Φαγάκι απλό, εύκολο αλλά τόσο νόστιμο!
Φαγάκι που αρέσει σε όλους σχεδόν, ακόμα και τους πιο δύσκολους.
Πάμε να μαγειρέψουμε ένα όμορφα χυλωμένο ριζότο με κοτοπουλάκι!!
Θα χρειαστούμε:
1300-1500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
400 γρ. ρύζι arborio
200 γρ. αρακά
250-300 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 πορτοκάλι
1 ζουμερό λεμόνι
2 κουταλιές ζωμό λαχανικών σε σκόνη
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Βράζουμε τον αρακά, τον σουρώνουμε και τον αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας τον χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και 200 ml νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 25 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και 500 ml νερό.
Ανακατεύουμε συχνά το φαγητό, προσθέτοντας νερό ή ζωμό όταν βλέπουμε ότι χρειάζεται.
Συνολικά χρειάστηκε να προσθέσω άλλο ένα λίτρο νερό, γιατί το ρύζι απορροφά αρκετό.
Όταν το ρύζι μας είναι πλέον έτοιμο, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το καλαμπόκι και τον αρακά και ανακατεύουμε το φαγάκι μας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα, πάνω από την πετσέτα τοποθετούμε το καπάκι και αφήνουμε να περάσουν 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε, ώστε να απορροφηθούν τυχόν υγρά.
Μετά….. καλή μας όρεξη!
Σημείωση:
Οι ποσότητες των παραπάνω υλικών, δίνουν 6 χορταστικές μερίδες.
Αυξομειώστε ανάλογα.
Ξανά καλή μας όρεξη!!!
Tuesday, 11 October 2011
Monday, 10 October 2011
Κασερο-ψωμάκια
Τα ψωμάκια αυτά γίνονται στην ουσία με την ζύμη με την οποία φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια κουρού.
Στην ζύμη ενσωματώνουμε τριμμένο κασέρι, κι έτσι έχουμε νόστιμα αφράτα τυροψωμάκια, ιδανικά για κολατσιό, για το σχολείο, για το γραφείο, για κάθε ώρα και στιγμή!
Πάμε να τα φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
250 γρ. βιτάμ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
200 γρ. τριμμένο κασέρι
Για το άλλειμα:
1 αυγό
λίγο σουσάμι
Στην πράξη:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο ίσα να λιώσει.
Χτυπάμε καλά σε βαθύ μπολ το βούτυρο, το αυγό, το γιαούρτι και το μισό αλεύρι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, και ζυμώνουμε την ζύμη μας, η οποία είναι μαλακιά και ελαστική, ώστε να ενσωματωθεί το τυρί μέσα στην ζύμη.
Παίρνοντας κομμάτια μεγαλούτσικα από την ζύμη, πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια.
Η αν έχετε μαφινοταψάκι με ορθογώνιες θήκες, τις γεμίζετε μέχρι τη μέση με ζύμη, για να πάρετε ορθογώνια κασεροψωμάκια.Τοποθετούμε τα ψωμάκια στο ταψί μας στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι τα ψωμάκια μας να χρυσίσουν.
Αφού κρυώσουν, τα φυλάμε σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη.
Είναι υπέροχα!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!
Στην ζύμη ενσωματώνουμε τριμμένο κασέρι, κι έτσι έχουμε νόστιμα αφράτα τυροψωμάκια, ιδανικά για κολατσιό, για το σχολείο, για το γραφείο, για κάθε ώρα και στιγμή!
Πάμε να τα φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
250 γρ. βιτάμ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
200 γρ. τριμμένο κασέρι
Για το άλλειμα:
1 αυγό
λίγο σουσάμι
Στην πράξη:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο ίσα να λιώσει.
Χτυπάμε καλά σε βαθύ μπολ το βούτυρο, το αυγό, το γιαούρτι και το μισό αλεύρι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, και ζυμώνουμε την ζύμη μας, η οποία είναι μαλακιά και ελαστική, ώστε να ενσωματωθεί το τυρί μέσα στην ζύμη.
Παίρνοντας κομμάτια μεγαλούτσικα από την ζύμη, πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια.
Η αν έχετε μαφινοταψάκι με ορθογώνιες θήκες, τις γεμίζετε μέχρι τη μέση με ζύμη, για να πάρετε ορθογώνια κασεροψωμάκια.Τοποθετούμε τα ψωμάκια στο ταψί μας στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι τα ψωμάκια μας να χρυσίσουν.
Αφού κρυώσουν, τα φυλάμε σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη.
Είναι υπέροχα!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!
Saturday, 8 October 2011
Κρανάη
Απέναντι από την πόλη του Γυθείου βρίσκεται ένα πολύ μικρό νησάκι που ονομάζεται Κρανάη
Σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου, μετά την αρπαγή της ωραίας Ελένης από τον Πάρη, οι δυο τους κατέφθασαν στο νησάκι για να ξεκουραστούν.
Εκεί πέρασε λοιπόν το πρώτο του βράδυ το πιο ξακουστό παράνομο ζευγάρι της αρχαιότητας, ο Πάρης και η ωραία Ελένη.
Φεύγοντας όμως ο Πάρης ξέχασε το κράνος του και έτσι το ονομάσανε Κρανάη.
Ιδού και του λόγου το αληθές :
Ιλιάδα, Ραψωδία Γ΄ Στίχος 445
Ἀλλ᾽ ἄγε δὴ φιλότητι τραπείομεν εὐνηθέντε·
οὐ γάρ πώ ποτέ μ᾽ ὧδέ γ᾽ ἔρως φρένας ἀμφεκάλυψεν,
οὐδ᾽ ὅτε σε πρῶτον Λακεδαίμονος ἐξ ἐρατεινῆς
ἔπλεον ἁρπάξας ἐν ποντοπόροισι νέεσσι,
νήσῳ δ᾽ ἐν Κραναῇ ἐμίγην φιλότητι καὶ εὐνῇ,
ὥς σεο νῦν ἔραμαι καί με γλυκὺς ἵμερος αἱρεῖ.
Το νησάκι είναι πολύ μικρό, αλλά η θέα που αντικρίζει κάποιος βλέποντας απέναντι το Γύθειο και τριγύρω την θάλασσα είναι ονειρεμένη, σαν να είσαι σε άλλο κόσμο!
Υπάρχει μια στενή λωρίδα γης – λιμενοβραχίονας - που συνδέει το Γύθειο με το νησάκι απ’ όπου γίνεται και η είσοδος σε αυτό.
Πηγαίνουμε δηλαδή με αυτοκίνητο και χρειαζόμαστε λιγότερο από μισό λεπτό.
Θα το διακρίνετε αν κοιτάξετε στην αριστερή μεριά της φωτογραφίας.
Το εκκλησάκι που βρίσκεται στο νησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πέτρο.
Υπάρχει ακόμη ένας παραδοσιακός πύργος που έχει κτιστεί το 1829.
Δωρίστηκε από τον ιδιοκτήτη Τζαννετάκη Γρηγοράκη στο κράτος και στεγάζει τώρα το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.
Στους νεότερους χρόνους η Κρανάη ονομάστηκε και Μαραθονήσι σύμφωνα με μια ανάρτηση που βρίσκετε μέσα στον πύργο-μουσείο.
