Monday 17 September 2012

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Έχετε δοκιμάσει το γλυκό σταφύλι της Μαρίας??
Αν ναι, θα έχετε διαπιστώσει ότι είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού, και όσες το έφτιαξαν (και ήταν πολλές) είχαν να πουν τα καλυτερότερα!
Η δικιά μου συνταγή απευθύνεται σε τεμπέλες σαν κι εμένα, μιας και σε μισή μόνο ωρίτσα έχετε έτοιμο ένα υπέροχο γλυκάκι.
Κάθε χρόνο, ετοιμάζω ένα σωρό βάζα με γλυκό σταφύλι, μιας και όλοι στην οικογένεια το περιμένουν πως και πως.
Η συνταγή που θα σας δώσω είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα είναι αντιστρόφως ανάλογο του βαθμού δυσκολίας της.
Φτιάξτε σε χρόνο ρεκόρ τραγανό γλυκό σταφύλι και απολαύστε το με το απογευματινό σας καφεδάκι και ένα ποτήρι κρύο νεράκι.

Τα υλικά μας:
1100 γρ. ρόγες σταφυλιού (σταφίδα)
580 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
2 βανίλιες άρωμα
χυμό ενός μέτριου λεμονιού
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ξεχωρίζουμε απαλά τις ρόγες από τα κοτσανάκια και τις ζυγίζουμε να μας δώσουν καθαρό βάρος 1100 γρ.
Οι ρόγες πρέπει να είναι γερές χωρίς χτυπήματα και σκασίματα.
Τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού να βράσουν.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά (για παράδειγμα από το 9 χαμηλώνουμε στο 7) και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά.
Κατόπιν δυναμώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τις ρόγες και τις βανίλιες, και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να δέσει το σιρόπι (περίπου 15-20 λεπτά).
Δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα, και κατά διαστήματα ξαφρίζουμε.
Όταν δέσει το σιρόπι, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και κάνουμε το κολπάκι της Μαρίας, δηλαδή αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά, ώστε να εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στις ρόγες.
Κατόπιν βάζουμε το γλυκό σε καλά αποστειρωμένα βάζα και ….. αυτό ήταν όλο κι όλο!!!
Σε ελάχιστο χρόνο, έτοιμο το γλυκάκι μας!
Συμβουλή: Φτιάξτε διπλή και τριπλή ποσότητα!
Πιστέψτε με, δεν θα πάει χαμένη!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Θα ήθελα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε όσες γιορτάζουν σήμερα (Σοφία, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη).
Ευχές πολλές στέλνω και στην μανουλίτσα μου που γιορτάζει, αλλά και στην ανηψούλα μου, το Σοφάκι μας!

62 comments:

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι, άψογο το γλυκό σταφύλι! Γρήγορο για όσους αναβάλουν την παρασκευή του, γιατί το θεωρούν χρονοβόρο. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλες αναβολές!!
Το γλυκό σταφύλι, είναι το αγαπημένο της μητέρας μου και μας το φτιάχνει κάθε χρόνο.
Να ευχηθώ και εγώ με την σειρά μου, χρόνια πολλά στις εορτάζουσες.
Καλή ημέρα και καλή εβδομάδα, να έχουμε.

Unknown said...

Όταν πριν από λίγα χρόνια κάποια καλή φίλη με τρατάρησε, αλλά και με δώρισε μ΄ένα μεγάλο βάζο,γλυκό σταφύλι,αποφάσισα ότι εφεξής θα ήταν το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού!Ανακάλυψα την μοναδική του γεύση με έκπληξη αλλά και με χαρά,συνειδητοποίησα τα δώρα της φύσης και τους πολυποίκιλους τρόπους που μπορεί κάποιος να τα εκμεταλευτεί!Εκείνο που πρέπει βέβαια να κάνω άμεσα, είναι να προλάβω να κάνω κάποια βάζα να προσφέρω εγώ με τη σειρά μου,αυτό το υπέροχο φρούτο που με μία απλή διαδικασια γίνεται ,ενα φίνο κέρασμα!Φιλιά πολλά,πολλά.

