Monday 10 August 2015

Μαρμελάδα σύκο


Η μαρμελάδα σύκο είναι από τις πιο αγαπημένες μας καλοκαιρινές μαρμελάδες.
Με τα σύκα από την συκιά μας, θα φτιάξουμε κάθε χρόνο μαρμελάδα ώστε να την απολαμβάνουμε και τις χειμωνιάτικες μέρες στο πρωινό μας.
Μαρμελάδα σύκο θα βρείτε στο blog μας και αυτήν που έχει φτιάξει η Βάσια μας.
Τα υλικά είναι τα ίδια, και η εκτέλεση πάνω κάτω η γνωστή.
Μοιράζομαι όμως σήμερα και την δική μου συνταγή, γιατί οι δύο μαρμελάδες διαφέρουν γευστικά.
Ο λόγος είναι η διαφορετική αναλογία φρούτου-ζάχαρης, που κάνει την μαρμελάδα μου πιο σφιχτή και «δεμένη», γιατί έτσι την έχουμε συνηθίσει στο δικό μας σπίτι εδώ και χρόνια.
Και οι δύο συνταγές δίνουν υπέροχη μαρμελάδα σύκο, επιλέξτε λοιπόν αυτήν που σας ταιριάζει και ετοιμάστε μια μαρμελάδα που θα κλείνει μέσα της το καλοκαίρι!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό σύκα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
μισό κιλό ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
Στην πράξη:
Η αναλογία φρούτου-ζάχαρης, είναι για 1 κιλό φρούτου, μισό κιλό ζάχαρη.
Προσαρμόζουμε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσα κιλά σύκα θέλουμε να κάνουμε μαρμελάδα.
Τα φρούτα τα ζυγίζουμε πάντα καθαρισμένα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου μια ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας.
Ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει η μαρμελάδα.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι αν νομίζουμε ότι χρειάζεται, όχι όμως πολύ, εγώ συνήθως προσθέτω ένα φλιτζανάκι.
Προς το τέλος, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού και αφού όλα πάρουν μία βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Την αφήνουμε εκτός φωτιάς για τουλάχιστον 8 ώρες ή και όλο το βράδυ αν ξεκινήσαμε να την ετοιμάζουμε απόγευμα ή βράδυ.
Κατόπιν ελέγχουμε αν η μαρμελάδα μας έχει βγάλει υγρά και θέλει λίγο ακόμα «δέσιμο».
Σχεδόν πάντα έχει βγάλει κάποια υγρά, οπότε την βάζουμε να βράσει για λίγο ακόμα ώστε να δέσει.
Ανακατεύουμε συνέχεια χωρίς να απομακρυνθούμε από την κατσαρόλα, γιατί η μαρμελάδα αυτή έχει την τάση να κολλάει εύκολα.
Αφού ετοιμαστεί, την φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα όπως κάνουμε με όλες τις μαρμελάδες.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...