Wednesday, 4 April 2012

Σπανακόρυζο λεμονάτο


Με τις νηστείες δεν τα πηγαίνω και πολύ καλά ως γνωστόν, αλλά δεν νομίζω να έχετε παράπονο?
Δώσαμε ένα σωρό νηστίσιμες προτάσεις αυτές τις μέρες!
Ορίστε και το αγαπημένο μου σπανακόρυζο, που εμείς το προτιμάμε λεμονάτο.
Εάν το προτιμάτε «κόκκινο», δείτε την συνταγή της Μαρίας μας εδώ.
Για άσπρο και λεμονάτο, συνεχίστε την ανάγνωση;-)
Το σπανακόρυζο είναι ένα φαγάκι που ποτέ δεν το συνέδεσα με νηστεία, το τρώμε πολύ συχνά, ειδικά ο γιος μου ο μικρός μου το ζητάει συνέχεια.
Και η αλήθεια είναι ότι είναι από τα πιο νόστιμα λαδερά.
Το συνοδεύουμε βέβαια με μπόλικη φετούλα ….. άλλο θέμα όμως αυτό;-)
Πάμε λοιπόν να το μαγειρέψουμε!

Χρειαζόμαστε:
450-500 γρ. σπανάκι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
120 γρ. ρύζι καρολίνα
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι – πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι καλά πλυμένο και κομμένο σε μικρότερα κομμάτια, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 λίτρο νερό.
Με την ποσότητα αυτή του νερού, το σπανακόρυζο θα γίνει όπως στην φωτό, όχι πολύ «σφιχτό» δηλαδή. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, μειώνουμε το νερό κατά 200-300 ml. Δεν ξεχνάμε όμως ότι το ρύζι όσο μένει πήζει.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά ακόμη.
Προς το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι (τόσο όσο μας αρέσει στην γεύση και αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό για 20-25 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα έτσι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
Εάν δεν νηστεύουμε, η φετούλα όπως είπαμε συνοδεύει το φαγάκι αυτό υπέροχα!
Καλή επιτυχία!

Ενα ακόμη βραβείο μας χάρισαν το Ελενάκι μας και η αγαπημένη μας Ερμιόνη!
Τις ευχαριστούμε από καρδιάς και σας το αφιερώνουμε!
Να έχετε όλοι μιαν όμορφη μέρα!

47 comments:

mia xara said...

Καλημέρα Έλενα,πολύ αγαπημένο πιάτο από τα παιδικά μου χρόνια!!Χαίρομαι που κι εσύ χρησιμοποιείς κάμποσο άνηθο,κι εγώ του δίνω και καταλαβαίνει..Πολλά φιλιά!!

tanyadmin said...

πωπωπωπω....γιαμι...παίρνω το πιάτο και αποχωρώ!!!!φιλιαααααααααα

mm_skg said...

Καλημερα Ελενα!
Να πω την αμαρτια μου δεν το συμπαθω το σπανακορυζο, ισως γιατι ολο προσπαθουσαν να μας το ταϊσουν με το ζορι! Αλλα τωρα που ειδα την δικια σου συνταγη, το ξανασκεφτομαι... Μηπως να δοκιμαζα να το κανω κι εγω?

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, καλημέρα. Η Vassi, θα έχει χαρά σήμερα, που της έφτιαξες το σπανακόρυζο που ζητά εδώ και μέρες! Και με μπόλικο λεμονάκι, θα είναι θαύμα! Το λεμόνι άλλωστε, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο, που περιέχει το σπανάκι.

ΕΛΕΝΗ said...

Καλημέρα Ελενάκι μου!Το σπανακόρυζο το λατρεύω απο πολύ μικρή και με λεμονάκι και κοκκινιστό δεν έχω πρόβλημα, έχουμε το μπαμπά μου που έχει κήπο και συνεχώς το ψυγείο είναι γεμάτο με τέτοιου είδους χορταρικά!!!Ωραία πρόταση μπράβο!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Anonymous said...

Κι εγώ λεμονάτο το κάνω το σπανακόρυζο και μας αρέσει πολύ.
Χθες έκανα το μυδοπίλαφο με γαρίδες, εγινε πάρα πολύ νόστιμο, ο άντρας μου μου είπε έτσι να του το φτιάχνω από εδώ και στο εξής.
Ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες συνταγές που μας δίνετε.
Μένη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΑΧ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ.....ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ!!!ΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!!!!ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ.ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

eleni said...

Κι εγώ παίρνω το πιάτο και φεύγω!!! Φαίνεται τόοοσοοο λαχταριστό!!!!!!
Καλημέρα!!!
Φιλιά!!!!!!!!!!!

Ερμιόνη said...

