Friday, 25 September 2009

Κολοκύθα, γλυκό του κουταλιού

Γίνεται η κολοκύθα γλυκό του κουταλιού??
Κι όμως γίνεται και είναι και πολύ πολύ ωραίο!!
Θυμόσαστε την κολοκυθιά που μας είχε δώσει τους πολύ
ωραίους κολοκυθοανθούς που τους κάναμε μεζεδάκια εδώ ??

Αυτή η κολοκυθιά λοιπόνμας έδωσε αυτήν την κολοκύθαΤην μισή κολοκύθα, σύμφωνα με συνταγή από την μανούλα της φίλης μας, της Λίλας, την κάναμε γλυκό του κουταλιού, με τις κατωτέρω αναλογίες:
1 κιλό κολοκύθα χρώματος πορτοκαλί
750 γρ. ζάχαρη
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
2 βανίλιες
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
προαιρετικά, λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στην μέση καθέτως
Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε την κολοκύθα όπως ένα πεπόνι και κόβουμε την σάρκα σε μακρόστενα κομμάτια σαν χοντρούλες τηγανιτές πατάτεςΣε νερό που βράζει ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε 2 λεπτά, τα βγάζουμε και σουρώνουμε καλά.
Βάζουμε την ζάχαρη με το ένα ποτήρι του κρασιού νερό στην φωτιά να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τα κομματάκια που έχουμε στο σουρωτό.
Βράζουμε περίπου για 20 λεπτά, τουλάχιστον τόσο χρειάστηκε στην δική μου κουζίνα, σε μεσαία θερμοκρασία ή μέχρι να δούμε ότι το σιρόπι είναι έτοιμο.
Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού. Δεν χρειάστηκε να ξαφρίσω το γλυκό.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αμυγδαλάκια και το φυλάμε σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.

ΤΙΡ: Προσέχουμε να μην μας λιώσει το γλυκό. Αν κατά την γνώμη μας , το γλυκό έχει γίνει αλλά νομίζουμε ότι το σιρόπι δεν είναι έτοιμο ακόμη, βγάλτε τα κομματάκια με μια σουρωτή κουτάλα και συνεχίστε το δέσιμο του γλυκού.
Καλό είναι σε όλα τα γλυκά του κουταλιού, να μην κάνετε πολύ πηχτό το σιρόπι, για να τρώγετε ευχάριστα και να μην σας λιγώνει. Να είναι λίγο πιο δεμένο από το σιρόπι της κομπόστας

Σας ευχαριστούμε μαμά της Λίλας και σας κερνάμε αυτό το γλυκάκι από καρδιάς !!!Για την άλλη μισή κολοκύθα ........... έπεται συνέχεια !
Καλή σας μέρα
και φιλιά πολλά!

45 comments:

Lila Xagorari said...

Μαράκι μου τη γλύκα του να έχεις έχεις πάντα. Η μανούλα μου σας ευχαριστεί πολύ για την αφιέρωση!

Anonymous said...

ΜΑΡΑΚΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ, Η ΜΑΜΑ ΓΟΓΟΥΛΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΜΙΖΕΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΠΡΕΣ,ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΟΓΑΡΥΦΑΛΟ.
ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ ΤΩΡΑ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Η ΓΟΓΟΥΛΑ.
ΦΙΛΑΚΙΑ ΜΕΤΗ.

Maria B. said...

Λιλάκι μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! Να πεις στην μανούλα σου ότι η δικιά μου η μανούλα κοντεύει να την τελειώσει όλη την δόση που έφτιαξα !!!!!

φιλια πολλά - πολλά

Maria B. said...

Μετάκι μου - Μετάκι μου γλυκό, καλώς ήρθες στα σχολιά μας !!!!!
πολύ συγκινήθηκα που σε είδα πρωϊ-πρωϊ στο μπλοκοσπιτό μας !!!

Οσο για την μαμα Γωγούλα, ότι φτιάξει είναι εγγύηση !!!!
περιμένουμε πάραυτα την συνταγή!!!
να μην σου πω και σήμερα !!!

