Οι μπάμιες είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά.
Συνήθως τις μαγειρεύω στην κατσαρόλα.
Σήμερα όμως τις έφτιαξα στο φούρνο, μιας και αρέσουν πολύ στον άνδρα μου μαγειρεμένες με αυτόν τον τρόπο.
Γίνονται πεντανόστιμες!!
Αυτήν την εποχή βρίσκουμε ωραιότατες φρέσκες μπάμιες. Μπορούμε να αγοράσουμε αρκετές, να τις καταψύξουμε και να τις απολαμβάνουμε όλον τον χρόνο.
Πάμε να δούμε πως θα τις μαγειρέψουμε σήμερα!
Τα υλικά μας:
400 γρ. μπάμιες μικρές
4 μέτριες πατάτες
1 μέτριο ποτήρι νερού, νερό
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγη τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
4 μεγάλες ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 μεγάλο πράσινο κρεμμυδάκι κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετάκια
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, καλά γεμάτη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
1/3 κουταλάκι μαντζουράνα
3 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο κύμινο τριμμένο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Αν οι μπάμιες είναι φρέσκιες, κάνουμε τα εξής: τις καθαρίζουμε από το κοτσάνι τους, τις πλένουμε καλά, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν για μισή ώρα.
Τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά.
Τις αφαιρούμε από το νερό και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.
Τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν μέχρι να τις χρειαστούμε.
Αν οι μπάμιες είναι κατεψυγμένες, παραλείπουμε όλη την παραπάνω διαδικασία.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τα φλούδια και τους σπόρους και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε τις 5 κουταλιές λάδι να ζεσταθούν και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες. Αφήνουμε να σωταριστεί για δύο λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Αφού σωταριστούν καλά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αφού πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου. Θα μείνει με λίγα υγρά και δεν θα την δέσουμε εντελώς.
Δοκιμάζουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι και το πιπέρι.
Συγχρόνως βάζουμε σε άλλη κατσαρολίτσα νερό με λίγο αλάτι, να βράσει. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις τρυπάμε σε δυο τρία σημεία με πιρούνι και τις ρίχνουμε στο νερό που βράζει. Τις αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Αφαιρούμε τις πατάτες από το νερό και τις βάζουμε σε ρηχό πιάτο. Αφού μισοκρυώσουν τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι 30Χ26 εκ. περίπου και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά, να καλυφθεί καλά ο πάτος του ταψιού.
Στρώνουμε τις φέτες πατάτας, η μια να επανωτίζει την άλλη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Καλύπτουμε τα κενά, όσο μπορούμε, με τυχόν περισσεύματα πατάτας. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα τις μπάμιες επάνω από τις πατάτες.Μοιράζουμε την σάλτσα επάνω από τις μπάμιες και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι όσο καλύτερα γίνεται.Ραντίζουμε με το 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο το φαγητό, περιμετρικά και σε όλη την επιφάνειά του.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 200 βαθ. Κελσίου προθερμασμένο φούρνο, για μία ώρα περίπου ή ως να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν οι μπάμιες.
Ξεσκεπάζουμε το φαγητό δέκα λεπτά πριν να είναι έτοιμο, για να ροδίσει.
Σερβίρουμε τις μπάμιες με τις πατάτες ζεστές, με συνοδεία ντοματοσαλάτας και με τυρί φέτα ή όποιο άλλο τυρί μας αρέσει.
Παρατηρήσεις:
- Δεν βάζουμε παραπάνω νερό από την αρχή στο φαγητό μας από το προτεινόμενο, γιατί θα βγάλουν υγρά και οι πατάτες και οι μπάμιες.
Παρακολουθούμε όμως κατά τη διάρκεια του ψησίματος το φαγητό μας, και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
Στο τέλος θα μείνει με τη σάλτσα του, δεν πρέπει να στεγνώσει.
Αλλιώς που θα βουτήξουμε το ψωμί μας;;;;;
- Για πιο πικάντικη έκδοση του φαγητού μπορούμε να τηγανίσουμε λίγο τις πατάτες πριν τις στρώσουμε στο ταψί και όχι να τις βράσουμε.
