Wednesday, 10 August 2016

Μελιτζανο-πιπεράτο


Κάποια φαγάκια έχουν μείνει στην μνήμη μας, γιατί μας θυμίζουν μανούλα.
Η μητέρα μου και η πεθερά μου μαγείρευαν εξαιρετικά, δεν θυμάμαι κανένα φαγητό τους να ήταν κακομαγειρεμένο.
Ακόμα και το πιο απλό φαγάκι, στα χέρια τους γινόταν μια νοστιμιά!!
Κατά ένα περίεργο τρόπο, όταν ήρθε η σειρά μου να μαγειρέψω για την δικιά μου οικογένεια, δεν υιοθέτησα την κουζίνα ούτε της μιας, ούτε της άλλης, η κουζίνα μου ήταν τελείως διαφορετική.
Κατά ακόμα πιο περίεργο τρόπο, και οι δυο τους μου έλεγαν ότι τις ξεπέρασα, πράγμα που σίγουρα δεν ήταν αλήθεια.
Όμως κάποιες συνταγές τους τις φυλάω ευλαβικά και δεν τις αλλάζω με τίποτα.
Τις μαγειρεύω εδώ και χρόνια και όταν τις μαγειρεύω λέω «σήμερα θα φτιάξω το χοιρινό με λάχανο της πεθεράς μου» ή «σήμερα τρώμε το μοσχαράκι με μελιτζάνες της μαμάς μου».
Γιατί κάποια φαγάκια εκτός από την νοστιμιά τους, κρύβουν μέσα τους και ένα σωρό θύμησες.

Το σημερινό φαγάκι-μεζεδάκι, όπως θέλετε πείτε το, μου θυμίζει τα καλοκαίρια μου σαν πιτσιρίκα.
Το λέγαμε μελιτζανο-πιπεράτο, αλλά αυτό ήταν ένα όνομα που είχαμε δώσει εμείς, τα παιδιά τότε, και δεν νομίζω να το λέει και κάποιος άλλος έτσι, όμως εμείς αυτό είχαμε καθιερώσει για το συγκεκριμένο φαγητό της μαμάς.
Είναι ένα φαγάκι που θέλει την ώρα του, μιας και έχει μπόλικο τηγάνι, αλλά που ως πιτσιρίκια σίγουρα δεν καταλαβαίναμε αν είναι μπελαλίδικο ή όχι, απλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η μαμά κάποιο καλοκαίρι δεν θα μαγείρευε αυτό το φαγητό.
Μελιτζάνες τηγανιτές, η λατρεία μας, πάντα τα καλοκαίρια υπήρχαν στο σπίτι μας πολλές μελιτζάνες.
Πιπεριές κέρατο, μικρούλες και ολόφρεσκες, κι αυτές τηγανιτές ολόκληρες.
Και πατατούλες τηγανιτές, κομμένες σε ροδέλες.
Και πάνω απ’ όλα μια υπέροχη σάλτσα με φρέσκια ντοματούλα, που έδινε στα λαχανικά απίστευτη νοστιμιά!!
Την αλλάζεις αυτήν την συνταγή?? Με τίποτα!!!
Πάμε να την μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
10 γλυκές πιπερίτσες κέρατο
4 μελιτζάνες τσακώνικες
3-4 μεγαλούτσικες πατάτες
Για την σάλτσα
3-4 φρέσκες ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
λίγα φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
Τι κάνουμε:
Πλένουμε καλά τις πιπερίτσες και τις τηγανίζουμε ολόκληρες σε ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να χαμηλώσουμε λίγο την φωτιά, ώστε να τηγανιστούν καλά.
Τις τρυπάμε λίγο στην επιφάνεια όσο τηγανίζονται, για να τηγανιστούν πιο εύκολα. Θα πρέπει να μαλακώσουν τελείως.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις ακουμπάμε σε ένα πιάτο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες, και τις τηγανίζουμε.
Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις ξεπικρίζουμε για μισή ωρίτσα σε νερό με αλάτι.
Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε λίγο να φύγουν τα πολλά υγρά, και τις τηγανίζουμε και αυτές.
Σε μια πιατέλα βάζουμε σε στρώσεις τις πατάτες, τις μελιτζάνες και από πάνω τις πιπεριές.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά καρεδάκια.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φετάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 2-3 λεπτά. Φροντίζουμε να χαμηλώσουμε λίγο την φωτιά, για να μαλακώσουν χωρίς όμως να καούν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά για την σάλτσα.
Βασιλικό η μαμά δεν έβαζε, γι αυτό τον έχω προαιρετικό στα υλικά, όμως εγώ προσθέτω μερικά φυλλαράκια για το άρωμα. Τελικά όλο και κάτι θα βρω για να πειράξω :P
Χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Νεράκι δεν προσθέτουμε, οι ντομάτες θα βγάλουν τα δικά τους υγρά.
Εννοείται ότι η σάλτσα πρέπει να γίνει με φρέσκες καλοκαιρινές ντοματούλες και όχι με κονσέρβας, η νοστιμιά της δεν θα είναι η ίδια διαφορετικά.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, περιχύνουμε με αυτήν τα λαχανικά στην πιατέλα.
Αφήνουμε έτσι το φαγητό για ένα τεταρτάκι, ώστε η σάλτσα να «ποτίσει» όλα τα λαχανικά και να τους δώσει την νοστιμιά της.
Σερβίρουμε στα πιάτα μας και αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω και λίγο φέτα, φοβερός συνδυασμός, εγώ πάντα έτσι απολάμβανα αυτό το φαγάκι.
Του πηγαίνει πολύ από δίπλα ένα σπιτικό τζατζίκι και φυσικά φρέσκο ψωμάκι για να βουτήξουμε στην νόστιμη σαλτσούλα.

Και ένα τιπάκι:
Αφού τηγανίσετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, μπορείτε να τις βάλετε σε ένα δισκάκι ή σε ένα ταπεράκι και να τις φυλάξετε στην κατάψυξη σκεπασμένες.
Εκεί μπορούν να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.
Όταν αποφασίσετε να φτιάξετε το μελιτζανο-πιπεράτο, απλά μεταφέρετε το ταψάκι ή το ταπεράκι στην ψύξη για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα συνεχίζετε κανονικά με την συνταγή.
Έτσι έχοντας έτοιμες τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, μειώνουμε τον χρόνο ετοιμασίας του φαγητού μας.
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...