Στον νησάκι υπάρχουν επίσης, ένα φάρος που κατασκευάστηκε το 1873, ένα μικρό μαγαζί του τύπου σερβίρω λίγο απ’ όλα –όταν πήγαμε εμείς ήταν κλειστό, 2-3 ψαροκαλύβες και μερικά πανέμορφα παπάκια που τριγυρνούν ανέμελα!!
Εύχομαι να έχετε ένα καλό και ταξιδιάρικο Σαββατοκύριακο !!!
Σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου, μετά την αρπαγή της ωραίας Ελένης από τον Πάρη, οι δυο τους κατέφθασαν στο νησάκι για να ξεκουραστούν.
Εκεί πέρασε λοιπόν το πρώτο του βράδυ το πιο ξακουστό παράνομο ζευγάρι της αρχαιότητας, ο Πάρης και η ωραία Ελένη.
Φεύγοντας όμως ο Πάρης ξέχασε το κράνος του και έτσι το ονομάσανε Κρανάη.
Ιδού και του λόγου το αληθές :
Ιλιάδα, Ραψωδία Γ΄ Στίχος 445
Ἀλλ᾽ ἄγε δὴ φιλότητι τραπείομεν εὐνηθέντε·
οὐ γάρ πώ ποτέ μ᾽ ὧδέ γ᾽ ἔρως φρένας ἀμφεκάλυψεν,
οὐδ᾽ ὅτε σε πρῶτον Λακεδαίμονος ἐξ ἐρατεινῆς
ἔπλεον ἁρπάξας ἐν ποντοπόροισι νέεσσι,
νήσῳ δ᾽ ἐν Κραναῇ ἐμίγην φιλότητι καὶ εὐνῇ,
ὥς σεο νῦν ἔραμαι καί με γλυκὺς ἵμερος αἱρεῖ.
Το νησάκι είναι πολύ μικρό, αλλά η θέα που αντικρίζει κάποιος βλέποντας απέναντι το Γύθειο και τριγύρω την θάλασσα είναι ονειρεμένη, σαν να είσαι σε άλλο κόσμο!
Υπάρχει μια στενή λωρίδα γης – λιμενοβραχίονας - που συνδέει το Γύθειο με το νησάκι απ’ όπου γίνεται και η είσοδος σε αυτό.
Πηγαίνουμε δηλαδή με αυτοκίνητο και χρειαζόμαστε λιγότερο από μισό λεπτό.
Θα το διακρίνετε αν κοιτάξετε στην αριστερή μεριά της φωτογραφίας.
Το εκκλησάκι που βρίσκεται στο νησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πέτρο.
Υπάρχει ακόμη ένας παραδοσιακός πύργος που έχει κτιστεί το 1829.
Δωρίστηκε από τον ιδιοκτήτη Τζαννετάκη Γρηγοράκη στο κράτος και στεγάζει τώρα το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.
Στους νεότερους χρόνους η Κρανάη ονομάστηκε και Μαραθονήσι σύμφωνα με μια ανάρτηση που βρίσκετε μέσα στον πύργο-μουσείο.
Στον νησάκι υπάρχουν επίσης, ένα φάρος που κατασκευάστηκε το 1873, ένα μικρό μαγαζί του τύπου σερβίρω λίγο απ’ όλα –όταν πήγαμε εμείς ήταν κλειστό, 2-3 ψαροκαλύβες και μερικά πανέμορφα παπάκια που τριγυρνούν ανέμελα!!
Εύχομαι να έχετε ένα καλό και ταξιδιάρικο Σαββατοκύριακο !!!
Friday, 7 October 2011
Καροτοσαλάτα
Συνταγές για καροτοσαλάτες υπάρχουν πολλές και νόστιμες.
Την συγκεκριμένη σαλάτα οι πιο παλιές ίσως την θυμούνται από την μανούλα τους.
Προσωπικά, σπάνια θυμάμαι να έλειπε από τα υπέροχα τραπέζια που οργάνωνε η μανουλίτσα μου!
Μια σαλάτα που άρεσε σε όλους και την τιμούσαν και με το παραπάνω τότε.
Η μόνη αλλαγή που έχω κάνει στην συνταγή της, είναι η προσθήκη φέτας, που πιστεύω της πάει.
Πάμε να την φτιάξουμε κι εμείς.
Τα υλικά μας:
2-3 μεγάλα καρότα (περίπου 300 γρ.)
3-4 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
8 κουταλιές μαγιονέζα
2 κουταλιές σταφίδες μαύρες
50 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
100 γρ. φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
χυμό από ένα λεμόνι
Στην πράξη:
Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό του τρίφτη.
Τα πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Τελευταίο βάζουμε το λεμονάκι, τόσο ώστε να μας αρέσει στην γεύση.
Αλάτι δεν βάζω καθόλου, είναι η φέτα αλμυρή.
Εύκολη δεν είναι?
Και πολύ πολύ νόστιμη!
Δοκιμάστε την!
Καλή επιτυχία!
Την συγκεκριμένη σαλάτα οι πιο παλιές ίσως την θυμούνται από την μανούλα τους.
Προσωπικά, σπάνια θυμάμαι να έλειπε από τα υπέροχα τραπέζια που οργάνωνε η μανουλίτσα μου!
Μια σαλάτα που άρεσε σε όλους και την τιμούσαν και με το παραπάνω τότε.
Η μόνη αλλαγή που έχω κάνει στην συνταγή της, είναι η προσθήκη φέτας, που πιστεύω της πάει.
Πάμε να την φτιάξουμε κι εμείς.
Τα υλικά μας:
2-3 μεγάλα καρότα (περίπου 300 γρ.)
3-4 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
8 κουταλιές μαγιονέζα
2 κουταλιές σταφίδες μαύρες
50 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
100 γρ. φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
χυμό από ένα λεμόνι
Στην πράξη:
Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό του τρίφτη.
Τα πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Τελευταίο βάζουμε το λεμονάκι, τόσο ώστε να μας αρέσει στην γεύση.
Αλάτι δεν βάζω καθόλου, είναι η φέτα αλμυρή.
Εύκολη δεν είναι?
Και πολύ πολύ νόστιμη!
Δοκιμάστε την!
Καλή επιτυχία!
Thursday, 6 October 2011
Μπουγάτσα με κρέμα
Βάλτε εσείς το καφεδάκι κι εγώ σε λίγη ώρα ετοιμάζω και φέρνω την μπουγάτσα!!
Είναι τόσο εύκολη και τόσο γρήγορη που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Όσο για την νοστιμιά της ??? Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε !!!
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
4 κούπες καυτό γάλα και
8 κουταλιές της σούπας κρύο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
8 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
4 κροκάδια αυγών
Πως την φτιάχνουμε:
Αν έχουμε κατεψυγμένο φύλλο το ξεπαγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και προχωράμε.
Σε μια κατσαρολίτσα ανακατεύουμε την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα κροκάδια ελαφρώς χτυπημένα και τις 8 κουταλιές το κρύο γάλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε τις 4 κούπες με το καυτό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει (πολύ λίγο γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο) .