Unknown said...

Καλημέρα και καλή βδομάδα!όνειρο φαίνεται το γλυκό σου, διαύγεια και σωστό δέσιμο.Καλοφάγωτο.
Μια μικρή συμβουλή, μιας και μένω σε περιοχή με σταφυλοπαραγωγούς, οπότε κατασκευάζονται σε όλη τη περιοχή τόνοι γλυκού.
Το μυστικούλι είναι από τη πεθερά μου:Αντικαθιστάς το 1/3 της ζάχαρης, με γλυκό μαστίχα (το γνωστό μας υποβρύχιο), σε ανάλογη ποσότητα.Δοκίμασε το, θα σε αποζημιώσει.Φιλιά!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Έλενά μου...Καλή εβδομάδα να έχουμε. Τέλειο έγινε το γλυκό σταφύλι και τώρα με ξεσήκωσες. Θα πάω να αγοράσω και να φτιάξω αν και δεν είναι από τα γλυκά που προτιμούν στο σπίτι... σκέψου ότι έχω να φάω γλυκό σταφύλι πάνω από μια πενταετία...!!!
Το έφτιαξες πραγματικά υπέροχο και μιας και δεν έχει απαιτήσεις σε χρόνο... ξέρεις την αδυναμία μου σε γρήγορες και νόστιμες συνταγές. Γεια στα χέρια σου και καλοφάγωτο.
Φιλάκια και καλή σου μέρα!

mia said...

Γλυκαμένη να είσαι!!!!
Καλημέρα...Ελένη μου...

Helen Gr said...

Έλενά μου, κι εγώ αυτή την ανάρτηση με το γλυκό σταφύλι είχα ετοιμάσει για σήμερα -θα την ανεβάσω αύριο ή μεθαύριο, αν δεν σε πειράζει!
Είναι από τα αγαπημένα μου, κι εσύ το έφτιαξες υπέροχα, καλοδεμένο και λαχταριστό! Τέλειο, μπράβο!
Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Ελενα μια και είμαι τεμπέλα με πιστοποίηση μου φάνηκε πολύ στα μέτρα μου!

Μου άρεσε και η ιδέα της Αρμονίας!

Στα κορίτσια μου καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Chrisi said...

Καλή εβδομάδα ,η εποχή του σταφυλιού τελικά,το κάνω κάθε χρόνο και μου θυμίζει ότι έρχεται ο Χειμώνας ,η δικη μου συνταγή είναι λίγο διαφορετική ,αλλα και αυτή εδώ είναι πολύ ωραία και το γλυκό έχει ωραίο ξανθό χρώμα ,καλοφάγωτο για όλες μας.

Unknown said...

Φανταζόμουν πολύ πιο ... μπελαλίδικα τα γλυκά του κουταλιού. Τώρα δεν έχω δικαιολογία για να μην το κάνω, φαίνεται εύκολο και σίγουρα θα αρέσει σε όλους! Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Maria B. said...

Ειμαι ΛΑΤΡΗΣ του συγκεκριμένου γλυκού και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θέλω να μου κάνεις ενα βαζάκι δώρο γιατί το δικό μου τελείωσε !!!!!!!!!!!!!!!

ωραίο χρώμα σου πήρε!!!!

Να χαίρεσαι την μανούλα σου να την έχεις για πολλά πολλά πολλά χρόνια ακόμη κοντά σου και να χαιρόσαστε και την ανηψούλα σου. Καλή πρόοδο να έχει.

φιλιά πολλά και καλή βδομάδα.

eleni said...

Έλενα,από τα νοστιμότερα γλυκά κουταλιού!
Είχα φτιάξει τη συνταγή της Μαρίας και είχα...λαλήσει χιχι..
Είχε ξεχωριστή γεύση,αλλά ακόμη θυμάμαι το κούνημα της κατσαρόλας.
Φιλιά!

Effie's Sweet Home Designs said...

Καλή εβδομάδα, Έλενα μας!!!!!
Γλυκειά σαν το σταφυλάκι σου!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!

Βίκυ said...

Απο τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού...Το φτιάχνει και η μαμα μου!!!!!!

peps said...

