Friday, 25 November 2011

Flapjacks

Επειδή αρκετοί φίλοι μας νηστεύουν αυτήν την περίοδο, θα σας δώσω ένα γλυκάκι απλό, απλούστατο, αλλά πολύ πολύ νόστιμο και υγιεινό.
Τα φλάπτζακς τα βρίσκεις σχεδόν παντού στην Αγγλία, είναι δηλαδή ένα τυπικό εγγλέζικο γλυκάκι.
Λατρεύω να μασουλάω ένα τραγανό flapjack που λιώνει στο στόμα αφήνοντας γλύκα και άρωμα.
Η συνταγή που θα σας δώσω είναι η βασική συνταγή, που περιλαμβάνει καστανή ζάχαρη, μαργαρίνη, maple syrup (σιρόπι σφενδάμου) ή μέλι και κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
Στην Αγγλία εμπλουτίζουν τα flapjacks με ένα σωρό υλικά, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, cranberries αλλά και κομμάτια σοκολάτας.
Επίσης πολλοί τα περιχύνουν με διάφορα σιρόπια ή τα καλύπτουν με λιωμένη σοκολάτα που κάνει τα flapjacks τέεεελεια!!!!!
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε σπιτικά flapjacks.

Θα χρειαστούμε:
100 γρ. καστανή ζάχαρη
155 γρ. μαργαρίνη
3 γεμάτες κουταλιές maple syrup ή μέλι
300 γρ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
Στην πράξη:
Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα την μαργαρίνη.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το maple syrup και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το κουάκερ.
Ανακατεύουμε δυνατά, να καλυφθεί καλά το κουάκερ από τα υπόλοιπα υλικά.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα μικρό ορθογώνιο πυρέξ.
Απλώνουμε σε αυτό το μείγμα μας και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Το μείγμα πρέπει να έχει πάχος περίπου 1 δάχτυλο.
Αν το πυρέξ σας είναι μεγαλύτερο και το μείγμα δεν καλύπτει όλη την βάση του πυρέξ, μην προβληματίζεστε.
Ας μείνει ακάλυπτο ένα τμήμα της βάσης του πυρέξ.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 15-17 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει.
Κατόπιν το χαράζουμε σε κομμάτια ορθογώνια, στο μέγεθος που θέλουμε.
Προσοχή, το χάραγμα σε κομμάτια πρέπει να γίνει σε αυτό ακριβώς το στάδιο, όταν το γλυκό σφίξει, θα είναι πιο δύσκολο να κοπούν τα κομμάτια.
Κατόπιν το καλύπτουμε με μία πετσέτα και το ξεχνάμε για 6 τουλάχιστον ώρες.
Στο διάστημα αυτό, τα flapjacks θα «σφίξουν» όσο ακριβώς χρειάζεται και θα είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.
Καλή επιτυχία!

Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κατερινούλες που σήμερα γιορτάζουν!
Τους στέλνω τις θερμότερες ευχές μου!

57 comments:

thalassamov said...

Καλημέρα Καλημέρα Έλενα μου!!!
Επειδή ήρθα πρώτη,και τα φλαπτζακς είναι η αδυναμία μου, θα ήθελα δέκα μπάρες παρακαλώ πολύ!
:)))))))))))))))))))))))))))))))

Δώρα said...

Τα δοκιμάσαμε πέρσι και ενθουσιαστήκαμε!
Ευχαριστώ που μας τα ξαναθύμισες!

Σοφία Ζ. said...

Καλημέρα, Ελενα μου, υπέροχα τα φλαπτζακς. Ερώτηση: Που βρίσκουμε maple syrup;;;; Παίρνω μπάρα και φεύγω!!!! Φιλιά πολλά!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ .ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ!!!

gwgoyla said...

Καλεεεεεεεεεεεεε??? τιν τουτα?ειμαι απο χωριο εγω και δεν ξερω...χαχαχαχα!!!
Ειλικρινα δεν εχω ιδεα Ελενακι,σου εμεινε τιποτα εστω λιγουλακι για να το δοκιμασω?
Πολλες καλημερες καλο Σ/Κ και πολλα πολλα φιλια!!!

Marί said...