Βουτυρώνουμε το πυρέξ, βάζουμε τα μισά φύλλα κάτω τα οποία έχουμε βουτυρώσει ένα παρά ένα, ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε προσεκτικά για να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας τα και αυτά ένα παρά ένα και τέλος βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή ανασηκώνουμε τα πάνω φύλλα και ρίχνουμε επάνω στην κρέμα άχνη με κανέλα και ξανασκεπάζουμε με το φύλλο.
Καλοφάγωτη!!!
Vasia B.
Είναι τόσο εύκολη και τόσο γρήγορη που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Όσο για την νοστιμιά της ??? Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε !!!
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
4 κούπες καυτό γάλα και
8 κουταλιές της σούπας κρύο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
8 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
4 κροκάδια αυγών
Πως την φτιάχνουμε:
Αν έχουμε κατεψυγμένο φύλλο το ξεπαγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και προχωράμε.
Σε μια κατσαρολίτσα ανακατεύουμε την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα κροκάδια ελαφρώς χτυπημένα και τις 8 κουταλιές το κρύο γάλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε τις 4 κούπες με το καυτό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει (πολύ λίγο γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο) .
Βουτυρώνουμε το πυρέξ, βάζουμε τα μισά φύλλα κάτω τα οποία έχουμε βουτυρώσει ένα παρά ένα, ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε προσεκτικά για να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας τα και αυτά ένα παρά ένα και τέλος βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή ανασηκώνουμε τα πάνω φύλλα και ρίχνουμε επάνω στην κρέμα άχνη με κανέλα και ξανασκεπάζουμε με το φύλλο.
Καλοφάγωτη!!!
Vasia B.
Tuesday, 4 October 2011
Χοιρινό με σάλτσα λαχανικών βελουτέ
Δοκιμάστε να συνοδεύσετε χοιρινό με μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σάλτσα που θα σας ξετρελάνει με την πλούσια γεύση της.
Υλικά
1 κιλό νουά χοιρινό η φιλέτο
2 κρεμμύδια ξερά
2 καρότα
2 πατάτες
1 πιπεριά πράσινη
1 μεγάλη ντομάτα
1 κονσέρβα μανιτάρια (230 γρ στραγγισμένα)
1 ποτήρι κρασιού κρασί
χυμό από μισό λεμόνι
500ml ζωμό λαχανικών (1 κύβο λαχανικών σε 500 ml βραστό νερό)
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε μεγάλα κομμάτια
Τεμαχίζουμε το κρέας σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών και το βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι, να τσιγαριστεί και από τις δυο πλευρές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και σταδιακά τα μανιτάρια, τα καρότα και την πιπεριά.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί ρίχνουμε τις πατάτες και την ντομάτα , αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λεμόνι, τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε χύτρα για 20 λεπτά η σε κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα ανάλογα με το κρέας μας.
Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό στην κατσαρόλα.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και βγάζουμε το κρέας.
Περνάμε την σάλτσα με τα λαχανικά από το μούλτι, ώστε η σάλτσα μας να γίνει πηχτή και βελουτέ.
Επειδή η ποσότητα της σάλτσας και των λαχανικών είναι αρκετή θα χρειαστεί να τα βάλουμε στο μούλτι πάνω από μια φορά.
Πρέπει να προσέξουμε κάθε φορά να βάζουμε περίπου την ιδία ποσότητα λαχανικών και σάλτσας για να έχει η τελική σάλτσα την ιδία πυκνότητα.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, βάζουμε μέσα το κρέας και το μαγειρεύουμε για 5 ακόμα λεπτά να ζεσταθεί και να πάρει όλη την γεύση των λαχανικών.
Σερβίρουμε με ρύζι , πουρέ η πατατούλες φρεσκοτηγανισμένες.
Καλή όρεξη.
Μέτη
Υλικά
1 κιλό νουά χοιρινό η φιλέτο
2 κρεμμύδια ξερά
2 καρότα
2 πατάτες
1 πιπεριά πράσινη
1 μεγάλη ντομάτα
1 κονσέρβα μανιτάρια (230 γρ στραγγισμένα)
1 ποτήρι κρασιού κρασί
χυμό από μισό λεμόνι
500ml ζωμό λαχανικών (1 κύβο λαχανικών σε 500 ml βραστό νερό)
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε μεγάλα κομμάτια
Τεμαχίζουμε το κρέας σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών και το βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι, να τσιγαριστεί και από τις δυο πλευρές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και σταδιακά τα μανιτάρια, τα καρότα και την πιπεριά.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί ρίχνουμε τις πατάτες και την ντομάτα , αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λεμόνι, τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε χύτρα για 20 λεπτά η σε κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα ανάλογα με το κρέας μας.
Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό στην κατσαρόλα.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και βγάζουμε το κρέας.
Περνάμε την σάλτσα με τα λαχανικά από το μούλτι, ώστε η σάλτσα μας να γίνει πηχτή και βελουτέ.
Επειδή η ποσότητα της σάλτσας και των λαχανικών είναι αρκετή θα χρειαστεί να τα βάλουμε στο μούλτι πάνω από μια φορά.
Πρέπει να προσέξουμε κάθε φορά να βάζουμε περίπου την ιδία ποσότητα λαχανικών και σάλτσας για να έχει η τελική σάλτσα την ιδία πυκνότητα.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, βάζουμε μέσα το κρέας και το μαγειρεύουμε για 5 ακόμα λεπτά να ζεσταθεί και να πάρει όλη την γεύση των λαχανικών.
Σερβίρουμε με ρύζι , πουρέ η πατατούλες φρεσκοτηγανισμένες.
Καλή όρεξη.
Μέτη
Monday, 3 October 2011
Καλτσόνε
Καλτσόνε είναι η πίτσα …. έκπληξη!!
Μια νόστιμη σκεπαστή πίτσα δηλαδή, που μέσα της κρύβει τα αγαπημένα μας υλικά.
Παρακάτω θα σας δώσω διάφορες ιδέες με ποια υλικά μπορούμε να γεμίσουμε το καλτσόνε μας.
Οι επιλογές βέβαια και η τελική απόφαση εξαρτάται από εσάς και τις προτιμήσεις σας!
Επίσης οι ποσότητες που αναφέρω, μας δίνουν 4 πεντανόστιμα μεγαλούτσικα καλτσόνε. Μην ξεχνάτε ότι το καλτσόνε είναι μια σκεπαστή ατομική πίτσα.
Αυξομειώστε τις δόσεις ανάλογα με το πόσα θέλετε να φτιάξετε.
Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές λάδι
260-280 ml νερό
Για την γέμιση
κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
500 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
10 φέτες ζαμπόν σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
μανιτάρια σε φέτες
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Η μαγιά δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με το αλάτι, γιατί τότε η ζύμη μας δεν θα μας φουσκώσει σωστά.
Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι.
Κατόπιν ξεκινάμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ισως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νεράκι, το ζητούμενο είναι μια ζύμη εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ζυμώνουμε 4-5 λεπτά και μετά κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα και την αφήνουμε το λιγότερο μια ώρα σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε ένα από αυτά με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, όχι πολύ χοντρό.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια μια καλή ποσότητα σάλτσας.
