Monday, 27 December 2010

Μπακλαβάς Ρουμελιώτικος

Kάθε χρόνο, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, η μητέρα μου φτιάχνει τον περίφημο μπακλαβά της!
Είναι το κέρασμά της για τις γιορτές των αδερφών μου Βασίλη και Γιάννη.
Εγώ γλυκά πολλά δεν τρώω όπως ξέρετε, όμως οφείλω να ομολογήσω ότι ο μπακλαβάς της μητέρας μου είναι πλούσιος και στητός, και όπως όλοι λένε πάρα πολύ νόστιμος!
Ας πάμε να δούμε αναλυτικά όμως πως τον φτιάχνει.
Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου της συνονόματης και είναι πλούσια σε καρύδια καθώς είχαν και δική τους παραγωγή τότε..

Για ένα μεγάλο ταψί χρειαζόμαστε:
1 ½ με 2 κιλά φύλλο για μπακλαβά
2 κιλά καρυδόψυχα
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
3 με 4 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
λίγο λιγότερο από 1 φλιτζάνι φρυγανιά
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
γαρύφαλλα
Για το σιρόπι:
8 φλιτζάνια ζάχαρη
7 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλλας
1 - 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμόνι
Πως τον φτιάχνουμε:
Τρίβουμε τα καρύδια, όχι πολύ ψιλά και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλλα και τη φρυγανιά.Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε 6 με 8 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά.
Τα φύλλα αυτά τα αφήνουμε να βγαίνουν έξω από το ταψί μας και κόβουμε τις άκρες τους που προεξέχουν καθώς η γέμιση προχωράει προς τα πάνω.
Το πάνω πάνω φύλλο από τα 6-8 φύλλα που στρώσαμε δεν το λαδώνουμε, και το πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού.Στρώνουμε ένα ακόμη φύλλο, το πασπαλίζουμε με το μείγμα του καρυδιού και συνεχίζουμε φύλλο-μείγμα καρυδιού, φύλλο-μείγμα καρυδιού, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (έχουμε κρατήσει στην άκρη 8-10 φύλλα) και το καρύδι.
Κατά τη διάρκεια της γέμισης, ό,τι περισσεύει από τα φύλλα, μπορούμε να το γυρίζουμε και να ξαναβάζουμε μέσα στο μπακλαβάΤέλος στρώνουμε τα 8-10 φύλλα που έχουμε κρατήσει, απλώνοντάς τα ωραία και στρωτά και λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά.Για το κόψιμο ξεκινάμε πάντα από τη διάμετρο του κύκλου και συνεχίζουμε εκατέρωθεν δεξιά και αριστερά.Κόβουμε τα κομμάτια μας σε συμμετρικούς ρόμβους και προσέχουμε το μαχαίρι να μην φτάνει μέχρι κάτω.Στολίζουμε με γαρύφαλλα και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 175 με 180 βαθμούς.Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά εκτός από το λεμόνι, σε ένα κατσαρολάκι για να βράσουν.
Όταν πάρουν βράση προσθέτουμε και το λεμόνι και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
Προσοχή!!
Ο μπακλαβάς πρέπει να είναι κρύος και το σιρόπι καυτό.
Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και μετά κόβουμε τα κομμάτια έως κάτω.
Σερβίρουμε σε μία πιατέλα και όποιος πρόλαβε πρόλαβε!!!!
Καλή επιτυχία, με το καλό να μας έρθει η νέα χρονιά!
Αμαλία

15 comments:

αχτίδα said...

Είναι απο τα γλυκά ταψιού που λατρεύω και έχω πάρει κι όλας φύλλα για να φτιάξω για Πρωτοχρονιά.Όμως οφείλω να πω οτι τον καλύτερο μπακλαβά τον έφτιαχνε η μητέρα μιας συνφοιτήτριας μου άπο την Λάρισα με ..χειροποίητο φύλλο ( 100 παρακαλώ!!!!!!!!!)

Maria B. said...

καλημέρα Αμαλίτσα μου !!!!!!!!

τι κεντημα είναι αυτό που έκανε η μανουλίτσα στο ταψί ?????
γεια στα χεράκια της!!!!!!!!!!