φιλια πολλά - πολλά

Anonymous said...

ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ Η ΜΕΡΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ,(ΝΑ ΒΡΩ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΓΟΓΟΥΛΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ).
ΦΙΛΑΚΙΑ ΜΕΤΗ

Rena said...

Μπράβο και σε σένα Μαράκι και στη μανούλα της Λίλα μας για τη συνταγή. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά η φωτογραφία με προκαλεί :)

Maria B. said...

* σχόλια ήθελα να πω και όχι σχολιά !!!

Maria B. said...

περιμένω - περιμένω Μετάκι !

σ'ευχαριστούμε για την καθημερινή παρεϊτσα !! φιλια !!

Maria B. said...

Ρενάκι μου γλυκό, πάντα με τον καλό σου λόγο !!!!

καλή σου μέρα !!

"ζαχαρούλα.." said...

γενικότερα δεν είμαι φαν της κολοκύθας.. αλλά σε έναν πειρασμό με έβαλες οφείλω να ομολογήσω..!!χμμμ...

καλημέρες.......

Matriga said...

Μαρία μου, να είσαι καλά και συ και η μαμά της Λίλας μας!

Τι ωραία ιδέα μου φαίνεται αφού μου έχει μείνει κολοκύθα από την πίτα που είχα φτιάξει. Θα το φτιάξω το γλυκάκι.

Καλό Σ/K :))

Anonymous said...

Τέλειο έγινε το γλυκό Μαράκι μου!!!
Και τι παρουσίαση!!!!Είσαι ασυναγώνιστα φοβερή.
Νομίζω ότι θα περιμένω και τη συνταγή της μαμας Γογούλας για ν΄αποφασίσω πως θα κάνω τι δική μου μισή κολοκύθα.
R/V στην Ποσειδωνία.
Πολλά φιλιά !!!!!!!

Anonymous said...

Το δοκίμασα φέτος στη Σαμοθράκη αυτό το γλυκό μόνο που ήταν πιο πορτοκαλί και δεν το είχαν κόψει μπαστουνάκια, αλλά σαν ελατήριο, όπως το καλώδιο του τηλεφώνου και μου άρεσε πολύ η εμφάνιση.
Ήταν πολύ νόστιμο αν και το φοβήθηκα.
sgr

Maria B. said...

Ζαχαρούλα μου και εγώ οπως και εσύ δεν το είχα σε εκτίμηση. Ελα όμως που μου προέκυψε η κολοκύθα και λυπόμουν να την πετάξω !!! ευτυχώς μου έδωσε η Λίλα την συνταγή και εξεπλάγην. Εαν βρεθεί στον δρόμο σου κολοκύθα μην την σνομπαρεις any more.!!!!

φιλια πολλά

eleni said...

Μαρία,το γλυκάκι το δοκίμασα,όταν μου το έφερε η κόρη μου από μια εκδρομή της και μου άρεσε σε αντίθεση με την κολοκύθα,που δεν τη θέλω καθόλου.Φτιάχνω πιτούλα γλυκιά,γιατί αρέσει πολύ στα κορίτσια μου,αλλά ούτε που δοκιμάζω.Θα βάλετε καμιά συνταγούλα;
Φιλιά!

Vasia b. said...

Φιλάκια

Maria B. said...

Ματριγκάκι μου, σ'ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Λοιπόν ακου να δείς τι θα κάνω εγω με την υπόλοιπη κολοκύθα, έχω τυπώσει την συνταγή που έχεις δώσει στο μπλοκ σου και περιμένω και την συνταγή που θα μου δώσει η Μέτη απο την μαμα Γωγούλα, ετσι μου είπε ότι την κάνει και η Λίλα. Επειδή όμως δεν τα πάω καλά με το σπιτικό φύλλο εαν είναι θα πάρω απο το σουπερ μαρκετ το τυπου χωριάτικο. Θα δούμε αυτο το σ/κ τι θα φτιάξω.!! προς το παρόν την έχω τρίψει και την έχω στην κατάψυξη!!!

σε φιλώ πολύ - πολύ

Maria B. said...

