Friday 13 November 2009

Μπασμπούσα

Αν τυχόν σας βγάλει ο δρόμος σας στο …Κάιρο, δοκιμάστε οπωσδήποτε την μπασμπούσα.
Είναι το γλυκάκι που προτιμούν οι ντόπιοι, ένα σιροπιαστό γλυκό σαν σάμαλι ή ραβανί με γιαούρτι.
Αν όμως το Κάιρο σας πέφτει κομματάκι μακριά ….κανένα πρόβλημα. Φτιάξτε μπασμπούσα με τα χεράκια σας (είναι τόσο εύκολη εξ άλλου) και απολαύστε την χωρίς να χρειάζεται να ξενιτευτείτε.
Θα χρειαστείτε:
280 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
100 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
2 βανίλιες ή μια κουταλιά εσάνς βανίλιας
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1,5 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
χυμό μισού λεμονιού
1 κοφτό κουταλάκι βούτυρο
Για τη διακόσμηση
χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σαντιγί
μερικά φιστίκια Αιγίνης
Πάμε να το φτιάξουμε
Χτυπάμε πολύ καλά να ασπρίσουν τα αυγά με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ξαναχτυπάμε. Τελευταίο βάζουμε το σιμιγδάλι σε δόσεις,
Εδώ να κάνω μια διευκρίνιση. Αν χρησιμοποιήσουμε χοντρό σιμιγδάλι, το γλυκό μας θα θυμίζει πιο πολύ σάμαλι. Με ψιλό, μοιάζει μάλλον με ραβανί. Εγώ χρησιμοποίησα ψιλό αυτή τη φορά.
Βάζουμε το μείγμα μας σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι ή πυρέξ (όχι πολύ μεγάλο) και ψήνουμε περίπου 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγα λεπτά να ανασάνει και το κόβουμε σε κομμάτια.
Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι μας, βράζοντας για 3-4 λεπτά το νερό με την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Στο τέλος προσθέτουμε και το βουτυράκι.
Με το ζεστό σιρόπι περιχύνουμε το γλυκό μας. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά προτού σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σαντιγί και ένα φιστικάκι Αιγίνης στην κορυφή.
Καλή επιτυχία!

36 comments:

Amelie said...

Θα σας περιγράψω το δράμα που ζώ για να κατανοήσετε πως ταλαιπωρούμαι: πριν από λίγο έφτασα στο γραφείο, πίνω ένα πικρό καφέ και ετοιμάζομαι να ριχτώ με τα μούτρα στη δουλειά. Πριν ξεκινήσω αποφασίζω να ρίξω μια ματιά στην blogογειτονιά και εκεί με βρίσκει το χτύπημα της μοίρας: τι γλυκάκι μούρλια είναι αυτό??? Μα καλά, δεν με λυπόσαστε??? Άντε τώρα να συγκεντρωθώ στους αριθμούς και τους προϋπολογισμούς!

Giorgos Varvakis said...

Καλημέρα Λενιώ μου!!
Πρωί πρωί να προλάβω κανένα κομμάτι, ν' ανάψω κι έναν αργιλέ μιας που διαθέτει το κατάστημα :))
Θα το φτιάξω και με χοντρό και με ψιλό, για να έχω άποψη επί του θέματος :)
Φιλιά πολλά
Καλό σαββατοκύριακο

ΑΧΤΙΔΑ said...

Κι εγώ έτσι το κάνω το ραβανί φίλη μου , είναι ξέρεις το αγαπημένο γλυκό του Δημήτρη, δεν τρώει γλυκά, σπάνια , είναι το μόνο που αγοράζει.

Lila Xagorari said...

Πρωινό χτύπημα τρομοκρατικής οργάνωσης! Αυτό μας κάνετε κάθε πρωί!!!
Τέλειο ασυζητητί!!!

Λίνα said...

Καλημέρα Έλενα.
Τι ωραίο γλυκάκι είναι αυτό πρωί πρωί. Πειράζει να το φάω με παγωτάκι;
Φιλιά.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Vasia b. said...

