Ιταλική συνταγή σας έχω σήμερα!
Φέτος το καλοκαίρι βρεθήκαμε στο χωριό με την ξαδέλφη μου την Πόπη, που ζει στη Ρώμη.
Κάθε φορά που συναντιόμαστε, όλο και κάποια ιταλική συνταγή μου δίνει.
Αυτή που θα σας δείξω σήμερα είναι με ωραίο, φρέσκο γαυράκι, σε συνδυασμό με σάλτσα ντομάτας και τυριά.
Νοστιμότατο φαγάκι, μπορεί να προσφερθεί σαν κύριο γεύμα με μια ωραία πράσινη σαλάτα.
Μπορούμε όμως ωραιότατα να το παρουσιάσουμε και σαν μεζεδάκι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, κάνοντάς το όπως το έκανα κι εγώ, λίγο πιο πικάντικο.
Πρόσθεσα ένα καυτερό πιπεράκι pepperoncino και έγινε καταπληκτικό.
Εσείς μπορείτε να βάλετε λίγο καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο.
Έχει λίγη διαδικασία στην προετοιμασία του, αλλά αξίζει τον κόπο!
Πάμε να σας δείξω πως θα φτιάξουμε το φαγάκι μας.
Θα χρειαστούμε:
750 γρ. γαύρο
1 κιλό ντομάτες φρέσκες
1 κουτί ντοματάκια (450 γρ.)
1 κουταλιά κέτσαπ, καλά γεμάτη
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη
1 μικρό κομμάτι κανέλας
10 κόκκους μπαχάρι
1/4 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
1 πιπεράκι pepperoncino ή 1/4 κουταλάκι καυτερό πιπέρι
μισό φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμέννο
1 κουταλάκι ρίγανη
250 γρ. μοτσαρέλλα
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 αυγό
2 κουταλιές νερό
αλεύρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγη φρυγανιά τριμμένη
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τον γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι, το κεντρικό κόκκαλο και την ουρά.
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιλέτα των ψαριών και τα βάζουμε να στραγγίσουν σε σουρωτό.
Χτυπάμε το αυγό με τις δύο κουταλιές νερό και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Βάζουμε αλεύρι σε ένα πιάτο.
Σε τηγάνι ρίχνουμε λάδι για τηγάνισμα και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Αλευρώνουμε κάθε φιλέτο ψαριού και μετά το περνάμε από το αυγό.
Στραγγίζουμε να φύγει το περίσσιο αυγό και τηγανίζουμε τα ψάρια. Τα βάζουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε τις φρέσκες ντομάτες από τις φλούδες και τους σπόρους. Τις πολτοποιούμε μαζί με τα ντοματάκια κονσέρβας και το κέτσαπ.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε.
Κόβουμε την πράσινη πιπεριά σε λωρίδες.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τις πιπεριές, τη ρίγανη, το πιπεράκι ή το καυτερό πιπέρι, την κανέλα, τα μπαχάρια, το κύμινο. Τα αφήνουμε να σωταριστούν καλά και να ροδίσουν.
Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και ένα ποτήρι κρασιού νερό.
Σιγοβράζουμε την σάλτσα για δεκαπέντε λεπτά και την κατεβάζουμε από την φωτιά. Αλατίζουμε την σάλτσα και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για άρωμα, αλλά με προσοχή γιατί ήδη περιέχει καυτερό πιπέρι.
Τρίβουμε την μοτσαρέλλα με το χέρι μας.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθ. Κελσίου.
Παίρνουμε ένα πυρέξ, διαστάσεων 35Χ22 εκ. περίπου.
Ρίχνουμε λίγη σάλτσα και την απλώνουμε να καλυφθεί ο πάτος του πυρέξ.
Επάνω στη σάλτσα απλώνουμε τα μισά τηγανισμένα φιλέτα ψαριού σε σειρές.
Ρίχνουμε άλλη λίγη σάλτσα, επάνω στα ψαράκια.
Σκορπίζουμε επάνω στη σάλτσα, την μισή μοτσαρέλλα και την μισή παρμεζάνα.
