Thursday 11 March 2010

Κόκορας κρασάτος και ... κοκορόσουπα

Ο κόκορας κρασάτος είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που συνηθίζω να το φτιάχνω περισσότερο το χειμώνα!
Μιας και πιάσανε όμως πάλι τα κρύα, ευκαιρία να τον φτιάξουμε!
Συνήθως όταν μαγειρεύω κόκορα, πρώτα φτιάχνω μια πολύ νόστιμη κοκορόσουπα , που γίνεται παχιά - παχιά για να δυναμώσουν όσοι το έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα όσοι αναρρώνουν από αυτές τις ριμαδιασμένες ιώσεις!
Εδώ λοιπόν θα σας παρουσιάσω και τις δύο συνταγές που έφτιαξα.
Ξεκινάμε με την κοκορόσουπα και πάμε να την φτιάξουμε!

ΚοκορόσουπαΓια την κοκορόσουπα θα χρειαστούμε:
(για 4 μερίδες )
1 κόκορα 2-2,5 κιλά
1 φλιτζ.του καφέ ρύζι γλασέ
1 αυγό
1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Για τον καθαρισμό του κόκορα από τα τα πούπουλα που δεν έχουν βγει υπάρχουν τρεις εκδοχές:
Α) Τον βάζουμε σε μια λεκάνη και τον περιχύνουμε με βραστό νερό.Τον αφήνουμε μες το καυτό νερό περίπου 3 λεπτά και στην συνέχεια τον βγάζουμε και μ΄ενα μαχαίρι αφαιρούνται όλα.
Β) Τον καψαλίζουμε. Δηλαδή ανάβουμε το γκαζάκι και τον περνάμε προσεκτικά από πάνω γυρίζοντας τον απ' όλες τις μεριές μέχρι να καούν .
Γ) Αφαιρούμε τελείως την πέτσα του -όπως έκανα εγώ- για να μην βγάλει πάρα πολύ λίπος και να γίνει πιο υγιεινός.

Αφού λοιπόν επιλέξουμε έναν από τους παραπάνω τρόπους τον πλένουμε καλά και τον βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε να βράσει για 20 περίπου λεπτά.
Δεν θέλουμε να ψηθεί. Θέλουμε να μας δώσει το λίπος του με το οποίο θα φτιάξουμε την σούπα μας.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά τον βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε το ρύζι μας αλάτι και πιπέρι σε όση ποσότητα επιθυμούμε.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, χτυπάμε σ' ένα βαθύ πιάτο το ασπράδι από το αυγό (για ακόμη πιο ελαφριά σούπα δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τον κρόκο) και ρίχνουμε το λεμόνι.
Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζουμάκι από την σούπα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο πιάτο με το αυγό ανακατεύοντας συγχρόνως.
Το επαναλαμβάνουμε όσο χωράει το πιάτο και το αδειάζουμε μες την κατσαρόλα μας τραβώντας την αμέσως από την φωτιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Η σούπας μας είναι έτοιμη και λαχταριστή!!
Όπως βλέπετε στην σούπα αυτή δεν προσθέτω πολλά υλικά, δεν θέλω να επηρεάζεται στο ελάχιστο η πλούσια γεύση της!
*Μπορούμε να μην αφαιρέσουμε όλο τον κόκορα από τον νερό αλλά να αφήσουμε ένα κομμάτι του και να περιμένουμε να ψηθεί για 30 λεπτά ακόμη πριν ρίξουμε το ρύζι*

Κόκορας κρασάτοςΓια την σάλτσα θα χρειαστούμε:
3 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2 ώριμες ντομάτες μέτριες
4 κουτ. της σούπας ντομάτα πελτέ
1 κουτ. της σούπας χοντρό μπαχάρι
1/2 κουτ. του γλυκού θυμάρι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουτ. του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1+3/4 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο
Πάμε να τον φτιάξουμε
Έχουμε τον κόκορα από την σούπα που φτιάξαμε, κομμένο σε μερίδες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι.
Αν δεν έχει προηγηθεί σούπα και έχουμε τον κόκορα κομμένο σε μερίδες, ρίχνουμε το λάδι σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα να τσιγαριστούν κι από τις δυο μεριές.
(Αν όμως έχουμε τα κομμάτια του κόκορα από την σούπα που φτιάξαμε, δεν χρειάζονται τσιγάρισμα, τα βάζουμε απλά στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά)
Τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα.
Έπειτα ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και μόλις μαλακώσουν τ' αδειάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι τους.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται όλα μαζί τα σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να βράσει ο κόκορας με το κρασί για 10 λεπτά (σε όχι πολύ δυνατή φωτιά ) και προσθέτουμε την δάφνη τον χυμό από τις ντομάτες τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το μπαχάρι, το θυμάρι, την ζάχαρη και την πάπρικα.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό βραστό (για να μην κόψουμε τον βρασμό) και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σε 30 λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Επειδή όμως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το πόσο σκληρός είναι ο κόκορας ή πόσο δυνατή είναι η κουζίνα μας γι' αυτό το τσιμπάμε με το πιρούνι μας για να δούμε εάν ψήθηκε και προσέχουμε την σάλτσα μας να δέσει και να μην πιει όλο το ζουμί της.
Ο κόκορας κρασάτος σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια (αυτά με την τρύπα) και μπόλικη μυζήθρα τριμμένη ή με πατάτες τηγανητές όπως μου ζήτησαν εμένα οι άντρες μου σήμερα!
Καλή επιτυχία!!!
Vasia B.