Μπορείτε να απλώσετε κέτσαπ, ή μια νόστιμη απλή σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξετε με φρέσκιες ντοματούλες αποφλοιωμένες και περασμένες στο μούλτι, σκορδάκι, ελαιόλαδο, λίγη ζαχαρίτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Μοιράζουμε την γέμιση σε κάθε φύλλο, να καλύψει το ένα ημικύκλιο.
Σηκώνουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο και καλύπτουμε την γέμιση.
Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά.
Μεταφέρουμε το καλτσόνε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Χαράσσουμε την επιφάνεια ελαφρά με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία για να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη, ανάλογα με τον φούρνο μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ, το καλτσόνε δεν θέλει αέρα στο ψήσιμο, θέλει αντιστάσεις και ψήσιμο στην τελευταία σκάλα.
Αν ακολουθήσετε σωστά όλα τα μικροτιπάκια που αναφέρω, θα απολαύσετε υπέροχα καλτσόνε!
Ιδέες για την γέμιση:
Η γέμιση όπως είπα και παραπάνω είναι θέμα γούστου.
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε όποια υλικά θέλετε, προκειμένου το καλτσόνε σας να έχει γεύση πίτσας.
Για να δούμε όμως με τι άλλο μπορούμε να τα γεμίσουμε.
- Κιμά που μας περίσσεψε από μακαρόνια, στον οποίον θα προσθέσουμε τριμμένη φέτα και διάφορα κίτρινα τυριά.
- Κοτόπουλο σε λωρίδες που το έχουμε ψήσει για μισή ωρίτσα, μανιτάρια, μπέικον ψιλοκομμένο, πιπεριές.
- διάφορα λαχανικά που μας περίσσεψαν από μπριάμ, τουρλού κλπ, αναμεμειγμένα με διάφορα τυριά.
- ένα ελληνικό καλτσόνε γεμισμένο με κυβάκια ντομάτας, φέτα, ελιές, κρεμμυδάκια, ρίγανη.
- λουκάνικο πολύ ψιλοκομμένο, πιπεριές, κρεμμύδια, και τριμμένη μοτσαρέλα.
Χρησιμοποιείστε τα αγαπημένα σας υλικά, αρωματίστε τα με τα αγαπημένα σας μυρωδικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, πάπρικα, κλπ) και απολαύστε υπέροχο σπιτικό καλτσόνε!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Μια νόστιμη σκεπαστή πίτσα δηλαδή, που μέσα της κρύβει τα αγαπημένα μας υλικά.
Παρακάτω θα σας δώσω διάφορες ιδέες με ποια υλικά μπορούμε να γεμίσουμε το καλτσόνε μας.
Οι επιλογές βέβαια και η τελική απόφαση εξαρτάται από εσάς και τις προτιμήσεις σας!
Επίσης οι ποσότητες που αναφέρω, μας δίνουν 4 πεντανόστιμα μεγαλούτσικα καλτσόνε. Μην ξεχνάτε ότι το καλτσόνε είναι μια σκεπαστή ατομική πίτσα.
Αυξομειώστε τις δόσεις ανάλογα με το πόσα θέλετε να φτιάξετε.
Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές λάδι
260-280 ml νερό
Για την γέμιση
κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
500 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
10 φέτες ζαμπόν σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
μανιτάρια σε φέτες
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Η μαγιά δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με το αλάτι, γιατί τότε η ζύμη μας δεν θα μας φουσκώσει σωστά.
Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι.
Κατόπιν ξεκινάμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ισως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νεράκι, το ζητούμενο είναι μια ζύμη εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ζυμώνουμε 4-5 λεπτά και μετά κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα και την αφήνουμε το λιγότερο μια ώρα σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε ένα από αυτά με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, όχι πολύ χοντρό.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια μια καλή ποσότητα σάλτσας.
Μπορείτε να απλώσετε κέτσαπ, ή μια νόστιμη απλή σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξετε με φρέσκιες ντοματούλες αποφλοιωμένες και περασμένες στο μούλτι, σκορδάκι, ελαιόλαδο, λίγη ζαχαρίτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Μοιράζουμε την γέμιση σε κάθε φύλλο, να καλύψει το ένα ημικύκλιο.
Σηκώνουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο και καλύπτουμε την γέμιση.
Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά.
Μεταφέρουμε το καλτσόνε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Χαράσσουμε την επιφάνεια ελαφρά με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία για να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη, ανάλογα με τον φούρνο μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ, το καλτσόνε δεν θέλει αέρα στο ψήσιμο, θέλει αντιστάσεις και ψήσιμο στην τελευταία σκάλα.
Αν ακολουθήσετε σωστά όλα τα μικροτιπάκια που αναφέρω, θα απολαύσετε υπέροχα καλτσόνε!
Ιδέες για την γέμιση:
Η γέμιση όπως είπα και παραπάνω είναι θέμα γούστου.
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε όποια υλικά θέλετε, προκειμένου το καλτσόνε σας να έχει γεύση πίτσας.
Για να δούμε όμως με τι άλλο μπορούμε να τα γεμίσουμε.
- Κιμά που μας περίσσεψε από μακαρόνια, στον οποίον θα προσθέσουμε τριμμένη φέτα και διάφορα κίτρινα τυριά.
- Κοτόπουλο σε λωρίδες που το έχουμε ψήσει για μισή ωρίτσα, μανιτάρια, μπέικον ψιλοκομμένο, πιπεριές.
- διάφορα λαχανικά που μας περίσσεψαν από μπριάμ, τουρλού κλπ, αναμεμειγμένα με διάφορα τυριά.
- ένα ελληνικό καλτσόνε γεμισμένο με κυβάκια ντομάτας, φέτα, ελιές, κρεμμυδάκια, ρίγανη.
- λουκάνικο πολύ ψιλοκομμένο, πιπεριές, κρεμμύδια, και τριμμένη μοτσαρέλα.
Χρησιμοποιείστε τα αγαπημένα σας υλικά, αρωματίστε τα με τα αγαπημένα σας μυρωδικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, πάπρικα, κλπ) και απολαύστε υπέροχο σπιτικό καλτσόνε!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Saturday, 1 October 2011
Καλάθια από καλάμια
Πάντα με γοήτευαν οι άνθρωποι που πουλούσαν στον δρόμο αυτά που κατασκεύαζαν.
Ένας από αυτούς είναι και ο Αχμέτ.
Τον έχω συναντήσει πολλά καλοκαίρια στο παρελθόν, αλλά εφέτος τον πλησίασα για πρώτη φορά και του εξέφρασα τον θαυμασμό μου για τα υπέροχα καλάθια που φτιάχνει.
Ο Αχμέτ, είναι από την Ξάνθη και τα τελευταία χρόνια, τα καλοκαίρια, φεύγει από τα πάτρια εδάφη και κατεβαίνει στην περιοχή του Αιγίου όπου ζει με την γυναίκα του μέσα στο φορτηγάκι τους .
Φέρνει μαζί του τα υλικά που χρειάζεται και κάθεται όλη μέρα καταγής και πλέκει καλάθια, τα οποία πουλάει η γυναίκα του στους δρόμους των τριγύρω χωριών.
Είχε και άλλον έναν μαζί του που τον βοηθούσε, καθάριζε και έκοβε τα καλάμια στις διαστάσεις που τα χρειαζότανε.
