Wednesday, 10 March 2010

Θράψαλα κοκκινιστά

Είναι πάρα πολύ ωραίο να είσαι μεσοπέλαγα, να έχεις καλή παρέα, μία βάρκα και να ψαρεύεις….
Άλλα εξίσου ωραίο είναι να είσαι αραχτός στο σπίτι και να σε παίρνουν τηλέφωνο οι φίλοι σου και να σου λένε:
«Έλα είσαι σπίτι; σου στέλνω θράψαλα με τη μικρή… είχαμε πάει Β. Εύβοια με την βάρκα και πιάσαμε πάρα πολλά , εσύ όλο και κάποιο τρόπο θα βρεις να τα αξιοποιήσεις καταλλήλως…»
Τα θράψαλα είναι ξαδέρφια με τα καλαμάρια, έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά διαφέρουν στην ποιότητα (το καλαμάρι είναι περισσότερο εύγευστο) και στην τιμή (πάλι το καλαμάρι υπερέχει).
Στην πράξη τώρα πως ξεχωρίζουμε το θράψαλο από το καλαμάρι για να μην μας κοροϊδεύουν??
Και τα 2 έχουν από 10 πλοκάμια, στο θράψαλο είναι όλα ισομήκη, ενώ στο καλαμάρι τα 2 από τα 10 είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Επίσης στο καλαμάρι το πτερύγιο είναι καρδιόσχημο και καλύπτει τα 2/3 του κυρίως κορμού, ενώ το θράψαλο έχει τριγωνικό πτερύγιο και βρίσκεται μόνο στο κάτω μέρος του.

Πάμε να τα μαγειρέψουμε:
Χρειαζόμαστε:
1 περίπου κιλό θράψαλα
πιπεριές κόκκινες και κίτρινες
1 - 2 κρεμμύδια
2 - 3 καρότα
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (370 gr)
1 ποτήρι του κρασιού ούζο
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
δάφνη
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα θράψαλα, τα πλένουμε πάρα πολύ καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν από τα υγρά τους μέχρι να έρθει η ώρα τους.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κομματάκια, τα καρότα σε ροδέλες και τα μαραίνουμε μέσα σε λίγο νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα και μετά από 2 – 3 βράσεις προσθέτουμε και λίγο λάδι.
Όταν πια έχει αρχίσει να βράζει και η ντομάτα σβήνουμε με το ούζο και αμέσως ρίχνουμε τα θράψαλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά.
10 περίπου λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε πιπεριές, μαϊντανό, πάπρικα, δάφνη, πιπέρι και αλάτι με μέτρο και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά.
Εμείς τα συνοδεύσαμε με ρύζι μπασμάτι, εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι συνδυασμό τραβάει η όρεξή σας!
Καλή επιτυχία
Αμαλία

30 comments:

Lila Xagorari said...

Τα θράψαλα μας αρέσουν πάρα πολύ οικογενειακώς και φέτος είχε πάρα πολλά η θάλασσα ευτυχώς.
Δοκιμάστε τα και με σπανάκι και μυρωδικά, είναι καταπληκτικά!

ΙΟΥΛΙΑ said...

Καλημέρα!
Αμαλία μου δεν ξέρω ποια θεωρούνται καλύτερα, τα καλαμάρια ή τα θράψαλα, εμάς πάντως τα θράψαλα μας αρέσουν πιο πολύ!
Οπως να ναι μαγειρεμένα είναι νόστιμα, ακόμα και σκέτα, ψητά στα κάρβουνα, τα τσακίζουμε!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Με βάζεις ιδέες να το κάνω σήμερα γιατί περιμένω την Ειρήνη που νηστεύει.Ο Δημήτρης έκανε χταπόδι σαλάτα και θα κάναμε κάτι για μεσημέρι.Αυτή η συνταγή είναι όμορφη και γρήγορη λύση, σκέπτομαι να κάνω και ταραμοκεφτέδες για πρώτη φορά..Ας ελπίσουμε να τους καταφέρω αλλιώς θα φάω..κράξιμο απο το Δημήτρη!!

Asteri (Maria) said...

Καλαμαράκια, θράψαλα είναι από τα θαλασσινά που τρώω, γιατί με τα ψαρικά δεν τα πάω πολύ καλά :P

Είναι ωραίο φαγάκι, εύγεστο και γρήγορο.

Φιλιά
Καλημέρα

Κατερίνα Κ. said...

