Tuesday, 16 December 2014

Κοτόπουλο γεμιστό στην γάστρα


Αν δεν προτιμάτε την γαλοπούλα με την κλασσική γέμιση με κάστανα, σταφίδες, κουκουνάρια κλπ, σας έχω μιαν εναλλακτική πρόταση!
Επειδή στην δική μου οικογένεια υπάρχουν αρκετοί που δεν τρώνε την γαλοπούλα, έχω υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια κοτοπουλάκι γεμιστό με υλικά που τους αρέσουν και προτιμάνε.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ γευστικό φαγάκι, που και φέτος τα Χριστούγεννα θα έχει την θέση του στο γιορτινό μας τραπέζι.
Πάμε να σας πω πως το φτιάχνω!

Θα χρειαστούμε:
1 ολόκληρο κοτόπουλο μεγάλο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο για επάλειψη
Για την γέμιση:
1 μικρό φιλέτο κοτόπουλου
1 κούπα τεμαχισμένα μανιτάρια
2/3 κούπας τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
4-5 κουταλιές ρύζι καρολίνα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο πιπεράκι
Επιπλέον:
7-8 μέτριες πατάτες
5-6 κλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου
χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε:
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την γέμιση.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το φιλέτο του κοτόπουλου κομμένο σε μικρότερα κομματάκια, μέχρι να πάρει χρώμα και να ροδίσει καλά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα μανιτάρια, το πολτοποιημένο σκόρδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε το περιεχόμενό του να κρυώσει λιγάκι.
Αφού κρυώσει, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.

Με το μείγμα της γέμισης, γεμίζουμε το κοτόπουλο και κλείνουμε μέσα του την γέμιση είτε ράβοντάς το είτε κλείνοντας το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να κλείσουμε καλά την γέμιση, ώστε να μην μας χυθεί κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Στην συνέχεια δένουμε τα πόδια του κοτόπουλου σφιχτά με έναν σπάγκο.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε.

Κόβουμε τις πατάτες μας σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τις τοποθετούμε στην γάστρα. Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο. Ανακατεύουμε.
Κατόπιν τοποθετούμε τα κλαράκια του φρέσκου δεντρολίβανου πάνω στις πατάτες.

Προσεκτικά τοποθετούμε το γεμισμένο κοτόπουλο στο κέντρο της γάστρας.

Προσθέτουμε στην γάστρα λίγο νεράκι και την σκεπάζουμε με το καπάκι της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 210 βαθμούς, για 2 ώρες περίπου.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε κατά διαστήματα αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε λίγο νεράκι.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ξεσκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε μέχρι το κοτοπουλάκι μας να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

17 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου εγώ δεν τολμώ να μην τους κάνω γαλοπούλα με την κλασσική γέμιση, όμως η πολύ ξεχωριστή γέμιση η δικιά σου μου αρέσει πολύ και φυλάω την συνταγή για ένα ξεχωριστό κυριακάτικο γεύμα!
Φιλιά πολλά πολλά!

DIMI said...

Πολύ νόστιμη συνταγή Ελένη μου!!Καί η γέμιση διαφορετική!Καί εγώ γεμίζω κοτόπουλο,αφου δέν τούς αρέσει η γαλοπούλα!Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Καλημέρα!Φιλάκια!

Aleka Craftaholic said...

Θα ξετρελαθούν οι δικοί μου μ'αυτό το φαγάκι!

evonita said...

τι υπέροχο που φαίνεται!!!! και λατρεύω τη γέμισή σου!!!! μου άρεσε επίσης όλο το στήσιμο!!!! πολύ ωραία πρόταση, ευχαριστούμε!!! φιλάκια

Maria B. said...

Γειά στα χεράκια σου Λενάκι μου !!! λαχταριστή η γέμιση ! φαντάζομαι τα αρωματά της !!!! μμμμμμμμμμ

Και του χρόνου να είμαστε καλά !!!!


φιλια πολλά πολλά

censurasigloXXI said...

Και εγώ θα φυλάω την συνταγή σου γιατί αγωρασα ένα κοτόπουλο και δεν ήξερα τι να βάλω μέσα!!! Ολέ, ολέ.

Ευχαριστώ, φιλιά και καφεδάκι.

- spoonstories- said...

Ε ρε νοστιμιές που θα φάμε φέτος!!Φύλαξε μου το μπούτι Λενάκι!!

κυκλάμινο said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!!!! Μπαίνει στα υπ' όψιν. Φιλάκια

Silena said...

Κι εμείς προτιμάμε το κοτόπουλο αντί για τη γαλοπούλα!!! Μου άρεσε πολύ η πρότασή σου Ελένη μου!!!
Καλό απόγευμα!

George Palaiologos said...

Τέλειο είναι το κοτοπουλάκι!!! Και μια υπέροχη εναλλακτική αντί της γαλοπούλας!! Κάτι τέτοιο λέω να κάνω και εγώ φέτος!!

http://cookingwithgiorgos.blogspot.gr/

Stella Christomoglou said...

Πολύ νόστιμη φαίνεται η συνταγή σου!!!
Θα την φτιάξω τα Χριστούγεννα!!
Φιλάκια

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Ερμιόνη said...

Η αλήθεια είναι ότι στην οικογένεια μου εδώ και χρόνια προτιμάμε το γεμιστό κοτόπουλο για τα Χριστούγεννα. Η γέμιση που κάνουν μαμά και θείες είναι με ρυζάκι, κουκουνάρια, συκωτάκια και μυρωδικά, αλλά και αυτή που μας προτείνεις Ελένη είναι εξαιρετική και νοστιμότατη!
Φιλιά πολλά!

Ariadni St. said...

Ασφαλώς και προτιμω το κοτόπουλο σε σχέση με τη γαλοπουλα. Το κρεατάκι του ειναι πιο ζουμερό και μαλακό. Υπέροχη γέμιση! Φιλιά

Νίκη said...

Πολύ καλή εναλλακτική λύση για τη γαλοπούλα, νοστιμη και σίγουρα λιγότερο μπελαλίδικη!
Καλές γιορτές!

Ειρήνη Ε. said...

Και εμείς κόκορα γεμιστό (καπόνι) έχουμε συνήθως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας, Ελένη. Τον προτιμάμε από την γαλοπούλα, καθώς έχει μαλακό κρέας και νόστιμο, χωρίς έντονη μυρωδιά. Μου αρέσει η γέμιση που χρησιμοποιείς, κατάλληλη για όλα τα γούστα!
Καλή μας ημέρα.

Mary said...

Γαλοπούλα ούτε ζωγραφιστή Ελενάκι μου, κοτοπουλάκι γεμίζω. Η δική σου εκδοχή είναι πρωτότυπη αφού συνηθίζω κιμά με κουκουνάρια και ρυζάκι. Θα το φτιάξω σίγουρα!

Σε φιλώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...