Wednesday, 12 August 2015
Κριθαρότο με μύδια
Φαγάκι καλοκαιρινό, που μοσχοβολάει θάλασσα και ουζάκι.
Που ετοιμάζεται μέσα σε 20 λεπτά, ώστε να μην σπαταλάμε πολύ χρόνο στην κουζίνα μας καλοκαιριάτικα!
Που είναι τόσο πολύ γευστικό και που θα χορτάσει όλη την οικογένεια!
Είναι και νηστίσιμο για τους φίλους μας που νηστεύουν αυτές τις μέρες!
Πάμε να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο κριθαρότο!
Θα χρειαστούμε:
400 γρ. μύδια ψίχα
350 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
¾ κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
3 σφηνάκια ούζο
αλάτι – πιπέρι
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε φετάκια.
Λιώνουμε το κονκασέ στο μούλτι.
Σε βαθιά κατσαρόλα, σοτάρουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τα μύδια και τα σοτάρουμε και αυτά για μερικά λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κονκασέ, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, τα 2 από τα 3 σφηνάκια ούζο και 2 κούπες νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό, ρίχνουμε το κριθαράκι σε μια κατσαρολίτσα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, και το σοτάρουμε για λίγο, ώστε να καλυφθεί όλο από το ελαιόλαδο. Έτσι το κριθαράκι μας δεν θα λασπώσει, και θα μείνει σπυρωτό.
Αφού περάσει το δεκάλεπτο, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μύδια το κριθαράκι.
Αφού ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την φωτιά από το 9 στο 7.
Από το σημείο αυτό και μετά, δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς το φαγητό.
Όποτε βλέπουμε ότι λιγοστεύουν τα υγρά, προσθέτουμε ζεστό νερό στο φαγητό μας, μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, δηλαδή περίπου σε 12-15 λεπτά. Συνήθως εγώ προσθέτω 2-3 κούπες ζεστό νερό, όταν το μαγειρεύω.
Επαναλαμβάνω, θέλει πολύ συχνό ανακάτεμα, και το μαγείρεμα γίνεται με ανοιχτή την κατσαρόλα. Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε λίγο ακόμη την φωτιά.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το τρίτο σφηνάκι ούζο.
Το κριθαράκι δεν θα πρέπει να παραβράσει, γιατί και αφού απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αυτό συνεχίζει να «μαγειρεύεται» και να φουσκώνει.
Σερβίρουμε ζεστό το νόστιμο κριθαρότο μας και αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυράκι.
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.