29 comments:

Benikos place said...

Το τέλειο φαγητό!! παντός καιρού και χρόνου!!! Μια νοστημιά χωρις τέλος. Ενα μεγαλο μπραβο!!

πουαντερι said...

Εγω τωρα μια μεριδα πολυ θα την ηθελα με μακαρονι χοντρο με τρυπες...μμμ!

mar9659 said...

μιάααμ μιάαμ!!απο τα ποιό υπέροχα αγαπημένα φαγητά!!Την καλημέρα μου και τα φιλιά μου,σ'όλη την παρεούλα!!

eleni said...

Bάσια,και τα δυο νοστιμότατα!
Άντε να αλλάξουμε γεύση από τα θαλασσινά.
Συνήθως κάνω μ΄αυτό τον τρόπο τα χωριάτικα κοτόπουλα-όχι δεν τα καθαρίζω,μου τα δίνουν έτοιμα,ούτε να το σκεφτώ δε θέλω.Μετά τη σουπίτσα συνήθως το κάνω ψητό και πάντα χωρίς την πέτσα.Θα δοκιμάσω και κρασάτο.Να ρίξουμε λίγο από το ζουμάκι στο κρασάτο;
Φιλιά!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Το κάνει συχνά ο άνδρας μου μα λίγο πιο πικάντικο απο το δικό σου.Και βέβαια ..κάνει συγχρόνως και σούπα απο το λαιμο και τις φτερούγες.

Z. said...

Βάσια μου, νόστιμο μαμαδίστικο φαγάκι μας έφτιαξες σήμερα.
Αχ! Μόνο αυτό σου λέω.
Για να είχα μια μερίδα από το κάθε ένα, θα έδινα και το...μισό μου βασίλειό!:)

ΕΛΕΝΑ said...

Vasia μου σήμερα μας έχεις υπερπαραγωγή!!!
Και σούπα και κόκορα κρασάτο, σπέσιαλ περιποίηση δηλαδή!!

Ζαμπία μες τις προσφορές σε βρίσκω σήμερα;-)
Αν δίνεις το μισό σου βασίλειο, πάς να σου φτιάξω μια κοκοροσουπίτσα να μου δώσεις το 1/4, τον κρασάτο θα στον φτιάξω άλλη μέρα για να μου δώσεις τα υπόλοιπα:P
Φιλάκια, καλό απόγευμα σε όλους!

marian said...

.....................................

Κάνω και δω απεργία, αρνούμαι να σχολιάσω, διαμαρτυρόμενη για το .... πιάτο κοκοροσουπα που μου βάλατε μπροστά στην .... μουρη μου!!!!
αντε πια!!!!!
Για τον δε κοκκινιστο κόκορα δεν θα πω τιποτα!!!

καλό απόγευμα και καλή σας όρεξη!!!!!!
αντε πια, ασ΄το καλό σας , με κολλάσατε πάλι!!!!!:(

Z. said...

Οκ Έλενα μας.
Είμαστε σύμφωνες όμως ο κόκορας να είναι ελευθέρας και από χωριό όχι ό,τι κι ό,τι.:)

Amali said...

Λοιπόν πριν λίγο γύρισα και η διαδρομή σήμερα ήταν ομιχλώδης με ψιλόβροχο... Μία σούπα για αρχή δίπλα στα πλατάνια και μετά ένα κομματάκι με μακαρόνια χοντρά και μυτζήθρα θα ήταν ό,τι έπρεπε... αλλά όνειρα εαρινής νυκτός...
΄Βάσια μου να είσαι καλά με το κέρασμά σου το σημερινό!!!

πολλά πολλά φιλιά

Ζ. σε βρίσκω XXXXL σήμερα το 1/4 του βασιλείου σου για κάθε πιάτο;;;;Και δεν σου φαίνεται!!!!Κρατώ τον κόκκορα τον σπιτικό σε 10 θα έρθω και θα στον σφάξω στα πόδια σου... Εννοείται μετά θα σου ετοιμάσω και τις 2 συνταγές για το βασίλειό σου... ή δεν πρόλαβα :( με πρόλαβε το Λενιώ;;;

Betty's Cuisine said...

Εγώ δεν αναρρώνω από τίποτα (σωματικό τουλάχιστον γιατί τα άλλα άστα να πάνε...) αλλά μια κοκοροσουπίτσα θα την ήθελα!