Μετά τα βρέχει σε μια λεκάνη με νερό που έχει δίπλα του
και φτιάχνει πρώτα τους πάτους.
Συνεχίζει περνώντας στον πάτο τα πολύ λεπτά καλάμια που βλέπετε, για να μπορέσει να δημιουργήσει τα αχνάρια ώστε να πατήσουν τα καλάμια που θα τα πλέξει περιμετρικά.
Εδώ είναι ένα χειροποίητο εργαλείο, που του δίνει την δυνατότητα να χωρίζει το καλάμι στα τρία.
Με τον τρόπο αυτό φτιάχνει μακριά και λεπτά καλάμια ώστε να είναι ευλύγιστα και να μπορεί να τα πλέξει.
Μου είπε ότι για ένα καλάθι σαν αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία, χρειάζεται περίπου 3 ώρες για να το φτιάξει.
Τιμή πώλησης του καλαθιού που αγόρασα, 5 Εuro !!
Κοντεύει να πάθει αγκύλωση στα πόδια από τις πολλές ώρες που κάθεται οκλαδόν και έχει βαθιά κοψίματα σε όλα του τα δάχτυλα από το χάραγμα που κάνουν τα καλάμια όταν τα πλέκει.
Είναι άξιος συγχαρητήριων πιστεύω.
Εσείς τι λέτε?
Καλό Σαββατοκύριακο, καλό μήνα να έχουμε!
Ένας από αυτούς είναι και ο Αχμέτ.
Τον έχω συναντήσει πολλά καλοκαίρια στο παρελθόν, αλλά εφέτος τον πλησίασα για πρώτη φορά και του εξέφρασα τον θαυμασμό μου για τα υπέροχα καλάθια που φτιάχνει.
Ο Αχμέτ, είναι από την Ξάνθη και τα τελευταία χρόνια, τα καλοκαίρια, φεύγει από τα πάτρια εδάφη και κατεβαίνει στην περιοχή του Αιγίου όπου ζει με την γυναίκα του μέσα στο φορτηγάκι τους .
Φέρνει μαζί του τα υλικά που χρειάζεται και κάθεται όλη μέρα καταγής και πλέκει καλάθια, τα οποία πουλάει η γυναίκα του στους δρόμους των τριγύρω χωριών.
Είχε και άλλον έναν μαζί του που τον βοηθούσε, καθάριζε και έκοβε τα καλάμια στις διαστάσεις που τα χρειαζότανε.
Μετά τα βρέχει σε μια λεκάνη με νερό που έχει δίπλα του
και φτιάχνει πρώτα τους πάτους.
Συνεχίζει περνώντας στον πάτο τα πολύ λεπτά καλάμια που βλέπετε, για να μπορέσει να δημιουργήσει τα αχνάρια ώστε να πατήσουν τα καλάμια που θα τα πλέξει περιμετρικά.
Εδώ είναι ένα χειροποίητο εργαλείο, που του δίνει την δυνατότητα να χωρίζει το καλάμι στα τρία.
Με τον τρόπο αυτό φτιάχνει μακριά και λεπτά καλάμια ώστε να είναι ευλύγιστα και να μπορεί να τα πλέξει.
Μου είπε ότι για ένα καλάθι σαν αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία, χρειάζεται περίπου 3 ώρες για να το φτιάξει.
Τιμή πώλησης του καλαθιού που αγόρασα, 5 Εuro !!
Κοντεύει να πάθει αγκύλωση στα πόδια από τις πολλές ώρες που κάθεται οκλαδόν και έχει βαθιά κοψίματα σε όλα του τα δάχτυλα από το χάραγμα που κάνουν τα καλάμια όταν τα πλέκει.
Είναι άξιος συγχαρητήριων πιστεύω.
Εσείς τι λέτε?
Καλό Σαββατοκύριακο, καλό μήνα να έχουμε!
Thursday, 29 September 2011
Μους γιαούρτι με βύσσινο
Ελαφρύ, δροσερό, απολαυστικό, υπέροχο!!!
Ένα γλυκάκι που θα σας ενθουσιάσει και θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!
Πάμε να το φτιάξουμε?
Θα χρειαστούμε:
700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 ml κρέμα γάλακτος
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια άρωμα
10 γρ. ζελατίνη σκόνη
σιρόπι βύσσινο
γλυκό κουταλιού βύσσινο (προαιρετικά)
Στην πράξη:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη και την βανίλια μέχρι να πάρουμε μια σχετικά παχύρευστη κρέμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Διαλύουμε την ζελατίνη σε 6 κουταλιές νερό και την αφήνουμε 5-10 λεπτά να στερεοποιηθεί.
Την ζεσταίνουμε για μισό λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει διαυγής.
Προσθέτουμε την ζελατίνη στο μείγμα του γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε χοντρά ποτήρια ή μπολ, βάζουμε στην βάση λίγο σιρόπι βύσσινο (κυκλοφορεί έτοιμο σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ), από πάνω 2 γεμάτες κουταλιές μους γιαούρτι, και συνεχίζουμε με στρώσεις βύσσινο-μους γιαούρτι.
Η τελευταία στρώση θα είναι μους γιαούρτι.
Βάζουμε τα ποτήρια ή τα μπολ στο ψυγείο για 2-3 ώρες,
Πριν σερβίρουμε περιχύνουμε την επιφάνεια με σιρόπι βύσσινο, ή και γλυκό κουταλιού βύσσινο αν θέλουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Ένα γλυκάκι που θα σας ενθουσιάσει και θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!
Πάμε να το φτιάξουμε?
Θα χρειαστούμε:
700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 ml κρέμα γάλακτος
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια άρωμα
10 γρ. ζελατίνη σκόνη
σιρόπι βύσσινο
γλυκό κουταλιού βύσσινο (προαιρετικά)
Στην πράξη:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη και την βανίλια μέχρι να πάρουμε μια σχετικά παχύρευστη κρέμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Διαλύουμε την ζελατίνη σε 6 κουταλιές νερό και την αφήνουμε 5-10 λεπτά να στερεοποιηθεί.
Την ζεσταίνουμε για μισό λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει διαυγής.
Προσθέτουμε την ζελατίνη στο μείγμα του γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε χοντρά ποτήρια ή μπολ, βάζουμε στην βάση λίγο σιρόπι βύσσινο (κυκλοφορεί έτοιμο σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ), από πάνω 2 γεμάτες κουταλιές μους γιαούρτι, και συνεχίζουμε με στρώσεις βύσσινο-μους γιαούρτι.
Η τελευταία στρώση θα είναι μους γιαούρτι.
Βάζουμε τα ποτήρια ή τα μπολ στο ψυγείο για 2-3 ώρες,
Πριν σερβίρουμε περιχύνουμε την επιφάνεια με σιρόπι βύσσινο, ή και γλυκό κουταλιού βύσσινο αν θέλουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Wednesday, 28 September 2011
Cookies
Τι ταιριάζει απόλυτα σε ένα αχνιστό ρόφημα σοκολάτας ???
Υπέροχα αφράτα cookies φτιαγμένα από τα χεράκια σας !!!!
