Thursday 4 March 2010

Μουσακάς

Ο μουσακάς είναι από τα πολύ-πολύ αγαπημένα μας Κυριακάτικα φαγάκια, αλλά όπως όλα τα ωραία, είναι αρκετά μπελαλίδικο !!!

Για να φτιάξουμε το ταψάκι που βγάζει 15 κομμάτια, οπλιζόμαστε με κουράγιο και με τα κάτωθι υλικά :
Για την γέμιση
12 μέτριες πατάτες
5 μεγαλούτσικες μελιτζάνες φλάσκες
για το τελείωμα2 κουταλιές βούτυρο
λίγο τυρί τριμμένο – προτιμώ μυτζήθρα
για τον κιμά
1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας
1 ξερό κρεμμύδι
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτάλες της σούπας πελτέ
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
3,5 ποτήρια του νερού, νερό
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλιά κοφτή της σούπας πιπέρι
6 μπαχάρια
6 γαρύφαλλα
προαιρετικά ένα σφηνάκι κονιάκ
για την μπεσαμελ χρειαζόμαστε:
1 κουτί γάλα εβαπορέ (410 ml.)
2 κουτιά νερό, μετράμε στο άδειο κουτάκι του γάλατος
1 ολόκληρο πακέτο κορν φλάουρ ( 200 gr)
μια κουταλιά βούτυρο
4 αυγά
λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι
προαιρετικά λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
-τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:
Αρχίζουμε από τον κιμά :
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι, ρίχνουμε τον πελτέ και τον κιμά, και ανακατεύουμε 2-3 βόλτες. Προσθέτουμε το ξύδι, το κονιάκ, το νερό, τα μπαχαρικά(μην ξεχάστε να τα αφαιρέσετε στο τέλος) και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τον κιμά για μισή ώρα – προσπαθώντας να μην προσθέσουμε άλλο νερό, για να μην έχει στο τέλος πολλά υγρά.
Μπορούμε να τον έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη το βράδυ για να κερδίσουμε χρόνο και να μην πέσουν όλα μαζί.
Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες που έχουμε κόψει σε οριζόντιες φέτες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν απλωμένες σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας.
Εγώ τα τελευταία χρόνια έχω σταματήσει να τα τηγανίζω και τα ψήνω στον φούρνο.
Όχι μόνο για να γλυτώσουμε θερμίδες, αλλά γιατί γίνεται πιο ελαφρύ το φαγητό και χωρίς πολλά τηγανιτά λάδια που ενοχλούν τώρα πια το ταλαιπωρημένο μας στομάχι.
Στρώνω λοιπόν χαρτί ψησίματος στα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου και κόβω τις πατάτες στρογγυλέςψήνω και τα 2 ταψιά στο φουλ της θερμοκρασίας και στην ένδειξη του αέρα.
Ομοίως κάνω και με τις μελιτζάνες. Μερικές φορές, τις καθαρίζω από την φλούδα τους. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για την μπεσαμέλ, εκτός από τα αυγά και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην μεσαία θερμοκρασία.
Μόλις ζεσταθεί ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με τον αυγοδάρτη, για να μην σβολιάσει η κρέμα.
Όταν αρχίζει να κάνει φουσκάλες και να πήζει είναι έτοιμη. Κλείνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι που την είχαμε, αλλά χωρίς να ανάψουμε την φωτιά και ανακατεύουμε καλά ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Αφού τα έχουμε όλα έτοιμα ξεκινάμε να ενώνουμε το ....... παζλ !Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε από πάνω λίγη μπεσαμέλ.
Μετά βάζουμε σε στρώσεις πατάτες-μελιτζάνες και μετά τον κιμά που τον παίρνουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα για να μην έχει πολλά υγρά.
Συνεχίζουμε με μελιτζάνες-πατάτες και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ.Πάνω από την μπεσαμέλ ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220-250 πάνω κάτω φωτιά ή στον αέρα για περίπου μια ώρα
Στην μισή ώρα αφαιρούμε το χαρτί/αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμη η μπεσαμέλ και να πάρει ένα ωραίο σκουρό-χρυσο χρώμα.
ΤΙΡ Στην περίπτωση που σας σβολιάσει η κρέμα περάστε την από ένα σουρωτηράκι-σίτα και έτσι δεν θα χρειαστεί να φτιάξετε άλλη.
Καθώς επίσης μπορούμε να την περάσουμε από τον μύλο του πουρέ και να την επιστρέψουμε στην κατσαρόλα για να ολοκληρώσουμε την ετοιμασία της
Καλή επιτυχία!!