Νόστιμο φαίνεται και κυρίως υγιεινό!!!μήπως να το φτιάξω για το παιδί; σίγουρα αν βάλω και σοκολάτα μέσα θα πετάξει από τη χαρά του, αλλά μετά βέβαια δεν θα είναι και τόσο υγιεινό.
Φιλιά πολλά, καλό Σ/Κ.

voyager said...

Η συνταγή μου θύμισε άλλα χρόνια. Μπράβο που μας δίνετε και "μακρινές" ιδέες. Καλό Σαββατοκύριακο.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

παίρνω κομματάκι στα κλεφτά!!!!

Μαρία said...

Καλέ τι είναι αυτά..πρώτη φορά τα ακούω..θα τα δοκιμάσω..τέλεια φαίνονται..φιλιά

Elpiniki said...

Πρωτη φορα τα βλεπω και θα ηθελα σιγουρα να δοκιμασω.. γενικα μ αρεσει η βρωμη οποτε μαλλον θα τα αγαπησω!

eleni said...

Νόστιμο και υγιεινό,Έλενα!
Κάτι σαν το δικό μας το παστέλι,μόνο δεν ξέρω αν είναι τόσο σκληρό.
Φιλιά!

Anonymous said...

Ελενα και εγω πρωτη φορα τα ακουω ειναι και νηστισημα οταν τα τρωμε αν καταλαβα καλα ειναι σκληρα?Ποπη

Effie's Sweet Home Designs said...

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!!!!!
ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ. ΜΟΝΟ ΚΟΥΑΚΕΡ ΔΕΝ ΕΧΩ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑΙ. ΦΙΛΑΚΙΑ!

Ερμιόνη said...

Άντε βρε Ελενάκι και την περίμενα τη συνταγή!!! Και απλή και με βρώμη;;; Με φωνάζει από μακριά!!! Θα τα φτιάξω για τον καλό μου να τα παίρνει στη δουλειά για σνακ! Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

manousina said...

Δεν τα έχω δοκιμάσει.... υγιεινό σνακ

homemade said...

παρα πολύ όμορφα και ωραία....πάνε και με τον καφέ βουτιχτά μέσα...?..όπως και ναχει μου αρέσουν.....

ελενα με την ευκαιρία χθες ήμουν σε μια ωραία περιοχή της ελλάδας....και μου μίλησαν για την τσακώνικη μελιτζάνα ονομασια pop....θα παρακαλούσα αν θες..μια συνταγή με βαση την τσακώνικη μελιτζάνα...σε πια περιοχή είπες..?..μα τσο λεωνίδιο.....χαχα
να σαι καλά...πήγα για δουλειά και ενας πελάτης μιλώντας για τα προιοντα της περιοχής μου το είπε....παρακαλώ λοιπόν αν γίνεται την συνταγής σας....ευχαριστώ

Helen Gr said...

Ωραία συνταγή,Ελενάκι, γρήγορη, εύκολη, νόστιμη και υγιεινή.
Τα υλικά μου αρέσουν πολύ.
Φιλάκια.

EVAGELIA VRETTOU said...

μμμ, τι νόστιμα που δείχνουν! Και πόσο τέλειο το ότι μπορείς να τα συνοδεύσεις με τόσους τρόπους. Να τα βουτάς μια από δω και μια από κει...χιχιχι!

ΕΛΕΝΑ said...