Να σαι καλά Vasia μου, για να δούμε τι θα φτιάξουμε το σ/κ?
μαλλον θα φτιάξεις εσύ τον ένα τύπο και εγω τον αλλο και θα ανταλλάξουμε πιατάκια !!!

χιχιχιχιι θα πέσει πολύ γέλιο.
φιλιά πολλά

Ξανθή said...

Πολύ ωραίο το γλυκάκι σου Μαράκι εγώ με την κολοκύθα φτιάχνω πίτα (νομίζω έχεις δοκιμάσει)αλλά και μαρμελάδα που ακόμη δεν την έχω φτιάξει.
Επίσης η κολοκύθα είναι πολύ ωραία ψητή με μπαχαρικά συνοδεύει πολύ ωραία τα ψητά μας.
Φιλάκια!!

Μαριλένα said...

μια φορά Μαράκι μου έκανα γλυκό με κολοκύθα. εμενα μ' αρεσε πολύ, ο Χρονης είπε ότι προτιμά την κολοκύθα σε πιτα.

βρε θα το κανω ξανά κι ας το φάω μονη μου!

φιλάκια
και καλο Σαββατοκύριακο!

Maria B. said...

sgr, ίσως ήταν πιο πορτοκαλί γιατί μπορεί να το είχανε βάλει στον ασβέστη. Η αρχική συνταγή έλεγε να το βάλουμε για λίγο στο ασβεστόνερο αλλά εγω το παρέλειψα.

Το δε σχεδιο σου θα πρέπει να το είχανε κόψει με αυτό το εργαλείο που κόβουνε και το αγγουρι και το κάνουνε στριφτό και με σχέδιο σαν του φιδιού!!! σίγουρα θα πρέπει να εντυπωσίαζε το σχήμα του!!!!

καλά όλοι ???

φιλια στον Μιχαλάκη!!!

Maria B. said...

eleni, θέλω να πιστεύω πως θα βάλουμε και αλλη συνταγή με το υπόλοιπο της κολοκύθας, για να δούμε! όλα θα κριθούν μάλλον το σ/κ.

φιλια πολλά - πολλά στα κορίτσια σου και στον σύζυγο !

Maria B. said...

Vasia, εντάξει το τεστ, όπως είδες το πήρε το όνομα σου !!

φιλια μεχρι αύριο, όπως είδες πρέπει να αναλάβεις εσύ την μια πιτα !!!!

Maria B. said...

Ξανθή μου, βεβαίως και έχω δοκιμάσει πιτούλα απο τα χεράκια σου. Αλλά εγω όπως έχεις ήδη διαπιστώσει είμαι του γλυκού και ουχί του αλμυρου !!! δυστυχώς !!!
ετσι λοιπον και η υπολοιπη κολοκύθα θα γίνει σε γλυκειά μορφή.

φιλια πολλά σε όλους

Maria B. said...

Μαριλενάκι μου !!!!!! χαχαχαααχαχαχα!
πολύ ευχαριστιέμαι το γράψιμό σου!!! φτιάχτο λοιπόν και άσε τον Χρόνη απ'έξω !!!! χαχαχα

φιλια στις κούκλες σας

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου τι παρουσίαση είναι αυτή!!
Τι πανέμορφες φωτός μες το χρώμα και την γλύκα!!
Δεν έχω δοκιμάσει γλυκό κολοκύθα, αλλά έτσι όπως το βλέπω στην φωτό φαίνεται λαχταριστό!
Ευχαριστούμε πολύ και την Λιλομανούλα για την συνταγή της!
Καλό απόγευμα σε όλους!!

γαστεροπλήξ said...

από τα πιο αγαπημένα μου γλυκάκια, το κακό είναι ότι μέχρι να τελειώσει, βρίσκομαι συνεχώς πάνω από το βάζο, σκέτη καταστροφή!!!

elen said...

Ωραία ιδέα μιας και έχω μπόλικες φέτος από τον κήπο μου. Μπράβο στη μαμά τη Λίλας υπέροχη συνταγή !!
Καλό βράδυ :)

Betty's Cuisine said...