42 comments:

Λίνα said...

Μαράκι τι είναι αυτό πρωί πρωί!!!!
Υπέροχος ο μουσακάς, αγαπημένο φαγητό για όλη την οικογένεια.
Καλή σου μέρα.

Asteri (Maria) said...

Σλουρπ γιαμ γιαμμμμμμμμμμμμμμμμ
Πωπωωωωωωω τι μου κάνεις πρωϊνιάτικοοοοοο και έχω καιρό να φτιάξω.
Λοιπόν το ΣΚ το μενού έχει μουσακά.
Πολλά φιλιά Μαράκι
Καλημέρα

Anonymous said...

Πωπωωωω πειρασμος!Και ειναι ακομα Πεμπτη,πως να κρατηθω μεχρι το Σαββατο που θα δοκιμασω!
Τελειο!!!!!
Ακομα και για μενα που προτιμω μονο την μπεσαμελ απο ολο αυτο το θαυμα!!!

Many Kisses,
Alma Libre

Giorgos Varvakis said...

Στου "bela..li το ouzeri" αυτό το φαγητό Μαράκι, αλλά ...πεθαίνω!!!!
"MOUZAKA the BEST"!!
Γεια στα χέρια σου κυρία μου :)
Πολλά φιλιά
Καλημέρα

Albus Genius said...

Καλή είναι η συνταγή δε λέω. Αλλά η επιλογή των υλικών πατάτες έτσι δεν είναι οι πατάτες όλες ίδιες. Οι πατάτες Κύπρου λόγου χάριν. Μελιτζάνες φλάσκες. Μπορεί να είναι πολύ νερουλές άμα είναι καμπίσιες.

Rena said...

Μαράκι μου γλυκό, μουσακά έχετε σήμερα? Θα μου κρατήσεις μεζεδάκι που με ξελίγωσες? Το αγαπημένο μου φαγητό είναι.

Maria Tzirita said...

Όνειρο Μαράκι μου, Ο Ν Ε Ι Ρ Ο !!!! Αν έρθεις αύριο στην παρουσίαση, φέρε κανένα κομμάτι! Χα,χα, φιλάκια πολλά!

Peter M said...

Maria, poli oraio to "nistisimo" Moussaka! ;)

Den leo se kanena oti exei kima, to diko mas to mystiko.

ΜΕΤΗ said...

Θελωωωωω........θελωωωωωω.......θελωωωωωω , το αγαπημενο μου φαγητο ειναι ο μουσακας!!!!!!!!

Μαρακι στον κιμα οταν κρυωσει λιγο, βαζω λιγη φρυγανια τριμενη για να τραβηξει τα υγρα , και για να γινει πιο ελαφρυς αφου εχω τηγανισει (γιατι για μενα χωρις τηγανι δεν ειναι μουσακας) τις μελιτζανες βγαζω το μαυρο μερος με ενα μαχαιρακι, το μαυρο μερος της μελιτζανας μου ειπαν οτι ειναι σαν πλαστικο και δεν μπορει το στομαχι να το χωνεψει γιαυτο μας φαινεται βαρυς ο μουσακας.

Φιλακια πολλα πολλα!!!!!!!

*χαχαχαχαχαχα ακομα γελαω με το mail σου!!!!!!!!!!!!!!!!

Αστρο - Συμμορίτες said...

Κορίτσια γλυκά.
Δεν έχω φτιάξει ποτέ στη ζωή μου.
Αλλα με εσάς εδώ όλα θα τα πράξω γύρω από το φαγητό.
Παίρνω συνταγή και σας ενημερώνω.
Και πάλι ευχαριστούμε.

mia maria said...