Στρώνουμε επάνω από τα τυριά τα υπόλοιπα ψάρια.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα επάνω στα ψάρια και τα καλύπτουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα τυριά στην επιφάνεια του φαγητού.
Ρίχνουμε λίγη φρυγανιά από πάνω και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και το αφήνουμε για δέκα λεπτά να κρυώσει λίγο.
Κόβουμε σε ωραίες μερίδες και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε να προσφέρουμε το φαγάκι μας σαν μεζεδάκι, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Αν δεν μας αρέσει το καυτερό πιπέρι, δεν το προσθέτουμε.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
44 comments:
Καλημέρα Ειρήνη,καλώς ήρθες πίσω στην καθημερινότητα,ελπίζοντας να ξεκουράστηκες και να ανανεώθηκες!
Γνωρίζοντας την αδυναμία των φίλων Ιταλών στα θαλασσινά και τα ψάρια-ναι,δεν τρώνε όλη μέρα πάστα-,δεν αμφιβάλλω για τη νοστιμιά της συγκεκριμένης συνταγής,που σημειωτέον βρίσκω ότι είναι και ιδιαίτερα πρωτότυπη!!Μια που ήδη βρίσκομαι στην Ιταλία,θα προμηθευτώ το γαυράκι,είναι άφθονο και ολόφρεσκο στις λαϊκές,και θα πραγματοποιήσω άμεσα την γευστικότατη πρόταση σου.Θα προσθέσω το αγαπημένο peperoncino και μάλιστα το forte,δίνοντας μία extra πινελιά πικάντικου!
Θαυμάσια συνταγή,άλλωστε η ιταλική κουζίνα είναι πολυποίκιλλη,με μια βραστή ή φρέσκια πράσινη insalata,είναι ένα ελαφρύ και θρεπτικό πιάτο.Φιλιά,πολλάπολλά.
Καλημέρα Ειρήνη μου, διάβασα πικάντικο ?? Αυτή η συνταγή είναι για μένα!! Να είχα και γαύρο..Ζηλεύω..Εύχομαι καλή εβδομάδα και καλό φθινόπωρο! ΧΟ
Πικαντικο και ψαρακι?
Ιδανικο πιατο για μενα.
Μπραβο στην ξαδερφη και γεια στα χερακια σου Ειρηνη!
Καλη σου μερα,φιλια!
καλημέρα!
αν και μου φάνηκε μπελαλίδικο, θα το προσπαθήσω.
τώρα δα άκουγα για γαύρο και στο ραδιόφωνο.
κι έτσι, γαύρος εδώ, γαύρος εκεί πώς να μην ενδώσω;
Foteini, καλώς σε βρήκαμε και πάλι. Καλό φθινόπωρο. Γυρίσαμε ανανεωμένες και με καινούργιες συνταγές.
Το γαυράκι γίνεται πολύ νόστιμο, αλλά θα σου πρότεινα να μην βάλεις peperoncino forte, θα γίνει πολύ καυτερό. Εκτός βέβαια, αν τα θέλεις αρκετά καυτερά. Πάντως με το ένα μικρό πιπεράκι που έβαλα, έγινε πικάντικο και τόσο καυτερό, όσο να μην ενοχλεί. Γαύρος υπάρχει άφθονος και οι Ιταλοί σαν γνήσιοι Μεσογειακοί, τον αγαπούν πολύ.
Καλή επιτυχία, αν δοκιμάσεις να φτιάξεις την συνταγή.
Καλή σου ημέρα.
Καλημέρα ,τέλεια συνταγή θα πρέπει να είναι πεντανόστιμο μου αρεσουν όλες οι γευσεις που έχει μέσα,καλή συνέχεια.Μου αρέσει επίσης που το έκανες λίγο καυτερό,καλή συνέχεια.
Χαρά, πικάντικος και νόστιμος ο γαύρος. Όσοι αγαπούν το ψαράκι αυτό, θα την αγαπήσουν την συνταγή.
Καλό Φθινώπορο.
