Monday, 13 December 2010

Ψωμί ντομάτας

Η αλήθεια είναι ότι ψωμί σπάνια μπαίνει στο σπίτι μας.
Ο λόγος είναι ότι κανείς μας δεν είναι "ψωμάς", με άλλα λόγια δεν τρελαινόμαστε για ψωμί.
Και όποτε μπαίνει, είναι 3-4 είδη ψωμιού που φτιάχνω με τα χρυσά μου τα χεράκια και τέρμα, δεδομένου ότι δεν είμαι και καμία fan του ζυμώματος.
Το ψωμάκι αυτό όμως, γίνεται τόσο νόστιμο, που τρώγεται ακόμα και σκέτο.
Στη νηστίσιμη εκδοχή μπορείτε να παραλείψετε την φέτα ή και να προσθέσετε φυτική φέτα που απ' ότι έμαθα υπάρχει στα Σ/Μ, εκτός από το γνωστό κίτρινο φυτικό τυράκι που ήξερα ότι υπάρχει.

Χρειαζόμαστε
400-500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά (8 γρ.)
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
200 ml χλιαρό νερό
1 μέτρια ντομάτα
1 κουταλιά κέτσαπ
4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι πατέ ελιάς
1 κουταλιά κρεμμύδι σκόνη
2 κουταλάκια λάδι
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλιά ρίγανη
130-150 γρ. φέτα
Το φτιάχνουμε
Ανακατεύουμε 300 γρ. αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το μείγμα της ντομάτας.
Χτυπάμε στο μπλέντερ την ντομάτα ξεφλουδισμένη και πολύ καλά στυμμένη (να μείνει χωρίς σχεδόν καθόλου υγρά), κέτσαπ, λάδι, κρεμμύδι και πατέ ελιάς. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, την πατάμε να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε το μείγμα της ντομάτας ανακατεύοντας σιγά σιγά να ενσωματωθεί στη ζύμη.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα υδαρές ζυμάρι. Αρχίζουμε να προσθέτουμε από το υπόλοιπο αλεύρι τόσο, ώστε η ζύμη μας να πλάθεται πλέον εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
Προσθέτουμε την φέτα τριμμένη και τις λιαστές ντομάτες που έχουμε κόψει σε κομματάκια, και τα ζυμώνουμε λίγο όλα μαζί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και πλάθουμε 2 μακρόστενα μπαστούνια.
Τα πλαταίνουμε πολύ λίγο με το χέρι μας και κόβουμε κάθε μπαστούνι κατά μήκος σε 3 λωρίδες.
Με τις 3 αυτές λωρίδες, φτιάχνουμε μια κοτσίδα. Συνολικά δηλαδή φτιάχνουμε 2 κοτσίδες.
Τις τοποθετούμε προσεκτικά σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν λίγο ακόμα.
Τις αλείφουμε με λάδι ή αυγό χτυπημένο και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν όσο θέλουμε.
(Τις έψησα στον αέρα, στους 180 βαθμούς)
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

16 comments:

Asteri (Maria) said...

WOW!!! ωραίο ψωμάκιιιι!!! μην το ψάχνεις το ένα καρβέλι :) το βούτηξα!!! χιχιχι
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα

Ξανθή said...

Έλενα καλή εβδομάδα!!θα το δοκιμάσουμε το ψωμάκι σου μιας κι εμείς δεν τρώμε πολύ αλλά μας αρέσουν τα διαφορετικά.

eleni said...

Νοστινότατο φαίνεται ,Έλένα,με τόσα καλά που έχει!
Άραγε να γίνεται στον αρτοπαρασκευαστή;Γιατί όχι;Το ψωμάκι μου αρέσει,όχι να ζυμώνω-μόνο στολιδάκια χαχα..
Φιλιά!

evelina said...

Καλημέρα και καλή βδομάδα...Έλενα μοιάζει να είναι πενταανόστιμο

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Μου αρέσει στις "γεμιστές" εκδοχές του.
Με ντομάτα δεν έχω δοκιμάσει.
Για να προσέχω στην αντιγραφή!

mia maria said...

Πολύ νόστιμο φαίνεται. Με το ψωμί δεν το ΄χω αλλά αν γίνεται στον αρτοπαρασκευαστή κάτι θα κάνω:)
Καλή εβδομάδα κοριτσάκια!

Amali said...

Έλενα βουτάω τη μία κοτσίδα αντιγράφω τη συνταγή και μπαίνει στα υπ' όψιν για τη στόφα του χωριού... Ελπίζω να μην τα θαλασσώσω μόνο με το ψήσιμο...

πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα

ΑΧΤΙΔΑ said...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ..θα δοκιμάσω.Δική σου συνταγή και να μην είναι όμορφη δεν γίνεται.

Maria B. said...

εγω Λενακι θα παω να το δοκιμάσω το ψωμάκι σου στο Αμαλί. Τρελλαίνομαι για την στόφα της. Το ξέρει βέβαια και γιαυτό την αναφέρει όλη την ώρα, για να με κάνει να ζουλέψω !!! χιχιχιχι

καλέ τι χρυσοχέρα φιληνάδα έχω εγώ ???

φιλια πολλά και καλή βδομάδα

manousina said...

Σπάνια παίρνουμε και εμείς ψωμί αλλά κάτι τέτοια ψωμάκια, τα τσακίζουμε ευχαρίστως!!!!

ιρινι said...

Ωραίο, διαφορεικό το ψωμάκι σου Ελενα,θα δοκιμαστεί οποσδήποτε!!
Καλό Βράδυ!!!

dhmhtra said...

Ελενα καλησπέρα!
Αντίθετα εμείς τρώμε ψωμί και μάλιστα μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργιες συνταγές.
Θα το δοκιμάσω για να τους κάνω έκπληξη στο Χριστουγενιάτικο τραπέζι.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΩ ΠΩ!!!!!!!ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΕΛΕΝΑ.

Giorgos Varvakis said...

"The Golden Fingers of Helena"!!!
Λενιώ μου πάλι θαύματα ποίησες :)
Φαντάσου να τρώγατε και ψωμιά, τι θα βλέπανε τα ματάκια μας!!
Ελκυστικό κι ονειρεμένο !!
Να είστε όλοι καλά
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ

SpIrToKoYto said...

είχες δεν είχες θα με κάνεις πάλι να κάνω εκγύμναση μυών με το ζύμωμα...
αλλά μ'αρέσει...
ζυώνω που ζυμώνω το ψωμί της οικογένειας,το επόμενο θα είναι αυτό...

φιλιά καλοβδομαδιάτικα...-:))

Betty's Cuisine said...

τι λες τώρα;
με έστειλες αδιάβαστη!!!
ζηλεύω τρελά, χάρμα οφθαλμών και όχι μόνο!
αχ λέω να το επιχειρήσω, αν στο ζύμωμα δεν τα καταφέρνω ~ άτιμη τενοντίτιδα! :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...