Tuesday, 4 April 2017
Σουπιές κοκκινιστές με λαχανικά
Τις προάλλες γυρνώντας ο καλός μου από το χωριό μου έφερε φρεσκότατες σουπιές!
Μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας, ένα φαγάκι φτιαγμένο με σουπιές είναι ότι καλύτερο!
Τις έφτιαξα λοιπόν κοκκινιστές με λαχανικά, τα περισσότερα μάλιστα δικής μου παραγωγής. Παντζάρια γλυκά και πεντανόστιμα, κολοκυθάκια, πατατούλες αν θέλουμε, αλλά και διάφορα χορταρικά.
Άγριο σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα, μυρώνια και ότι άλλο μπορούμε να βρούμε, δίνουν έξτρα νοστιμιά στο φαγητό μας.
Η σάλτσα του νοστιμότατη, την τιμήσαμε δεόντως με χωριάτικο ψωμάκι.
Ίσως έχει δίκιο τελικά ο καλός μου που αγαπάει τόσο τις σουπιές!! Μπορεί κανείς να φτιάξει τόσες νοστιμιές με αυτές!!
Να σημειώσω εδώ ότι τα φρέσκα πράσινα φυλλαράκια που βλέπετε να στολίζουν το πιάτο, είναι άγριο σπανάκι που έσπειρα φέτος σε μια γλάστρα. Τα φυλλαράκια και τις τρυφερές κορυφές του τις έχουμε δοκιμάσει σε φρέσκες σε σαλάτες, αλλά και μέσα σε σπανακόπιτες. Είναι πολύ νόστιμα.
Ας δούμε όμως τώρα πως θα φτιάξουμε τις σουπιές μας!
Θα χρειαστούμε:
1 1/2 κιλά σουπιές
4 - 5 παντζάρια με τα φύλλα τους
4 μέτρια κολοκυθάκια
2 - 3 μέτριες πατάτες, προαιρετικά
1 κιλό διάφορα χόρτα
1 1 /2 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι ρίγανη
10 κόκκους μπαχάρι
1 ποτηράκι κρασί
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις σουπιές ως συνήθως και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζουμε σε μπολ σκεπασμένες με πλαστική μεμβράνη και τις φυλάμε στο ψυγείο ως να τις χρειαστούμε.
Καθαρίζουμε τα διάφορα χορταρικά και τα πλένουμε καλά να φύγει τυχόν χώμα που έχουν. Τα βάζουμε σε μεγάλη και ευρύχωρη πλαστική λεκάνη ή μπολ με αρκετό νερό.
Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα βάζουμε και αυτά στην λεκάνη με τα χορταρικά. Κρατάμε τα τρυφερά φύλλα από τα παντζάρια και τα προσθέτουμε και αυτά στην λεκάνη με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 2-3 μέτριες πατάτες στο φαγητό μας, κομμένες και αυτές σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Όσον αφορά τα παντζάρια, αν αυτά που χρησιμοποιήσουμε είναι μικρά, τότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε ολόκληρα είτε κομμένα στα δύο. Θα χρειαστούμε όμως περισσότερα σε αριθμό.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Τα κόβουμε σε φετούλες.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο. Το φαγητό αυτό χρειάζεται αρκετό ελαιόλαδο για να γίνει νόστιμο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις σουπιές να ροδίσουν. Τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε βαθύ πιάτο ή μπολ.
Ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα τις φέτες των κρεμμυδιών και του σκόρδου. Αφού ροδίσουν ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τις σουπιές, προσθέτοντας και το μπαχάρι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό μας.
Αφού πάρει μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
Ελέγχουμε τις σουπιές με ένα πιρούνι και όταν δούμε ότι έχουν μισομαλακώσει, προσθέτουμε τότε τα παντζάρια, τα κολοκυθάκια, την ρίγανη και τις πατάτες αν τις χρησιμοποιήσουμε. Θα προσθέσουμε επίσης αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Όταν δούμε ότι το φαγητό μας κοντεύει να ετοιμαστεί και δέκα λεπτά περίπου πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε και τα χορταρικά.
Αφήνουμε τα φαγητό μας να βράσει ως να μαλακώσουν τα χορταρικά και να μείνει με μια ωραία σάλτσα.
Κατά την διάρκεια του βρασίματος του φαγητού μας, ελέγχουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό. Δεν προσθέτουμε πολύ νερό από την αρχή, διότι και τα λαχανικά και τα χορταρικά θα αφήσουν στο φαγητό μας ένα μέρος από τα υγρά τους.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό μαζί με μπόλικο ψωμάκι για......ατελείωτα μακροβούτια στην πεντανόστιμη σάλτσα του!!!!
Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.