μ'αρέσει τόσο πολύ!! ευτυχώς το φτιάχνει μια φίλη μου ....χαχα!!!

paraxeno pirouni said...

Το γλυκό σταφύλι με σουλτανίνα είναι από τα πιο αγαπημένα και εύκολα επίσης! Και μένα η μητέρα μου λόγω τεμπελιάς αυτό έφτιαχνε από παλιά τέτοια εποχή!
Ενδιαφέρον και αυτό που λέει η Αρμονία και είναι πολύ ωραίο να μοιράζεσαι μαγειρικά μυστικά!
Καλή βδομάδα να έχουμε :)

Μαριλένα said...

από τα πολύ αγαπημένα..
έφτιαχνε η γιαγιά μου (σταφύλι και κυδώνι) βάζα, τα οποία εξαφανίζαμε σε χρόνο μηδέν σχεδόν :D
καλή βδομάδα Ελενα μου, να 'χουμε!!
φιλιά!

Eri said...

Έλενα μου να χαίρεσαι την μανούλα σου και την ανιψιά σου!
Το λατρεύω το γλυκό σταφύλι κ αν γίνεται και τόσο γρήγορα ακόμη περισσότερο!!
Φιλιά πολλά!

Unknown said...

Ελενάκι μου χρόνια πολλά στην μανούλα σου και στην ανηψούλα σου. Να της χαίρεσαι και να είναι πάντα καλά. Όσο για το γλυκό σταφύλι δεν έχω δοκιμάσει γιατί δεν μου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού...τι να κάνω σκοτώστε με...δεν θα σας κακίσω...χαχαχα φιλάκια...

Ροδανθη said...

Πολύ ωραίο το γλυκάκι σου Έλενα και επειδή είναι ένα απ΄τα αγαπημένα γλυκά κουταλιού δεν θα έλεγα οχι για ένα...βαζάκι,γιατί το κουταλάκι τι να μου κάνει χαχαχα!!!Χρόνια πολλά να χαίρεσαι την μανούλα σου και την ανηψούλα να είναι καλά.Φιλιά!!!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Πολύ ωραίο το γλυκό σου!!! Θα δοκιμάσω να το φτιάξω την άλλη εβδομάδα που θα έχω ένα σωρό σταφύλια!!!

Δημιουργία said...

Αυτο που εχει σημασια ειναι οτι εφτιαξες γλυκο,τωρα αν η εκτελεση ειναι της τεμπελας ή της προκομμενης δεν εχει σημασια, το αποτελεσμα μετραει.Καλοφαγωτο να ειναι,και εγω σημερα πηρα απο την λαικη για να φτιαξω γλυκο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΑΠΛΑ...ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vasia b. said...