Ελενάκι, αυτή είναι μακράν η αγαπημένη μου εκδοχή για σπανακόρυζο!
Έτσι το γνώρισα και έτσι το αγάπησα! Άσπρο άσπρο και λεμονάτο!
Και πάντα πάει παρέα με πολύ ψωμάκι και φέτα!
Φιλιά πολλά!

mia said...

Ελενα ..καλημέρα το σπανακόρυζο το θέλω άσπρο...έτσι όπως το προτείνεις...και σήμερα το έχω μαγειρέψει...

The Dark Chef said...

Καλημέρα αγαπητή Έλενα! Η εκδοχή σου είναι ίδια -μα ολόϊδια- με το σπανακόρυζο της μαμάς, ενός από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά ever δηλαδή!
Μπόλικο λεμόνι και ακόμα περισσότερη φέτα και είμαστε άρχοντες! :)

Effie's Sweet Home Designs said...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΩΩ!
ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!
ΦΙΛΑΚΙΑ!

Anonymous said...

αυριο στο πιατο μου αυτο και τα χορτα τα τσιγαριστα της Ειρηνης και μετα το Πασχα διαιτα γιατι νηστεια απο τη μια τα ωραια τα φαγητα σας που θελουν ψωμακι παει η γραμμη μου παει.Ποπη

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Χαρούλα!
Η αλήθεια είναι ότι ο άνιθος ταιριάζει όμορφα σε αυτό το φαγάκι και του βάζω μπόλικο.
Ο καθένας βέβαια μπορεί να αυξομειώσει τις δόσεις ή να προσθέσει τα μυρωδικά που προτιμάει!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Τάνια μου να το πάρεις το πιατάκι σου, αλλά μην αποχωρείς, κάτσε να τα πούμε;-)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρινάκι μου εμένα ευτυχώς κανείς δεν με υποχρέωσε να φάω τίποτε μικρή, γιατί απλούστατα ξέρανε τι σκασμένο ήμουνα τότε και ότι ήταν μάταιος κόπος.
Μεγαλώνοντας δυστυχώς έπαψα να είμαι σκασμένο:P
Επίσης έμαθα να εκτιμώ κάποια φαγάκια.
Το σπανακόρυζο πάντως με έμαθε να το εκτιμώ ο μικρός μου γιος, είναι το αγαπημένο του φαγητό (ναι υπάρχουν και τέτοια παιδιά χα χα χαα) με αποτέλεσμα να του το φτιάχνω συχνά!
Με φρέσκο ψωμάκι και μπόλικη φετούλα, είναι πολύ νόστιμο, σου το συνιστώ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου εγώ για την Vassi μαγείρεψα, αλλά την έχω χάσει αυτές τις μέρες.
Λες να ξεκίνησε την μετακόμιση??
Θα της φυλάξουμε πάντως το πιάτο της!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου, μα τι τυχερό που είσαι να έχεις κήπο με καλούδια??
Κι αν το σπανάκι είναι από τον κήπο σου, τι το καλύτερο!
Μπορείς να φτιάξεις ένα σωρό σπανακο-νοστιμιές!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μένη μου δεν πρόλαβα να σε καλοσωρίσω εχθές, ευτυχώς ανέλαβαν τα άλλα κορίτσια μας, η Μαρία και η Ειρήνη.
Καλώς ήλθες στην παρέα μας, χαιρόμαστε που σου άρεσαν οι προτάσεις μας!
Καλό μεσημέρι!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι, ελπίζω να μην το παρακάνεις πάλι με τις δίαιτες, έτσι??
Ενα φλιτζανάκι μόνο θα φας??
Μα είναι δυνατόν?
Να προσέχεις!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιονάκι μου πιο κλασσική συνταγή για το λεμονάτο σπανακόρυζο δεν νομίζω να υπάρχει.
Χρόνια τώρα ετσι το φτιάχνω και το αγαπάμε πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Mia μου είμαι σίγουρη ότι το έχεις μαγειρέψει πολύ νόστιμα!
Καλοφάγωτο!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκοτεινούλα, άρχοντες δεν θα πει τίποτε!!
Οπως έλεγα και στην Ερμιόνη είναι μια κλασσικότατη συνταγή για λεμονάτο σπανακόρυζο.
Σε αυτήν την συνταγή δεν προσθέτω άλλα μυρωδικά ή χορταρικά (κατά την προσφιλή μου συνήθεια), έτσι μας αρέσει και έτσι το προτιμάμε εδώ και χρόνια!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Εφάκι μου!
Καλό απόγευμα σου εύχομαι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ποπάκι ναι, μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουμε δίαιτα όλες μαζί, δεν το συζητώ!
Πολλά φιλάκια!

Eri said...