και μετά μια μικρή μερίδα από το κρασάτο ~ έτσι για τη γεύση βρε παιδί μου!

mia maria said...

Καλός ο κόκορας κρασάτος αλλά με την κοκορόσουπα ξετρελάθηκα! Καλό βράδυ!

Z. said...

Αμαλί καλώς να έρθεις, και...αν έχει πεισσέψει βασίλειο θα το πάρεις! Ειδάλλως τσάμπα θα πάει(;) ο κόπος σου! Και εμένα Τσικό, μη με τρομάζεις με κοκόρια σφαγμένα μπροστά μου.
Δεν τρομάζω εύκολα!:)

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαμπία εννοείται ότι ο κόκορας θα είναι χωριάτικος!!
Αλλά αν θέλεις και να τον σφάξω στα πόδια σου, που λέει και η Αμαλία, ας τον σφάξει αυτή, τον μαγειρεύω εγώ και μοιραζόμαστε ότι μας δώσεις.
Τα οποία δεν θα είναι και πενταροδεκάρες φαντάζομαι, οπότε φτάνουν και περισσεύουν.
Είναι πάντα παρήγορο να ξέρεις ότι έχεις φιλενάδες που δεν τις αγγίζει με τίποτα η οικονομική κρίση;-)

Amali said...

Ζ. μου δεν το είπα για να σε τρομάξω, αλλά για να σου αποδώσω τις πρέπουσες τιμές...
Λενιώ άσε τον σφάζω εγώ που είμαι της εκστρατείας και αν δεν είμαι κουρασμένη θα σε βοηθήσω στο μαγείρεμα.. (μεταξύ μας είπα να της τον σφάξω μπας και ανεβάσω το ποσοστό...και πάρουμε τα 2/3 τελικώς!!!!!)

Vasia b. said...

Κορίτσια Αμαλία και Έλενα αν δεν κάνω λάθος η αρχική προσφορά αναφέρεται σε μένα που ήδη τον έφτιαξα τον κόκορα!!Όχι επειδή έλειπα να επωφεληθείτε της προσφοράς!!!!!Ορίστε μας!!Μην δείτε άνθρωπο να προκόψει αμέσως!!!!
Λοιπόν Ζαμπία μου έρχεται το delivery!!χαχαχαχα!!!
Πολλά φιλιά σε όλες σας!

Vasia b. said...

Benicos place σ'ευχαριστώ πολύ!!

Vasia b. said...

Πουαντερί κι εγώ το προτιμώ με χοντρό μακαρόνι με τρύπα και μπόλικη μυζήθρα!!!

Vasia b. said...

mar9659 πολλά φιλιά κι απο εμάς!!
Νάσαι πάντα καλά!!!

Vasia b. said...

Ελένη μου να ρίξουμε και λίγο ζουμάκι γιατί όχι σίγουρα θα γίνει πιο νόστιμο!
Ούτε κι εγω το καθαρίζω τον κόκορα αναφέρομαι σε τυχόν πούπουλα που δεν έχουν βγεί!
Φιλιά πολλά!!

Vasia b. said...

Αχτίδα μου είσαι τυχερή με τέτοιο χρυσοχέρη άντρα που έχεις!!!
Και η πιο πικάντικη έκδοση υπέροχη θα είναι!!

Vasia b. said...

Marian μου εσύ μετά την σαρακοστή αυτά. Τώρα απλά αδιαφόρησε όσο μπορείς!!!Και συγνώμη για τον πειρασμό!!
Φιλιά!!!

Vasia b. said...

Betty's cuisine εμείς χατήρια δεν χαλάμε να κεραστείς με ότι τραβάει η όρεξή σου!!

Vasia b. said...

Big mama ότι προτιμάς!!!!!
Καλό βράδυ!!

ΜΕΤΗ said...

Βασια μου υπεροχος ο κοκορας !!!!!
Αληθεια ο Φωτης σε πηρε χαμπαρι οτι εφτιαξες κοκορα?
Οσο για το ξεπουπουλιασμα στην Μαρια.............την εχεις δει πως σβερκωνει τα κοκορια??????
χι χι χι χι χι χι.....!!!!!!
Φιλακια πολλα πολλα

*καφε θα πιουμε αυριο???

Vasia b. said...

Μέτη μου απ΄ότι έχω μάθει τον κόκορα στην Σκάλα τον τσακίζει ο Φώτης!!!Αυτόν εδώ δεν το πήρε είδηση αλλά θα τον φτιάξω κάποια στιγμή στην Κόρινθο και θα τον κεράσω!!
Ελπίζω και εύχομαι να τα πούμε από κοντά αύριο!!
Πολλά φιλιά!!!!

Κατερινα said...

και εχω φερει απο το χωριο καμια δεκαρια κοκορια
3με 4 κιλα το καθενα

Anonymous said...

παραλειψατε το αλατι

ΕΛΕΝΑ said...

Ανώνυμη/ε αφού δεν παραλείψαμε τον κόκορα, μικρό το κακό ;-)
Καλό σου μεσημέρι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...