Υλικά για περίπου 25 μεγαλούτσικα μπισκότα
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαριν απ)
250 γρ. βούτυρο βιτάμ – το σκληρό όχι το soft
100 γρ. φουντούκια τριμμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
180 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας σε κομματάκια ή έτοιμες σταγόνες σοκολάτας
2 βανίλιες
μια σταλίτσα αλάτι (ελάχιστο)
Επειδή ίσως να θελήσουν να φτιάξουν την συνταγή και παιδιά που είναι φοιτητές και ζουν μακριά από τα σπίτια που ενδεχομένως δεν έχουν ζυγαριά, ας υπολογίσουν ότι μια κούπα του τσαγιού (όχι του νες καφέ) είναι 200 γρ. ζάχαρη, μια κούπα του τσαγιού αλεύρι είναι 130 γρ. και μια κούπα του τσαγιού φουντούκια αλεσμένα είναι 110 γρ.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε:
Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και το χτυπάμε μαζί με την ζάχαρη πολύ καλά στο μίξερ ή στο χέρι.
Προσθέτουμε το αυγό, τις βανίλιες την σκόνη των φουντουκιών, το αλάτι και το αλεύρι. Χτυπάμε για λίγο.
Ρίχνουμε τα κομματάκια της σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά στην χαμηλότερη σκάλα του μίξερ, ώστε να πάνε παντού.
Προσοχή το μείγμα θα είναι μαλακό αλλά δεν χρειάζεται να ρίξετε άλλο αλεύρι. Αφήστε το όπως είναι.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μισή με μια ώρα.
Στρώνουμε κόλλα ψησίματος στο ταψί.
Πλάθουμε μπαλάκια με την ζύμη λίγο μικρότερα από το μέγεθος ενός καρυδιού.
Εάν δείτε ότι σας παιδεύει η ζύμη και δεν πλάθεται και κολλάει στα χέρια σας, πάρτε το υλικό μ’ ένα κουτάλι της σούπας και μ’ αυτό βάζετε βουναλάκια στο ταψί. Αφήστε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν.
Μην προσπαθήσετε να τους δώσετε σχήμα.
Βάλτε τα απλά σαν βουναλάκια και αυτά θα απλώσουν κατά το ψήσιμο και θα γίνουν ομοιόμορφα.
Μην τα βάλετε όλα σ’ ένα ταψί γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους, να υπολογίσετε ότι θα ψήσετε 2 φορές.
Μπορείτε να βάλετε λίγη ζύμη στα χαρτάκια που ψήνουμε τα μπραουνις, να την στρώσετε μ'ενα κουταλάκι και να έχετε υπέροχα μικρά μπισκοτάκια με πολύ ωραίο σχήμα.
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς σε πάνω κάτω φωτιά και ψήνουμε για 20 λεπτά. (αυτός ο χρόνος ισχύει για τον δικό μου φούρνο, εαν ο δικός σας είναι πολύ δυνατός στο δεκάλεπτο να προσέξετε το χρώμα τους).
Μην ξεγελαστείτε που θα τα δείτε άσπρα στο χρώμα και μαλακιά την ζύμη, μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, σε 5 λεπτά θα είναι σφικτά και τραγανά ενώ αν τα ψήσετε παραπάνω, θα σας γίνουν πολύ σκληρά.
Εάν... λέμε τώρα! ........ εάν, μείνουν μπισκότα, τα φυλάμε στο ωραίο μας κουτάκι που έχουμε στολίσει με ντεκουπάζ!!
Για να μην λέτε ότι σας αφήνουμε παραπονεμένους, και στεναχωριέστε που δεν έχετε και εσείς τόσο όμορφο κουτάκι σαν το δικό μου, όοοοοοοοοταν βρίσκεται η Μέτη μας στο τσακίρ κέφι, θα μας βάλει ένα ποστ που θα περιγράφει πως μεταμορφώνει τα άχαρα κουτάκια του καφέ, σε υπέροχα κουτάκια φύλαξης !!!
Προς το παρόν μην πετάτε τίποτα από συσκευασίες που σας αρέσουν, δηλαδή χάρτινες, αλουμινένιες, μεταλικά κουτιά απο ουίσκυ, κουτιά από παπούτσια, σκληρές συσκευασίες κλπ.
Πιστεύω ότι μετά την σημερινή επισήμανση, κράξιμο δηλαδή, αλλά το λέμε κομψά, επισήμανση, θα κάτσει να φτιάξει το ποστ (χιχιχιιχι) οπότε θα τα αξιοποιήσετε υπέρ του δέοντος!!!!
Tips:
1/ Όταν φτιάχνουμε μπισκότα, για να μην τραβάνε έξτρα αλεύρι από το ζητούμενο, αλλά και για να μην έχουν λιπαρή γεύση, το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι παγωμένο, δηλαδή κατευθείαν από το ψυγείο.
Δεν θα είναι ούτε σε θερμοκρασία δωματίου και ΠΟΤΕ λιωμένο.
2/ Μπορείτε να αλλάξετε την σκόνη του φουντουκιού, με σκόνη αμυγδάλου.
Στην περίπτωση που έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς ή δεν σας αρέσουν, απλά αντικαταστήστε την ποσότητα της σκόνης με αλεύρι.
3/ Αντί για κομματάκια σοκολάτας μπορείτε να βάλετε σταφίδες.
4/ Οπως είναι η ζυμη στο κουταλακι, την σπρώχνουμε με ένα άλλο κουτάλι απαλά ώστε να πέσει στο ταψί και να είναι λίγο φουσκωτή προς τα επάνω. Δεν την απλώνουμε ούτε να της δίνουμε σχήμα, όπως είπαμε και πιο πάνω απλώνει μόνη της.
Καλή επιτυχία!
Υπέροχα αφράτα cookies φτιαγμένα από τα χεράκια σας !!!!
Υλικά για περίπου 25 μεγαλούτσικα μπισκότα
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαριν απ)
250 γρ. βούτυρο βιτάμ – το σκληρό όχι το soft
100 γρ. φουντούκια τριμμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
180 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας σε κομματάκια ή έτοιμες σταγόνες σοκολάτας
2 βανίλιες
μια σταλίτσα αλάτι (ελάχιστο)
Επειδή ίσως να θελήσουν να φτιάξουν την συνταγή και παιδιά που είναι φοιτητές και ζουν μακριά από τα σπίτια που ενδεχομένως δεν έχουν ζυγαριά, ας υπολογίσουν ότι μια κούπα του τσαγιού (όχι του νες καφέ) είναι 200 γρ. ζάχαρη, μια κούπα του τσαγιού αλεύρι είναι 130 γρ. και μια κούπα του τσαγιού φουντούκια αλεσμένα είναι 110 γρ.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε:
Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και το χτυπάμε μαζί με την ζάχαρη πολύ καλά στο μίξερ ή στο χέρι.
Προσθέτουμε το αυγό, τις βανίλιες την σκόνη των φουντουκιών, το αλάτι και το αλεύρι. Χτυπάμε για λίγο.
Ρίχνουμε τα κομματάκια της σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά στην χαμηλότερη σκάλα του μίξερ, ώστε να πάνε παντού.
Προσοχή το μείγμα θα είναι μαλακό αλλά δεν χρειάζεται να ρίξετε άλλο αλεύρι. Αφήστε το όπως είναι.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μισή με μια ώρα.
