Wednesday, 4 December 2013

Κορμός χριστουγεννιάτικος


Τι κορμός δηλαδή?? Κορμάρα!!
Γιατί βέβαια δεν μιλάμε για έναν απλό κορμό, αλλά για ένα κορμό με τα ...ούλα του!!
Με το παντεσπάνι του, με τη κρέμα του και με τη σοκολάτα του.
Έναν κορμό Χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ!!!

Τα υλικά μας:
Για το παντεσπάνι
μισή κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουταλάκι αλάτι
3/4 κούπας ζάχαρη
4 αβγά
1 βανίλια
λίγη ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές νερό
λικέρ της αρεσκείας σας για να ραντίσουμε το παντεσπάνι ( εγώ έβαλα το λικέρ ρόδι που έχω φτιάξει )
μερέντα ή γλάσο σοκολάτας για την επικάλυψη του κορμού
τρίμματα μαύρης και λευκής σοκολάτας για τη γαρνιτούρα
Για τη γέμιση με κρέμα βουτύρου
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
4 κουταλιές αλεύρι
3/4 φλιτζανιού μαλακό φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού (εγώ έβαλα λιγότερο) ζάχαρη
1 βανίλια
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα με το σύρμα σε σιγανή φωτιά, συνεχώς μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε στο μούλτι το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και το μείγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το χτύπημα, έως ότου η κρέμα μας γίνει λεία, ομοιογενής και αφράτη. (αυτή τη κρέμα βουτύρου μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε και για τούρτες, πάστες και άλλα γλυκά)
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι, εκτός από το λικέρ. Τα χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και καλύπτουμε το πάτο του με αντικολλητικό χαρτί φούρνου ή λαδόκολλα (όχι αλουμινόχαρτο, αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε γενικώς).
Πατάμε το χαρτί, έτσι ώστε να κολλήσει με το βούτυρο στο ταψί.
Αδειάζουμε το μίγμα για το παντεσπάνι στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς και σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Εδώ τώρα είναι η μόνη σχετική δυσκολία για τον κορμό. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, με προσοχή για να μη μας σπάσει, γυρίζουμε τη λαδόκολλα σε καθαρή, ελαφρά ΒΡΕΓΜΕΝΗ πετσέτα ( το μυστικό ) την οποία έχουμε πασπαλίσει με τη ζάχαρη άχνη και τυλίγουμε πάλι με προσοχή με τη πετσέτα από τη μακριά πλευρά, δίνοντας το σχήμα που θέλουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, αρχίζουμε να ξετυλίγουμε σιγά σιγά τη πετσέτα.
Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το λικέρ. Απλώνουμε στην επιφάνειά του την κρέμα βουτύρου.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε σιγά σιγά το παντεσπάνι σε ρολό, πάντα με τη βοήθεια της βρεγμένης πετσέτας. Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεροποιηθεί το σχήμα.
Ξετυλίγουμε τη πετσέτα - αν δούμε ότι μας έχει σπάσει σε κάποιο σημείο, δεν χάλασε και ο κόσμος, ούτε θα μας κακολογήσει η πεθερά μας! Χαμπάρι δεν θα πάρει, αφού θα καλυφθεί με τη σοκολάτα και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Τοποθετούμε το ρολό μας σε πιατέλα.
Συναρμολόγηση:
Αν θέλουμε κόβουμε ένα κομμάτι από το ρολό και το προσαρμόζουμε στο πλάι του κορμού, κάνοντάς το έτσι να μοιάζει με κλαδί.
Καλύπτουμε εξωτερικά με μερέντα ή γλάσο σοκολάτας.
Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές κατά μήκος, έτσι ώστε να δώσουμε στον κορμό την όψη του ξύλου.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και τρίμματα μαύρης και λευκής σοκολάτας (αν έχετε καραμελίτσες smarties, κάντε τα ΟΥ με κόκκινα κουφετάκια).
Καλή επιτυχία
Καλές γιορτές
Καλά Χριστούγεννα
Καλά κρασιά (λίαν συντόμως θα έχουμε πρόταση και για....καλά κρασιά, μείνετε συντονισμένοι)
Ασπασμούς!!
SpIrToKoYto

41 comments:

Xris Kat said...

Φαίνεται λαχαριστό. Αντί για μερέντα μπορούμε να βάλουμε σοκολατί σαντυγί απο πάνω; και η γέμιση μπορεί να είναι μερέντα αντί για την κρέμα βουτήρου;

ΕΛΕΝΑ said...

Ουάου!!!
Με εντυπωσίασες με την κορμάρα, και ξέρεις ότι εγώ δύσκολα εντυπωσιάζομαι, ε?? :PPP
Με μπόλικη νουτέλα, θα είναι σκέτη χριστουγεννιάτικη αμαρτία!!
Μην ξεχάσεις και τα "καλά κρασιά", για να είναι ολοκληρωμένο το ... έγκλημα!!
Φιλιά πολλά πολλά!!

