Μιας και μπήκαμε στην περίοδο των αποκριών, τα σιροπιαστά γλυκά έχουν παραδοσιακά την τιμητική τους .
Πριν όμως σας δώσω την συνταγή για το Γιαννιώτικο, θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ την φίλη μας Pastaflora, για ένα πολύ όμορφο βραβείο που έφτιαξε η ίδια για το blog μας.Μας γράφει λοιπόν η Pastaflora:
“Σας το αφιερώνω με όλη μου την αγάπη, για το υπέροχο blog και τις υπέροχες συνταγές σας, και το ακόμη πιο υπέροχο φιλικό και γεμάτο αγάπη πνεύμα, με το οποίο τις προσφέρετε.
Σας εύχομαι να στε πάντα δημιουργικές. και γερές και να διατηρείτε πάντα αυτό το υπέροχο φιλικό και ενωτικό πνεύμα, το γεμάτο προσφορά που σας διέπει...!!»
Pastaflora μου σε ευχαριστούμε από καρδιάς, όχι μόνο για το βραβείο, αλλά και για τα γεμάτα αγάπη λόγια σου!!
Κερασμένο από εμάς ένα μεγάλο κομμάτι Γιαννιώτικο!
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο γλυκό, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είναι γλυκό 2 σε 1, και μπακλαβάς και κανταΐφι!!!
Τα υλικά και η εκτέλεση είναι περίπου όμοια με του μπακλαβά.
Υλικά
1 πακέτο φύλλα ΚΑΝΑΚΙ (Μωβ κουτί) για μπακλαβά
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
2 πακέτα βούτυρο (από 250 γραμ. το κάθε ένα) LURPAK χωρίς αλάτι
Για το σιρόπι
1 πακέτο ζάχαρη (1 κιλό)
3 ποτήρια νερό
ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Για την γέμιση
250 γραμ. αμύγδαλο ωμό με την φλούδα
250 γραμ. καρυδόψιχα
2 κουταλιές της σούπας κανέλα (τριμμένη)
½ κουταλάκι του γλυκού γραφύφαλλο (τριμμένο)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι, (προσοχή δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη ) και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κανέλα, την άχνη και τη φρυγανιά.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή το μάτι να είναι στο ένα, στην περίπτωση που κάνει πέτσα την αφαιρούμε, δεν βάζουμε ποτέ το κατακάθι, δεν ανακατεύουμε ποτέ το βούτυρο και δεν το χρησιμοποιούμε όλο, μόνο αυτό που είναι διαυγές.
Μετράμε τα φύλλα του μπακλαβά και τα διαιρούμε δια δύο.
Τα δικά μου φύλλα ήταν 14, δηλαδή 7 ζευγάρια, οπότε χώρισα το κανταΐφι σε 7 ίσια μέρη και ομοίως χώρισα την γέμιση σε 7 μέρη.
Ανοίγουμε στον πάγκο μας τα φύλλα του μπακλαβά.
Παίρνουμε το 1/7 του κανταϊφιού και το ξαίνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, το απλώνουμε επάνω στα φύλλα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Βουτάμε το πινέλο μας στο λιωμένο βούτυρο και ταμπονάρουμε επάνω στο κανταΐφι.
Βάζουμε με ένα κουτάλι κατά μήκος του φύλλου και λίγο πιο μέσα από την άκρη, το 1/7 από την γέμιση.Μετράμε 2 φύλλα κάτω από το κανταΐφι και αρχίζουμε να τα τυλίγουμε σε ρολό μαζί με το κανταΐφι και την γέμιση.Αφού κάνουμε το ίδιο με όλα τα μπαστουνάκια, τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί πλάι-πλάι.
Στην περίπτωση που είναι μακρύτερα από το ταψί μας τα κόβουμε και τοποθετούμε το κομμάτι δίπλα. Έτσι κάνουμε και μια άλλη σειρά με έτοιμα κομμένα κομμάτια.
Όταν τα τοποθετήσουμε όλα τα κόβουμε σε κομμάτια.
Ρίχνουμε στις γραμμές αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, πρέπει να πάει παντού.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για ¾ - 1 ώρα στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στον αέρα για να γίνει ωραίο και τραγανό το φύλλο.
Όταν κοντεύει να γίνει το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε την ζάχαρη και το νερό περίπου 6 λεπτά (μετράμε την ώρα αφού αρχίσει ο βρασμός). Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό αλλά και ούτε να μην έχει δέσει. Να στέκεται όπως η σταγόνα στην πρώτη φωτογραφία επάνω στο πιρούνι.