Thalassamov νομίζω δικαιούσαι 10 κι άλλες 10 μπάρες λόγω πρωτιάς:)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Δωράκι μου δεν είναι πολύ νόστιμα??
Τα λατρεύω!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι φτιάξτα, θα τα λαρέψεις!!
Είναι και πανεύκολα.
Maple syrup πλέον βρίσκεις πανεύκολα σε πολλά μέρη.
Ολοι οι Βασιλοπουλοι έχουν.
Εγώ το παίρνω από τον μεγάλο Σκλαβενίτη στην Χαλκηδόνα όποτε πάω για προμήθειες.
Επίσης στα βόρεια προάστεια το έχει ο Θανόπουλος.
Θα σου έλεγα να προτιμήσεις το maple syrup αντί για μέλι, ταιριαζει καλύτερα σ' αυτήν την συνταγή.
Το maple syrup μπορείς ακόμα να το χρησιμοποιήσεις για να περιχύσεις γιαούρτι (ο γιος μου το τρώει έτσι), βάφλες, τηγανίτες αντί για μέλι, αλλά και να το βάλεις σε κέικς.
Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι μου σου στέλνω κι από εδώ πολλές πολλές ευχές για την γιορτούλα σου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγουλίνι μου χα χα χααα!
Γέλασα πολύ με το σχόλιό σου!!
Μπάρες βρώμης είναι στην ουσία, πολύ νόστιμες και τραγανές!!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου μια χαρά υγιεινό θα είναι, σιγά μην στερήσουμε από τα παιδιά την σοκολάτα, εδώ δεν μπορούμε να την στερηθούμε εμείς!
Να τα φτιάξεις του κανακάρη σου, και να του βάλεις και σοκολατίτσα μέσα.
Η να του βάλεις μερέντα από πάνω.... μιαμ μιαμ!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Voyager ήμουν σίγουρη ότι εσύ θα τα ήξερες και θα σου άρεσαν χα χα χαα!
Καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Βρε Γαστεροπλήξ, μην μου φεύγεις, κάτσε λίγο να σε δώ!!
Φιλιάααααα!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρία μου δοκίμασέ τα, είναι απίθανα!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελπινίκη μου αν σου αρέσουν τα γλυκάκια με βρώμη, αυτό θα είναι απολύτως του γούστου σου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση η σκληρότητα των flapjacks με αυτήν του παστελιού.
Τα flapjacks δεν είναι σκληρά, απλά θέλουν την ώρα τους για να σφίξουν και να μην είναι μαλακά.
Είναι τραγανά, αλλά όχι σκληρά.
Νόστιμα και υγιεινά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Πόπη μου δες ακριβώς από πάνω τι γράφω στην Ελένη.
Οχι, δεν είναι σκληρά, είναι τραγανά, αλλά θέλουν κάποια ώρα για να σφίξουν και να μην είναι μαλακά.
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι αν έχεις όλα τα άλλα, το κουάκερ είναι τίποτα, το βρίσκεις παντού, σε όλα τα σούπερ μάρκετς!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιόνη μου τέλειο σνακ, και νόστιμο και υγιεινό!!
Να τα φτιάξεις του καλού σου!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μανουσίνα μου ευκαιρία να τα δοκιμάσεις, γίνονται και πανεύκολα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Παναγιώτη μου πήγες στο Λεωνίδιο????????
Λατρεμένο μου Λεωνίδιο, τι κρίμα που δεν ήμουν εκεί να βρισκόμασταν!!!
Συνταγές με τσακώνικες μελιτζάνες θα βρεις πάμπολες στο blog μας, κοίτα στις Κατηγορίες.
Εγώ ως τσακώνισσα, μόνο με τσακώνικες μελιτζάνες μαγειρεύω να σου πω την αμαρτία μου;-)
Δες και το μοσχαράκι με μελιτζάνες, είναι από τις ωραιότερες συνταγές που μαγειρεύουν εκεί.
Αντε και όταν με το καλό ξανάρθεις, ελπίζω να είμαι εκεί και να βρεθούμε!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου πιστεύω είναι από τα γλυκάκια - σνακς που εσένα θα σου αρέσουν!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευαγγελία μου εγώ η περίεργη θα σου ομολογήσω ότι τα flapjacks μου αρέσουν σκέτα, τελείως σκέτα!
Αλλά και με λιωμενη σοκολάτα από πάνω (έτσι αρέσουν στους γιους μου) είναι φανταστικά!
Δοκίμασέ τα, είναι πειρασμός!
Φιλάκια!

Zeta Mp said...

Αυτές οι μοντερνίες σας ώρες ώρες με τρελαίνουν!! χιχιχι Τέλειο!! Έχω φάει στην Αγγλία κ μ'άρεσε πολύ! (απ'τα λίγα που μ'άρεσαν εκεί...δεν έχουν καθόλου ωραίο φαγητό...όλο Wendy's και Mac Donald's έτρωγα)!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζετάκι η αγγλική κουζίνα δεν φημίζεται και για τις νοστιμιές της χα χα χααα!
Κάποια φαγάκια ή γλυκάκια όμως αξίζουν!
Τα φλαπτζακς μας άρεσαν κι εμάς πολύ!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Vasia b. said...