Vasia b. said...

Κορμάρα ο κορμός σου Βιβή μου όπως το λες κι εσύ!!!
Λαχταριστός και ότι πρέπει για χριστουγεννιάτικη λιχουδιά!!!!!
Αφου έχω έρθει και σχετικά νωρίς μπορω να κεραστώ το σχετικά μεγάλο κομμάτι μου!!!χαχα!!
Πολλά πολλα φιλάκια!!!!

- spoonstories- said...

Ωωω!!μα πόσο καιρό έχω να δω ένα τόσο εντυπωσιακό κορμό?Φυλάξτε μου ένα μεγάλο κομμάτι βρε παιδιά!
Υπέροχο Βιβή!

Tante Kiki said...

Πλησίασαν επικίνδυνα τα Χριστούγεννα και άρχισαν οι επικίνδυνες αναρτήσεις!!! Υπέροχος ο κορμός, επικίνδυνα και προκλητικά νόστιμος πρέπει να έγινε!!! Καλοφάγωτος!
Φιλιά!

syros2js said...

Τς! Τς! Τς!
Αφού το κατάλαβα περί τίνος πρόκειται, γιατί μπήκα εδώ μέσα???!!!
Πφφφφφφφ... Το θέλω!!! Τ.Ω.Ρ.Α.!!!
;-)
Φιλιά, Βιβή!

Notoula said...

SUPER KAI OYAOY!!!!!!!

censurasigloXXI said...

Οι ταρταρέλες σου με τυρί και μανιτάρια φάγαμε σήμερα... αυτές και λίγο τραχανάς!!!

Φιλιά πολλά, φιλενάδα μου.

Σ'έχω στην καρδούλα μου.

mari beika said...

Σωστά!! κορμός.. κορμάρα!! Πολύ λαχταριστός και γιορτινός!
Γεια στα χέρια σου, φιλιά!

Eleni said...

Βιβίκα μου ..κορμάρα με τα όλα της!!!Καταπληκτικός, μπράβο σου!!!Αχ με αυτή τη μερέντα μας τσάκισες!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Rena said...

Μα τι κορμάρα είναι αυτή,θάνατος!!!!!!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!

DIMI said...

Υπερπαραγωγή ο κόρμος σου!!!Λαχταριστός,λαχταριστός!!!Φοβερή συνταγή!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλιά!!!

Anonymous said...

Καλές αναρτήσεις και ευλογημένα Χριστούγεννα! Βάζω σχόλιο, γιατί μου έκανε εντύπωση η συνταγή της βουτυρόκρεμας με -σα να λέμε- ρου (ουσιαστικά, γάλα και αλεύρι!). Μου ακούγεται ενδιαφέρον και ιδανικό (αν και προβληματίζομαι λίγο για τη γεύση), αφού μειώνει το λιγωτικό της βουτυροζάχαρης και "φτουράει". Γράφεις κάτι παραπάνω για τη γεύση; Ε.

Vita said...

Άλλο ένα αριστούργημα δια χειρός Σπιρτόκουτου! Φιλιά!

Ερμιόνη said...

Πανέμορφος και πάρα πολύ εντυπωσιακός κορμός!
Απαραίτητο γλύκισμα για τις μέρες των γιορτών!
Φιλιά

Maria Naka said...

Και σήμερα έψαχνα για χριστουγεννιάτικο κορμό...αχ φαίνεται τόσο νόστιμος!!!

Maria B. said...

Βιβάκο μου, εχθές όλη μέρα πέρναγα και χάζευα τον κορμό σου
-είμαι λάτρης αυτου του γλυκού -
έκανα σλουρπ σλουρπ και ξέχασα τελικά να πάρω το κερασμά μου !!!!! χαχαχα!!

Μετά απο αυτό που έπαθα δικαιούμαι διπλή μεριδούλα, έτσι δεν είναι φιλεναδίτσα μου γλυκιά ????

παίρνω λοιπόν το πιατάκι μου και εξαφανίζομαι για να μην μου το πάρετε πίσω !!!!!!!!χιχιχι


φιλια πολλά πολλά πολλά και πολλές πολλές καλημέρες !!!!

SpIrToKoYto said...

Xris Kat μου,
ασφαλώς μπορείς να βάλεις οτι σου ταιριάζει καλύτερα στη γεύση...
Εδώ ουσιαστικά δίνουμε τον τρόπο παρασκευής του κορμού...Και μαρμελάδα μπορείς να βάλεις...
Ελπίζω να βοήθησα...-:))

SpIrToKoYto said...

Ελενα αγαπημένη,κοντεύω να γίνω ντίρλα από τα καλά κρασιά...:P
Οσονούπω σου'ρχονται...
μουτς...-:)))

SpIrToKoYto said...