Ξεφουρνίζουμε το γλυκό και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να πάρει μια ανάσα και μετά ρίχνουμε προσεκτικά το επίσης χλιαρό σιρόπι.
Το αφήνουμε αρκετές ώρες ώστε να τραβήξει όλο σχεδόν το σιρόπι και μετά........ μετά, αρχίζει το ταξίδι για τους γευστικούς μας κάλυκες !!!!!!!!!
Εξαιρετικά αφιερωμένο στη πόλη απ’ όπου πήρε το όνομα του!
Κάθε φορά που βρίσκομαι στα Γιάννενα, καταφέρνουν να με γοητεύουν σαν την πρώτη φορά που πήγα εκδρομή με το σχολείο μου στην Γ΄ λυκείου.
Φωτογραφία από την ξακουστή λίμνη των Ιωαννίνων, την πανέμορφη ΠαμβώτιδαΚαι μια και αναφέρθηκα στα Γιάννενα δεν κρατιέμαι και θέλω να σας δείξω μια φωτογραφία που τράβηξα σε μια βιτρίνα ενός καταστήματος.
Όταν την κοιτώ καταλαβαίνω από που βγήκε η περίφημη φράση «Έχει απάνω της την Άρτα και τα Γιάννενα»!!Εύχομαι να έχετε μιαν ωραία ημέρα!
Wednesday, 23 February 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
34 comments:
Kαλημερα Μαρακι και γεια στα χερια σου..ωραιοτατο φαινεται...κι εγω το φτιαχνω διαφορετικα ομως,1 φορα τον χρονο,τις ημερες των χριστουγεννων..υπαρχει ηδη μεσα στο μπλογκ μου.Φιλακια γλυκα πολλα πολλα!!!
Mαρία με αυτά τα σιροπιαστά με κρατάς κοντά σου για πάντα!!!!
Ππωπωωωωωωωωωω σλουρπ!!!! καταπληκτικόοοοοοοοοοοο
Φιλιάαααα
Μαράκι μου μας μέλωσες πάλι!
Ωραίο το γλυκάκι σου Μαριώ μου και στο πνεύμα των ημερών. Μας γλύκανες!
Καλημέρα Μαράκι..Πρωτότυπο το γλυκάκι σου...δεν το είχα ξανακούσει και με φύλλο μπακλαβά και με φύλλο από καταϊφι..Ωραίες και οι φωτο από Γιάννενα..δεν έχω πάει αλλά φαίνεται πολύ ωραίο μέρος...Φιλάκια πολλά...
kalimera!!
telio!!kai laxtaristo!!!agapimeno glyko!!sketos pirasmos!!kai oi foto apo tin poli mou panemorfes!!!
na ise kala!tin agapi mou stelno!!
Το γλυκό σας είναι ότι πρέπει για κάθε περίσταση! Ούτε συνεννοημένες να ήμασταν βρε κορίτσια με τα γιαννιώτικα σήμερα...Είναι όντως λατρεμένη περιοχή!
Kαλημέρα Μαράκι, συγχαρητήρια για το όμορφο βραείο, το αξίζετε..
τέλειο φαίνεται το γλυκό και να σου πω την αλήθεια δεν το έχω φτιάξει ποτέ αλλά έτσι οπως το εξηγείς φαίνεται εύκολο οπότε θα το φτιάξω σίγουρα..
φιλιά!!!!
Φιλεναδίτσα μου ζωγράφισες σήμερα, τι υπέροχο γλυκάκι είναι αυτό!!!
Καλά, έχω κάνει πολύ γέλιο με την τελευταία σου φωτό χα χα χαα!
Ευχαριστούμε πολύ και την Pastaflora για το όμορφο βραβείο που μας έδωσε!
Φιλάκια πολλά!
Mαρία,τι όμορφο κέρασμα!
Τέλειο το γλυκάκι σου και γεια στα χέρια σου,γιατί είναι και δύσκολο-όλα βουνό μου φαίνονται χιχι..
Το κομματάκι μου θα το πάρω.
Φιλιά!
Υπέροχο γλυκό. Συγχαρητήρια! Μου τρέχουν τα σάλια. Θα το προσπαθήσω για την Κυριακή μια και το σηκώνει η μέρα. Μόνο που έχω ένα ... προβληματάκι να το πώ, ... προκατάληψη, με το σιρόπι. Όταν πρόκειται για γλυκά ταψιού, δεν μπορώ να το πετύχω σχεδόν ποτέ!!! Θα δοκιμάσω όμως τον δικό σου τρόπο και Δευτέρα πρωί θα επανέλθω για τις εντυπώσεις.
