Saturday, 20 December 2014

Βασιλόπιτα με ..... καραμελωμένα μήλα


Η φετινή μας πρόταση για βασιλόπιτα είναι ένα κέικ, που εκτός από το τυχερό νόμισμα περιέχει και καραμελωμένα μήλα!!
Με την συνταγή αυτή ξεφεύγουμε από την καθιερωμένη, παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι.
Αφράτο κέικ με ασυνήθιστη για βασιλόπιτα, αλλά πεντανόστιμη γέμιση από καραμελωμένα μηλαράκια, που μετατρέπουν ένα απλό θα λέγαμε κέικ σε λαχταριστή λιχουδιά!
Όμως μια βασιλόπιτα, η οποία εκ των πραγμάτων είναι ένα γιορτινό γλυκό, θέλει και μια ανάλογη και ιδιαίτερα προσεγμένη εμφάνιση.
Η δική μας βασιλόπιτα λοιπόν, "φόρεσε" τα καλά της!
Καλύφθηκε με λευκό γλάσο και "στολίστηκε" με ένα καταπράσινο χριστουγεννιάτικο δένδρο.
Πολύχρωμη τρούφα και σοκολατένια αστεράκια συμπλήρωσαν την φορεσιά της.
Πάμε να δούμε πως θα φτιάξουμε βασιλόπιτα κέικ με ολόγλυκα καραμελωμένα μηλαράκια!

Τα υλικά μας:
Για τα καραμελωμένα μήλα
400 γρ. καθαρισμένα μήλα
100 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
20 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 1/2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Για το κέικ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι αλάτι
1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
270 ml. χλιαρό γάλα (περίπου)
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
3 μεγάλα αυγά
Για το λευκό γλάσο
200 γρ. άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
3 - 4 κουταλιές νερό, περίπου
Για το πράσινο γλάσο
100 γρ. άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2 κουταλιές νερό, περίπου
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Επιπλέον
πολύχρωμη τρούφα
σοκολατένια αστεράκια
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα μήλα.
Κόβουμε σε κομματάκια τα μήλα και τα βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με το νερό και τον χυμό λεμονιού. Σιγοβράζουμε ως να μαλακώσουν τα μήλα και να απορροφηθούν τα υγρά στο τηγάνι. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε τα μήλα να καραμελώσουν και να αποκτήσουν κεχριμπαρένιο χρώμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ενοποιηθεί με τα μήλα. Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνουν.
Ετοιμάζουμε το κέικ.
Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκατ.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στην ίδια διάμετρο και το τοποθετούμε στον πυθμένα του ταψιού. Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια του χαρτιού.
Αλευρώνουμε το εσωτερικό του ταψιού, τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε την μαργαρίνη με βούτυρο μαζί με την ζάχαρη. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και κατόπιν το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε το μείγμα μας για ακόμα 3-4 λεπτά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπαίικιν πάουντερ, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, στο μείγμα της μαργαρίνης. Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα να ενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Αδειάζουμε λίγο περισσότερο από το μισό μείγμα του κέικ, στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει.
Μοιράζουμε από πάνω με ένα κουτάλι τα καραμελωμένα μήλα.
Καλύπτουμε τα μήλα με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για 55 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Ο δικός μου φούρνος που δεν είναι πολύ δυνατός, χρειάστηκε μία ώρα.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε στο ταψάκι για 5 λεπτά.
Κατόπιν το βγάζουμε προσεκτικά και το τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει.
Κρύβουμε στην κάτω μεριά του κέικ, το τυχερό νόμισμα.
Ετοιμάζουμε το λευκό γλάσο.
Σε μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο.
Θα προσθέσουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για επιτύχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε. Μπορεί να μη χρειαστεί όλα το νερό ή να χρειαστεί λίγο περισσότερο.
Αδειάζουμε το γλάσο στο κέντρο της επιφάνειας του κέικ. Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του και το αφήνουμε να κυλίσει στα πλάγια.
Αφήνουμε το λευκό γλάσο να στερεοποιηθεί.
Τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος πολύ προσεκτικά, ώστε να μην χαλάσει το γλάσο.
Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί σε σχήμα ελάτου, με ύψος 12-13 εκατ. Το τοποθετούμε επάνω στο κέικ στο σημείο που θέλουμε.
Ετοιμάζουμε το πράσινο γλάσο.
Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη, μαζί με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Προσθέτουμε τόση ποσότητα πράσινου χρώματος ζαχαροπλαστικής, όση χρειάζεται για να επιτύχουμε την απόχρωση που θέλουμε.
Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό. Δεν το προσθέτουμε όλο εξ αρχής. Θέλουμε το γλάσο μας να έχει μέτρια ρευστότητα.
Τοποθετούμε το πράσινο γλάσο σε κορνέ με πολύ λεπτή και στρογγυλή μύτη.
Φτιάχνουμε το περίγραμμα το ελάτου και αφού στερεοποιηθεί, αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί.
Γεμίζουμε το εσωτερικό του περιγράμματος με σχεδόν όλο το υπόλοιπο πράσινο γλάσο, αφήνοντας λίγο μέσα στο κορνέ. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί.
Με το γλάσο που έχει μείνει, φτιάχνουμε μια γιρλάντα επάνω στο έλατο, ξεκινώντας από την κορυφή προς την βάση σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ.
Πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα.
Διακοσμούμε με σοκολατένια αστεράκια.
Καλή επιτυχία και Χρόνια Πολλά !!!
Ειρήνη Ε. 