Έλενα μου και εγώ δεν τα έχω καλά με τις νηστείες. Το σπανακόρυζο όμως το αγαπώ πολύ! οιπως ειπες όμως.. με μπόλικη φετούλα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερη μου του ... σωματείου κι εσύ, χα χα χαα!
Ε μα, την θέλει την φετούλα του, δεν την θέλει??
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

Peter M said...

To Spanakorizo einai ena piato pou den photografizei efkola alla ta kataferes Elena...nostimo kai emfanissimo!

Pansofix said...

Σπανακόρυζο λατρεμένο και με λεμονάκι ακόμα πιο αρωματικό!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter συμφωνώ, το σπανακόρυζο δεν θεωρείται και το ιδανικό μοντέλο χα χα χαα!!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι με λεμονάκι είναι the best για μένα!
Φιλάκια!

Tante Kiki said...

Λατρεμένο φαγάκι Έλενά μου...κι όπως το μαγείρεψες ΤΕΛΕΙΟΟΟΟ!!! Για δες όμως σύμπτωση... το κουνελάκι που έχετε δίπλα με το Hello το έχω εγώ στην αρχή επάνω από την ανάρτηση!!!!!!!!!!!!!!! Καλά νομίζω τελικά ότι μοιάζουμε εμείς οι δύο, χαχαχα!!! Φιλάκια

para-kelsoscooks said...

Νόστιμο πιάτο.Σαν ελεύθερη το έτρωγα με τομάτα, σαν παντρεμένη έμαθα να το μαγειρεύω άσπρο με λεμόνι.Φιλιά καληνύχτας.

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου για μιαν ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο μοιάζουμε και ταιριάζουμε χα χα χαα!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σωσώ μου και με τους 2 τρόπους μου αρέσει, στα λεμονάτα μια παραπάνω αδυναμία την έχω!
Φιλάκια!

Στέλλα Μαρκοπούλου said...

Το σαπανακόρυζο το τρώμε και εμείς πολύ συχνά Έλενα μου και μάλιστα το λεμονάτο.
Το πιάτο σου φαίνεται εξαιρετικά νόστιμο και πεινάω τρομερά τώρα..
Φιλιά.

Maria B. said...

Ελενιώ έμεινε καθόλου για να δοικιμάσω και εγώ με λεμόνι γιατί δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι.
Βλέπεις με κάλεσες προχθές που το είχες φτιάξει αλλά εγώ δεν σε καταδέχτηκα, προτίμησα τις γαρίδες !!!!! χιχιχιχιχιχιχι!!!!

φιλια πολλά πολλά

ΕΛΕΝΑ said...

Στελίτσα κι εμείς του λεμονάτου είμαστε!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι γιατί δεν ήρθες και σνόμπαρες το σπανακόρυζό μου? Εεε???
Τώρα να περιμένεις next week να ξαναφτιάξω:P
Φιλιάααα!!

Ροδούλα said...

Μμμμ πεντανόστιμο φαίνεται!!! Κι εγώ λεμονάτο το φτιάχνω όποτε το φτιάξω -μια δυο φορές το χρόνο γιατί δεν το τρώνε τα κορίτσια.
Περιμένω τις συνταγές με τα πασχαλινά κουλουράκια, αποκλείεται να μη βάλετε.
Συγχαρητήρια για το βραβείο σας, όσα και να πάρετε σας αξίζουν!!!
Καλό βράδυ Έλενά μου.

ΕΛΕΝΑ said...

Ροδούλα μου σε ευχαριστώ πολύ καλή μου!
Πασχαλινά κουλουράκια έχουμε ήδη 2 συνταγές, σήμερα έβαλα και μια τρίτη, διαλέγεις και παίρνεις!
Φιλάκια!

Anonymous said...

Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι απογειώνουν το κλασσικό σπανακόρυζο. Ειδικά το μοσχοκάρυδο δένει τέλεια με το σπανάκι ειδικά στην σπανακόπιτα.

Anonymous said...

Πολύ καλά διατυπομένη η συνταγή σου..
Μπράβο!!!!!!

Μαρία said...

Πάρα πάρα πολύ νόστιμο και υγιεινό φαγάκι! έτσι ακριβώς το κάνω κι εγώ το σπανακόρυζο και το αγαπώ! το έκανα και σήμερα στο φίλο μου, ο οποίος δε συμπαθεί το ρύζι και δεν τρώει χορταρικα, και άδειασε το πιάτο! αυτό θα πει επιτυχία! συνοδεία φέτας φυσικά!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαρία μου είναι ένα από τα πιο νόστιμα λαδερά φαγάκια!!
Και με φετούλα.... τέλειο!!!
Καλό βράδυ!

Anonymous said...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...