Αν δεν θέλουμε να βράσουμε ή να τηγανίσουμε τις πατάτες, μπορούμε να τις κόψουμε όπως είναι καθαρισμένες και φρέσκιες σε λεπτές φέτες και να τις βάλουμε στο ταψί. Θα υπολογίσουμε όμως ότι το φαγητό μας θα χρειαστεί το διπλάσιο χρόνο ψησίματος, ίσως και περισσότερο.
- Θα πρέπει να είναι το φαγητό μας σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εκτός των τελευταίων δέκα λεπτών, για να μην σκληρύνουν ή καούν οι μπάμιες.
- Μπορούμε να ψιλοκόψουμε λίγο μαϊντανό και να τον σκορπίσουμε γύρω γύρω στα πιάτα μας σαν διακόσμηση.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Tuesday, 18 September 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
45 comments:
Αν και δε συμπαθώ ιδιαίτερα τις μπάμιες λέω να τις δοκιμάσω!Αυτή η συνταγή φαίνεται πολύ νόστιμη!!Φιλάκια!!!
μου αρεσουν πολυ οι μπαμιες αλλα ειναι πολυ δυσκολο να τις βρω. ομως ειδα μια εκπομπη πριν λιγες ημερες στην τηλεοραση που εδειχνε εναν αγροτη, οχι ιταλο, που αρχισε να τις καλλιεργει. ελπιζω προσεχως!!!
καλη σου μερα
Καλημέρα...και εμένα μου αρέσουν οι μπάμιες και στον φούρνο δεν τις έχω δοκιμάσει για να πω την αλήθεια..Οπότε ήρθε η ώρα με την συνταγή σου Ειρήνη μου...Φιλιά
Νόστιμο και ευπαρουσίαστο το πιάτο σου Ειρήνη!
Το γεγονός ότι έχεις συνδυάσει τις μπάμιες με πατάτες, κάνει αυτό το πιάτο ακόμα πιο εύκολο και δελεαστικό για φάγωμα!
Φιλιά
πολυ ωραια η προσθηκη πατατασ!
Τις μπάμιες άρχισα να τις τρώω όταν παντρεύτηκα γιατί άρεσαν στο σύζυγο, και αφού μου είπαν αυτό το κόλπο με το βράσιμο γιατί αλλιώς τα "σάλια" τους μου ήταν ενοχλητικά.
Σήμερα θα τις κάνω με κοτόπουλο.
Καλημέρα σε όλη την παρέα.
καλημερα!καλο χειμωνα να εχουμε!υπεροχη συνταγη,οι μπαμιες ειναι το αγαπημενο μου φαγητο.φιλακια!
Πολυ μου αρεσουν οι μπαμιες, αλλα ελα που οι αντρες στο σπιτι δεν θελουν να τις δουν! Μαλλον θα παρω σβαρνα τις μπλογκοκουζινες, ολο και καποιος θα μου δωσει εναν μεζε! Το μαγειρεμα στον φουρνο, νομιζω οτι ειναι ιδανικο για τις μπαμιες, γιατι δεν διαλυονται, οπως μπορει να συμβει στην κατσαρολα.
Φιλια πολλα Ειρηνη!
Nα και μια μέρα που έχουμε παρόμοιο φαγάκι-μπάμιες στο φούρνο ,Ειρήνη,μπάμιες με κοτόπουλο στην κατσρόλα εμείς.
Πέρασε χτες ένας παραγωγός της περιοχής και είχε ολόφρεσκες-ήταν να μην αγοράσω,άσε που μου αρέσεουν πολύ.
Φιλιά!
Η εκδοχή της μπάμιας-αγαπημένου καλοκαιρινού λαχανικού-στον φούρνο,είναι πολύ δελεαστική.Συνήθως κάνω το μπριάμ στον φούρνο,του οποίου βέβαια απαραίτητο συστατικό είναι και οι μπάμιες και έχω διαπιστώσει πόσο πιο νόστιμες γίνονται!Δεν έχουν την υφή του βραστού λαχανικού,αλλά την νοστιιά και την διαφορετικότητα που αποκτούν τα λαχανικά όταν γίνονται ψητά.