Τι υπεροχο γλυκακι,δυσκολευτηκα να καταλαβω την εκτελεση λιγακι(υψηλη τεχνικη τυλιγματος!!!!!!λιγακι περιπλοκη για τα δικα μου χερια και την υπομονη χα χα χα) αλλα λεω να το δοκιμασω λιαν συντομως!!!
Φιλια
Alma Libre
Αχ Μαρία, τι μας κάνεις! Πάθαμε οικογενειακά ένα κάτι όταν είδαμε τη φωτογραφία με το γλυκό. Σε μπελάδες πάλι με έβαλες.
κακουργιοτάτηηηηηη....
φύλλο έχω...καταίφι δεν έχω...θα με βγάζεις μεσημεριάτικα έξω για ψώνια...
Η κουτάλα όλα τα λεφτά...
σμουυυτττςςς σου...-:))
Όντως τα Γιαννιώτικα σιροπιαστά γλυκά, είναι από τα πιο φημισμένα!
Ονειρεμένο το κανταίφι, μου άνοιξε την όρεξη μεσημεριάτικα! :)
Πετάω τη σκούφια μου κι έρχομαι τρέχοντας!!!!!!!!!!!!!!!!!
Προβλέπω να μπει κι αυτό στα μπεστ, μαζί με τα τσουρέκια σου Μαράκι :)
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Θέλω να ορμήξω στο ταψί! Με καταλαβαίνετε, νομίζω. Οπως έχω και κουμπάρο Γιαννιώτη, θα του παραγγείλω ένα όλο για μένα. Μπράβο για το βραβείο!
Maria, gefsi Ioannina me afto to glyko me phyllo kai kataifi...erxomai gia kafe an proleveno ena komataki!
Τι όμορφα που είναι τα Γιάννενα!!!! Πεντανόστιμο γλυκάκι, ιδανικό για όποιον αγαπάει τα σιροπιαστά.
Σκλάβα σας για πάντα και εγώ σαν τη Λιλ με κάτι τέτοια....μμμμμμμμ!!!!!
Καλησπέρα Μαράκι
αυτή τη φορά δεν θα κάνω σχόλιο για την (εξαιρετική) συνταγή σου γιατί είμαι έξαλλη!
Το έχετε δει αυτό;
http://foodbloggers.kafeneio.info/
Έχετε δώσει την άδεια σας;
Γιατί εμένα ουδέποτε μου ζητήθηκε, παρόλα αυτά, βλέπω τις αναρτήσεις μου δημοσιευμένες!
Θα ήθελα να μάθω την άποψή σας!
Φιλιά...
που πήγε το σχόλιο; οεο;
τώρα δε γράφω τόσα!!
λιγώθηκα η γυναίκα, μόλις έφαγα κι ένα γλυκάκι είναι ότι πρέπει μετά το φαγητό, έτσι που σου πέτυχε με βλέπω για διπλή μερίδα!!!!!!!
Παρακαλώ κυρία μου να σας στείλω σουτζουκάκια που μόλις έφτιαξα να μου στείλετε 2 κομματάκια απο το γλυκό;Καλή Τσικνοπέμπτη!
Δημήτρη αν η Μαρία πει όχι στα σουτζουκάκια (που δεν νομίζω) εγώ όχι δεν λέω ποτέ!!!!
Μπέτυ μου σήμερα το είδαμε, δεν έχω προλάβει ακόμα να τους στείλω μήνυμα, θα στείλω σε λίγο.
Υπάρχει κάποια φόρμα επικοινωνίας, ας στείλουμε όλες οι "θιγόμενες" ένα μήνυμα.
Δεν χρειάζεται ούτε έξαλλες να γινόμαστε ούτε να στεναχωριόμαστε, αυτές είναι γμωστές καταστάσεις, δεν τις αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά, θα τις ξανα-αντιμετωπίσουμε λοιπόν ήρεμα.
Τα blogs μας τα έχουμε για να περνάμε καλά και επειδή μας δίνουν ευχαρίστηση και μέσα από αυτά επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε διάφορα.
Δεν χρειάζεται να αφήνουμε τον καθένα να μας συγχίζει επειδή δεν κάνει το αυτονόητο, να ζητήσει την άδεια του δημιουργού, και αν του την δώσει, καλώς.
Αν όχι, δεν έχει κανένα δικαίωμα ανάρτησης.