Aμαλία μου έδωσες ιδέα, αν και δεν νηστεύουμε εμείς όλη την Σαρακοστή.
Πάντως για όποιον νηστεύει, έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά κορίτσια και στα "νηστίσιμά" σας βρίσκει κανείς ένα σωρό ιδέες,μπράβο σας!
Την καλημέρα μου σε όλες!

Μαριλένα said...

εγώ Αμαλίτσα, μια φορά τα μπερδεψα και από τότε, ..δεν θα τα ξαναμπερδέψω :ΡΡ

ωραιοτατη η συνταγή!

Ξανθή said...

Αμαλία πολύ ωραία η περιγραφή σου για το διαχωρισμό !!!

eleni said...

Aμαλία,τι μαγείρεψες,καλέεεε!
Ξέρεις τι θα πω-αχ δεν τα μπορώ καθόλου,να φανταστείς παλιά πήγαινε ο άντρας μου κι εγώ τα πετούσα χαχα..
Πάντως τη διαφορά πολύ ωραία την περιγράφεις-ξέρεις όταν τα ψαρεύεις,φέρνοντάς τα στην επιφάνεια πιτσιλάνε,μούσκεμα σε κάνουν.

Θα τα πούμε αύριο;
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλία το πιάτο της Ελένης να το δώσεις σ' εμένα που είμαι καλόβολη και τρώω τα θράψαλά μου όλα;-)
Λοιπόν, κι εμένα μου αρέσουν πιο πολύ από τα καλαμάρια!!!
Επίσης κάθε Μ. Παρασκευή, το μενού έχει απαραιτήτως θράψαλα ψητά στα κάρβουνα, μιαμ μιαμ!!
Επίσης Ελένη μην ξαναπετάξεις θράψαλα, στείλε πακετάκι κατά δω μεριά, έτσι?
Επίσης σούπερ τα θράψαλα και στο κοκκινιστό τους, αφού είπα θα σερβιριστώ διπλή μερίδα.
Τελείωσα τα "επίσης" και πάω για σερβίρισμα!
Φιλιά!

Maria B. said...

και μένα βρε παιδιά δώστε μου τα πιατάκια που περισσεύουν !!!
τα θραψαλα μας αρέσουν οικογενειακώς περισσότερο απο τα καλαμαρακια, νομίζω είναι πιο γλυκά !!!

και σε μένα Ελενιώ να στειλεις πακετάκι απο αυτά που θα στειλεις στην Ελενα!!!!!!!!

φιλια πολλά και καλό μεσημέρι

Amali said...

Τελικά τα θράψαλα έχουν περισσότερους υποστηρικτές από ότι βλέπω εεεεεε;;;;
Λίλα μου έγινε θα δοκιμαστούν και έτσι...

Φιλιά

Amali said...

Ναι βρε Ιουλία μου είναι πεντανόστιμα σε όλες τις μορφές....
πω πω και τα ψητά είναι ωράιότατα!!

πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

Έλα βρε αχτίδα,
μια χαρά θα τους κάνεις τους ταραμοκεφτέδες, φτίαξε και τα θραψαλάκια για να τον ευχαριστήσεις τον αντρούλη σου... άλλωστε εσύ τα προλαβαίνει όλα και τα κάνεις να φαίνονται τόσο όμορφα, βλέπεις έχεις το κάτι του καλλιτέχνη...

πολλά φιλιά

Amali said...

Χάνεις αστέρι που αποκλείεις τις νοστιμιές της θάλασσας!!!
φιλιά

Amali said...

ευχαριστούμε πολύ κατερίνα μου, για τα καλά σου λόγια...
μείνε συντονισμένη και ακολουθούν πολλά περισσότερα...

πολλά φιλιά

Amali said...

Εμένα πάλι δεν με απασχολεί Μαριλένα μου αν θα τα μπερδεύω να τα τρώω θέλω, μου αρέσουν εξίσου!!!!!!
ευχαριστώ πολύ

πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

ευχαριστώ Ξανθή μου,
έτσι για να μαθαίνουμε και να προσέχουμε...

πολλά φιλιά

Amali said...

Καλά βρε Ελένη τι ιεροσυλίες είναι αυτές που κάνεις;;;;τουλάχιστον θα μπορούσες να τα χαρίσεις, σε καμία ψυχή προς Χαλκίδα μεριά!!!!