20 comments:

Tante Mali said...

What a wonderful cake!!!!
Merry Christmas and all my best
Elisabeth

Beauty Follower said...

Πολύ ομορφη! Ευχομαι να σου πέσει το φλουρί ;)

niki nikoula said...

Νοστιμότατη καιωραιότατη!!Καλά Χριστούγεννα!

- spoonstories- said...

Κόσμημα στο τραπέζι το Πρωτοχρονιάτικο είναι και όχι απλά μια Βασιλόπιτα! Εννοείται πως πάει για save γιατί μου αρέσει πολύ η ιδέα του καραμελωμένου μήλου!!Και του χρόνου με υγεία Ειρηνάκι!!

Iridaki Iris said...

Αυτή τη βασιλόπιτα θα την δοκίμαζα άνετα. Η γνωστή συνταγή ποτε δεν με κέρδισε... παντα την έκανα κομματάκια μη τύχει κ βρω το φλουρί κ μετα την πετούσα. Τη δική σου ομως φίλη μου θα την τιμήσω φέτος! Ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι ενα ευχαριστώ ΣΚ !

grEAT said...

Ομορφη και σιγουρα νοστιμη. Εγω θα ηθελα το κομματι με το φλουρι παρακαλω!!!! :)

καλο βραδυ

ειρηνη

DIMI said...

Ειρήνη μου,πανέμορφη η βασιλόπιτά σου!!Πραγματικό στολίδι!!Υπέροχη η ιδέα του καραμελωμένου μήλου!Αλλά καί τί ωραία πού τόν διακόσμησες!Καί τού χρόνου!!Καλές γιορτές!!Φιλάκια!

kikitchen and the chef said...

Εξαιρετική πρόταση ειρήνη! !!!πανεμορφη και πεντανοστιμη η βασιλοπιτα σου!!! Ευχομαι να τυχεις και ρο φλουρι!!!!
Φιλια!!!!!!!

Eri said...

Πανέμορφη κ πεντανόστιμη είμαι σίγουρη Ειρήνη μου!
Καλές γιορτές σε όλες κορίτσια, να περάσετε όμορφα!

Christina Andromeda said...

Decor όχι αστεία, και η φωτογράφιση εκπληκτική!

Μάχη Μάρρα said...

Υπέροχη βασιλόπιττα, πραγματικά στολίδι πού δεν θές
να την χαλάσεις!!Και του Χρόνου να είσαι
καλά να ξαναφτιάξεις!!!!

Tante Kiki said...

Τί ωραία πρόταση για βασιλόπιτα είναι αυτή Ειρήνη μου; Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη με τα καραμελωμένα μήλα! Και η εμφάνισή της όμως είναι τέλεια!!! Να είσαι καλά και καλές γιορτές να έχουμε!!!
Καλημέρα!

Γιαγιά Κασσιανή said...

Εκπληκτική συνταγή !!! Θα την προσπαθήσω....
Καλές γιορτές !!!
Με αγάπη
Σόφη

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Πολύ ωραία πρόταση μας επεφύλασσες, Ειρήνη !!! Και του χρόνου με το καλό!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου σκέτο κόσμημα η βασιλόπιτά σου!Εκπληκτική εμφάνιση, λυπάσαι να τη κόψεις πραγματικά!Τα καραμελωμένα μήλα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη!Μπράβο σου!
Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Μαρία Έλενα said...

Πολύ νόστιμη φαίνεται
Φιλάκια ...

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου η διαφορετική σου βασιλόπιτα, είναι μια σκέτη ζωγραφιά!!!
Πανέμορφη!!!!!
Καλές γιορτές να έχουμε, με υγεία και αγάπη!
Φιλιά!!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου πολύ ωραία και πρωτότυπη!

Γεια στα χεράκια σου, χρόνια πολλά!
Σε φιλώ!

Pela said...

Πανέμορφη!!! τόσο όμορφη που θα λυπόμουν να τη φάω!!!! Μπράβο, μπράβο μπράβοοοοοοοοοο!!!

κυκλάμινο said...

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!!!!!! Φιλάκια!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...