Μπράβο στην μανούλα της Λίλας, μπράβο και σε σένα Μαράκι για την ωραία εκτέλεση.
Κολοκύθα γλυκό κουταλιού δεν έχω δοκιμάσει, αλλά είμαι σίγουρη ότι έγινε σούπερ!

Phivos Nicolaides said...

Γλυκό να' ναι κι ας είναι κολοκύθα!

marian said...

Καθυστερημένη εγώ σήμερα αλλά δεν πειράζει!!!
Το γλυκάκι σου Μαράκι μου το είδα χθες και ενθουσιάστικα!!!
Δεν πρόλαβα να γράψω σχόλιο, γι΄αυτό και το γράφω σήμερα!!!
Τέλειο το γλυκάκι σου Μαρία μου και η παρουσίαση ακόμη πιο τέλεια!!!
Μπράβο σου κοπέλα μου!!!
Εμείς εδώ τις κολοκύθες τις ... τιμούμε και με το παραπάνω!!!
Η μανούλα μου κάνει υπέροχη κολοκυθόπιτα γλυκιά και το κολοκύθι γλυκό είναι από τα πιο αγαπημένα μας (αλήθεια ψάχνω να βρω ένα γλυκό που δεν το τρώμε)!!
Ετσι όπως το δείχνεις εσύ το λέμε "ντολμά" και του βάζουμε και μπόλικο φυστίκι ασπρο και είναι σκέτη κόλαση!!!
Αλλά το κάνουμε και με μηχάνημα "αρίδα"(δηλ.στριφτό σε μπαστουνάκια,σαν σούστα!!!!!)
όπως και να είναι πάντως είναι .... μούρλια!!!!!
Αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι από φέτος που έχω άντρα συνταξιούχο (είδες Λενιώ μου με τη περηφάνια το λέω!!!!!!), έχω πια τις δικές μου κολοκύθες!!!!!!
Οπότε Μαράκι μουθα φροντίσω να τιμήσω την συνταγή σου!!!!
φιλάκια πολλά πολλά και
καλό Σαββατοκύριακο!!!
Υ.Γ. Ευχαριστούμε την Λίλα και την μανούλα της για την συνταγή!!!

Δημιουργία said...

Εψαχνα συνταγη για γλυκο κολοκυθι.Ειχα φαει οταν ειχαμε παει εκδρομη σε χωριο της Τριπολης και μου αρεσε.

Πλεκτο Εγκωμιο said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και η αλήθεια είναι πως αν μου τοσερβίρανε θα το σκεφτόμουν πολύ! Για να το προτείνεις όμως κάτι θα ξέρεις! μη σου πω οτι τη Δευτέρα θα πάρω κολούθα μόνο και μόνο για να το φτιάξω! Ζήλεψα βλεποντάς το στη φωτόγραφία μπορώ να το!Καλο Σαββατόβραδο.

cook said...

εγω παλι δε μπορω με τιποτα να την φαω την κολοκυθα μαρακι μου :)

Asteri (Maria) said...

Ωραία πράγματα :) και έχω μια κολοκύθα και δεν ήξερα τι να την κάνω

Giorgos Varvakis said...

Πρώτη φορά το συναντώ,
πρώτη το αντικρίζω
κι άμα μου στείλεις μια σταλιά
ε, θα πανηγυρίζω!!!

χεχεχεχεχεχεχεχε....χε

Μπράβο Μαράκι
Απίστευτο χρώμα, λαμπερό!!
Φιλιά
Καλό απόγευμα

Anonymous said...

Καλησπέρα,
Την συνταγή την έψαχνα και προτίμησα να ακολουθήσω την δική σας, μου φάνηκε πιο εύκολη από άλλες που είχα βρει. Παρόλο που εμένα χρειάστηκε σχεδόν τον τριπλάσιο χρόνο στο βράσιμο...το αποτέλεσμα ήταν τέλειο...Ειχα φέτος πολλές κολοκύθες από τον κήπο και βαρέθηκα τις πίτες τις γλυκιές...νομίζω ότι όλες οι άλλες θα γίνουν του κουταλιού. Όσοι το δοκίμασαν ξετρελάθηκαν και το βάλανε στα καλύτερα του κουταλιού που έχουνε φάει.
Σας ευχαριστώ πολύ!!!!!!!
Λένα

Μαρινα said...