Γι΄αυτο λοιπόν Ειρήνη μου εκτιμώ και επιβραβεύω την σημερινή σου ανάρτηση ως φαν της μπάμιας αλλά και των εναλλακτικών συνταγών.Φιλιά πολλά,πολλά.
δεν το συζητώ... στο φούρνο είναι τέλειες...πατάτες όμως δεν είχα σκεφτεί να βάλω...να είσαι καλά Ειρήνη μου...κάτι πήραμε και σήμερα από δω μέσα!!! :-)
@ ΕΛΕΝΑ...τώρα που βρήκα μαραφέτι και μπορώ να σχολιάσω (τώρα βρήκαμε παπά που λέει και η παροιμία!!!ΧΑ!) Έλενα μου να σου ζήση η μανούλα σου και η ανηψούλα γερές και δυνατές να είναι!
Λατρεύω τις μπάμιες! Τις φτιάχνω συχνά στο φούρνο, αλλά όχι έτσι. Μου αρέσει καλύτερα η δική σου παραλλαγή! Έχω τα υλικά, οπότε σύντομα θα τις μαγειρέψω!
Καλό μεσημέρι Ειρήνη!
Τι νόστιμο τρόπο μας προτείνεις Ειρηνάκι για να απολαύσουμε τις αγαπημένες μπάμιες!
Στον φούρνο γίνονται πολύ πιο νόστιμες, και με τις πατατούλες θα προκύπτει φαγάκι σπέσιαλ!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!
o la la! agapimeno mou piatto!
Ειρήνη, ως γνήσια και καθαρόαιμη τεμπέλα, θα παραλείψω και το ..φρέσκο του θέματος και το βραστό ή τηγανητό του ..άλλου θέματος!
τα άλλα θα τα κρατήσω βεβαίως βεβαίως, γιατί είναι εμπνευσμένα και με φαντασία, όπως όλες οι συνταγές σου άλλωστε :))
την καλησπέρα μου!
Δεν είχα σκεφτεί να στρώσω και πατάτες. Φιλάκιακ και καλό φθινόπωρο!!!!
Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια έχω να φάω μπάμιες. Ίσως εδώ και 9 χρόνια που είμαι στο εξωτερικό.. Η μαμά μου πάντα στο φούρνο τις φτιάχνει! Τις ζήλεψα πολύ!!
Σοφία, δοκίμασε τις με αυτήν την συνταγή, και μαγείρεψέ την με μικρές τρυφερές μπάμιες. Θα τις αγαπήσεις, να είσαι σίγουρη.
Καλό απόγευμα.
Ειρήνη, έχεις κοιτάξει στα ψυγεία των μεγάλων σ/μ; Μια μεγάλη πόλη σαν το Μιλάνο, μου φαίνεται λίγο περίεργο, να μην έχει έστω κατεψυγμένο, ένα τόσο δημοφιλές μεσογειακό λαχανικό. Θα ρωτήσω την ξαδέλφη μου να μάθω, που τις βρίσκει εκείνη στη Ρώμη και θα σου γράψω μήπως τις βρεις και στο Μιλάνο.
Καλό απόγευμα.
Εύα, και εγώ για πιο γρήγορα τις φτιάχνω πολλές φορές στην κατσαρόλα. Στο φούρνο, παραμένουν ολόκληρες, ειδικά οι μικρές και τρυφερές που λιώνουν πιο εύκολα.
Καλό απόγευμα.
Ερμιόνη, το ψήσιμο στον φούρνο, δίνει στο φαγητό ιδιαίτερη νοστιμιά. Οι πατάτες βοηθούν επιπλέον, να διατηρείται η απαραίτητη υγρασία στο ταψι, δεν αφήνει τις μπάμιες να κολλήσουν στο ταψί, κάτι σαν βάση δηλαδή, συν του ότι γίνονται και αυτές πεντανόστιμες.
Καλό απόγευμα.
Ειρήνη, οι πατάτες ταιριάζουν πολύ με τις μπάμιες. Τις προσθέτω και όταν τις ψήνω στον φούρνο, αλλά και στην κατσαρόλα.
Καλό απόγευμα.
