Friday, 20 November 2009

Ρεβίθια ελεύθερα αλλά και παντρεμένα!

Η συνταγή για τα ρεβίθια (τα ελεύθερα) που παραθέτω μοιάζει λίγο πολύ με τη συνταγή που μας είχε δώσει παλιότερα η Μαρία.
Η μάλλον όχι, τώρα που το σκέφτομαι δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου εγώ βάζω ντομάτα, δεν τα χυλώνω είναι σαν σούπα δεν βάζω σόδα ουφ μπερδεύτηκα … καλύτερα να το κρίνετε εσείς …
Αυτή τη φορά που τα έφτιαξα παραδόξως περίσσεψαν αρκετά ρεβιθάκια και μας προέκυψε και ένα προξενιό που εξελίχτηκε σε μεγάλο έρωτα και θα φροντίσω να ξανά περισσέψουν…. εντελώς τυχαία βέβαια εννοείται εεε;;;
Χρειαζόμαστε:
½ κιλό ρεβίθια
1 με 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 με 2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες
ντομάτα χυμό
αλάτι (χοντρό και ψιλό), πιπέρι
λάδι
ρυζάκι (ζυμαρικό) ή μανέστρα ό,τι προτιμάτε..
Ας τα φτιάξουμε:
Βάζουμε τα ρεβίθια από το βραδύ σε ζεστό νερό με χοντρό αλάτι να πάρουν το μπανάκι τους και το πρωί τα ξεπλένουμε ένα – δύο χέρια και τα βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν.
Ξαφρίζουμε αρκετές φορές και όταν πια δεν χρειάζεται άλλο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το χυμό ντομάτας τις πιπεριές και βράζουμε για περίπου μιάμιση ώρα.
Δοκιμάζουμε να σιγουρευτούμε ότι έχουν βράσει, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι.Παρατηρήσεις:
- Αρκετοί (ανάμεσα σε αυτούς και οι γονείς μου) αφού ξεπλύνουν τα ρεβίθια, τα τρίβουν σε μία πετσέτα, ώστε μεγάλο μέρος από αυτά να ξεφλουδιστεί και όταν μαγειρεύονται να χυλώνουν, εγώ τα προτιμώ σαν σούπα και έτσι δεν εφαρμόζω το στάδιο αυτό.
- Επίσης μετά το ξάφρισμα, μπορείτε να χύσετε το νερό και να συνεχίσετε τη διαδικασία με νέο νερό.
Kαι το στάδιο αυτό το παραλείπω.
- Τα ρεβίθια είναι ως επί το πλείστον χειμωνιάτικο φαγητό, άρα την πιπερίτσα που να τη βρούμε;;; Φυσικά στην κατάψυξη, όπως είναι παγωμένη την ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και μετά το πέρας της όλης διαδικασίας απλώς την αφαιρούμε.
- Αγαπημένη συνοδός που δεν την αποχωρίζομαι ποτέ είναι η φέτα…. Εσείς μπορείτε να μεγαλώσετε την παρέα προσθέτοντας και ζυμωτό ψωμάκι.

Σε περίπτωση που μας περισσέψουν αρκετά και δεν θέλουμε να ξαναφάμε το ίδιο φαγητό δεύτερη μέρα, μπορούμε απλά να κάνουμε ένα ωραιότατο προξενιό με ζυμαρικό. Συνήθως προτιμώ ρυζάκι, αλλά και η μανέστρα καλή είναι
Ζεσταίνουμε τα ρεβίθια μας και όταν πάρουν μία βράση ρίχνουμε περίπου το 1/3 από το πακέτο (εξαρτάται βέβαια και πόσα ρεβίθια μας περίσσεψαν) και βράζουμε ελέγχοντας συχνά πυκνά μην σωθεί το νερό και κολλήσει το φαγητό μας.
Αν δούμε ότι δεν έχει μείνει πολύ νερό, ενώ δεν έχει βράσει ακόμα το ζυμαρικό μας, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια.
Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Όταν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας, καλό θα είναι να έχει μείνει λίγο ζουμάκι στο φαγητό μας, γιατί τα ζυμαρικά θα τραβήξουν αρκετό, ακόμη και αφού τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ελπίζω το προξενιό να είναι πετυχημένο και να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς να φάμε ακόμα καλύτερα!!!!!!
Αμαλία

28 comments:

thumbelina said...