Στρώνουμε κόλλα ψησίματος στο ταψί.
Πλάθουμε μπαλάκια με την ζύμη λίγο μικρότερα από το μέγεθος ενός καρυδιού.
Εάν δείτε ότι σας παιδεύει η ζύμη και δεν πλάθεται και κολλάει στα χέρια σας, πάρτε το υλικό μ’ ένα κουτάλι της σούπας και μ’ αυτό βάζετε βουναλάκια στο ταψί. Αφήστε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν.
Μην προσπαθήσετε να τους δώσετε σχήμα.
Βάλτε τα απλά σαν βουναλάκια και αυτά θα απλώσουν κατά το ψήσιμο και θα γίνουν ομοιόμορφα.
Μην τα βάλετε όλα σ’ ένα ταψί γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους, να υπολογίσετε ότι θα ψήσετε 2 φορές.
Μπορείτε να βάλετε λίγη ζύμη στα χαρτάκια που ψήνουμε τα μπραουνις, να την στρώσετε μ'ενα κουταλάκι και να έχετε υπέροχα μικρά μπισκοτάκια με πολύ ωραίο σχήμα.
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς σε πάνω κάτω φωτιά και ψήνουμε για 20 λεπτά. (αυτός ο χρόνος ισχύει για τον δικό μου φούρνο, εαν ο δικός σας είναι πολύ δυνατός στο δεκάλεπτο να προσέξετε το χρώμα τους).
Μην ξεγελαστείτε που θα τα δείτε άσπρα στο χρώμα και μαλακιά την ζύμη, μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, σε 5 λεπτά θα είναι σφικτά και τραγανά ενώ αν τα ψήσετε παραπάνω, θα σας γίνουν πολύ σκληρά.
Εάν... λέμε τώρα! ........ εάν, μείνουν μπισκότα, τα φυλάμε στο ωραίο μας κουτάκι που έχουμε στολίσει με ντεκουπάζ!!
Για να μην λέτε ότι σας αφήνουμε παραπονεμένους, και στεναχωριέστε που δεν έχετε και εσείς τόσο όμορφο κουτάκι σαν το δικό μου, όοοοοοοοοταν βρίσκεται η Μέτη μας στο τσακίρ κέφι, θα μας βάλει ένα ποστ που θα περιγράφει πως μεταμορφώνει τα άχαρα κουτάκια του καφέ, σε υπέροχα κουτάκια φύλαξης !!!
Προς το παρόν μην πετάτε τίποτα από συσκευασίες που σας αρέσουν, δηλαδή χάρτινες, αλουμινένιες, μεταλικά κουτιά απο ουίσκυ, κουτιά από παπούτσια, σκληρές συσκευασίες κλπ.
Πιστεύω ότι μετά την σημερινή επισήμανση, κράξιμο δηλαδή, αλλά το λέμε κομψά, επισήμανση, θα κάτσει να φτιάξει το ποστ (χιχιχιιχι) οπότε θα τα αξιοποιήσετε υπέρ του δέοντος!!!!
Tips:
1/ Όταν φτιάχνουμε μπισκότα, για να μην τραβάνε έξτρα αλεύρι από το ζητούμενο, αλλά και για να μην έχουν λιπαρή γεύση, το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι παγωμένο, δηλαδή κατευθείαν από το ψυγείο.
Δεν θα είναι ούτε σε θερμοκρασία δωματίου και ΠΟΤΕ λιωμένο.
2/ Μπορείτε να αλλάξετε την σκόνη του φουντουκιού, με σκόνη αμυγδάλου.
Στην περίπτωση που έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς ή δεν σας αρέσουν, απλά αντικαταστήστε την ποσότητα της σκόνης με αλεύρι.
3/ Αντί για κομματάκια σοκολάτας μπορείτε να βάλετε σταφίδες.
4/ Οπως είναι η ζυμη στο κουταλακι, την σπρώχνουμε με ένα άλλο κουτάλι απαλά ώστε να πέσει στο ταψί και να είναι λίγο φουσκωτή προς τα επάνω. Δεν την απλώνουμε ούτε να της δίνουμε σχήμα, όπως είπαμε και πιο πάνω απλώνει μόνη της.
Καλή επιτυχία!
Tuesday, 27 September 2011
Pesto δυόσμου με λιαστή ντομάτα
Στο γλυκό καρότο είμαι το Νο1, αφού η Έλενά μας μου παραχώρησε τη σειρά της, στα ψητά λαχανικά πάλι είμαι το Νο 1, γιατί έτυχε!
Εεεε ….. ας μην έχω εγώ όλο την πρωτιά! Στο πέστο δυόσμου ας είμαι το Νο 2!!!!
Για να δούμε όμως γιατί είναι διαφορετικό από αυτό της Έλενας μας.
Χρειαζόμαστε:
50 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου
30 γρ. κουκουνάρι
20 γρ. σουσάμι
50 γρ. φέτα
50 γρ. πεκορίνο (συνήθως προτιμώ ελληνικό)
50 γρ. γραβιέρα Κρήτης
3 - 4 λιαστές ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι χοντρό (ανάλογα με τις προτιμήσεις)
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα φύλλα του δυόσμου και τα στεγνώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Λιώνουμε στην πρέσα το σκόρδο.
Τρίβουμε τα τυριά (καλύτερα να είναι φρεσκοτριμμένα).
Βάζουμε στο μούλτι το μισό λάδι και τον δυόσμο. Χτυπάμε αρχικά σε μέτρια ταχύτητα και στη συνέχεια σε γρήγορη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα τυριά και ξαναχτυπάμε.
Τελευταία προσθέτουμε τα τυριά και χτυπάμε ξανά.
Το pesto μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά ή ακόμα και σαν dip!!!
Παρατηρήσεις
Αν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι αλοιφή, μειώνουμε το λάδι στην μισή ποσότητα και χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι για αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε.
Προσοχή όμως, το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό.
Και βέβαια με βάση την παραπάνω συνταγή ο καθείς μπορεί να προσαρμόσει τις δόσεις των υλικών στα μέτρα του και στις προτιμήσεις του.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
Εεεε ….. ας μην έχω εγώ όλο την πρωτιά! Στο πέστο δυόσμου ας είμαι το Νο 2!!!!
Για να δούμε όμως γιατί είναι διαφορετικό από αυτό της Έλενας μας.
Χρειαζόμαστε:
50 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου
30 γρ. κουκουνάρι
20 γρ. σουσάμι
50 γρ. φέτα
50 γρ. πεκορίνο (συνήθως προτιμώ ελληνικό)
50 γρ. γραβιέρα Κρήτης
3 - 4 λιαστές ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι χοντρό (ανάλογα με τις προτιμήσεις)
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα φύλλα του δυόσμου και τα στεγνώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Λιώνουμε στην πρέσα το σκόρδο.
Τρίβουμε τα τυριά (καλύτερα να είναι φρεσκοτριμμένα).
Βάζουμε στο μούλτι το μισό λάδι και τον δυόσμο. Χτυπάμε αρχικά σε μέτρια ταχύτητα και στη συνέχεια σε γρήγορη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα τυριά και ξαναχτυπάμε.