Σλουρπ! Τι νόστιμο! Αγαπημένο φαγητό αλλά μπελαλίδικο, αξίζει όμως!

ΕΛΕΝΑ said...

Οπως καταλαβαίνεις, μας ξεσήκωσες όλους σήμερα!!
Αυτή την κομματάρα της πρώτης φωτό, μπορώ να έχω??

Λοιπόν, πλέον κι εγώ ψητές τις κάνω τις μελιτζάνες, λιγότερη ταλαιπωρία και πολύ πιο νόστιμες γίνονται!
Μόνο που κάνω τον μουσακά ... διπλό.
Μισό ταψί μόνο με πατάτα, γιατί το σκασμένο της οικογένειας, δηλαδή ο μεγάλος μου ο γιος δεν τρώει καθόλου την μελιτζάνα, και μισό μόνο με μελιτζάνα, γιατι τα υπόλοιπα σκασμένα της οικογένειας (κι εγώ μαζί) θέλουμε να καταλαβαίνουμε έντονα την μελιτζάνα!
Εχουμε οικογενειακές παραξενιές, τι να κάνουμε?
Για έναν κανονικό μουσακά λοιπόν, θα έρθω να μου κάνεις το τραπέζι.
Θα πάρω και τον Πήτερ μαζί που νηστεύει και θα σου ρθουμε, άρχισε να στρώνεις τραπέζι!!!
Φιλάκια!

Μαριλένα said...

Μαράκι, και μενα με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη με το ψήσιμο στο φούρνο και ουχί στο τηγάνι :))

δεν ξερω όμως γιατί, τον μουσακά, μονο καλοκαίρι τον φτιάχνω.
αλλά ωραια η προταση σου, παντός καιρού ειναι!

φιλάκιαα :))

Vasia b. said...

Διεθνής φήμης φαγητό έχει γίνει ο αγαπημένος μας μουσακάς! "mousaka"
Από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά αλλά και μπελαλίδικο!!!
Γι'αυτό Μαριώ μου θάρθω να με κεράσεις σήμερα κανα δυο μεριδούλες!χαχαχα!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!

Maria B. said...

Λινάκι μου γλυκό, τα ίδια γούστα έχουμε !!! φιλια πολλά και καλό απόγευμα !!!

Maria B. said...

Αστεράκι μου, χαίρομαι που στον θύμισα !!!

φιλια πολλά και καλό απόγευμα

Maria B. said...

alma libre μου, φτιαξε τον μουσακά και κράτησε εξτρα μπεσαμέλ για εσένα !!!χιχιχιχιχι!!!
καλοφάγωτο μικρό μου !!

καλό απόγευμα !

Maria B. said...

gvarvakis, αχαχαχαχααχαχαχχααχαχαχα!!!! ζωγράφισες για μια φορά ακόμη !!!

τα φιλιά μου Sir και καλό απόγευμα !!!

Maria B. said...

albus genius, δεν έχω καταλάβει καλά, βοηθησέ με λίγο σε παρακαλώ. όταν λες ότι όλα τα υλικά δεν είναι ίδια εννοείς σε βάρος ή σε ποιότητα?? πολύ μου άρεσε αυτό με τις καμπίσιες φλάσκες!!! πολύ πετυχημένο !!

καλό απόγευμα τζίνι !!!!

kiki said...

The great μουζάκα που λένε κι οι τουρίστες. Κι εγω με ψητά τα λαχανικά τον προτιμάω!

Maria B. said...

Ρενάκι μου τρέξε ίσα που το προλαβαίνεις!!!! σε φιλώ πολύ πολύ !!!!

Maria B. said...

Μαρακι μου !!! μακάρι να μπορέσω να έρθω αύριο και θα σου φέρω ότι θέλεις !!!!!!!!!!!!

καλή συνέχεια της επιτυχίας σου !!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΩ ΠΩ!!!!ΕΔΩ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΑ!!!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΟΛΟ ΤΟ ΤΑΨΑΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ :))))
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

Maria B. said...

Πητερ, είσαι απίστευτος !!!!!!!!!!!!!!!!!χαχαχααχαχχαχα!!! σςςςςς θα είναι το μικρό μας μυστικό !!!!!

