Monday, 6 December 2010

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

Για τους φίλους μας που νηστεύουν αυτές τις μέρες, να δώσω κι εγώ μια γνωστή και πολύ αγαπημένη συνταγή.
Απορώ γιατί τέτοιο πεντανόστιμο φαγητό δεν το έτρωγα μικρή, τώρα πάντως είναι από τα αγαπημένα μου.
Πάμε να σας πω πως το φτιάχνω.

Χρειαζόμαστε:
1 χταπόδι περίπου 1½ κιλού
2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα (370 gr)
λίγο λάδι
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 κούπα του τσαγιού κρασί ροζέ
1 με 2 ξύλα κανέλλας
πιπέρι
Το φτιάχνουμε:
Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και προχωράμε στη διαδικασία του καθαρίσματος.
Κόβουμε τα πλοκάμια του και τα καθαρίζουμε αφαιρώντας όση περισσότερο από την μωβ σάρκα μπορούμε, όχι από τη μεριά της βεντούζας από πίσω.
Ανάμεσα στα πλοκάμια και την κουκούλα βγάζουμε και πετάμε το κεφάλι και ένα εσωτερικό "δόντι" που έχει.
Στη συνέχεια χαράζουμε την κουκούλα κατά μήκος αφαιρούμε με προσοχή τα εντόσθια και καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά εσωτερικά.
Αφού τελειώσουμε με το σχολαστικό καθάρισμα του χταποδιού, το κόβουμε σε μπουκίτσες και το αφήνουμε σε ένα μπολ να περιμένει υπομονετικά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κομμάτια χοντρά και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, λίγο λάδι και όταν πάρει μία βράση προσθέτουμε το κρασί και το ξύδι και παράλληλα ανεβάζουμε την ένταση στην εστία μας.
Όταν έχει αρχίσει να βράζει πάλι ρίχνουμε το χταπόδι και μετά από περίπου 5 λεπτά χαμηλώνουμε την ένταση στο μισό και ίσως και λιγότερο.
Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει το χταπόδι μας και απορροφηθεί μεγάλο μέρος από τα υγρά του.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε την κανέλλα και το πιπέρι.
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να περιμένουν την ένωσή τους με το χταπόδι.
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, το ρίχνουμε μέσα στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με προσοχή.
Καλή μας όρεξη και καλή μας εβδομάδα!
Αμαλία

28 comments:

Asteri (Maria) said...

Αααααααααα εμένα μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το φαγητό!!!!
Καλή εβδομάδα

mari beika said...

Νοστιμότατο νηστίσιμο φαγητό, απο αυτά που σε κάνουν να θέλεις να είναι κάθε μέρα νηστεία!!
Καλημέρα

Elpiniki said...

Πολύ νόστημο φαγητακι, γεια στα χερια σου...
Καλημερα!

Ξανθή said...

Σήμερα θα το ήθελα αυτό το φαγητό!!!

Unknown said...

poso tha ithela ligo apo auto to fagaki!!!
kalimera sas!!!

eleni said...

Αμαλία,ευβοιώτικο το φαγάκι σου!Το προτιμούμε ιδιαίτερα εδώ.
Αρέσει στα κορίτσια και τους το φτιάχνω,όσο για μένα...ε δεν τρελαίνομαι,ξέρεις εσύ για τα θαλασσινά.
Φιλιά!

mia maria said...

Πολύ αγαπημένο τα φαγάκι σου σήμερα!
Καλή εβδομάδα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα μου εμείς αυτό το φαγάκι το τρώμε και εκτός νηστείας.
Εγώ να σου πω την αλήθεια, στο νεράκι που έβρασε το χταπόδι με την σαλτσούλα του και όλα τα σχετικά μυρωδικά, βράζω και το μακαρονάκι.
Εσύ βλέπω τα κάνεις χωριστά και τα παντρεύεις μετά!
Ενδιαφέρουσα και η παντρειά αυτή!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

SpIrToKoYto said...

μιά χαρά ιδέα δίνεις εν όψει και της κρεοφαγίας που ακολουθεί λόγω εορτών...
καλή εβδομάδα...-:))

Amali said...

Asteri, ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, Ελπινίκη, Ξανθή και Vasiliki ευχαριστώ πολύ

καλή σας εβδομάδα

Amali said...

Λενάκι δεν ξέρω αν είναι Ευβοιώτικο, πλέον μου αρέσει πάρα πολύ
τα κορίτσια κάτι ξέρουν..
πολλά φιλιά

Phivos Nicolaides said...

Άμα είναι κοφτό το προτιμώ. Καλή σας βδομάδα!

Amali said...

big mama και SpIrToKoYto καλό απόγευμα και όποιοι νηστεύουν καλό υπόλοιπο

Amali said...

Έλενα ωραίο και το μακαρόνι το μπλουμ αλλά πρέπει να το φας επί τόπου με το που θα γίνει και είναι πιο επίφοβο στο να λασπώσει και έτσι προτιμώ την Ιταλική εκδοχή

Amali said...

Φοίβο καλή εβδομάδα και σε εσένα

Arti said...

Κλασικό κι αγαπημένο!!!

Anonymous said...

Πολύ ωραίο το φαγάκι αυτό. Τώρα ειδικά με τις νηστείες. Δεν κατάλαβα όμως το κρασί τι το κάνουμε.
Μiranda

Betty's Cuisine said...

Η μικρή μου κόρη το τσακίζει και της το φτιάχνω συχνά-πυκνά!
Εγώ, επειδή το μακαρονάκι το βράζω στη σαλτσούλα, το θέλω εκείνη την στιγμή... άμα μείνει με χαλάει :(

Amali said...

arti
ΤΗΑΝΧ

Amali said...

ΧΑ Μιράντα πολύ καλή η απορία σου...
το κρασί άμα είναι καλό το πίνουμε μαζί με το φαγητό!!! πλάκα κάνω...

αν παρατηρήσεις μετά τη ντομάτα μπαίνει στο φαγητο μαζί με το ξύδι

καλό βράδυ

Amali said...

Μπέττυ μαζί σου...

καλή εβδομάδα

Vasia b. said...

Αμαλίτσα μου κι εγω όπως η Έλενα το φτιάχνω και πράγματι αν μείνει λασπώνει.
Θα το φτιάξω με την δική σου Ιταλική εκδοχή και θα δούμε την διαφορά !!!
Πολλά φιλάκια!!!!!

eva said...

Αυτο το φαγάκι , αυτό το φαγάαακι!!!
Το αγαπάω!!
Φιλάκια πολλά!

KANTHAR0S said...

Πραγματικά κλασικό φαγητό. Όπου το βρω το τσακίζω.

Καλή μου όρεξη.

ιρινι said...

Το αγαπώ αυτό το φαγητό,ενεξαρτήτου νηστείας!!!Οποτε το βρώ το τσακίζω!!!
Καλό Βράδυ!!!

piga said...

Γιαμ, γιαμ νοστιμότατο!!!

Maria B. said...

Υπέροχο φαγάκι Αμαλίτσα μου.
Ευχαριστούμε για το κέρασμα !!!


φιλια πολλά πολλά

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ said...

απο τα αγαπημενα μου νηστισιμα φαγητα....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...