ΠΟλλά φιλιά

Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα τα πούμε ναι, εκτός και αν ο μικρός έχει άλλη άποψη, γιατί ήταν λίγο άρρωστος αυτές τις μέρες

Amali said...

καλως μας πέρασες greeceland επλίζω να σου αρέσει από τα μέρη μας και όποιος ενδιαφέρεται θα έρθει και από εκεί...

Amali said...

Επίσης έλενα, που θα παίζετε την Μ. Παρασκευή για να κάνω κανα ταξιδάκι προς τα εκεί, μακρινό, ή επίσης και κοντινό επίσης δεν με χαλάει!!!!!!

πολλά πολλά φιλιά

**Ό,τι πακέτο φεύγει από την Εύβοια πρέπει να περνάει από λογοκρισία από Χαλκίδα μεριά και μετά αν περισσεύει κάτι πάει στους απαραίτητους προορισμοόυς...
Τα ακούτε εσείς που θέλετε τα θραψαλάκια από Β. Εύβοια;;;;

Amali said...

χιχιχιχιχιχιχιχι Μαριώ έγινε κατάσχεση στοδρόμο, το πακετάκι δεν θα σας έρθει ποτέ....Για να μάθεις να βάζεις μόνο 18 γαρίδες!!!!

πολλά πολλά φιλιά

Maria B. said...

χαχαχαχχαχαχαχααχ!!!!

φιλια Αμαλί

a pink dreamer said...

γεια σου! οι συνταγες σου φαινονται καταπληκτικες! μου αρεσει το μπλογκ μαγειρικης σου, γιατι ολα ειναι τοσο τακτικα! μπορεις να βρεις οποια συνταγη επιθυμεις!

Z. said...

Αμαλί, Τσικό πολύ νόστιμο φαίνεται αλλά δύσκολα θα το φτιάξω...
Κάνεις ντελίβερυ;:)

marian said...

Θράψαλα???
Μου θυμίζουν κάτι νηστείες (ουκ ολίγες) και κάτι τσιμπούσια με τσιπουρα και όχι μόνο!!!!!!!
Ποιος δεν τα τρώει?? ας τα στείλει κατα δω!!!! Με τέτοια οικονομική κρίση, πρέπει όλα να ανακυκλώνονται!!!!!
Εμείς τα τρωμε... μαλλον τα τσακίζουμε!!!!!!!
Αμαλίτσα μου είσαι πολύ τυχερή που σου τα φέρνουν και φρεσκοψαρεμένα!!!!
Η συνταγή σου από τις πιο αγαπημένες μας οικογενειακώς!!!!
Δεν έχουμε πρόβλημα αν είναι χταπόδια ή θράψαλα, ή καλαμάρια ή ότι θαλασσινό κυκλοφορεί στην πιάτσα!!!!!!!!!!!!!!!
"Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει" ή "αλλιώς ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει"!!!!!(Τι μ΄επιασε με τις παροιμίες??)

φιλούθκια κοριτσάρες πάω να ... βοσκήσω σαλάτα!!!!

Amali said...

a pink dreamer ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, αλλά η δουλειά είναι συλλογική και κυρίως της διαχειρήστριας του blog της έλενας που ξενυχτάει κάθε βράδυ πάνω από το λαπι της για να βγαίνει αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα....

και πάλι ευχαριστούμε και θα είναι χαρά μας να σε ξαναδούμε

Amali said...

Ζ. μου ντελίβερι θέλεις, ντελίβερι θα έχεις!! Και απευθείας σερβίρισμα σπίτι μου και αυτό το έχεις..... Αφού ξέβρεις τι ρωτάς;;;;;

πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

marian μου εγώ ξέρεις πως θα το έλεγα: ό,τι περπατάει, πετάει και κολυμπάει εκτελείται!!!! παίρνει κατευθείαν το δρόμο της κατσαρόλας!!!

Καλή βοσκή!!!! πολλά πολλά φιλιά

Vasia b. said...

Άργησα και σίγουρα δεν έχει μείνει τίποτα στην κατσαρόλα!!!
Και εμείς αγαπάμε κάθετι θαλασσινό εκτός απο τα όστρακα!!!
Τα δε θράψαλα και όπως τα έχεις μαγειρέψει Αμαλίτσα είναι μούρλια!
Πολλά φιλιά!!!

Amali said...

Βάσια μου,
δυστυχως ναι δεν έμεινε... πες μου όμως πότε ερχεσαι κ θα βάλω κατσαρόλα μόνο για εσένα...
πολλά φιλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...