Monday, 20 December 2010

Βασιλόπιτα φυλλένια Αρτακιανή

…….ή Ζαχαροκάντιο ζυμωτήΠρωτοχρονιά και ο πατέρας έχει πάρει το μεγάλο το μαχαίρι στολισμένο και ετοιμάζεται να κόψει τη Βασιλόπιτα.
Την σταυρώνει τρεις φορές και κάθε φορά λέει: "Έλα Χριστέ και Παναγιά και Αϊ Βασίλη βόηθα."
Το πρώτο κομμάτι του Χριστού και της Παναγίας, μετά του Αϊ Βασίλη, του σπιτιού, του καϊκιού και μετά συνεχίζουμε με τα μέλη της οικογένειας..
Στο κάθε κομμάτι αφήνονται αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια και ό,τι υπάρχει στο σπίτι που συμβολίζει καρποφορία και ευφορία.
Αφού τελειώσει το μοίρασμα των κομματιών ο πατέρας που κόβει τη βασιλόπιτα, την “κερνάει” με χρήματα, κέρματα και χαρτονομίσματα, ώστε όλοι να είναι σιδερένιοι και να πάρει και η νοικοκυρά το κατιτίς της εφόσον, αυτή ψώνισε τα υλικά, κουράστηκε και παιδεύτηκε για τις ετοιμασίες των ημερών.
Η συνταγή της φυλλένιας βασιλόπιτας είναι από την γιαγιά της πεθεράς μου, την Κωνσταντινιά, και η εκτέλεση από την πεθερά μου την Κωνσταντίνα.

Για ένα μεγάλο ταψί χρειαζόμαστε:
1 ½ κιλό φύλλο για μπακλαβά
1 κιλό ζάχαρη ψιλή (θα τη βρείτε ως fine sugar ή caster sugar)
1 κιλό βιτάμ ή βούτυρο
1 κιλό αμύγδαλα ψιλοκομμένα
2 βανίλιες
1 αυγό
Λίγη κανέλλα για πασπάλισμα
Πάμε να την φτιάξουμε
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε τις 2 βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα ίσια τα οποία τα βουτυρώνουμε το κάθε ένα ξεχωριστά.
Στη συνέχεια τα επόμενα φύλλα μπαίνουν τσαλακωμένα ένα με βούτυρο και ένα φύλλο με ζάχαρη και αμύγδαλα, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας.
Για το τέλος έχουμε κρατήσει πάλι 4 φύλλα που τα βουτυρώνουμε στρωτά ίσια.
Από πάνω αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο και στολίζουμε με ολόκληρα αμύγδαλα σε διάφορα σχέδια που θα φτιάξουμε.
Πασπαλίζουμε κατά τόπους με λίγη κανέλλα.
Κόβουμε με το μαχαίρι (προσοχή να μην φτάσει το μαχαίρι έως κάτω) σε τρίγωνα από το κέντρο του ταψιού ακτινωτά και ψήνουμε στους 170 με 175 βαθμούς για ¾ με 1 ώρα περίπου ανάλογα με το φούρνο μας.
Θέλουμε να αργοψηθεί σε ελαφρύ φούρνο και να μην αρπάξει από πάνω και από μέσα να είναι άψητη.Προσοχή μην ξεχάσουμε να βάλουμε φλουρί!!!
Με ένα αλουμινόχαρτο έχουμε τυλίξει ένα κέρμα και το τοποθετούμε μετά τα βουτυρωμένα φύλλα στον πάτο του ταψιού.
Παλιότερα έβαζαν φλουρί κωνσταντινάτο, που το έπαιρνε ο τυχερός που θα έπεφτε στο κομμάτι του, τώρα αρκούμαστε στα ευρώ.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές εύχομαι!
Αμαλία

18 comments:

Asteri (Maria) said...

Πάρα μα πάρα πολύ ωραία!!!!!!
Και του χρόνου με υγεία!!!!
Καλές γιορτές!

mari beika said...

Έλα η Χαλκίδα έγραψε πάλι!! τέλεια η βασιλόπιτα!!
Και του χρόνου με υγεία και χαρά.
Καλές γιορτές.

ΜΕΤΗ said...

Αμαλιτσα βασιλοπιτα ΄΄μπακλαβα΄΄ πρωτη φορα βλεπω, αλλα νομιζω πως θα μου αρεσει περισοτερο απο ολες τις βασιλοπιτες!!!
Μπραβο, και του χρονου να μας ξαναφτιαξεις......!!!
Φιλακια , καλημερα!!!!!

Helen Gr said...

Καλή Χρονιά σε σένα, Αμαλία, και σε όλους μας με υγεία και με όλα τα καλά της βασιλόπιτάς σου! Και του χρόνου!

Vita said...

Πολύ ωραίο γλυκό μου ακούγεται ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιηθεί σαν βασιλόπιτα.Η ζάχαρη μπαίνει σαν σιρόπι ή ανάμεσα στα φύλλα; Τι δεν κατάλαβα;

Amali said...

αστέρι ευχαριστώ πολύ
καλή εβδομάδα και με υγεία οι μέρες που έρχονται

Amali said...

Μαρία για την ακρίβεια η Χαλκίδα "έγραψε" και η Αρτάκη ζωγράφισε....

καλές γιορτές

Amali said...

Μέτη μου όντως μοιάζει με μπακλαβά στην όψη αλλά σε γεύση άλλο πράμα...
Την τσακίζω....που τον μπακλαβά ούτε που τον πλησιάζω,φαντάσου!!!
Πάντως να πω την αλήθεια τη συγκεκριμένη δεν την έφτιαξα εγώ αλλά η πεθερά μου.
Καλές γιορτές

Amali said...

Helengr ευχαριστώ πολύ επίσης καλές γιορτές και σε εσένα...

Amali said...

Vita χίλια συγγνώμη,
δεν φταίς εσύ, αλλά τυπογραφικό λάθος!!!!
η ζάχαρη μπαίνει ανάμεσα στα φύλλα μαζί με τα αμύγδαλα. Δηλαδή ένα φύλλο βούτυρο και το άλλο με ζάχαρη και αμύγδαλα...

στέλνω στην Έλενα μέιλ να διορθωθεί!!!

καλές γιορτές και ευχαριστούμε

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

τέλεια και γλυκιά σαν τις αναμνήσεις!!!!!

Betty's Cuisine said...

Πολύ πρωτότυπη!
Και του χρόνου να είσαι καλά, Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά!

ΦΩΤΕΙΝΗ said...

Καλά Χριστουγεννα και ευτυχισμενο το νεο ετος 2011 με υγεια

apinkdreamer said...

υπεροχη και πολυ πρωτοτυπη παραδοσιακη συνταγη! να εισαι καλα!!!

Εφη said...

Τέτοια εκδοχή δεν είχα ξανακούσει ποτέ!!!
Πολύ καλή!
Και είναι αυτό που λέμε και στα κάλαντα δηλαδή? Ζαχαροκάντιο ζυμωτή???

mia maria said...

Αμαλία, τέλεια η βασιλόπιτα σου, πρωτότυπη και λαχταριστή!
Και του χρόνου με υγεία!

Phivos Nicolaides said...

Φυλλένιας βασιλόπιτα πρώτη φορά ακούω!

ΕΛΕΝΑ said...

Πρωτοτυπότατη η φυλλένια, μπράβο στην πεθερούλα που μας την έφτιαξε!
Καλές γιορτές Αμαλία μου:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...