φιλια πολλά πολλά

marian said...

Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!!!!!!

Με τσάκισες τώρα!!!!
Κρόσια τα νεύρα μου Μαράκι μου!!!!
Ελεος!!!!
καλά φιλενάδα είσαι εσύ????????
απαπαπαπα!!!!!!!Ακου μουσακά!!!! Μουσακά???????
Ντροπή μεγάλη!!!!!

τι να πω άλλο η γυναικα!!! Προσπαθώ να σας αποτρέψω να φάτε από αυτο το φαγητο!!! Μέσα στην θερμίδα είναι, και άνοστοοοοοοοο!!!
Παπαπαπα!!!!!!

Τι να κάνω!!! προσπαθώ να παρηγορηθώ που δεν μπορώ να φάω λόγω νηστείας, αλλιώς θα σου λεγα εγώ κυρία Μαρία μας!!!!!!!!!!!!!!

Αντε πια!!!! Με κόλασες πάλι!!!!

αντε καλό βράδυ, πάω να φάω κανένα φρούτο μπας και παρηγορηθώ!!!
Ακου μουσακά!!!!!!!!!!!τσ!τσ!τσ!τσ!

καλό βράδυ!!!!
πολλά φιλάκια στην παρέα!!!!!:))

Maria B. said...

Mετακη μου, μουσακάς με τηγανιτά είναι πια μακρινό παρελθόν για μας!!! καλό και το τρυκ με την φρυγανιά που προτείνεις στην περίπτωση που έχει υγρά ο κιμάς, πολύ έξυπνο !!!!

πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το μειλ!!!!! χιχιχιχιχι!!

καλημέρα και φιλάκια πολλά

Maria B. said...

αστρο-συμμορίτες, πάντα υπάρχει σε όλα τα πράγματα η αρχή !! δοκίμασε και δεν θα χάσεις !!!! θα το απολαύσεις σίγουρα, εφ'οσον σου αρέσει ο μουσακάς.

φιλια πολλά συμμοριτακια!!

Maria B. said...

big mama, όπως το λες πολύ ωραίο αλλά και πολύ μπελαλίδικο !!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Ελενάκι μου γλυκό τι τραβας και εσύ η μάνα !!!!!! άκου μισός - μισός μουσακάς ?? τι θα σκεφτούμε ακόμη προκειμένου να ταϊσουμε τα ...σκασμένα μας !!! χαχαχαχαχαχαχχαχαχα!

όλοι τώρα πια Λενάκι το έχουμε ρίξει στα ψητά και όχι στα τηγανιτά, λες να είναι θέμα ηλικίας ???

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Μαριλενάκι μου, μάλλον τον φτιάχνεις καλοκαίρι γιατί είναι πιο νόστιμες οι μελιτζάνες και σίγουρα γίνεται πιο ωραίος ο μουσακάς.

Φιλια στα μωρά σου και καλό σ/κ

Maria B. said...

Βασακι μου έλα κουκλίτσα μου σε περιμένω!!!!!!! σου χαλάω εγώ χατήρι ???? αφού ξέρεις ότι σου έχω αδυναμία !!!!

φιλια πολλά πολλά μέχρι αύριο που ελπίζω να σε δω !!!! ΄

Maria B. said...

Κιίτσα όπως τα λες είναι ΤΗΕ GREAT MUSAKA!!!!!!!!

φιλια και καλό σ/κ

Maria B. said...

μικρούλι μου σκρουτζάκο με μεγάλη μας χαρά να πάρεις όοολο το ταψί !!! εμεις εδώ είμαστε όλες μανούλες και φροντίζουμε πολύ τα παιδιά του μπλοκ μας !!! χιχιχιχι!!!

καλό σαββατοκύριακο !!!!

Maria B. said...

Μαριααααανάκι μου γλυκό !!!!!!!
θα το βαπτίσουμε όπως λέει ο Πήτερ νηστίσιμο και θα μπορείς να τον απολαμβάνεις χωρίς τύψεις !!! χαχαχαχααχαχαχχαχαχαχα!!!

να σαι καλά μ'εκανες και γέλασα !!!!