Ελενάκι μου υπέροχο το γλυκό σταφύλι που μας κερνάς, τέλειο σου έγινε!!!!
Από τα πιο αγαπημένα μας γλυκάκια και τώρα που μας δίνεις και την πιο εύκολη εκδοχή του θα φτιαχτεί περισσότερες φορές μέχρι να τελειώσουν τα σταφύλια!!!!
Να χαίρεσαι την μανούλα σου και την ανηψούλα σου!!!
Χρόνια πολλά σε όσες γιορτάζουν σήμερα!!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου καμία δικαιολογία και καμία τεμπελιά πλέον χα χα χαα!
Σε μισή μόνο ωριτσα έτοιμο το γλυκάκι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινή μου ο άντρας μου δεν έχει καλύτερο γλυκό του κουταλιού, γι αυτό φτιάχνω ποσότητες κάθε χρόνο.
Οχι ότι μας μένει και για πολύ καιρό δηλαδή χα χα χαα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Αρμονία μου είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσω το κολπάκι που μας λες, μου έκανε ιδιαίτερη εντυπωση!
Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου θεωρώ το σταφυλάκι το πιο εύκολο και το πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού!
Να το φτιάξεις και να το ευχαριστηθείς!
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλώς την Mia μας, καλή βδομάδα και σε σένα καλή μου!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου τι να με πειράζει??
Ξέρεις να με πειράζουν εμένα αυτά??
Να την βάλεις όποτε θέλεις, να διπλοφάμε γλυκό σταφυλάκι!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αντιγονάκι μην πας να μου φας τον τίτλο της τεμπέλας, είναι όλος δικός κου χα χα χαα!
Φιλιά πολλά, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Νέλλη μου περιμένω να απολαύσω και την δική σου συνταγή!
Τώρα που είναι η εποχή τους, τα σταφυλάκια θα πηγαινουν και θα έρχονται!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ιρμα μου το συγκεκριμμένο γλυκάκι δεν είναι καθόλου μα καθόλου μπελαλίδικο!
Πιο εύκολο γλυκάκι δεν θα έχεις ξαναφτιάξει!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου ετοιμάζομαι για μια ακόμη δόση, όλα τα βάζα άδεια τα βλέπω χα χα χαα
Είναι το αγαπημένο γλυκό του Δ. και όπως καταλαβαίνεις το τσακίζει!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, θα τους τις δώσω!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι το γλυκό της Μαρίας με το πορτοκάλι είναι σούπερ σπέσιαλ.
Εγώ όπως καταλαβαίνεις από την τεμπελιά μου, 5-6 λεπτά κούνησα μόνο την κατσαρόλα, μετά βαρέθηκα χα χα χαα!
Μπορεί να μην έγινε στρουμπουλό σαν της Μαρίας, έγινε όμως πεντανόστιμο!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα Εφάκι μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Βίκυ μου δεν ξέρω πολλούς που θα πουν όχι σε αυτό το γλυκάκι!
Είμαι σίγουρη ότι η μανούλα θα το φτιάχνει σπέσιαλ!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Πέπη τυχερή που το απολαμβάνεις από την φιλεναδίτσα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκοτεινούλα είδες που ταιριάξαμε με την μαμά?? χα χα χαα
Το κολπάκι της Αρμονίας μου άρεσε κι εμένα και θα το κάνω, και σύντομα μάλιστα, μιας και ετοιμάζομαι για μιαν ακόμη δόση
Φιλιά!

ΜΕΤΗ said...

Ελενακι μου αυτο ειναι γλυκακι για μενα .....γρηγορο και ευκολο!!!!!
Γειας τα χερια σου!!!!!!
Να χαίρεσαι την μανουλιτσα σου και την ανηψια σου , να ειναι πολυχρονες!!!!!!
Φιλακια , καλο βραδυ!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου γλυκό, φιλάκια πολλά πολλά!
Καλή βδομάδα να χουμε!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερη μου σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Ελα να σε κεράσω γλυκάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευάκι, καλέ σιγά μην σε σκοτώσουμε χα χα χααα!
Μα κανένα γλυκό κουταλιού δεν τρως???
Μακάρι να σου μοιαζα;-)
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ροδάνθη μου το κουταλάκι δεν κάνει τίποτα χα χα χαα
Εχεις απόλυτο δίκιο!
Ολόκληρο βάζο για σένα
Φιλιά, σε ευχαριστώ για τις ευχές!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασούλα να το φτιάξεις, είναι τόσο μα τόσο εύκολο!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου και της τεμπέλας (εγώ) και της προκομμένης (Μαρία), δεν μένει ούτε ρόγα όταν το φτιάχνουμε!
Καλή επιτυχία στο γλυκάκι σου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι μου σε πεθυμήσαμε!!!
Ελα να σε τρατάρω σταφυλάκι τραγανό!
Φιλιά πολλά, ελπίζω να τα πούμε σύντομα!

ΕΛΕΝΑ said...

Μετάκι είδες ευκολίες?? χα χα χαα
Μες τις τεμπελιές μας βρίσκω!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

Ωραίο καλοκαιρινό γλυκακιΕλενα μου..θα δοκιμάσω την δική σου συνταγή και με την παραλαγή της Αρμονίας...αν βρώ τέτοιο σταφύλι αυριο απο την λαική...να χαιρεσαι κούκλα μου..την μαμά σου και την ανηψούλα σου..φιλακια ..πολλα..

Anonymous said...

αγαπημενο γλυκό.....πολυ καλη ιδέα....να σαι καλά.....

