Monday, 2 November 2015
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με κρουτόνς πάπρικας
Ο καιρός νομίζω αρχίζει πλέον να γίνεται ιδανικός για ζεστές, χουχουλιάρικες σουπίτσες.
Έτσι σήμερα ετοιμάσαμε μια βελουτέ κολοκυθόσουπα, ελαφριά, χορταστική, εύκολη να την ετοιμάσουμε και πολύ πολύ νόστιμη!
Με ψητά κρουτόνς πάπρικας που της ταιριάζουν υπέροχα και τηγανιτές ροδέλες κρεμμυδιών που απογειώνουν την γεύση της.
Πάμε να την ετοιμάσουμε και παρέα!
Θα χρειαστούμε:
Για την σούπα:
3 μεγάλα πράσινα κολοκυθάκια
1 μεγάλη πατάτα
μισό κρεμμύδι ξερό
3-4 κλωναράκια μαϊντανό χοντροκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για τα κρουτόνς:
2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης ή άλλο (π.χ σταρένιο, πολύσπορο)
1 κουταλάκι πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
μισό κουταλάκι σκόρδο σκόνη
λίγο αλάτι και πιπέρι
λίγο αποξηραμένο βασιλικό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Για τις τραγανές ροδέλες κρεμμυδιού:
μισό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες λεπτές
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε την σούπα.
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά (πατάτα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, μαϊντανό).
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό, ώστε να τα καλύπτει καλά.
Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Τα βράζουμε ώστε να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό που έβρασαν.
Αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη για 5-10 λεπτά, ώστε να κρυώσουν λίγο.
Κατόπιν τα πολτοποιούμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο από το νερό που έβρασαν, ‘ώστε η σούπα μας να γίνει τόσο πηκτή ή αραιή όσο την προτιμάμε.
Εγώ δεν χρειάστηκε να προσθέσω άλλο νερό, γιατί τα κολοκυθάκια περιείχαν αρκετό.
Ετοιμάζουμε τα κρουτόνς.
Κόβουμε τις φέτες ψωμιού σε μικρά κυβάκια.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και τα ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε το μείγμα αυτό πάνω στα κυβάκια του ψωμιού.
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα περιχύνουμε με το λάδι και τα ανακατεύουμε προσεκτικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Ετοιμάζουμε τις τραγανές ροδέλες κρεμμυδιού.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το αλάτι.
Πανάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού στο μείγμα αυτό και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Τις ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν.
Απολαμβάνουμε την σούπα μας ζεστή, τοποθετώντας μερικά κρουτόνς και λίγες ροδέλες κρεμμυδιών στην επιφάνειά της.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα να έχετε!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.