Monday, 9 December 2013
Κουραμπιέδες με καρύδια
Αν δεν προτιμάτε τους κουραμπιέδες με αμύγδαλα, ή θέλετε να δοκιμάσετε φέτος κουραμπιέδες λίγο διαφορετικούς στην γεύση από τους κλασσικούς, η σημερινή μας συνταγή είναι αυτό που ζητάτε!
Κουραμπιέδες με καρύδια, αντί για το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι που συνήθως βάζουμε στην ζύμη. Είναι εξίσου νόστιμοι και γίνονται το ίδιο αφράτοι!!
Προτιμάμε να τους φτιάξουμε μικρούς, σε μέγεθος μπουκιάς. Είναι πιο βολικοί στο πλάσιμο, ψήνονται πιο γρήγορα και φυσικά ....τρώγονται πιο εύκολα.
Γι' αυτό προσοχή στο πόσους θα φάμε, γιατί μπορεί να καταλήξουμε να αδειάσουμε την...πιατέλα!!
Τα υλικά μας:
125 γρ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κέρκυρας ή 125 γρ. βούτυρο γάλακτος
450 γρ. περίπου, αλεύρι γ.ο.χ.
8 γρ. μπαίκιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι αλάτι
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 κρόκο από ένα μέτριο αυγό
60 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. καρύδια
35 ml. λικέρ περγαμόντο ή κονιάκ
Για το ράντισμα και το τύλιγμα
ανθόνερο ή ροδόνερο
άχνη ζάχαρη, καλά κοσκινισμένη
Τι κάνουμε:
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το μεγάλο, αλουμινένιο ταψί του φούρνου μας.
Βάζουμε τα καρύδια στο μούλτι και τα τρίβουμε μέτρια, όχι ψιλοκομμένα.
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ ή σε βαθύ μπολ, βάζουμε το βούτυρο. Φροντίζουμε να έχουμε βγάλει το βούτυρο τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας των κουραμπιέδων, είναι το καλό χτύπημα της λιπαρής ουσίας, του βουτύρου εν προκειμένω, με την ζάχαρη. Γι΄ αυτό, τηρούμε τον χρόνο χτυπήματός του σύμφωνα με τις οδηγίες, ανεξάρτητα από το ποια συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε.
Χτυπάμε το βούτυρο στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ ή με μίξερ χειρός για πέντε λεπτά, να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα στην ίδια ταχύτητα, για δέκα λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το λικέρ περγαμόντου ή το κονιάκ, καθώς και το μασουράκι με το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε ακόμα λίγο και κατόπιν σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε και τα καρύδια, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού λίγο λίγο μέσα στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης. Στην αρχή ανακατεύουμε με το κουτάλι και μετά με το χέρι μας.
Δεν προσθέτουμε όλο το αλεύρι από την αρχή. Ίσως να μην χρειαστεί όλο.
Στο τέλος, θα έχουμε μια ζύμη σε τρίμματα, που όμως μπορούμε να τα ενώσουμε με τα χέρια μας σε μικρές μπαλίτσες.
ΔΕΝ προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι επειδή μας περίσσεψε, ΟΥΤΕ ζυμώνουμε παραπάνω.
Πλάθουμε κουραμπιέδες σε μέγεθος μικρότερο από ενα μικρό καρύδι. Τους τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθ. Κελσίου, για 13-15 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. Δεν ψήνουμε τους κουραμπιέδες, περισσότερο χρόνο από τον προτεινόμενο για να μην μας γίνουν σκληροί.
Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο, ότι προτιμάμε. Εδώ, τους έχω ραντίσει με ανθόνερο.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες μέσα στο ταψί, να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη μέσα σε ένα ταψάκι. Βουτάμε μέσα, έναν έναν τους κουραμπιέδες και φροντίζουμε να τους καλύψουμε καλά γύρω γύρω, με την ζάχαρη.
Τους τοποθετούμε σε πιατέλα, σε στρώσεις.
Στο τέλος κοσκινίζουμε ακόμη λίγη άχνη από πάνω, για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.