Ozlemaki said...

kai me pagoto fenetai poly kalo!

Peter M said...

Axxx Elena...tha eithela enai glykaki ekei psila sto xorio.

ΕΛΕΝΑ said...

Ρουλίτσα μου σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Και η παραλλαγή της Αρμονίας, είδες ενδιαφέρουσα??
Πολλά φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Παναγιώτη μου, εννοείται σου φύλαξα το τραταμέντο σου!!!
Φιλάκια

ΕΛΕΝΑ said...

Οzlemaki, να το δοκιμάσω και με παγωτό??
Πάντως πάνω από γιαουρτάκι είναι τέλειο!!!
Πολλά φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Αχ Πήτερ, εκεί ψηλά το γλυκάκι έχει άλλη γλύκα, σωστά??? χα χα χαα
Φιλάκια!

syros2js said...

Ελενάκι, χθες κάναμε τη συνταγή σου (αντικαταστήσαμε το λεμόνι με πορτοκάλι -για να συνδυάσω και τη συνταγή της Μαρίας!) και το αποτέλεσμα είναι Υ-ΠΕ-ΡΟ-ΧΟ!!!
Πολλά-πολλά φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ χαίρομαι Γιάννα μου!!
Καλοφάγωτο το γλυκάκι, και σ' ευχαριστούμε πολύ που μας τίμησες!
Φιλιά πολλά πολλά!

dora manataki said...

καλη μου φιλη εφτιαξα σημερα το γλυκο σου αλλα ο χρονος των 15-20 λεπτων ηταν πολυ λιγος εγω χρειαστηκα μια ωρα μεχρι να δεσει το σιροπι....

ΕΛΕΝΑ said...

Dora καλησπέρα!
Θεωρώ ότι μία ώρα είναι πάρα πολλή για να δέσει το σιρόπι, δεδομένου ότι όταν κρυώσει το γλυκό, το σιρόπι σφίγγει, και μάλιστα αν το φυλάξεις στο ψυγείο.
Το σιρόπι το δένω σε δυνατή φωτιά όπως λέω, οπότε σε 20 λεπτά, το πολύ μισή ωρίτσα, είναι έτοιμο.
Ακόμα κι αν σου φαίνεται "υδαρές", όσο μένει πήζει.
Θα σου πρότεινα το βάζο με το γλυκό που χρησιμοποιείς να το φυλάξεις εκτός ψυγείου, και να βάλεις τα υπόλοιπα βάζα στο ψυγείο, γιατί φοβάμαι ότι θα σου έχει σφίξει αρκετά το σιρόπι.
Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, βάλε το γλυκό σου να πάρει μια βράση προσθέτοντας λίγο νεράκι για να αραιώσει.
Καλοφάγωτο το γλυκάκι σου!

Unknown said...

Κορίτσια καλησπέρα φτιάχνω τώρα το γλυκό και έβαλα 3 κιλά στ αφυλι οπότε θεώρησα ότι πρέπει να βάλω επί τρία όλα τα υλικά νερό και ζα χαρη
Βράζει εδώ και 3 ώρες και ακόμα έχει πάρα πολυ νερό τι να κάνω να περιμένω μέχρι να δέσει ή το χαλασα;όποια μπορεί ας μου απαντήσει Ευχαριστώ πολύ

ΕΛΕΝΑ said...

3 ωρες?????????? Θα πρέπει να σου έχει λιώσει τελείως το σταφύλι.
Δεν πάνε αναλογικά τα υλικά στα γλυκά του κουταλιού και ειδικά όσον αφορά το νερό.
Το σιρόπι δεν χρειάζεται να είναι πολύ "σφιχτό" γιατί όταν βάλεις το γλυκό στο ψυγείο, θα πήξει λίγο.
Καλύτερα θα ήταν να έκανες τα 3 κιλά σε 2 δόσεις, βάζοντας αναλογικά την ζάχαρη αλλά προσθέτοντας ελάχιστο επιπλέον νεράκι.
Δεν ξέρω μετά από 3 ώρες αν μπορεί να σωθεί το γλυκό σου :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...