Βάσσια μου,μπορώ να αρνηθώ σε συνμέλος αγαπημένο και συμπαραγωγό...???
Οχι τίποτα άλλο ,μη μου στεναχωρηθείς και χάσουμε τη φωνή και το δωμάτιο...-:))

SpIrToKoYto said...

spoonstories μου,φυλαγμένο είναι...Φιλιά και ευχαριστίες...-:))

SpIrToKoYto said...

Κικίτσα μου,ευχαριστώ,να είσαι καλά...-:))

SpIrToKoYto said...

syros2js μου,
φιλιά και από μένα..Ετσι είμαστε εμείς...Ξεμυαλίστρες...-:))

SpIrToKoYto said...

Notoula μου,
ευχαριστώ,φιλιά πολλά...-:))

SpIrToKoYto said...

Βεονικάκι μου γλυκό,φιλιά κοριτσάκι μου...Καλές γιορτές...Κι εμείς σε έχουμε στη καρδιά μας...-:))

SpIrToKoYto said...

Φιλιά Μαράκι μου και από μένα...σε ευχαριστώ...-:))

SpIrToKoYto said...

Ελανάκι μου γλυκό...φιλιά μωρό μου...-:))

SpIrToKoYto said...

Ρενάκι μου,μόλις βγήκε από το γυμναστήριο...λολ
φιλιά πολλά...-:))

SpIrToKoYto said...

DIMI μου,
φιλιά κι από μένα...σε ευχαριστώ πολύ...-:))

SpIrToKoYto said...

Φίλη/ε μου ανώνυμη/ε Ε. σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου,αντευχόμεθα...

Αν έχεις την καλοσύνη,επαναδιατύπωσε σε παρακαλώ την ερώτηση σου ,γιατί δεν μπόρεσα να την καταλάβω...
Ευλογημένα Χριστούγεννα και σε σένα...-:)

SpIrToKoYto said...

Φιλιά Βαγγελιώ μου...Σε ευχαριστώ πολύ πολύ...-:))

SpIrToKoYto said...

Ερμιόνη μου,
Χριστούγεννα χωρίς κορμό δεν λέεει...
( για τα κορμιά,κλαίμε μετά...λολ )
Φιλιά και από μένα κοριτσάκι...-:))

SpIrToKoYto said...

Μαρία μου,
ελπίζω να σε βοήθησα...Δεν είναι δύσκολη η παρασκευή του,όλο το μυστικό είναι στο τύλιγμα του παντεσπανιού με τη νωπή πετσέτα...
Αν τον φτιάξεις,πες μου εντυπώσεις...-:))

SpIrToKoYto said...

Αγαπητό συνμέλος ΒΟΥ...
έτσι εξηγείται γιατί η κορμάρα έμεινε μισή ,σαν να είχε κάνει δίαιτα...
Από τις επισκέψεις...:P

Φιλιά μωρό μου,αν είσαι καλό παιδάκι και ξέρεις απ'έξω τους στίχ-οι του Ρούντολφ και του πουλακίου,μπορεί και να στον φτιάξω για τις 21...-:))))

Unknown said...

Αγαπητό συνμέλος εγώ δεν το είδα τώρα το γλυκό αλλά τώρα μόλις μπόρεσα να σχολιάσω...
Μην βγάλεις τα τηγάνια γιατί έχω να πω ότι είναι το πιο θεσπέσιο γλυκό που έχω δει στην ζωή μου...
Εξαιρετικό...και πεντανόστιμο...Φιλιά...

Anonymous said...

Εκπληκτικό! Σαν αληθινός κορμός δέντρου δείχνει!! (προς το καλύτερο εννοείται!!) Μόνο να το βλέπεις και να μην το τρως όμως είναι μαρτύριο... ;)

SpIrToKoYto said...

εντάξει αγαπητό συνμέλος και συνπαραγωγέ...τη γλύτωσες...:P <3

SpIrToKoYto said...

Ελεάννα μου,σε ευχαριστώ πολύ πολύ ( αφού να φανταστείς,έτοιμη ήμουν να πάρω το ποτηστήρι με τα καλά σου λόγια )...-:))

Unknown said...

Φοβερός ο κορμός, γευστικά και εμφανισιακά!:)

Mary said...

Μια κορμάρα πολύ ζημιάρα!!!
Βιβουλίνι μου, έρωτας κεραυνοβόλος με χτύπησε και δεν ξέρω τι να κάνω... Λες να πέσει; (σπόντα)

Φιλιααααααααα!!!!!!!

Kate'sCakeBox said...

Σπιρτοκουτάκι μου σε έχασα,..σε ξαναβρήκα απόψε με την μαγευτική συνταγή σου!!ο κορμός αποθηκεύτηκε με τρέλα!!γιορτινός,εντυπωσιακός..θα τρελάνει κόσμο!!ευχαριστώ απο..καρδιάς!!!εξαιρετική η παρουσίαση!!συγχαρητήρια!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...