ευχαριστούμε πολύ για την οικογενειακή σας συνταγή. Θερμές ευχές για τις εορτές των αδελφών σου ! να είναι καλά και να τους καμαρώνετε !!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Αμαλίτσα μου !!!!

Helengr said...

Αχ Αμαλία, τι μνήμες ξύπνησες! Όλο μας το σπιτι μοσχομύριζε από τον μπακλαβά της μητέρας μου. Να είστε καλά κι εσύ και η παρέα για τις νοσταλγικές παραδοσιακές συνταγές. Μπορώ να πάρω ένα κομμάτι για το καλο; Καλή χρονιά!

RIRI said...

Πόσο θα ηθελα ενα κομμάτι τώρα, δεν μπορώ να κρατηθώ μακρυα απο τόσο νόστιμο μπακλαβά!!!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Λίλα said...

Όποιος δεν θέλει παίρνω εγώ το κομμάτι του που είμαι και γνωστή γλυκατζού!!!

manousina said...

Ο μπακλαβάς είναι αγαπημένο γλυκό σχεδόν όλων (νομίζω), δεν στέλνεις κανένα ταψάκι προς τα εδώ;;;;

voyager said...

Περιμένω με ανυπομονησία γιατί όπως κατάλαβα οι φωτωγραφίες δεν είναι φρέσκιες. Καλή Χρονιά!

Εφη said...

Ονειρο ο μπακλαβάς!!!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε και να χαίρεσαι τα αδέρφια σου!

Verónica Marsá said...

Οχ, με αυτό με ξαναπεθαίνεις! Εγώ που τρελαίνομαι την ελληνική κουζίνα, φέτος τα έκανα όλα... κουραμπιέδες σοκολάτας, χωρίς σοκολάτα, μελομακάρονα, βασιλόπιτα... και τώρα;

♫♫♫ Feliz Navidad!!! ♥♥♥♥♥♥♥♥♥


…………(¯`O´¯)
…………*./ | \ .*
…………..*♫*.
………, • '*♥* ' • ,
……. '*• ♫♫♫•*'
….. ' *, • '♫ ' • ,* '
….' * • ♫*♥*♫• * '
… * , • Feliz' • , * '
…* ' •♫♫*♥*♫♫ • ' * '
' ' • . Navidad . • ' ' '
' ' • ♫♫♫*♥*♫♫♫• * ' '
…………..x♥x
…………….♥

Φιλιά πολλά και καλές γιορτές!!!

Με πολύ αγάπη από Ισπανία.

Δημιουργία said...

Μοσχομυρισε ο τοπος με τετοιο μπακλαβα! Και του χρονου να εισαι καλα.

creationsbyeve said...

μμμμ!!!!μπακλαβάς!!!δεν έχω δοκιμάσει να κάνω ποτέ!αλλά μου αρεσει πολύ!Χρόνια πολλά!!!

Betty's Cuisine said...

πω πωωωω τι φωτογραφίες! κόλαση!
σου 'ρχεται να γλείψεις την οθόνη :))

υπέροχος δείχνει, εγώ φέτος έφτιαξα μόνο σαραγλί, παραγγελιά της κόρης μου της ξενιτεμένης...

και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!

SpIrToKoYto said...

αχ πατρίδα...
τί μπακλαβάδες,τί κοκορέτσια,τί πίτες...
τον ίδιο φτιάχνω κι εγώ,με συνταγή της γιαγιάς Ιουλίας,με πολλές στρώσεις...
και του χρόνου με υγεία...
Καλή κι Ολόγλυκη Χρονιά...-:))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ.ΜΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥ.
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ.

KANTHAR0S said...

Με ισοπέδωσες. Μια φίλη της μάνας μου έκανε μπακλαβά και πήγα πριν μισή ωρά με το πιάτο στο χέρι να βάλω δυο κομμάτια και ανακαλύπτω ότι εξαφανίστηκε. Τον έφαγε ο πατέρας. Και τώρα μπαίνω εδώ και βλέπω μπακλαβά με τα σιρόπια να τρέχουν. Λυπήσου με, άνθρωπος είμαι κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...