Ένα εύκολο, γρήγορο, και πολύ νόστιμο γλυκάκι θα σας κεράσω σήμερα.
Με σφολιατίνια σαν βάση, γεμισμένα με φρούτα που προηγουμένως έχουν μαριναριστεί για λίγη ώρα.
Ωραία, ώριμα και νόστιμα φρούτα της εποχής. Ροδάκινα, σταφύλια, σύκα και φραγκόσυκα, που μας έστειλαν φίλοι μας, από την Μάνη.
Πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη οι σφολιατίνες, σερβίρονται μόνες τους ή με μια μπάλα παγωτάκι της αρεσκείας μας.
Πάμε να σας πω πως τις έφτιαξα!
Τα υλικά μας:
10 σφολιατίνια τετράγωνα
2 μέτρια ροδάκινα
1-2 φραγκόσυκα
10 ρόγες σταφύλι σουλτανίνα
5 σύκα
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
μισό κουταλάκι κόλιαντρο κοπανισμένο
1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη καστανή
1 γεμάτη κουταλιά μαργαρίνη
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα ροδάκινα σε καρεδάκια του ενός εκατοστού. Τα βάζουμε σε μπολ, υπολογίζοντας να χωρέσουν και τα άλλα φρούτα της συνταγής μας. Κόβουμε κάθε ρόγα σταφυλιού στα τρία και τα βάζουμε στο μπολ με τα ροδάκινα. Καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα ως εξής:
Πιάνουμε το φραγκόσυκο με διπλή εφημερίδα και το βάζουμε σε πιάτο.
Με το ένα μας χέρι κρατάμε ένα πιρούνι και με το άλλο ένα κοφτερό μαχαίρι. Μπήγουμε το πιρούνι κατά μήκος στη μέση του φραγκόσυκου, κάθετα προς τις δύο άκρες του φρούτου και το κρατάμε σταθερό.
Κόβουμε με το μαχαίρι τις δύο άκρες.
Κρατώντας το πιρούνι ως έχει, χαράζουμε με το μαχαίρι κατά μήκος το φλούδι του φρούτου, μπροστά από το πιρούνι, ως να φθάσει στην σάρκα.
Αφαιρούμε το φλούδι γυρίζοντας κυκλικά το μαχαίρι γύρω από την σάρκα του φρούτου. Το φλούδι στα ώριμα φραγκόσυκα θα βγει πολύ εύκολα.
Κόβουμε και τα φραγκόσυκα σε ίδιου μεγέθους κομμάτια με τα άλλα φρούτα και βάζουμε και αυτά στο μπολ.
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200 βαθ. Κελσίου.
Στρώνουμε το ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε επάνω τα σφολιατάκια σε απόσταση μεταξύ τους. Τα τρυπάμε με πιρούνι σε πολλά σημεία, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά την ζάχαρη με την μαργαρίνη, ώστε να ενωθούν μεταξύ τους.
Αλείφουμε με πινέλο ελαφρά τα σφολιατάκια και τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα μαργαρίνης-ζάχαρης μέσα στο μπολ με τα φρούτα, μαζί με τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Όσο ψήνονται τα σφολιατάκια, εμείς θα ανακατέψουμε τα φρούτα δυο τρεις φορές ακόμα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε κάθε σύκο σε τέσσερα κομμάτια, κόβοντας από την κορυφή προς τα κάτω. .
Βγάζουμε τα σφολιατάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν δέκα λεπτά.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το επάνω μέρος τους, αφήνοντας όμως στις άκρες ένα εκατοστό περιθώριο.
Αφαιρούμε και λίγο από το εσωτερικό φύλλο, ώστε να δημιουργηθεί μια θηκούλα. Μοιράζουμε τα φρούτα στα σφολιατίνια, προσέχοντας να μην παίρνουμε υγρά από τον πυθμένα του μπολ.
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα των φρούτων.
Μπορεί να σας φανεί πολλή η γέμιση για κάθε σφολιατάκι, αλλά κατά το ψήσιμο τα φρούτα μαζεύουν.
Στολίζουμε κάθε σφολιατίνα με δύο κομμάτια σύκου.
Ραντίζουμε κάθε σφολιατίνα με ένα κουταλάκι από τα υγρά των φρούτων, που έχουν μείνει στο μπολ.
Μειώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου μας στους 175 βαθ. Κελσίου και ψήνουμε τις σφολιατίνες για άλλα τριάντα λεπτά.
Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Όταν τις σερβίρουμε, τις πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή και με μια μπάλα παγωτό. Καλό είναι να καταναλώσουμε τις σφολιατίνες την ίδια ημέρα, γιατί νοτίζει η σφολιάτα από κάτω.
Αν θέλουμε, σουρώνουμε τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι. Βράζουμε μέχρι να δέσουν σε ένα ωραίο σιροπάκι.
Με αυτό μπορούμε να ραντίσουμε τις σφολιατίνες, όταν πρόκειται να τις σερβίρουμε. Επάνω στο συνοδευτικό παγωτάκι, είναι απίθανο!!
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Friday, 21 September 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
56 comments:
Τι τέλειο γλυκάκι είναι αυτό? Τα σφολιατοειδή μου αρέσουν πάρα πολύ!!!
Νόστιμες, γευστικές και μυρωδάτες μπουκίτσες!!
Τί ωραία που φαίνονται αυτά τα σφολιατάκια! Δεν έχω ξαναδοκιμάσει τέτοιο γλυκάκι. Μπορώ να πάρω ένα; :)
Πολλές και όμορφες καλημέρες Ειρήνη!
Kαλημέρα Ειρήνη
Πολύ ανάλαφρη και φίνα η σημερινή σου πρόταση!!Αρώματα και φρέσκα φρούτα στην αγκαλιά μιας ξεροψημένης σφολιάτας!Εμένα θα μου άρεζε να είναι περιχυμενη η σφολιάτα στο σερβίρισμα και με μία λεπτόρευστη κίτρινη κρέμα..
Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής..Αφαιρείς όλο τον πάτο της σφολιάτας-κατι τέτοιο κατάλαβα από τις φωτογραφίες-,αν ναι,πως συγκρατείται το μείγμα των φρούτων μέσα?Διότι όπως φαίνεται δημιουργείται κάτι σαν κορνίζα μέσα στην οποία τοποθετούνται τα φρούτα.Ευχαριστώ,φιλιά πολλά,πολλά.
Εύκολο και νόστιμο, Ειρήνη μου, αλλά φρουτένιο και νοστιμότατο!
Σε ευχαριστούμε!
Φιλάκια, καλή σου μέρα!
Ειρήνη μου... πολύ ωραία και φίνα η πρόταση. Λατρεύω την ραφινάτη νοστιμιά της σημερινής σου πρότασης!!! Είναι υπέροχος ο συνδυασμός και τέλεια η παρουσίαση!
Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια!
Καλέ, αυτά είναι έργα τέχνης!!!! Πεντανόστιμα φαίνονται!!! Πολλά φιλιά
Τι ωραιο φρουτογλυκακι Ειρηνη μου! Ασε που ειναι και πολυ εντυπωσιακο!
Πολλα φιλια!
Καλο Σ/Κ!
Εκτος απο ευκολο φαινεται και νοστιμο!
Αυτό Ειρήνη μου θα το λατρέψει ο άντρας μου που όλα τα σφολιατοειδή με φρούτα τα τιμάει ιδιαίτερα...Η συνταγή καταγράφεται...φιλιά πολλά..
Ω!!Ειρήνη έμαθα πως να καθαρίζω τα φραγκόσυκα!!
Καλό Σ/Κ
Η Αμαλία μου δήλωσε στο facebook ότι μέχρι κι αυτή που δεν είναι γλυκατζού, τις σφολιατίνες σου θα τις τιμούσε και με το παραπάνω!
Οπότε όπως κατάλαβες Ειρήνη μου, το γλυκάκι σου έγραψε!!!!
Υπέροχο, φρουτένιο, λαχταριστό!
Φιλάκια!
Μμμμμ... τι γευστικές που είναι!!!!
Ειρηνάκι,φαίνεται καταπληκτικό και πολύ εμφανίσιμο....
και ευκολάκι...
καλό Σ/Κ και σε σένα...-:))
Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
Saygılar..
Ειρήνη μου τι ωραίο γλυκάκι είναι αυτό,βέβαια εγώ δεν τα πάω καλά με το φραγκόσυκο έχει πολλά κουκούτσια βρε παιδάκι μου,αλλά κατά τ΄άλλα τέλειο.Να είσαι καλά καλό σ/κ!!!!
τις νόστιμες συνταγές όπου μπορούν να φαγωθούν σε περίοδο νηστείας, τις θεωρώ ιδιαιτέρως πολύτιμες :)
εξαιρετική! ευχαριστούμε Ειρήνη, πολύ!
