Thursday, 18 August 2016
Pesto λιαστής ντομάτας
Το pesto λιαστής ντομάτας είναι το αγαπημένο μου pesto.
2-3 λεπτάκια θέλει όλα κι όλα να ετοιμαστεί, ίσα να χτυπήσουμε όλα τα υλικά του στο μούλτι.
Είναι πικάντικο και φοβερός μεζές για ουζάκι πάνω σε φρυγανισμένες μπρουσκέτες, σε μικρά ντακάκια ή και απλά σε λίγο ψωμάκι.
Ακόμα μπορούμε να το προσθέσουμε στις μακαρονάδες μας, σε σάλτσες αλλά και σε κάποιες σούπες μας. Έτσι κι αλλιώς μπορούμε να το φτιάξουμε χειμώνα-καλοκαίρι, φτάνει να έχουμε φροντίσει να καταψύξουμε φύλλα βασιλικού.
Δεν ντρέπομαι μάλιστα να σας πω (ή μάλλον ντρέπομαι :P) ότι από όλα τα pesto που έχω φτιάξει κατά καιρούς (με βασιλικό, μαϊντανό, δυόσμο, ελιές, κάπαρη κλπ.) το pesto λιαστής ντομάτας είναι το μόνο που άνετα ….. κουταλίζω από το βάζο.
Το θεωρώ το πιο νόστιμο από όλα!!!!!!
Και γι αυτό θα επιμείνω να το φτιάξετε και να το δοκιμάσετε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καθιερώσετε ως αγαπημένο σας κι εσείς!!
Θα χρειαστούμε:
130 γρ. λιαστές ντομάτες
20-25 γρ. φύλλα βασιλικού (περίπου 1 κούπα)
50 γρ. κουκουναρόσπορο
25 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο
μισό κουταλάκι ρίγανη
140 ml ελαιόλαδο
λίγο πιπέρι
Τι κάνουμε:
Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και τα χτυπάμε πολύ καλά.
Σταματάμε 2-3 φορές το μούλτι, ανακατεύουμε τα υλικά και ξαναχτυπάμε.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμη, αλλά με προσοχή, δεν χρειάζεται πολύ. Εγώ συνήθως δεν προσθέτω άλλο από όσο αναφέρεται στα υλικά.
Επίσης δεν προσθέτω αλάτι, γιατί και οι λιαστές ντομάτες είναι αλμυρούτσικες αλλά και η παρμεζάνα. Εσείς δοκιμάστε, και αν το θέλετε πιο αλμυρό, προσθέστε λίγο αλατάκι και ξαναχτυπείστε τα υλικά στο μούλτι.
Όταν το pesto αποκτήσει την υφή που θέλουμε, το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και το φυλάμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για τουλάχιστον 2 βδομάδες.
Κι αν περάσουν οι 2 εβδομάδες και μας έχει περισσέψει pesto??
Πιστεύω πια ξέρετε τι κάνουμε! Κατάψυξη φυσικά!!!
Θυμάστε πως σας είπα ότι καταψύχουμε pesto και άλλες «αλοιφές», αν όχι ….. δείτε εδώ!
Το pesto λιαστής ντομάτας το απολαμβάνουμε με ένα σωρό τρόπους.
Εδώ έχω αλείψει ψωμάκια με πέστο, από πάνω έτριψα ξινομυζήθρα (μπορούμε και φετούλα) και πασπάλισα με ρίγανη.
Φοβερό μεζεδάκι!! Δεν σας λέω τίποτα!!!
Άλλες φορές αλείφω ψωμάκι με το πέστο, από πάνω φρέσκια μοτσαρέλα και στο γκριλ για λίγα λεπτά να λιώσει η μοτσαρέλα και να φρυγανιστεί το ψωμάκι.
Από τις αγαπημένες μου μπρουσκέτες!!!
Μα και πάνω σε κρίσπις ή μικρά ντακάκια είναι φοβερός μεζές για ουζάκι.
Δοκιμάστε ακόμη να το προσθέσετε σε μια χορτόσουπα, απογειώνει την γεύση της!!!
Αλλά και σε πολλές σαλάτες, δίνει έξτρα νοστιμιά!
Όσο για τις σάλτσες ζυμαρικών, δεν χρειάζεται να πω πολλά, και ένα μόνο κουταλάκι να προσθέσουμε γίνονται σούπερ!!
Καλή επιτυχία!!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
σάλτσες