Ξανθή, μια εποχή όταν ήμουν νιόπαντρη, είχαμε "κολλήσει" ο άνδρας μου και εγώ με το κοτόπουλο και τις μπάμιες. Το έφτιαξα τόσες φορές, που στο τέλος το βαρεθήκαμε!!
Το αλάτισμα και το ζεμάτισμα, βοηθά να φύγουν τα ενοχλητικά "σάλια" που χαρακτηρίζουν αυτό το νόστιμο λαχανικό. Κάποιες φίλες μου, τις ραντίζουν με ξύδι και αλάτι και τις βάζουν στον ήλιο, για να βγάλουν τα υγρά τους. Μιλάμε φυσικά για τις φρεσκες μπάμιες. Οι κατεψυγμένες δεν χρειάζονται όλη αυτήν την προεργασία.
Καλό απόγευμα.
Γιώτα, καλό Φθινόπωρο και σε σένα. Για τον χειμώνα, έχουμε χρόνο, ακόμα.
Τις αγαπάμε τις μπάμιες. Είναι τόσο νόστιμες!!!
Καλό απόγευμα.
Μαρίνα, η πόρτα της κουζίνας μας, είναι ανοιχτή και το τραπέζι μας, στρωμένο. Έλα να φάμε παρεϊτσα τις νόστιμες μπάμιες φούρνου.
Δυστυχώς στο σπίτι, ο άνδρας μου και εγώ τις τρώμε μόνο. Παρ' όλα αυτά, τις φτιάχνω, γιατί αρέσουν και στους δύο μας, πολύ.
Όταν φτιάχνω τις μπάμιες στην κατσαρόλα, δεν τις ανακατεύω κατά την διάρκεια του βρασίματος του φαγητού. Απλώς κουνάω την κατσαρόλα συχνά δεξιά-αριστερά και φροντίζω να υπάρχουν τα απαραίτητα υγρά, ώστε να μην κολλήσουν οι μπάμιες στον πάτο. Με τον τρόπο αυτό δεν λιώνουν. Στο φούρνο πράγματι, κρατούν το σχήμα τους.
Καλό απόγευμα.
Ελένη, είναι η ημέρα που η μπάμια έχει την τιμητική της, ως φαίνεται!!
Αφού μπορείς να βρεις τόσο φρέσκες μπάμιες, θα σου πρότεινα να αγοράσεις μια ποσότητα και την καταψύξεις σε σακουλάκια, ανά μισό κιλό. Θα περάσεις όλο τον χειμώνα, με αυτές.
Καλό απόγευμα.
Φωτεινή, είμαι και εγώ φαν της μπάμιας, σε όλες τις εκδοχές μαγειρέματός της. Τόσο που την εποχή που είναι στο φόρτε της η παραγωγή, αγοράζω αρκετές, μικρές είναι καλύτερα και τις καταψύχω. Μαγειρεύω μπάμιες με την νοστιμιά του καλοκαιριού και τον χειμώνα, με τον τρόπο αυτό.
Καλό απόγευμα.
Έλενα, δοκίμασε να προσθέσεις και τις πατάτες την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις μπάμιες στον φούρνο. Αλλά και στην κατσαρόλα αν τις φτιάξεις, μπορείς να προσθέσεις πατάτες, σε μεγαλύτερα κομμάτια βέβαια.
Καλό απόγευμα.
Selcouth, τώρα έχεις και άλλη μια συνταγή για μπάμιες στον φούρνο, αυτήν με τις πατάτες. Προσθεσέ τις για έξτρα νοστιμιά στο φαγητό!!
Καλό απόγευμα.
Έλενα, σπέσιαλ, λαχταριστό και νόστιμο φαγάκι, μας δίνει αυτή η συνταγή. Ιδανικό για τους λάτρεις της μπάμιας, αλλά και για εκείνουν που θέλουν ολόκληρες τις μπάμιες στο πιάτο τους. Σε αυτό βοηθάει το ψήσιμο στο φούρνο. Οι πατατούλες εκτός από την νοστιμιά τους, βοηθούν και στο σερβίρισμα του φαγητού, επιτρέποντάς μας, να κόβουμε πιο ευπαρουσίαστα κομμάτια.
Καλό απόγευμα.