Τελευταία προσθέτουμε τα τυριά και χτυπάμε ξανά.
Το pesto μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά ή ακόμα και σαν dip!!!
Παρατηρήσεις
Αν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι αλοιφή, μειώνουμε το λάδι στην μισή ποσότητα και χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι για αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε.
Προσοχή όμως, το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό.
Και βέβαια με βάση την παραπάνω συνταγή ο καθείς μπορεί να προσαρμόσει τις δόσεις των υλικών στα μέτρα του και στις προτιμήσεις του.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
Monday, 26 September 2011
Σαρδέλες με πατατούλες σκορδάτες
Η σαρδέλα είναι το ψάρι του φτωχού, θυμάμαι που έλεγε ο πατερούλης μου.
Ο γαμπρούλης μου ο Νίκος, ο άντρας της μικρής μου αδελφούλας, μου έμαθε όμως ότι η σαρδέλα είναι το ψάρι του καλοφαγά.
Έχετε φάει σαρδελίτσα ψητή στα κάρβουνα?
Σας πληροφορώ ότι για χάρη της αφήσαμε παϊδάκια και χταποδάκι ψητό, μας είχε σπάσει την μύτη η μυρωδιά της όσο ψηνότανε!!
Του φτωχού ή του πλούσιου, του καλοφαγά ή όχι, όποιου κι αν είναι το ψάρι, η σαρδελίτσα δεν παύει να είναι ένα ψάρι υγιεινό λόγω των σωστών λιπαρών που περιέχει, οικονομικό και πάνω απ’ όλα νόστιμο!!
Το σημερινό μας φαγάκι είναι σαρδελίτσες ψητές, φιλεταρισμένες (έχουμε και … σκασμένα στην οικογένεια) με πατατούλες σκορδο-ριγανάτες.
Οι πατατούλες παίρνουν όλη την γεύση από το ψαράκι και τα μυρωδικά ενώ δημιουργείται μια πολύ πολύ νόστιμη «σάλτσα».
Δοκιμάστε αυτό το φαγάκι, είμαι σίγουρη θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τα υλικά μας:
1,5 κιλό σαρδέλες
1,5 κιλό πατάτες μέτριες σε μέγεθος
6-7 σκελίδες σκόρδο
2-3 ζουμερά λεμόνια
1 πορτοκάλι
ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες σχετικά λεπτές και τις βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψί φούρνου με σκέπασμα.
Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και τις περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών και του πορτοκαλιού.
Σκορπίζουμε το σκόρδο κομμένο σε φετάκια ανάμεσά τους.
Κατόπιν τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο σκεπάζουμε το ταψί ή την γάστρα μας, και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Όση ώρα ψήνονται οι πατάτες, καθαρίζουμε τις σαρδέλες ως εξής:
Μ’ ένα μαχαιράκι απομακρύνουμε απαλά τα λέπια με φορά από την ουρά προς το κεφάλι.
Κατόπιν αφαιρούμε το κεφάλι τραβώντας μαζί και τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα ψάρια.
Οι σαρδελίτσες μας είναι έτοιμες για ψήσιμο, εκτός αν θέλουμε να τις φιλετάρουμε, να αφαιρέσουμε δηλαδή το κεντρικό κόκαλο.
Στην περίπτωση αυτή τις ανοίγουμε κάθετα στην μέση από την μία πλευρά και βοηθώντας με το δάχτυλό μας απομακρύνουμε εύκολα το κεντρικό κόκαλλο.
Όταν οι πατατούλες μας είναι έτοιμες, ξεσκεπάζουμε το ταψί και απλώνουμε πάνω από αυτές τις σαρδελίτσες, τις οποίες προηγουμένως έχουμε αλατίσει.
Πασπαλίζουμε τις σαρδέλες με λίγο ρίγανη ακόμα και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά με ξεσκέπαστο το ταψί.
Απολαμβάνουμε το νόστιμο φαγάκι μας κατά προτίμηση ζεστό!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα φίλοι μας!
Ο γαμπρούλης μου ο Νίκος, ο άντρας της μικρής μου αδελφούλας, μου έμαθε όμως ότι η σαρδέλα είναι το ψάρι του καλοφαγά.
Έχετε φάει σαρδελίτσα ψητή στα κάρβουνα?
Σας πληροφορώ ότι για χάρη της αφήσαμε παϊδάκια και χταποδάκι ψητό, μας είχε σπάσει την μύτη η μυρωδιά της όσο ψηνότανε!!
Του φτωχού ή του πλούσιου, του καλοφαγά ή όχι, όποιου κι αν είναι το ψάρι, η σαρδελίτσα δεν παύει να είναι ένα ψάρι υγιεινό λόγω των σωστών λιπαρών που περιέχει, οικονομικό και πάνω απ’ όλα νόστιμο!!
Το σημερινό μας φαγάκι είναι σαρδελίτσες ψητές, φιλεταρισμένες (έχουμε και … σκασμένα στην οικογένεια) με πατατούλες σκορδο-ριγανάτες.
Οι πατατούλες παίρνουν όλη την γεύση από το ψαράκι και τα μυρωδικά ενώ δημιουργείται μια πολύ πολύ νόστιμη «σάλτσα».
Δοκιμάστε αυτό το φαγάκι, είμαι σίγουρη θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τα υλικά μας:
1,5 κιλό σαρδέλες
1,5 κιλό πατάτες μέτριες σε μέγεθος
6-7 σκελίδες σκόρδο
2-3 ζουμερά λεμόνια
1 πορτοκάλι
ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες σχετικά λεπτές και τις βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψί φούρνου με σκέπασμα.
Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και τις περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών και του πορτοκαλιού.
Σκορπίζουμε το σκόρδο κομμένο σε φετάκια ανάμεσά τους.
Κατόπιν τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο σκεπάζουμε το ταψί ή την γάστρα μας, και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Όση ώρα ψήνονται οι πατάτες, καθαρίζουμε τις σαρδέλες ως εξής:
Μ’ ένα μαχαιράκι απομακρύνουμε απαλά τα λέπια με φορά από την ουρά προς το κεφάλι.
Κατόπιν αφαιρούμε το κεφάλι τραβώντας μαζί και τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα ψάρια.
Οι σαρδελίτσες μας είναι έτοιμες για ψήσιμο, εκτός αν θέλουμε να τις φιλετάρουμε, να αφαιρέσουμε δηλαδή το κεντρικό κόκαλο.
Στην περίπτωση αυτή τις ανοίγουμε κάθετα στην μέση από την μία πλευρά και βοηθώντας με το δάχτυλό μας απομακρύνουμε εύκολα το κεντρικό κόκαλλο.
Όταν οι πατατούλες μας είναι έτοιμες, ξεσκεπάζουμε το ταψί και απλώνουμε πάνω από αυτές τις σαρδελίτσες, τις οποίες προηγουμένως έχουμε αλατίσει.
Πασπαλίζουμε τις σαρδέλες με λίγο ρίγανη ακόμα και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά με ξεσκέπαστο το ταψί.
Απολαμβάνουμε το νόστιμο φαγάκι μας κατά προτίμηση ζεστό!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα φίλοι μας!
Subscribe to:
Posts (Atom)