Γωγούλα, είναι από τις ωραίες συνταγές που έμαθα εφέτος. Η ξαδέλφη μου την φτιάχνει όταν έχει καλεσμένους, σαν μεζέ. Γίνεται ανάρπαστος.
Καλή σου ημέρα.
Summeretime Blues, για να μοιράσεις τον χρόνο παρασκευής του φαγητού, μπορείς να ετοιμάσεις την σάλτσα από την προηγούμενη ημέρα. Την ίδια μέρα που θα το σερβίρεις, θα ετοιμάσεις τον γαύρο και θα κάνεις την σύνθεση και το ψήσιμο του φαγητού. Προτείνω να ενδώσεις στην πρόκληση και να συνοδεύσεις το γαβράκι, με λευκό κρασάκι, ουζάκι, τσίπουρο ή και δροσερή μπύρα.
Καλή σου ημέρα.
Neli, είναι πεντανόστιμη η συνταγή και το φαγητό πικάντικο όσο πρέπει.
Καλή συνέχεια και σε σένα.
Καλή σου ημέρα.
αυτος ο γαύρος, ειναι τόσο αγαπητός, που μαγειρεύεται ακόμα και πικάντικος, ε; :)
καλό φθινόπωρο Ειρήνη, όλα να έρθουν όπως ελπίζουμε
καλημερα!
Μαριλένα, καλό Φθινόπωρο και σε σένα. Ο γαύρος μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Είναι από τα πιο νόστιμα ψαράκια και από αυτά που τα παιδιά τρώνε πιο εύκολα. Με το καυτερο πιπεράκι, είναι ακόμα καλύτερος. Ιδανικός για μεζεδάκι.
Καλή σου ημέρα.
Καλημέρα Ειρήνη...Καλό Φθινόπωρο να έχουμε και καλά να είμαστε..Εξαιρετική εκδοχή για γαύρο...Μου έκανε τρομερή εντύπωση και μου άρεσε πάρα πολύ...και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε...φαίνεται πεντανόστιμο...
Ομολογώ ότι είναι η πιο πρωτότυπη γαυρο-συνταγή που έχω δει, μαζί με την πίτα-γαύρο της Αμαλίας!
Ωραιότατο φαγάκι Ειρήνη μου, αλλά και η πρότασή σου σε μικρότερα κομμάτια για μεζεδοτσιπουράκι, εξαιρετική!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!
Ειρήνη,τη βρίσκω τέλεια,μια διαφορετική γεύση για το γαύρο!
Ψάρια τηγανητά με σάλτσα πάντα έκαναν οι δικοί μου-όχι βέβαια με τόσα υλικά,απλά σαλτσούλα-ήταν πάντα ένα νόστιμο πιάτο.
Φιλιά!
Μου φαίνεται καταπληκτική συνταγή. Λίγο ουζάκι θα κάνει super παρεούλα με τα πικάντικα γαυράκια σου!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!
Καλώς ήρθες πίσω Ειρήνη!! Νοστιμότατη η συνταγή σου!! Εγώ την πιπερίτσα δεν θα την έβγαζα! Μην σου πω θα έβαζα και παραπάνω γιατί το σκέφτομαι το φαγάκι σου σαν σούπερ μεζέ!! χιχι!
Καλή ημέρα να έχεις, φιλιά!!
Eva, καλό Φθινόπωρο να έχουμε όλοι στην όμορφη μπλογκοπαρέα μας. Η σημερινή συνταγή, είναι κάτι διαφορετικό από αυτές που μαγειρευουμε συνήθως τον γαύρο. Είναι όμως νοστιμότατη. Πάρε φρέσκο φρέσκο γαυράκι και δοκίμασέ την.
Καλό μεσημέρι.
Έλενα, όταν μου περιέγραψε η Πόπη πως φτιάχνει αυτήν τη συνταγή, μου έκανε από την αρχή εντύπωση ο συνδυασμός, σαν κάτι διαφορετικό από τα γνωστά. Το αποτέλεσμα όμως ήταν πολύ καλό. Με το peperoncino, την έκανα λίγο πιο πικάντικη και μας άρεσε ακόμα περισσότερο. Μεζές Α!Α!
