ιδέα σου χάρηκε και η Αγγελική, που την πήραν τα ... γεράματα λέει και μόνο με καμιά σαλάτα έλατο μπορούμε να την συνεφέρουμε:)

Αγγελική .... είσαι χαζό με τις πικρές και ορατές σου αλήθειες:P
Εσύ μας βάζεις κάτω όλες!

Rena said...

Ατιμο Λενιώ, μας σερβίρετε μας ξανασερβίρετε αλμυρά-γλυκά(ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει)και θα ρθουν τα Χριστούγεννα και όχι στα παλιά ούτε στα καινούρια φουστάνια δε θα μπαίνουμε. Μου φαίνεται θα ρχομαι να σας επισκέπτομαι και θα κοιτάζω μόνο το chatbox, oύτε βλέφαρο στ'αριστερά.

Anonymous said...

Καλά που μου το ανέφερες για το μπέικον γιατί δεν θα το έβαζα.
Οκ. θα την κάνω με το μπέικον. Κάτι περισσότερο ξέρεις εσύ Ελενάκι μου.
sgr

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι φροντίζουμε για την ... ανανέωση της γκαρνταρόμπας σας χα χα χα
Αστα να πάνε, μετά τις γιορτές ξεκινάνε τα "συμμαζέματα" εντατικά;-)

Λιζάκι μου, μην το παραλείψεις το μπέικον. Θα δεις άμα την φτιάξεις, ότι κάνει όλη την διαφορά.
"Δένει" πολύ ωραία με την πατάτα και τα υπόλοιπα υλικά.

Anonymous said...

Είναι όντως πολύ νόστιμη συνταγή, την έφτιαξα πρίν πολλούς μήνες.(αν θυμάμαι καλά την είχες δημοσιεύσει και στο hungry for life).
Θα την φτιάξω και τις γιορτές ή στην φόρμα που προτείνεις εσύ αλλά μαρεσει και η ιδέα της Κλειώς.
Να είμαστε καλά να περάσουμε όμορφα Χριστούγεννα με υγεία.

smp

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου smp:))
Εχω αποσύρει τις συνταγές μου από το Hungry For Life και πλέον θα τις αναρτήσω όλες εδώ, όπως και η Μαρία τις δικές της.
Χαίρομαι που σου άρεσε, είναι όντως νόστιμη και εμφανίσιμη πατατοσαλάτα, φτιάξτην για τις γιορτές και σίγουρα θα τους αρέσει!!
Καλά Χριστούγεννα να περάσουμε όλοι, με υγεία και ηρεμία εύχομαι:))

Peter M said...

Elena, poli kali idea gia to "buffet" gia tis giortes!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, thanks, είναι και εύκολη και νόστιμη:)

kiki said...

Εγώ αν είχα αυτό σε τραπέζι, θα έτρωγα μόνο αυτό!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα κι εγώ αν έχω αυτή τη σαλάτα, δεν θέλω τίποτε άλλο στο τραπέζι. Κάποια κοπέλα που την έφτιαξε όταν είχα δώσει την συνταγή παλιότερα, μου είπε ότι οι καλεσμένοι της αφήσανε όλα τα άλλα και τρώγανε την σαλάτα:)

Ανεράιδα said...

Την έφτιαξα στη γιορτή του άντρα μου και έκλεψε την παράσταση! Τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση σκίζει! Όλοι μου ζητούσαν συνταγή. Εννοείται ότι θα τους στείλω το λινκ της σελίδας.....Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ανεράϊδα μου χαίρομαι πάρα πολύ που την ευχαριστηθήκατε!
Και του χρόνου να γιορτάσεις τον αντρούλη σου και να τους καλοπεριποιηθείς!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...