:)
Πάρα πολύ ωραίο γλυκάκι μας σέρβιρες σήμερα Ειρήνη και πολύ εμφανίσιμο!
Σε συνδυασμό με παγωτάκι θα είναι πραγματικά το κάτι άλλο!
Φιλιά!
Πολύ ωραίο γλυκάκι έφτιαξες!
Πολύ ωραίο το σημερινό γλυκό ,ελαφρύ φρουτένιο ,μυρωδάτο με λίγα λόγια τάχει όλα σε ένα,φιλάκια.
Υπέροχες μπουκίτσες φαίνονται πεντανόστιμες!!Φιλάκια!!
Ειρήνη,αυτά τα φρουτογλυκά είναι νοστιμότατα!
Πιστεύω πώς μπορούμε να βάλουμε όποια φρούτα βρούμε-για φραγκόσυκα δύσκολο,άσε που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.
Καλό Σ/Κ-φιλιά!
Λίλα, είναι εύκολο γλυκάκι, αλλά φρουτένιο και νόστιμο.
Καλό βράδυ.
Στέλλα, σε κάθε μπουκίτσα, νιώθεις το άρωμα και την γεύση ωραίων φρούτων!
Καλό βράδυ.
Selcouth, μπορείς να πάρεις όσα θέλεις!! Φτιάξε τις σφολιατίνες. Είναι εύκολες και ελαφριές στην γεύση.
Καλό βράδυ.
Έχω ξετρελαθεί με τις συνταγές σας!!! Τι λαχταριστές που είναι αυτες οι μπουκίτσες....μμμμμμμμ
Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!!
Τι ομορφο και τι λαχταριστο γλυκακι!!!Ευχαριστουμε!!!!
Ειρήνη μου, απίθανες και θα τις φτιάξω!!!!!!!!!
Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!!!
Καταπληκτικό Blog ..... και θεματολογία ..... Εύγε!!!
Φωτεινή, μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκάκι μας, όπως μας αρέσει. Πιστεύω ότι ταιριάζει με την την λεπτόρευστη κρέμα που προτείνεις, νομίζω ότι εννοείς την κρέμα κάσταρντ. Προτείνω το παγωτό, γιατί κάνει αρκετή ζέστη ακόμη, αλλα και επειδή πάει πολύ με τις σφολιατίνες.
Δεν αφαιρούμε το κάτω μέρος της σφολιάτας. Μόνο το επάνω μέρος της και λίγο από το εσωτερικό φύλλο, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια θηκούλα, που θα υποδεχθεί τα φρούτα μας. Το αναφέρω αναλυτικά στην ανάρτηση. Στην φωτογραφία δεν φαίνεται αρκετά καλά, διότι το εσωτερικό χρώμα της ψημένης σφολιάτας, μοιάζει με αυτό του αντικολλητικού χαρτιού. Αν αφαιρέσουμε όλη την σφολιάτα από κάτω, τα φρούτα θα μείνουν στο ταψί μας.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Ελένη, εκτός από την νοστιμιά του γλυκού, είναι και η ευκολία με την οποία γίνεται η συνταγή. Διαλέγουμε τα φρούτα που μας αρέσουν, αναλάγως την εποχή φυσικά.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Κική, οι σφαλιτίνες με τα φρούτα, είναι ένα ελαφρύ γλυκό, που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους, σε κάθε περίσταση, χωρίς μεγάλο κόπο.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Purpleleath, είναι από τα νόστιμα γλυκάκια, που μας επιτρέπουν να συνδυάσουμε τα φρούτα που αγαπάμε ή που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, έχοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Μαρίνα, είναι γλυκό που ικανοποιεί και το μάτι μας, αλλά και το... στομάχι μας!! Χαχαχά!!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Τι τέλειες που φαίνονται οι σφολιατίνες σου!! Φαίνονται πεντανόστημες!! Και πρέπει να είναι και ελαφρύ πολύ!! Υπέροχο γλυκάκι!!
Καλό βράδυ να έχεις, φιλιά!!!
beauty follower, είναι και εύκολες και νόστιμες οι σφολιατίνες!
Καλό μεσημέρι.
Eva, οι δικοί μου στο σπίτι, τις λάτρεψαν! Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι, θα ακολουθήσει επανάληψη της συνταγής.
Καλό μεσημέρι.
Ξανθή, δεν έχει δυσκολία το καθάρισμα του φραγκόσυκου, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Λίγη παραπάνω προσοχή χρειάζεται.