Τοποθετούμε την πιατέλα με τους κουραμπιέδες μας σε μέρος που δεν έχει υγρασία, την οποία η άχνη έχει την τάση να απορροφά εύκολα και να υγραίνεται.
Η παραπάνω δοσολογία, μας δίνει 50 περίπου μικρούς κουραμπιέδες.
Καλή επιτυχία!! Και του χρόνου!!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
16 comments:
Καλημέραααααααααααααα....Καλή εβδομάδα....Γλυκειά σαν τα κουραμπιεδάκια της Ειρήνης μας...
Φιλιά πολλά πολλά ,πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη....-:))
πολύ ωραία ιδέα.. και του χρονου!!
μπράβο
Καλημέρα και καλή εβδομάδα....Εξαιρετικά θα είναι και με καρύδια...ίσως ακόμα καλύτερα από ότι με αμύγδαλα...Πολύ ωραία εκδοχή..μου αρέσει και θα τα δοκιμάσω...Φιλιά Ειρήνη μου...
Και να που βλέπω τη πρώτη συνταγή για κουραμπιέδες για φέτος!Υπέροχες χιονισμένες μπουκίτσες που τις τρώμε μόνο Χριστούγεννα. Αναρωτιέμαι γιατί?Ειρήνη και του χρόνου!
Και του χρόνου, και του χρόνου!!! Φιλάκια πολλά και καλές προετοιμασίες!
Ειρηνάκι μου καλές γιορτές !!! και του χρόνου να είσαι καλά να μας ξαναφτιάξεις !! πολύ ωραία η πρόταση σου για εκείνους που δεν θέλουν τ'αμύγδαλα ή που θέλουν κάποια αλλαγή στη γεύση τους !!!
Παίρνω να δοκιμάσω, τι να δοκιμάσω? να απολαύσω μάλλον ήθελα να πω !!! χιχιχι
φιλια πολλά πολλά και καλή βδομάδα
Πω πω, 50 κουραμπιέδες, ε? Ε, δώσε καμιά κουραμπιεδο-μπουκίτσα και σε μας που δεν έχουμε φτιάξει ακόμα και κοιτάμε την οθόνη μας σαν ξελιγωμένοι! :)
Και με καρύδι ωραιότατοι θα γίνονται, γιατί όχι? Και το λικεράκι πως τους πάει...
Καλοφάγωτοι, καλή βδομάδα και καλή συνέχεια!
Ειρηνάκι μου οι διαφορετικοί κουραμπιέδες σου με εντυπωσίασαν!!
Και του χρόνου με υγεία!!
Εννοείται θα πάρω 2-3 μπουκίτσες, και θα καθίσω με την Dark να τις μασουλήσουμε ήσυχα ήσυχα, σαν φρόνιμα κορίτσια που είμαστε:P
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Το αγαπημενο γλυκο των Χριστουγεννων ,τι ωραίοι που γιναν....αντε καλοφαγωτι πολλα φιλια.
Τ νοστιμες μπουκίτσες Ειρήνη μου!!!Πολύ ωραία η συνταγή μέ τά καρύδια!!Δοκίμασα κουραμπιέδες μέ καρύδια στήν Αρκαδία,σέ ένα χωρίο,πρίν τήν Βυτινα!!Ομολογώ ότι η γεύση τους ήταν μοναδική!!!Καί τού χρόνου!!Καλοφάγωτοι!!!Φιλάκια!!!!
Δεν μπορεί να λείψουν οι κουραμπιέδες από κανένα σπίτι ...αυτές τις μέρες!
φιλιά
Ωραίοι οι εναλλακτικοί κουραμπιέδες σου Ειρήνη. Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ποτέ με καρύδι!
Οι οδηγίες σου πολύ αναλυτικές, μου αρέσει που τα γράφεις όλα με τόση λεπτομέρεια!
Φιλιά
Τι ωραια εναλλακτικη προταση Ειρηνη! Θα ηθελα πολυ να τους δοκιμασω, πιστευω να προλαβω να τους φτιαξω μεσα στις γιορτες!
Όπου υπάρχει φρέσκο βούτυρο να με φωνάζεται να τρώω!!Πεθαίνω για τους κουραμπιέδες με φρέσκο βουτυράκι!!Καλημέραααα!!
ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Post a Comment