Καλημέρα γλυκιά μου,
τα ρεβύθια δεν τα έχω μαγειρέψει ποτέ με ντομάτα, θα τα δοκιμάσω.Το πάντρεμα με τη μανέστρα μου άρεσε πολύ.
έχω και εγώ μια συνταγή για ρεβύθια με κιμά αλλά ακόμα δεν την έχω φτιάξει, πιστεύω ότι και αυτή θα είναι νόστιμη..
φιλιά πολλά πολλά!!!!:)

Lila Xagorari said...

Τα ρεβύθια είναι αγαπημένα όσπρια. Κι εγώ τα ξεφλουδίζω με την πετσέτα και δεν βάζω ντομάτα. Τα τιγκάρω μετά στο λεμόνι. Το πάντρεμα μου έκανε κι εμένα κλικ!

Αστρο - Συμμορίτες said...

Σιγά που δεν θα' ρχόμασταν να φροντίσουμε το μαγείρεμα του ΣΚ.
Την Καλημέρα μας και καλό ΣΚ στα χρυσά σας χεράκια.

Amali said...

thumbelina εγώ τα προτιμώ κοκκινιστά μάλλον γιατί έτσι έχω μάθει από τη μαμά μου να τα τρώω....
ποτέ δεν τα έχει φτιάξει λεμονάτα (και Μαριώ όχι επειδή δεν μου αρέσει εμένα!!!!)
πάντως το πάντρεμα ήταν όλα τα λεφτά πρώτη φορά το επιχείρησα έτσι και πέτυχε δεν έτυχε...
Όσο για τον κυμά που λες και εμένα πριν περίπου 2 μήνες μου είπαν τη συγκεκριμενη συνταγή και την έχω στα προσεχώς να την κάνω είναι λέει φοβερή!!!

πολλά φιλιά

Amali said...

Λίλα μου αν με είχες καλέσει για φαγητό με αυτό το πιάτο που περιγράφεις άντε να έτρωγα μία ή το πολύ δύο κουταλίτσες....έτσι για να μην σε προσβάλλω...
πάντρεψέ τα και άσπρα με μπόλικο πιπέρι....
πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

Αστροσυμμοριτάκια,
τα ρεβύθια δεν είναι ακριβώς φαγητό Σαββατοκύριακου, αλλά πιστεύω ότι είναι αρκετά νόστιμο
πολλά φιλιά

Vasia b. said...

Γεια σου Αμαλίτσα με τα ωραία σου προξενιά !!!!!!!!
Τα ρεβύθια τα έχω κάνει μόνο με λεμόνι και δεν τα πολυτρώνε στο σπίτι!!!Θα δοκιμάσω όμως το πάντρεμα γιατί έχω εμπιστοσύνη στο προξενιό σου!!!χαχα!!
Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!!!!!!!!!

eleni said...

Αμαλία,αυτά μάλλον είναι ευβοιώτικα ρεβίθια.Έτσι τα φτιάχνω μόνο που βάζω κανονικό ρύζι κι όχι ζυμαρικό.Είχα δοκιμάσει και δε μου άρεσε πολύ.
Σήμερα τι φαγητό φτιάχνω;Μα φυσικά ρεβίθια με ρυζάκι.
Φιλιά!

Amali said...

Βάσια μου δοκίμασέ τα είναι πολύ πετυχημένο το συμπεθεριό, αλλά και αν πάλι δεν προσπάθησε και με ρύζι κανονικό αν τους αρέσει περισσότερο. Νομίζω ότι τα άσπρα είναι πιο ωραία με ρύζι (κανονικό) ενώ τα κόκκινα με ζυμαρικό. Δοκίμασε και πε μας για τους γάμους σας!!!!

πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

Όντως ελενη μου πρέπει να είναι Ευβοιώτικο φαγητό με ρύζι όμως όχι με ζυμαρικό, τώρα που το λες σε όποιο πανηγύρι έχω πάει εδώ που προσφέρουν ρεβύθια(όταν είναι νηστεία) πάντα με ρύζι είναι ποτέ με ζυμαρικό...

Χαχαχαχα κοιτα σύμπτωση και εγώ σήμερα ρεβύθια με ρύζι έχω...

πολλά πολλά φιλιά

Ξανθή said...

Κι εγώ ρεβίθια φτιάχνω σήμερα και θα τα παντρέψω με πιπεριές Φλωρίνης και μοσχαρίσιο λουκάνικο, αν περισσέψει χρόνος θα βγάλω και καμιά φωτό να σας τα δείξω όταν ξεμπερδέψω από τα πολλά που κάνω.

mia maria said...

Αγαπημένο φαγητό τα ρεβύθια! Εμείς βέβαια σουπίτσα τα κάνουμε, είμαστε σουπάδες, τι να κάνουμε!

elen said...

Αγαπημένο όσπριο τα ρεβυθάκια. Τα φτιάχνω και εγώ κοκκινιστά και αν περισσέψουν την επόμενη μέρα τα παντρεύω με ριζάκι κανονικό. Μας αρέσουν πάρα πολύ. Την επόμενη φορά θα βάλω και πιπερίτσες όπως προτείνεις.

ΕΛΕΝΑ said...

Δεν είναι να σε αφήσω λίγο εσένα, αρχίζεις τα προξενιά και τις παντρειές!!!
Σε κάλεσε η Λίλα για ρεβύθια τίγκα στο λεμόνι?? Μην μου πεις ότι είπες όχι?? χα χα χα!
Λιλάκι μου η Αμαλία μας το λεμόνι το βλέπει σαν τον ... εξαποδώ ένα πράγμα! Και χειρότερα μη σου πω:PPP
Το πάντρεμα μου άρεσε πολύ, όσο για την κλασσική version, σούπα τίγκα στο λεμόνι τα τρώμε κι εμείς, κι έχω και καιρό να τα φτιάξω, γιατί είμαστε και κακομαθημένα;-)
Θα τους τα φτιάξω παντρεμένα λοιπόν, μήπως και τα εκτιμήσουν!

Και λοιπόν;E allora? said...

Εγώ μόνο χούμους ξέρω να φτιάχνω με τα ρεβύθια.Με ντομάτα δε τα έχω φάει ποτέ μου...ίσως να μου αρέσουν μαγειρεμένα έτσι


καλό σαββατοκύριακο

γαστεροπλήξ said...

αγαπημένα τα ρεβίθια, εγώ όπως κι αν είναι μαγειρεμένα τα τρώω, με κάποια αδυναμία στα κοκκινιστά με λαχανικά, αλλα τα παιδιά τα τρωνε μόνο λεμονάτα, οπότε πάντα φτιάχνω δυο κατσαρόλες, για όλα τα γουστα, όταν είναι παντρεμένα με ρυζάκι ή ζυμαρικό ή σαλατίτσα είναι ξεχωριστά.
δελεαστικό το φαγάκι σου σήμερα, αλλά αργά ξεμπέρδεψα σήμερα και δεν προλαβαίνω μεριδουλα!!

πολλά φιλιά!!!!

Μαριλένα said...

Αμαλίτσα, αγαπάμε τα ρεβύθια οικογενειακώς.
με τα φλούδια τους κανονικά (ούτως ή άλλως, παίρνουμε πλεον μονο βιολογικά, οποτε ειναι μια χαρα υποθετικά και τα φλουδια)

καλο Σαββατοκυριακο
και καλομαγείρευτα :))

marian said...