Καλό μεσημέρι.
Έλενα, τι να πω!! Αφού και η Αμαλία μας, που ως γνωστόν είναι η δύσκολη της παρέας, ενθουσιάστηκε με τις σφολιατίνες, είμαι πολύ ευχαριστημένη!! Θα πρέπει να της στείλω μερικές, να την γλυκάνω!!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής.
beauty str, μπουκιά και απόλαυση!!
Καλό μεσημέρι.
Βιβή, ευκολότατες και γευστικές οι σφολιατίνες. Σούπερ γλυκάκι!
Καλό μεσημέρι.
Fuat Gencal, thank you for your visit to our blog.
Have a nice weeek.
Ροδάνθη, αντικατέστησε τα φραγκόσυκα με άλλο φρούτο της αρεσκείας σου. Οι σφολιατίνες θα γίνουν εξίσου νόστιμες.
Καλό μεσημέρι.
Μαριλένα, μπορεί να θεωρηθεί και νηστήσιμη η συγκεκριμένη συνταγή, εφ' όσον η σφολιάτα δεν είναι φτιαγμένη με ζωικό βούτυρο. Μπορούμε βεβαίως να την φτιάξουμε όλες τις εποχές, με τα φρουτάκια που αγαπάμε.
Καλό απόγευμα.
Ερμιόνη, οι σφολιατίνες μαζί με παγωτό και σαλτσούλα από τους χυμούς των φρούτων, είναι απίστευτη λιχουδιά!! Ταιριάζουν πολύ ωραία!!
Καλό μεσημέρι.
Βάσω, κόπιασε να κεραστείς από τις γλυκές, φρουτένιες σφολιατίνες μας!!
Καλό μεσημέρι.
Neli, το γλυκάκι μοσχοβολά από τα αρώματα των φρούτων, που ενισχύονται από την κανέλα, το τζίντζερ και το κόλιαντρο. Όπως σωστά παρατηρείς και εσύ, τα έχει όλα!!!
Καλό μεσημέρι.
Μάνια, μια μπουκίτσα μόνο, δεν φθάνει!!
Καλό μεσημέρι.
Ελένη, τα φρουτογλυκά είναι από τα αγαπημένα μου, γιατί συνήθως είναι πιο ελαφριά.
Βεβαίως μπορείς να βάλεις τα φρούτα που προτιμάς. Τα φραγκόσυκα τα λέω τα "ελληνικά φρούτα του πάθους"!! Χαχά!!
Νομίζω ότι, στην επαρχία τα βρίσκει κανείς πιο εύκολα. Δοκίμασέ τα έστω μια φορά. Τα κουκούτσια είναι λίγο ενοχλητικά, αλλά η όλη γεύση είναι ωραιότατη, κατά την γνώμη μου. Φρόντισε όμως να είναι ώριμα.
Καλό μεσημέρι.
elena, χαιρόμαστε πολύ που σου αρέσουν οι γευστικές μας προτάσεις. Δοκίμασε τις σφολιατίνες. Θα ενθουσιαστείς με το αποτέλεσμα!!
Καλό μεσημέρι.
Κατρίνα, λαχταριστό, ευωδιαστό, γεμάτο από γεύσεις φρούτων, το γλυκάκι μας. Ευχαρίστως σου προσφέρουμε ένα, να δοκιμάσεις τη γλύκα του!!
Καλό μεσημέρι.
Έφη, φτιάξε τις, είναι ωραίες και ελαφριές. Καλή επιτυχία.
Καλό μεσημέρι.
Kamikaze, ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που μας διαβάζεις και σου αρέσει η θεματολογία του μπλόγκ μας.
Καλό μεσημέρι.
Τίνα, οι σφολιατίνες με τα φρούτα, είναι γλυκάκια εύκολα και ελαφριά, που μπορούν να προσφερθούν και να φαγωθούν, όλες τις ώρες. Είναι δε και πολύ εμφανίσιμες. Όταν βάλεις και παγωτάκι δίπλα, τις στολίσεις με σαλτσούλα από τα ζουμάκια των φρούτων, είναι το κάτι άλλο!!
Καλό μεσημέρι.
Το γλυκό αυτό έχει και την απαιτούμενη νοστιμιά αλλά και την ανάλογη εμφάνιση.
Καλή εβδομάδα να έχεις.
Σωσώ, έτσι ακριβώς όπως το λες είναι! Νόστιμο και εμφανίσιμο!
Καλή σου ημέρα.
Post a Comment