Για να είμαι ειλικρινής δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ και πρώτη φορά ακούω για φλαπτζακς!!!!!!!
Σαν μπαρες βρώμης τα έχω ξανακούσει αλλά δεν περίμενα να είναι και τόσο εύκολη η παρασκευή τους!!!
Μπράβο Λενάκι μας!!!Θα τα φτιάξω με σιρόπι σοκολάτας δεν το συζητώ!!
Πολλά πολλά φιλιά!!!!!

Ροδούλα said...

Καλησπέρα Ελενάκι μου.
Πολύ νόστιμη και υγιεινή η συνταγή σου. Φτιάχνω μπάρες δημητριακών κάθε Παρασκευή, και της εμπλουτίζω με ξηρούς καρπούς, καρύδα ινδική, σταφίδες και αποξηρμένα φρούτα, και έχουν οι μικρές για όλη την εβδομάδα ένα θρεπτικό σνακ.
ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ μπράβο σου που την μοιράστηκες μαζί μας!
Πολλά φιλάκια
ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

mia said...

Έλενα καλημέρα...τι ωραίο και ελαφρύ γλυκάκι...και υγιεινό!!!!

nadia said...

Ιδιαίτερο φαίνεται,δεν ξέρω τι γεύση έχει και ούτε το έχω ξανακούσει αλλά θα το δοκιμάσω.Φιλιά (ευχαριστώ για τις ευχές σου)

Tante Kiki said...

ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ είναι πολύ ωραία τα γλυκάκια σου. Λέω μόλις τελειώσουν τα απίστευτα τρεχάματα που έχω να τα φτιάξω ή μάλλον ονειρεύομαι ότι θα τα φτιάξω (ελπίζω σε 1-2 εβδομάδες να έχουν τακτοποιηθεί όλα)!!!!! Γεια στα χεράκια σου!

Θεανώ said...

Ελενα φαίνονται πολύ ώραία. Δεν τα ήξερα αλλά σίγουρα θα τα δοκιμάσω. Καλό βράδυ.

Ginger said...

Καλησπέρα ΕΛΕΝΑ δεν ξέρω αν τα flapjacks είναι νόστιμα αλλά τυχερά γιά σένα είναι... περισσότερα θα σου εξηγήσω όταν περάσεις απ'το blog μου.

Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι

marilise said...

Ελενακι μου μοιάζει υπέροχο θα το κάνω σκ ευχαριστούμε για την αφιερωση

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι μου δοκίμασέ τα, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολα γίνονται.
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ροδούλα μου, υπέροχες οι μπάρες σου!
Μπορείς να εμπλουτίσεις τα flapjacks με όλα αυτά που αναφέρεις, καλά κάνεις και δίνεις στις κόρες σου ένα τόσο υγιεινό σνακ!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Mia μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ναντια μου μπάρες βρώμης είναι στην ουσία, νόστιμες και υγιεινές!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου εύχομαι το συντομώτερον δυνατόν να τελειώσουν οι ταλαιπωρίες σου και όλα να πάνε καλά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Θεανώ μου πιστεύω θα τα ευχαριστηθείς πολύ!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Ginger ευχαριστώωωωωωωω!!!
Μα δεν το πιστεύω χα χα χααα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Marilise μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!

Ειρήνη said...

Τα έφτιαξα το Σάββατο και έγιναν καταπληκτικά. Αφράτα και πολύ νόστιμα. Χρησιμοποίησα μέλι γιατί η γεύση του maple δεν μου πολυαρέσει και πρόσθεσα και λίγες νιφάδες σοκολάτας. Τέλεια.

Θωμάς said...

Καλημέρα σας,
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνταγή σας γιατί έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου "γλυκά"!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Eιρήνη και Θωμά, πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν και τα ευχαριστηθήκατε!
Φιλιά, καλή βδομάδα από αύριο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...