καλό σαββατοκύριακο και καλά να περάσεις !!

πολλά πολλά φιλάκια !!!

Ξανθή said...

Κι επειδή εμένα μου αρέσει πάρα πολύ αλλά μόνο με μελιτζάνες φρόντισε εσύ το μουσακά κι εγώ τη μαρμελάδα!!!
Καλό Σ/Κ

Maria B. said...

xaxaxaaxax!!

λοιπόν όπως είπαμε και στο τηλέφωνο λόγω λιτότητας τώρα που θα αρχίσουμε τα ρεφενε πάρτυ, εγώ θα βάλω τον μουσακά και εσύ την μαρμελάδα κακάο !!!!!

φιλια Ξανθούλα μου καλά να περάσεις.

Betty's Cuisine said...

Νομίζω ότι είναι στο top 5 των αγαπημένων μου φαγητών!
Από το καλοκαίρι έχω να το φτιάξω όμως και μου χει λείψει!
Στο φούρνο προσπαθώ κι εγώ να ψήνω τα λαχανικά αν και, μεταξύ μας, άλλη η νοστιμιά του τηγανητού!!!
Φιλιά, καλό σ/κ

Sidharta said...

Καλησπέρα,

Να ρωτήσω κάτι, επειδή ο μουσακάς είναι δύσκολο φαγητό και δυστυχώς δεν το πετυχαίνω πάντα, το αλουμινόχαρτο είναι απαραίτητο? Κι αν ναι, για ποιο λόγο? Επιπλέον πώς θα αποφύγω να γεμίζει ζουμάκι κάτω κάτω ο μουσακάς μου?

Υ.Γ.: υπέροχος φαίνεται στην εικόνα πάντως! Έχω καταλατρέψει τη σελίδα σας, την συμβουλεύομαι συνεχώς!

(threewishes25.blogspot.com)

Maria B. said...

Γεια σου sidharta, ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια και για την αγάπη σου στην σελίδα μας.

Το αλουμινόχαρτο το βάζουμε για να μην αρπάξει απο πάνω η κρέμα και ειναι μέσα αψητη. Καλύτερα να το σκεπάσουμε το πρώτο μισάωρο για να ψηθεί καλά μεσα και μετά να το ξεσκεπάσουμε για να πάρει χρώμα. Οσο για το ζουμάκι που λες πρέπει να προσπαθήσεις όταν βάλεις τον κιμά στο ταψί να μην έχει καθόλου ζουμιά, στην περίπτωση που δεν έχεις καταφέρει να πιεί το νερό του απο την κατσαρόλα, σουρωσέτον και πάρε μόνο τον κιμά. Το νερό που θα βάλεις στον κιμά όταν βράζει να το ρίχνεις λίγο λίγο για να το ελεγχεις.
Είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρεις να φτιάξεις τον καλύτερο μουσακά !!!
περιμένω να μου πείς τα αποτελέσματα.

Οτι αλλο χρειαστείς εμείς εδω είμαστε.

Ευχαριστούμε για την παρεϊτσα σου !!!

φιλια πολλά και καλή βδομάδα !!!

ΜΙΚΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

θελω να φτιαξω μουσακα για πρωτη φορα.ομως λογου πιεσης χρονου ελεγα να τον φτιαξω σημερα να το βαλω στο ψηγειο και να τον ψησω αυριο,αλλα φοβαμαι μηπως μου μαυρισει η πατατα και βγαλει πολλα ζουμια η μελιτζανα.μπορω να το κανω η οχι?

Maria B. said...

φιλη/ε ανώνυμε καλό σου απόγευμα. Δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν μπορώ να σου πω αν γίνεται ή δεν γίνεται. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι εφ'οσον δεν έχεις χρόνο, πρέπει να επιλέξεις ένα αλλο φαγητό το οποίο θα είναι μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχεις και ετσι θα απολαύσεις το γεύμα σου χωρίς να έχεις το αγχος της αποτυχίας και κάποια άλλη φορά που θα έχεις χρόνο, φτιάξε το μουσακά.

Ευχομαι να περάσεις όμορφα και να ευχαριστηθείς ότι και να φτιάξεις.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...