Tuesday 15 February 2011

Πατάτες πανέ

Είναι εύκολες, υπέροχες και συνεχίζουν να είναι τραγανές ακόμη και όταν είναι κρύες.
Η πρόταση είναι από το Βήμα gourmet.

Η δόση που κάνω είναι η εξής :
10 πατάτες
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι (προτιμώ το σιμιγδάλι)
1 πρέζα πάπρικα καυτερή ή καπνιστή
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο, κατά προτίμηση LURPAΚ ανάλατο
3-4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Τις βράζουμε για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Τις στραγγίζουμε σ΄ ένα σουρωτήρι.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι την πάπρικα και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και κουνάμε καλά την λεκάνη για να ανακατευτούν οι πατάτες με όλα τα υλικά.
Απλώνουμε το λάδι ή το βούτυρο στο ταψί (στη δεύτερη περίπτωση το βάζουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να λιώσει το βούτυρο) και τοποθετούμε τις πατάτες δίπλα – δίπλα και όχι την μια επάνω στην άλλη.
Βάζουμε και τις σκελίδες σκόρδου σκόρπιες στο ταψί σε διάφορα σημεία (μετά το ψήσιμο τις αφαιρούμε, μας ενδιαφέρει η μυρωδιά που θα δώσει το σκόρδο, η οποία πρέπει να είναι ελαφριά.)
Τέλος πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς και ψήνουμε συνολικά 35 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά στους 190 βαθμούς, βγάζουμε το ταψί, γυρίζουμε τις πατάτες από την άλλη μεριά και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά στους 220 βαθμούς.
Όταν ξεροψηθούν και χρυσίσουν, είναι έτοιμες!
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

Υ.Γ. Επειδή το Βασάκι μας για λίγο καιρό θα είναι χωρίς το λαπτοπακι της, θα προσπαθήσει να μπαίνει εαν βρεθεί κοντά σε υπολογιστή, οπότε εαν υπάρχει κάποια απορία σχετικά με τις συνταγές της θα υπάρχει απάντηση μέσω ημών.

14 comments:

Unknown said...

Καλημέρα κορίτσια...Της έχω δοκιμάσει τις απίθανες αυτές πατατούλες και είναι υπέροχες...όταν είναι φτιαγμένες και από τα χεράκια της φιλενάδας μου είναι ακόμα καλλίτερες...

mari beika said...

Όταν οι πατατούλες κάνουν κρούστα είναι απίθανες.
Καλημέρα

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι τι ωραία ιδέα!
Τις φαντάζομαι πολύ τραγανές και αρωματικές με το θυμάρι, η τέλεια ιδέα για να συνοδέψουν ψητά.
Αλλά και σκέτες μια χαρά θα τρώγονται!
Φιλάκια πολλά!

gwgw said...

Πρεπει να ειναι τελειες..θα τις φτιαξω κι εγω..ευχαριστουμε βασια!!!
Καλη σου μερα,φιλακια!!!

Maria Tzirita said...

Να, αυτά μου κάνετε φιλενάδες και σε λίγο δε θα περνάω από το μπλογκ σας, ούτε απέξω! Χα,χα, αστειεύομαι - αλλά μεταξύ αστείου και σοβαρού δε βάζετε και καμιά συνταγή για μας που μας απαγορεύονται τα τηγανιτά και τα λιπαρά;
Φιλάκια πολλά!

Maria B. said...

φαίνονται σουπερ φιλεναδίτσα!! άσε που γλυτώνεις το τηγάνισμα, αυτό που το πας ?? περιμένω να μου τις φτιάξεις και απο κοντά !!!

καλό μεσημέρι !!

φιλια πολλά

Lila Xagorari said...

To βράδυ θα δοκιμαστούν, δεν το συζητώ!

Εφη said...

Τι ωραίες που είναι έτσι!!! Εχω τα υλικά,θα φτιαχτούν για δοκιμή σήμερα κιόλας!

manousina said...

Τέλειο, δεν μου αρέσει καθόλου να τηγανίζω, το αποφεύγω όπως ο ..... το λιβάνι!!

Elpiniki said...

Πολύ ωραια ιδεα... θα τις δοκιμασω για να δω και γευση!

Amali said...

καταπληκτίκ!!!
Να προσθέσω ότι μία φίλη τις έφτιαξε σήμερα κιόλας και ενθουσιάστηκε, η διαφορά είναι ότι τις έκανε τις πατάτες στον ατμομάγειρα και δεν τράβηξαν και νερό...
επόμενη βδομάδα θα γίνει ο πόλεμος της πατάτας...

Βασάκι ευχαριστούμε και πολλά φιλιά

Rena said...

Αχ και μου χάλασε ο φούρνος μάλλον θα περιμένει στα προσεχώς αυτό το φαγάκι!

Tante Kiki said...

Πραγματικά λαχταριστές. Αύριο θα τις φτιάξω!!!!!

Crazy Tourists said...

Τις έφτιαξα την πρωτοχρονιά και ήταν υπέροχες!!!

Τρελοτουρίστρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...