Αχχχχχ!!!! Αμαλίτσα και έχω μια πείνα!!!!
Τώρα μόλις γύρισα από τις 7:15 το πρωι που έφυγα!!!!!
Ήταν μια πολύ πολύ πολύ πολύ δύσκολη μέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευτυχώς τα καλά μου τα κορίτσια μου έχουν σπέσιαλ και αγαπημένο φαγάκι!!!!
Θα πάρω μια γερή μερίδα όμως από το ανύπαντρα γιατί με τα παντρεμένα .... μάλλον δεν θα τα πάω καλά!!!!!
Παίρνω και ένα μελιτζανάκι τουρσί από την Βάσια (και δεν θέλω σχόλια για την μέση μου!!!!!!), το ζυμωτο ψωμί της Μαρίας και πάω να ... φάω!!!!
Μερσί μποκού!!!!!!!!!!!Κοριτσάρες μου!!!!!

φιλάκια πολλά και καλό Σ/Κ
Είδες τι είναι να΄χεις καλές φιλενάδες, πάντα φροντίζουν για σένα!!!!!!
Υ.Γ Είπα να φάω και γλυκό ... αλλά μετά το άφησα, έίναι και βράδυ........

Amali said...

Αααααα Ξανθή μου εσένα τα συμπεθέρια πιο πλούσια και σε εφοδίασαν και με κρέας!!!Εμάς πιο φτωχαδάκια...
πολλά φιλιά

Amali said...

Έλα βρε big mama βρήκα και άλλον σουπά!!!!!! όλοι πια τα θέλουν χυλωμένα σούπα και πάλι σούπα....
πολλά φιλιά

Amali said...

elen χτες τα έκανα και με ρυζάκι, ο δοκιμαστής του σπιτιού ψήφισε ρύζι, εγώ μανέστρα... περι ορέξεως...
πολλά φιλιά

Amali said...

Έλενα δεν είπα όχι που το είδες εσύ το όχι!!!!Είπα απλώς θα φάω μία άντε το πολύ δύο κουταλιές για να μην την προσβάλλω....
Έλενα η παντρειά νομίζω είναι πολύ πετυχημένη φάε και θα δεις, είπαμε όμως εεεε μπόλικο πιπέρι από πάνω....
πολλά φιλιά

Amali said...

Και λοιπόν;E allora? χουμους εεε;; ωραίο και έτσι το ρεβύθι...
μια δοκιμή θα σε πείσει...
Εγώ τώρα φλερτάρω και με τους κεφτέδες, αλλά να μην αποκαλύπτω και το μέλλον...
πολλά φιλιά

Amali said...

γ. πάντα κρατάω μεριδούλα και για τους αργοπορημένους και για τους ξενύχτηδες...
πολλά φιλιά

Amali said...

Μαριλένα, εύγε και σε εσάς για τα φλούδια, γιατί ελάχιστοι συμμερίζονται την άποψή μου και τα ξεφλουδίζουν...
πολλά φιλιά

Amali said...

γλυκιά μου marian δεν άφησες κανέναν παραπονεμένο, αλλά ούτε και την κοιλίτσα σου....
από όλα τα καλούδια πήρες...
πολλά φιλιά

Maria B. said...

Αμαλίτσα μου καλή σου μέρα, εγώ βέβαια όπως θα φαντάζεσαι μόνο ελεύθερα θα τα προτιμήσω και μάλιστα τα συμπαθώ και πολύ-πολύ. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με σάλτσα μόνο άσπρα και με λεμόνι. Εαν μου τύχουν στον δρόμο μου σίγουρα θα τα δοκιμάσω και κοκκινιστά.
Γεια στα χεράκια σου μικρούλι μου.!!!

Anonymous said...

δοκιμαστε κοκκινιστα ρεβυθια που στο τελευταιο εικοσαλεπτο βαζετε μελιτζανες τηγανητες να βρασουν μαζι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...