Friday, 7 April 2017
Τάρτα με πράσα και παστό χοιρινό
Η τάρτα που θα σας δείξουμε σήμερα, είναι ίσως από τις πιο νόστιμες και πιο εμφανίσιμες που έχω φτιάξει ως τώρα!
Με πράσα, παστό χοιρινό (ένα από τα αγαπημένα μας μεζεδάκια) και ωραία ελληνικά τυράκια.
Στόλισα την τάρτα μου με τα ντοματίνια της μικρής μας ντοματιάς, που γλύτωσε από τα κρύα, καλυμμένη σε καλά προστατευμένο σημείο του μπαλκονιού και απρόσμενα μας έδωσε μικρούς αλλά πεντανόστιμους καρπούς μέσα στον χειμώνα!!
Αν αποφασίσετε να φτιάξετε την σημερινή συνταγή μας, προμηθευτείτε κόκκινα στρογγυλά ντοματίνια που θα τα κόψετε στην μέση πριν τα τοποθετήσετε επάνω στην επιφάνεια της τάρτας.
Το αποτέλεσμα οπτικό και γευστικό, ήταν αυτό που είχα φανταστεί σχεδιάζοντας την συνταγή και σκέφτομαι να την ξαναφτιάξω για το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, σαν ένα από τα συνοδευτικά εδέσματα του Πασχαλινού αρνιού.
Ας δούμε παρακάτω τα υλικά που χρειαζόμαστε και την εκτέλεση της συνταγής μας!
Θα χρειαστούμε:
1 φύλλο σφολιάτας
120 γρ. γραβιέρα Κρήτης
120 γρ. φέτα
250 γρ. ανθότυρο
250 γρ. παστό κρέας χωρίς λίπος
4 μεγάλα πράσα
4 αυγά
6-7 κουταλιές κρέμα γάλακτος μαγειρικής
μισό κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο τριμμένο δυόσμο
κόκκινα στρογγυλα ντοματίνια
1 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε μπολ βάζουμε το ανθότυρο και την φέτα και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Τρίβουμε στον τρίφτη τυριού την γραβιέρα Κρήτης και την προσθέτουμε στο μπολ με τα άλλα τυριά.
Κόβουμε το παστό κρέας σε κομματάκια, όχι πολύ μικρά.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα κομματάκια από το παστό κρέας να ροδίσουν. Αφαιρούμε το σοταρισμένο κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με τα τυριά.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις ροδέλες του πράσου και τις σοτάρουμε και αυτές να ροδίσουν.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και ρίχνουμε τα πράσα και αυτά μέσα στο μπολ.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Στο μεταξύ βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας και φροντίζουμε να καλύψει σωστά την βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα της ταρτιέρας. Με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας αφαιρούμε την ζύμη που περισσεύει, αφήνοντας ένα εκατοστό ζύμης να εξέχει από τις άκρες του σκεύους.
Αν θέλουμε μπορούμε με τα δάχτυλά μας να φτιάξουμε γιρλάντα με την ζύμη που εξέχει από την ταρτιέρα, όπως έχω φτιάξει εγώ στην τάρτα.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε την ζύμη σφολιάτας σε διάφορα σημεία.
Σπάμε τα 4 αυγά σε ένα μπολάκι και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα μέσα στην ταρτιέρα.
Ραντίζουμε την τάρτα με την κρέμα γάλακτος μαγειρικής.
Κατόπιν στολίζουμε της επιφάνεια της με κόκκινα ντοματίνια κομμένα στην μέση.
Αν τα ντοματίνια μας είναι πολύ μικρά όπως ήταν τα δικά μου, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα.
Σκορπίζουμε το ένα κουταλάκι φρέσκο βούτυρο αγελάδας σε διάφορα σημεία επάνω στη γέμιση.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 180 βαθ. Κελσίου.
Βάζουμε την τάρτα στον φούρνο και ψήνουμε για 35΄- 40΄ περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφού βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη για 10΄ - 15΄να πέσει η θερμοκρασία της πριν σερβίρουμε.
Στολίζουμε με φρέσκα κόκκινα και πράσινα ντοματίνια.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.