Καλό μεσημέρι.
Ελένη, ίσως να εννοείς τα ψαράκια σαβόρο, όπως τα λέμε εμείς. Τα έφτιαχνε και η μητέρα μου, βάζοντας δενδρολίβανο και ξύδι στη σάλτσα. Αυτή όμως η συνταγή είναι διαφορετική, με διαφορετική επίσης γεύση. Δεν υστερεί βέβαια, καθόλου σε νοστιμιά! Θα το διαπιστώσεις, όταν τη δοκιμάσεις.
Καλό μεσημέρι.
Μπέτυ, δοκίμασέ το σημερινό μας φαγάκι και συνόδευσέ το με ότι σου αρέσει. Κρασάκι, ουζάκι, τσιπουράκι, όλα του κάνουν καταπληκτική παρέα.
Καλό μεσημέρι.
Τέτοια ώρα νηστική...μου έρχεται να ορμήξω στην οθόνη!Ήμαρτον, κυρία μου!Λυπήσου με, με τέτοιες λιχουδιές που ανεβάζεις!!!!Πάντως θα το δοκιμάσω, μάλλον Σάββατο!Φιλιά!
Χριστίνα, καλώς σε βρήκαμε και πάλι.
Πραγματικά η πιπερίτσα, είναι το κάτι άλλο μέσα στο φαγητό αυτό. Δεν θα έβαζα όμως περισσότερο από μία, είναι πολύ καυτερές. Το πολύ καυτερό, δεν αρέσει σε όλους. Είναι θέμα γούστου βέβαια. Πάντως και χωρίς αυτήν, είναι νόστιμο.
Καλό σου μεσημέρι.
Γεωργία, πάνω στην ώρα σε πέτυχα φαίνεται!! Τέτοια λιχουδιά την αφήνουμε;;; Όχι βέβαια! Την δοκιμάζουμε αμέσως. Δοκίμασέ την λοιπόν και περιμένω τις εντυπώσεις σου.
Καλό μεσημέρι.
Καλησπέρα Ειρήνη μου και καλώς επέστρεψες. Ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές σου.
Μα τί υπέροχο φαγάκι ετοίμασες;;; Εκπληκτικός και εκρηκτικός ο καυτερός συνδυασμός τόσων ωραίων υλικών αλλά και πολύ πρωτότυπος!!! Πρέπει να είναι νοστιμότατο! Γεια στα χέρια σου!!!
Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο φαγητό!
Πολύ θαλασσινή η επιστροφή σου Ρηνάκι μου !!! Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι δεν έχουμε δοκιμάσει αυτήν την εκδοχή ποτέ.
Σίγουρα αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσουμε, όλα τα υλικά είναι αγαπημένα και εύκολα στην εύρεσή τους. Ευχαριστούμε την Ρωμαία για την συνταγή και εσένα για την εκτέλεση !!χιχιχι!!! γεια στα χερακια σου !!!
Καλό φθινόπωρο Ειρήνη μου!Το σημερινό φαγάκι πρέπει να είναι πεντανόστιμο, δεν έχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο αλλά σίγουρα θα το ήθελα πολύυυυ!!!!
Φιλιά πολλά!
Καλησπέρα, Ειρήνη μου!
Νοστιμότατη και πολύ πρωτότυπη συνταγούλα μας έδωσες, σε ευχαριστούμε πολύ! Τα υλικά όλα είναι αγαπημένα και φαντάζομαι το αποτέλεσμα!
Να είσαι καλά!
Φιλάκια!
Πολύ ωραία συνταγή και πολύ πρωτότυπη!Μου αρέσουν όλα τα υλικά και το οτι είναι πικάντικο και είμαι σίγουρη οτι θα είναι θεσπέσιο!φιλάκια και καλό φθινόπωρο!
Ασυνηθιστο φαγητο, αλλα πολυ μερακλιδικο φαινεται.Καλως επεστρεψες, καλο φθινοπωρο να εχεις.
