Monday, 20 July 2015

Ανοικτή τυρόπιτα


Μια πίτα που φτιάχνω συχνά, με συνταγή της γιαγιούλας μου.
Και κάθε φορά που την φτιάχνω, την θυμάμαι με νοσταλγία!!
Πάμε να σας πω πόσο εύκολα θα την ετοιμάσουμε!

Για ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ, θα χρειαστούμε:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
25 γρ. μαγιά νωπή
60 ml ελαιόλαδο
200 γρ. τυρί φέτα τρίμματα
3 αυγά
μισό κουταλάκι ζάχαρη
λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο (για το ψήσιμο)
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, την μαγιά, την ζάχαρη και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το αλεύρι.
Τελευταίο προσθέτουμε το τυρί.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε θυμάρι ή ρίγανη ή πιπεριές ψιλοκομμένες για extra άρωμα και γεύση.
Ζυμώνουμε απαλά, ώσπου να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα.
Η ζύμη κολλάει λίγο, γι αυτό λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας για να την στρώσουμε στο ταψί.
Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Κατόπιν περιχύνουμε επάνω από τη ζύμη τις 4-5 κουταλιές λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια καλά.
Μόλις βγει η πίτα από το φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα να έχετε!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...