Υπέροχο γλυκάκι και για την πρωινή και για την απογευματινή
"υπογλυκαιμία"!!!
Ακόμη πιό υπέροχο και το ντεκόρ!!!!!!!!!!!
Πολλά φιλιά καλημέρα και καλό σ/κ!!!!

Anonymous said...

Ωωωωω τι βλέπουν τα μάτια μου ?
Συνταγή απ' το...... χωριό μου.... (οι γονείς,παππούδες και πολλοί συγγενείς μου είναι όλοι γεννημένοι στην Αίγυπτο).
Το τρώμε συχνά στο σπίτι το γλυκάκι αυτό από τα χεράκια της μανούλας) μόνο που δεν το κάνει τόσο ψηλό, to δικό της είναι το μισό σε ύψος.
Καλά έκανες και έβαλες μια τέτοια συντγούλα. Αξίζει να δοκιμαστεί.
sgr

Σταυρούλα said...

Ελενά μου καλημέρα!Τι μου κάνεις πρωί πρωί;Το φτιάχνω χρόνια,μου το έμαθε η πεθερά μου στο Αγρίνιο.Μόνο που βάζω περισσότερα αυγά και γι' αυτό το λέμε και αυγοραβανί.Πάντα με ψιλό σιμυγδάλι και μπόλικο σιρόπι.Να είσαι καλά,φιλιά,καλό Σαββατοκύριακο!

Maria B. said...

Πως φαίνονται οι κοσμοπολίτες !!!!
νοιωθω πολύ υπερήφανη που σε έχω φιλεναδα και είσαι τόσο κοσμογυρισμένη !!!!! χιχιχιχιχι
το γλυκάκι σου υπέροχο Λενιώ μου, όσο για το ντεκόρ ?? τι μπορώ να πω!!! θα ερθω με τον gvarvakis να τιμήσουμε δεόντως και την μπασμπούσα και τον αργιλέ !!!!!!!

καλή σου μέρα Λενάκι !!!!

Anonymous said...

ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ. ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΣΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΛΛΟ ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΡΚΕΣΤΩ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΟΙΤΑΓΜΑ. ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ
ΦΙΛΙΑ
ΜΕΤΗ.

ΕΛΕΝΑ said...

Amelie μου καλημέρα και καλή δουλίτσα!
Πάρε ένα κομματάκι να γλυκάνει το πικρό καφεδάκι σου!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργο μου, τα κατάστημα διαθέτει ... 8 ναργιλέδες, έχει ο καλός μου μια μανία με την συλλογή τους, έχουμε και ένα αιγυπτιακό κατάστημα κοντά μας που φέρνει συνέχεια καινούρια σχέδια, είναι ... επιρρεπής, τι να τον κάνω???
Σε περιμένω λοιπόν για γλυκό και ναργιλέ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αχτιδούλα μου, αυτό δεν είναι ακριβώς ραβανί, αν και του μοιάζει αρκετά, ιδίως αν το κάνεις με ψιλό σιμιγδάλι.
Το ραβανί έχει αρκετά αυγά, αυτό έχει μόνο δύο, κάτι που αλλάζει αρκετά την γεύση.
Φιλάκια, καλή σου μέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Λιλάκι ναι, έχουμε την αρχιτρομοκράτισσα την Μάρία εδώ και ... χτυπάμε αλύπητα χα χα χα!
Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίνα μου και με παγωτάκι ταιριάζει ωραία και με σαντιγί, όπως και να το δοκιμάσεις θα σου αρέσει!
Φιλιά, καλή σου μέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Βάσια μου σε ευχαριστώ πολύ!!
Φιλιά καλή σου μέρα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Λιζάκι σοβαρά??
Εχεις ρίζες από Αίγυπτο??
Ε, αμα το φτιάχνει η μανούλα, ξέρεις πόσο νόστιμο είναι!
Η αλήθεια είναι ότι η φωτό ξεγελάει, δεν είναι τόσο ψηλό όσο φαίνεται, ούτε όμως και πολύ χαμηλό, κάτι ενδιάμεσο από αυτό που βλέπεις.
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σταυρούλα μου, αυτό έλεγα και πιο πάνω, δεν ξέρω αν θεωρείται ραβανί, μιασ και το ραβανί θέλει πολλά αυγά.
Αυτό έχει πολύ λίγα αυγά, που επηρεάζουν την γεύση του και το διαφοροποιούν από το ραβανί.
Εχς ακούσει για το αυγοραβανί από τα μέρη σας, φέρε συνταγή να το φτιάξουμε!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριώ σε περιμένω με τον συμμαθητή σου, ελάτα να φάμε και να ... μερακλωθούμε χα χα χα!
Περιμένω και την Γαστεροπλήξ, σήμερα της έχω σπέσιαλ περιποίηση, γλυκό, ποτό και ναργιλέ, τι άλλο πια να της κάνω??
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μέτη μου πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η καρυδόπιτα, σήμερα λέω κι εγώ να την φτιάξω, μου την ζητάνε επειγόντως χα χα χα!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Και λοιπόν;E allora? said...