καλώς ήρθες , να έχεις καλό και ευχάριστο μήνα.Από την συνταγή είναι πεντανόστιμο σκέψου και όταν το μαγι
ρέψεις.Θα είναι σκέτη απόλαυση!!!Υπέροχα θα το εκτελέσω πάραυτα! Μία ερώτηση μου επιτρέπεις; όταν ο γαύρος καθαρίζεται από το κόκαλο χωρίζει στην φωτό είναι ολόκληρος τι δεν κατά λαβα;Καλό σου βράδυ .Φιλάκια
Ειρήνη μου, πίτα με γαύρο υπέροχο μεζεδάκι που φτουράει κιόλας στο ταψάκι! Φιλιά πολλά!
Κική, καλώς βρεθήκαμε και πάλι. Όλα τα υλικά που έχει η συνταγή, είναι γνωστά και αγαπημένα. Μας δίνουν ένα καταπληκτικό, νόστιμο φαγάκι.
Καλό μεσημέρι.
Βάσω, είναι νοστιμότατο!
Καλό μεσημέρι.
Μαρία, από διακοπές γυρίσαμε. Ακόμα κρατούν οι ζέστες. Ας φτιάξουμε φαγάκια που μας θυμίζουν το καλοκαιράκι. Αν και το σημερινό, μπορούμε να το μαγειρέψουμε όλες τις εποχές, εφ' όσον βρίσκουμε γαύρο. Σαν μεζεδάκι, είναι σούπερ!!
Καλό μεσημέρι.
Ελένη, καλό Φθινόπωρο να έχουμε. Είναι πράγματι ασυνήθιστη η συνταγή, αν και τα υλικά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αξίζει την δοκιμή!!
Καλό μεσημέρι.
Helen Gr, είναι εύκολο να βρούμε τα υλικά για το φαγάκι αυτό και να το απολαύσουμε με καλή παρέα. Πικάντικο όσο χρειάζεται, θα ικανοποιήσει όλους τους συνδαιτημόνες στο τραπέζι μας. Θα το απολαύσουν στα σίγουρα.
Καλό μεσημέρι.
Σπυριδούλα, η συνταγή φτιάχνεται με υλικά που αγαπούν να μαγειρεύουν όχι μόνο οι Ιταλοί, αλλά και εμείς οι Έλληνες. Τα τυράκια μπορεί να είναι Ιταλικής προέλευσης, αλλά εδώ και χρόνια τα έχουμε αγαπήσει στην Ελλάδα και τα χρησιμοποιούμε συχνά.
Καλό μεσημέρι.
Κατερίνα, φαγάκι μερακλήδικο, το γαυράκι με τα τυριά. Για όσους αγαπούν τα ωραία!!
Καλό Φθινόπωρο και σε σένα.
Έφη, σου εύχομαι καλό και δημιουργικό Φθινόπωρο.
Όταν καθαρίσουμε τον γαύρο από το κεφάλι, το κόκκαλο και την ουρά του, θα τον χωρίσουμε στα δύο. Θα έχουμε δηλαδή, δύο ξεχωριστά φιλετάκια ψαριού, από το κάθε ψάρι. Αλευρώνουμε και περναμε από το αυγό, χωριστά κάθε φιλέτο και τα τηγανίζουμε. Καλή επιτυχία αν δοκιμάσεις να μαγειρέψεις την συνταγή.
Καλό μεσημέρι.
Έρη, πράγματι είναι φαγάκι που φτουράει. Σαν μεζές ακόμα περισσότερο, αφού θα κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. Και από νοστιμιά...
Καλό μεσημέρι.
Ειρήνη μου κέρδισες ένα από τα δωράκια μου! Στείλε μου αν θες δ/νση στο ιμέιλ μου για να στο στείλω γιατί δεν βρίσκω ιμειλ σου επικοινωνίας!
Κική, σε ευχαριστώ πολύ για το δώρο. Θα σου στείλω το e-mail μου.
Καλό βράδυ.
Post a Comment