Ozlemaki, από τα αγαπημένα μας λαχανικά είναι οι μπάμιες. Φτιάχνουμε τόσες νοστιμιές με αυτές!!!
Καλό απόγευμα.
Ωραίο και νόστιμο φαίνεται το πιάτο σου αν και δεν έχω φάει ποτέ μπάμιες στο φούρνο.
Μαριλένα, μπορείς να βάλεις τις πατάτες και φρέσκες. Θα προσέξεις να τις κόψεις σχετικά λεπτές, αλλά ούτως ή άλλως θα υπολογίσεις περισσότερο ψήσιμο. Πάντως το ίδιο νόστιμο θα είναι το φαγητό.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλό απόγευμα.
Beuty str, είναι μια καλή ιδέα να προσθέσεις πατάτες, όταν μαγειρεύεις μπάμιες. Δοκίμασέ το.
Καλό Φθινόπωρο.
Villy, σου εύχομαι σύντομα να έρθεις στην πατρίδα και να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, από τα χεράκια της μανούλας σου!! Αλήθεια, δεν υπάρχουν μπάμιες στην Ισπανία;
Καλό σου βράδυ.
Βάσω, μαγείρεψέ τες στο φούρνο την επόμενη φορά. Θα ενθουσιαστείς με την γεύση τους!!
Καλό βράδυ.
Τέλεια και πρωτότυπη συνταγή!!!!
Θέλω να τη δοκιμάσω,μ'αρέσουν πολύ
οι μπάμιες!!!!!!ιδίως οι φρέσκιες,φαίνεται τόσο νόστιμο !!!!!!!!φιλάκια!!!!
Πολύ ωραίο φαγητό ,πρώτη φορά τις βλέπω ετσι να τις φτιάχνουν τις μπάμιες ,ωραιότατο ,φιλιά.
Ελπίδα, οι φρέσκες και ειδικά οι μικρές και τρυφερές, είναι ιδανικές για το φαγάκι αυτό. Καλή επιτυχία, στη δοκιμή.
Καλή σου ημέρα.
Νέλη, είναι από τις νόστιμες συνταγές η συγκεκριμένη. Νόστιμες μπάμιες με πατάτες, για τους λάτρεις του ωραίου αυτού λαχανικού.
Καλή σου ημέρα.
Ειρηνάκι μου οι μπάμιες είναι η αδυναμία του αδελφού μου !! οταν μας τις έφτιαχνε η μαμά μου του έδινα σχεδόν όλο το πιάτο μου γιατί εγώ απλά τις έτρωγα, δεν τους είχα και καμμιά τρελλή αδυναμία !!! χαχαχα! βεβαια έαν είχα ενα πιατάκι απο το καλομαγειρεμένο σου φαγάκι δεν θα του έλεγα οχι !!!!!!!
γεια στα χεράκια σου !!!
φιλια πολλά πολλά
Μου αρέσει πολύ αυτό το φαγητό! Είτε στο φούρνο, είτε στην κατσαρόλα, μπάμιες να υπάρχουν και εγώ το τρώω!! χιχι! Πάντως με αυτόν τον τρόπο μαγειρεμένες πρώτη φορά βλέπω! Μου αρέσει!!!
Φιλιά!
Μαράκι, αφού σε έκανα να θέλεις να φας μπάμιες, ενώ δεν τους έχεις ιδιαίτερη αδυναμία, είμαι πολύ ευχαριστημένη!! Ευκαιρία να τις φτιάξεις και για τον αδελφούλη σου, μια και του αρέσουν τόσο πολύ.
Καλό σου βράδυ.
Τίνα, θα το λατρέψεις αυτό το φαγάκι, όταν το δοκιμάσεις!! Αφού τόσο πολύ σου αρέσουν οι μπάμιες, την επόμενη φορά, μαγείρεψέ τες με την συνταγή αυτή. Καλή επιτυχία.
Καλό βράδυ.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το αποτελεσμα, αν κ ο αντρας μου μισει τις μπαμιες, το εφαγε πολυ ευχαριστα και μαλιστα ειπε οτι ηταν παρα πολυ ωραιες. Για μενα δε που τις λατρευω, ηταν το απόλυτο φαγητό. ευχαριστουμε θερμά
Post a Comment