πόσα χρόνια έχω να φάω ένα ραβανί γιαμ γιαμ....λιγουρεύτηκα :)))

Καλό σ.κ!!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ said...

Ελενάκι μου, το ντεκόρ σου όλα τα λεφτά!!! Που τα σκέφτεσαι βρε παιδί μου!!!!
Για το γλυκάκι δεν λέω τίποτα, φάινεται απο την εικόνα ζουμερό ζουμερό.... μιαμ μιαμ!!
Φιλάκια Καλό Σ/Κ :))))

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

θεϊκό, με πρόλαβε η ανώνυμη, για να είναι πραγματικά αιγυπτιακό, πρέπει να το βάζεις σε πιο μεγάλο ταψί, ώστε να βγαίνει 2-2,5 εκ, σε ύψος, η συνταγή είναι η ίδια με το μικρασιάτικο σάμαλι με αυγά.
όπως κι αν είναι ψηλό, κοντό, με ψιλό με χονδρό σιμιγδάλι το τιμούμε σκέτο, με σαντιγί με παγωτό!!!!!
άντε τώρα εγώ θα συνέλθω, είναι η ώρα της υπογλυκαιμίας!!!!!!!!

γλυκά φιλάκια!!!! από μακριά μη κολλήσουμε με τόσο σιρόπι

Μαριλένα said...

Ελενα, μ' αυτό το σιμιγδάλι (και τη σκατοκολλίτιδα μου) θα με παρεις στο λαιμο σου!
σιγά μην αντισταθώ :))

φιλάκια πολλά πολλά!

Νίκη said...

Σήμερα θα πάθω κρίση ζαχαρου... βαλτές ειστε βρε όλες οι blogoτσούπρες....

Maria B. said...

blogoτσούπρες !!!! χιχιχιχιχιχι
Νικάκι πολύ μου άρεσε αυτό! είσαι γλωσσοπλάστης !!!!

ετσι θα τις φωνάζω τις κοκονες μου απο εδώ και πέρα !!!!

χαχαχαχααχαχαχχααχα

καλό σ/κ και φιλια πολλά

Matriga said...

Μούρλια το γλυκάκι σου, Έλενά μου! Μου τρέχουνε τα σάλια καλέ! Τι μας κάνεις....

Πολλά φιλάκια!

marian said...

Αυτό μάλιστα!!!!!!
Τέλειο!!!!!!!!
Ξέρετε ότι για γλυκάκι δεν λέω ποτέ όχι!!!!!!!!!!!!!!
Πόσο μάλλον για τέτοιο γλυκάκι!!!!!!!!!!!!!!!!!
Λενιώ μου πως με καταλαβαίνεις!!!!!!!!!!!!!!!
Μπορώ να πάρω δύο κομμάτια ή θα με θεωρήσετε πολύ ..... λιχούδα!!!!!!(μωρέ δώστε μου εσείς δύο κομμάτια και ας με θεωρήσετε ότι θέλετε!!!!!!!!!!!!)
Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!! Όμως αυτό το Σ/Κ σειρά έχει η καρυδόπιτα που είχες βάλει!!!!

φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!
Καλό Σαββατοκύριακο κοριτσάρες μου!!!:))

Υ.Γ Αν και δεν καπνίζω το ντεκόρ με το ναργιλέ είναι όλα τα λεφτά!!!!
Για τα γαλαζόχρωμα, σπέσιαλ,χειροποίητα πιατάκια δεν έχω λόγια!!!!Βγάζω το καπέλο!!!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

τώρα διάβασα τα σχόλια, δεν είχα δει πως με περίμενες με ποτάκι και αργιλέ, είπα να σχολιασω κάτι για τον αργιλέ αλλά η ώρα που έγραφα το σχόλιο ήταν μια ώρα δύσκολη, όλοι είχαν υπογλυκαιμία και ζητούσαν επειγόντως φαγάκι, οπότε την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια.
τώρα επέστρεψα να απολαύσω γλυκάκι, λικεράκι ή τσιπουράκι να κάνω κι έναν αργιλέ με γεύση μαστίχα ή μήλο παρακαλώ!!!
κι εγώ αν δεν είχε ήδη γεμίσει το σπίτι, θα αγόραζα συνεχώς αργιλέδες μου αρέσουν, εχουμε και εδώ ένα κατάστημα με αιγυπτιακά είδη και κάθε Παρασκευή που πηγαίνω στη λαϊκή φροντίζω να αλλάζω δρόμο για να μη περνάω από μπροστά!!! άσε που ο ψιλικατζής της γειτονιάς είναι αιγύπτιος και συνεχώς με ρωτάει είσαι σίγουρη πως δε θέλεις να σου φέρω έναν καλό; ύπαγε οπίσω.... με πήραν χαμπάρι και με δουλεύουν !!!!

mia maria said...

Καταπληκτικό το γλυκάκι δε λέω αλλά οι φωτογραφίες σου κάθε φορά με ξετρελαίνουν. Όταν βγάζω φωτό τα φαγητά μου, εσένα σκέφτομαι. Πρέπει να μου κάνεις μαθήματα!

thumbelina said...

Yπέροχο και εύκολο φαίνεται το γλυκό αλλά εγώ ενθουσιάστηκα με τη παρουσίαση, ο ναργιλές δίπλα ήταν όλα τα λεφτά..
φιλιά, καλό Σ/ΚΟ

Matziris Kostas - δάσκαλος said...

Το καλό με σένα , Έλενα, είναι ότι μας παρουσιάζεις με τέτοιο τρόπο τις θεσπέσιες γευστικές σου συνταγές, που είναι σαν να τις δοκιμάζεις εκείνη τη στιγμή. Αλλά φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο. Μάλλον πρέπει να αγγαρέψω τη σύζυγο να μας φτιάξει αυτό το τόσο ωραίο γλυκό!!Καλό σου βράδυ!!!

Alkmini said...

Περασα και γω, αλλα δυστυχως μονο το ταψι με λιγο σιροπακι βρηκα και στιβα τα πιατελακια και τα κουταλακια στο νεροχυτη :(
Αλλα δεν παραπονιεμαι γιατι στη Μακεδονια εφαγα σιροπιαστα. Τι σεκερ παρε, τι καζαν ντιπι τι σαραγλακια...του εδωσα και καταλαβε.
φιλακια Ελενα μου.

kiki said...

Ό,τι έχει σιμιγδάλι μου αρλεσει! Αν έχει και σιρόπι! Ακόμα καλύτερα!

Peter M said...

Xi xi xi...tsibouki kai Basboussa! Poili einai san revani (to Basboussa)...ena kommataki gia mena, parakalo.

Anonymous said...

χαχα αν ειναι δυνατον...το δικο μου σχολιο γιατι σβηστηκε;;;επειδη ειπα την αποψη μου;;;απαγορευετε να γραφει κανεις την αποψη του αν ειναι διαφορετικη απο την δικια σας;;;κριμα και σας ειχα σε εκτιμηση σαν blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...