Πω πω βρε Μαράκι τι μου θύμισες τώρα!!!!!
Πριν περίπου 20 χρόνια που ήταν ο αδερφός μου φοιτητής στα Γιάννενα πήγαινα το λιγότερο 3 φορές το χρόνο εκεί και κάθε φορά τους άλλαζα τα φώτα ειδικά αυτά με τη σοκολάτα γύρω γύρω, μετά κάτι έπαθα και με τα γλυκά αποστασιοποιήθηκα!!!!
πολλά πολλά φιλιά
και πάλι ΕΥΓΕ
Υπέροχο το γλυκό σου Μαρία, τα σιροπιαστά είναι μια από τις αδυναμίες μου, έχω πολλές βλέπεις!!
Φιλιά πολλά
Καλημέρα συγχαρητήρια για τις ωραιότατες συνταγές που καθημερινά μας προσφέρετε!!!
Είστε το ωραιότερο.... blog μαγειρικής και οι συνταγές σας πάντα επιτυχημένες.
Για την εκτέλεση του συγκεκριμένου γλυκού έχω κάποιες απορίες. Τα φύλλα κρούστας τα βουτυρώνουμε; Επίσης βάζουμε στον πάγο της κουζίνας δύο φύλλα κρούστας, 1/7 φύλλο καταϊφι; Δηλαδή θα έχουμε 7 μπαστούνια από το γλυκό μας;
Ευχαριστώ πολύ και να έχετε κουράγιο να μας προσφέρετε τις ωραιότατες συνταγές σας!!!
καλημέρα σ'ολους τους φίλους !! ζητώ συγνωμη που δεν υπάρχει χρόνος να απαντήσω στον καθ'ενα χωριστά. Εύχομαι χρόνια πολλά και καλή τσικνοπέμπτη. Θέλω να έχουμε όλοι χαμόγελο και αισιοδοξία, να μην αφήσουμε κανεναν να μας τα κλέψει !!!!!
φιλια πολλά
Κατερινάκι καλή σου μέρα!
Λοιπόν παίρνεις το 2 φύλλα κρούστας αβουτυρωτα τα απλώνεις το ένα πάνω στο αλλο στον πάγκο, βάζεις απο πάνω το 1/7 του φύλλου κανταιφιου σ'ολη την επιφάνεια, και στην ακρη απο την μακρυα πλευρά του φύλλου ρίχνεις το 1/7 της γεμισης και αρχίζεις και ρολάρεις. Τυλιγεις δηλαδη 2 φύλλα μαζί με κανταιφι και μαζί με την γέμιση.
Θα έχουμε λοιπόν 7 μπαστουνια με την προυπόθεση όμως ότι τα φύλλα της κρουστας ήταν 14 ή 15, εαν είναι περισσότερα θα πρέπει να αυξήσουμε αναλογικά και τα υπόλοιπα υλικά. Η δοση των υλικών που αναφέρω ειναι για 7 μπαστουνια.
Για ότι αλλο χρειαστείς θα τριγυρνάω εδώ γύρω. !!!
εύχομαι καλή επιτυχία και καλή τσικνοπέμπτη!
περιμένω νεα σου φιλια πολλά
Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις, ήταν κατατοπιστικότατες!!! Θα το φτιάξω στις Απόκριες και θα σας πω τις εντυπώσεις μου!! Καλό Σαββατοκύριακο και καλή ξεκούραση!!
Καταπληκτική η συνταγή Μαρία, το λέω για δεύτερη φορά και πλέον αποδεδειγμένα. Εξετελέσθη χθες το βράδυ και μπορώ να εγγυηθώ για την επιτυχία της. Οι οδηγίες για το σιρόπι εξαιρετικές, αφού για πρώτη φορά πέτυχα σιροπιαστό - ασχέτως αν ακόμη με πειράζουν στην οικογένεια. Και πάλι μπράβο!
Χαίρομαι Κατερινάκι που σε βοήθησα, εύχομαι καλή επιτυχία και καλοφάγωτο !!!
καλές απόκριες να έχεις και να περάσετε όμορφα με την οικογενειά σου !!!
φιλια πολλά πολλά
Σοφάκι μου, εσύ στο υψος σου, μην πτοείσαι ότι και να σου λένε !!! χιχιχιχι!! Ξέρεις τι πειράγματα έχω ακούσει εγώ ? αστα να πάνε!!!
χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και που σου πέτυχε το σιρόπι!
καλό βράδι και πολλά πολλά φιλάκια !!
Post a Comment