Επιτέλους και μία συνταγή χωρίς ασβέστη! Να ρωτήσω όμως, το γλυκό χωρίς τον ασβέστη είναι πάρα πολύ μαλακό;

Maria B. said...

Μαρινάκι μου καλή σου μέρα, σίγουρα δεν θα είναι σκληρό αλλά δεν είναι και λιώμα, όταν κρυώσει στεκεται αρκετά καλά αρκεί να μην το παραβράσεις. Γιατί εχεις τέτοια αρνηση με τον ασβέστη? σε ενοχλεί κάπου ή απο άποψη? Πάντως να ξέρεις ότι σε όλες τις συνταγές απο τα γλυκά του κουταλιού μπορείς να αφαιρέσεις τον ασβέστη. Δεν προσδίδει τίποτα στη γεύση απλά τα κάνει λίγο πιο τραγανά και λίγο πιο στητά. Δοκίμασε να το κάνεις και πες μας τα αποτελέσματα !!!

ευχαριστούμε για την επίσκεψη, φιλια πολλά !!!

Μαρινα said...

Δεν μου κάθετε και πολύ καλά να χρησιμοποιήσω ασβέστη! Αν και οι περισσότερες νοικοκυρές το κάνουν και πάλι δεν μου ακούγεται τελείως ασφαλές. Θα το δοκιμάσω χωρίς ασβέστη και θα πω αποτελέσματα!

Maria B. said...

Μαρινάκι μου καλό απόγευμα και εγώ κάποτε δεν τον ήθελα τον ασβέστη αλλά απο την ώρα που πήρα απόφαση και το δοκίμασα, δεν τον αλλάζω, δίνει πράγματι αλλη εμφάνιση στο γλυκό ! μου κάνει ενα κεράσι μούρλια!! αρκεί βέβαια να το ξεβγάλεις πολύ πολύ καλά.!

Καλή επιτυχία στο γλυκάκι σου όταν το φτιάξεις και περιμένω νέα σου! φιλια πολλά και καλό σ/κ

Anonymous said...

Δοκιμάστε να αρωματίσετε το γλυκό κολοκύθα με φλούδες πορτοκαλιού. Το
άρωμα και το χρώμα θα σας ενθουσιάσει. Απλά ξεφλουδίστε 1-2 πορτοκάλια και προσθέστε τις φλούδες στο γλυκό που βράζει. Στο τέλος τις πετάτε ή τις αφήνετε μέσα στο βάζο.

Maria B. said...

Ευχαριστούμε πολύ Ανώνυμε για τις συμβουλές. Πιστεύω ότι το άρωμα των πορτοκαλιών θα του ταιριάζει πάρα πολύ !!!! Αλήθεια αλλάζει και το χρώμα του γλυκού ή φλούδα ??

Οτι αλλο εχεις να μας προτείνεις μη διστάσεις, περιμένουμε με χαρά οποιαδήποτε πρόσθετη γνώση.

φιλια πολλά, καλό μήνα εύχομαι και καλή βδομάδα.

Anonymous said...

Του δίνει πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα, βέβαια όσο πιο σκουρόχρωμη η κολοκύθα τόσο πιο έντονο γίνεται. Στο τέλος αν θέλετε ρίξτε και μια κάψουλα βανίλιας για πιο "γλυκό" άρωμα. Αν το δοκιμάσετε είμαι σίγουρη πως δεν θα το αλλάξετε με οτιδήποτε άλλο και το λέει κάποια που χρησιμοποιεί την αρμπαρόριζα σε όλα, από το κυδώνι που πιστεύω είναι το απόλυτο ταίριασμα μέχρι όλες τις μαρμελάδες(βερίκοκο, ροδάκινο, αχλάδι φράουλα).

Anonymous said...

Συγνώμη για την παράλειψη μου πριν: Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα και ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...