Tuesday, 29 November 2011

Μαυρομάτικα με σπανάκι

Δοκιμασμένη και πολύ νόστιμη η σαλάτα με μαυρομάτικα της Έλενας.
Φοβερή και η σαλάτα με σπανάκι της Βάσιας.
Θέλετε να δοκιμάσετε και την δική μου? Η οποία έλκει την έμπνευσή της από την ιντερνετική μου φίλη Ιριάνα, στην οποία και την αφιερώνω.
Μου είχε προτείνει να την φτιάξω με σέσκουλα, αλλά μιας και σέσκουλα δεν είχα, την έφτιαξα με σπανάκι.
Είμαι σίγουρη όμως, ότι εξίσου νόστιμη θα γίνεται και με σέσκουλα.

Χρειαζόμαστε:
250 γρ. σπανάκι φρέσκο
2 – 3 πατάτες
μισό μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (ποσότητες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
λάδι – λεμόνι (σε αναλογία 3: 1)
Επί τω έργω:
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φασόλια και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν.
Παράλληλα καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε άλλο κατσαρολάκι να βράσουν και αυτές.
Μόλις τα φασόλια πάρουν δυο τρεις βράσεις, τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε με ζεστό νερό πάλι να βράσουν, μέχρι να είναι έτοιμα.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Κόβουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια.
Επίσης κόβουμε το σπανάκι σε μικρότερα κομμάτια.
Σε μία σαλατιέρα βάζουμε τα κρεμμύδια, από πάνω τα σπανάκια και από πάνω τα φασόλια.
Σε ένα μικρό σέικερ ή στο μίξερ του φραπέ χτυπάμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι και λεμόνι και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Κρατάμε περίπου 1/3 από το λαδολέμονο και για τις πατάτες.
Ανακατεύουμε προσεκτικά να πάνε παντού τα υλικά μας και στη συνέχεια προσθέτουμε στην σαλατιέρα τις πατάτες κομμένες στα 4 και ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο.
Μπορεί να σταθεί στο τραπέζι μας σαν σαλάτα, αλλά και σαν ωραιότατο κυρίως γεύμα, η επιλογή δική σας.

Παρατηρήσεις:
1. Αν επιλέξουμε να κάνουμε την σαλάτα με σέσκουλα, θα τα καθαρίσουμε καλά, θα τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια, θα τα ζεματίσουμε και θα τα αφήσουμε στην κατσαρόλα με λίγο νεράκι να μαλακώσουν λίγο, πριν τα προσθέσουμε στην σαλατιέρα.
2. Αν βάλουμε φρέσκο σπανάκι, πρέπει να είμαστε σίγουροι για την προέλευσή του και οπωσδήποτε να το έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά!!!
3. Η Ιριάνα μου πρότεινε να περιχύσω την σαλάτα με λεμόνι και αυτό προτείνω κι εγώ εσάς, όμως εγώ - για τους ευνόητους λόγους που κάποιοι από εδώ μέσα ξέρουν και με πειράζουν - δεν τρώω λεμόνι, έτσι την έκανα με ξύδι και ήταν πάρα πολύ ωραία.
Όποια εναλλακτική και να ακολουθήσετε, είμαι σίγουρη ότι θα ευχαριστηθείτε, καλή όρεξη λοιπόν…
Αμαλία

24 comments:

voyager said...

Πολύ ωραία βραστή σαλάτα!
Μπράβο

Αντα said...

Καλημέρα.
Το σπανάκι δεν πρέπει να το ζεματίσουμε λίγο;
Ωμό μπαίνει στην σαλάτα;
Ευχαριστώ.

ΕΛΕΝΑ said...

Aμαλίτσα μου εμείς έχουμε μιαν αδυναμία όπως ξερεις στα μαυρομάτικα σαλάτα, πολύ περισσότερο στην δικιά σου σαλατούλα που την έχεις κάνει πλούσια πλούσια!!
Πάντως να σου πω την αλήθεια, εγώ που ξέρεις πόσο λατρεύω το λεμονάκι, στα μαυρομάτικα ξύδι βάζω.
Και με σπανάκι και με σέσκουλα, είναι από τις αγαπημένες μας σαλατούλες!
Φιλιά!

gwgoyla said...

Μαυροματικα σαλατα τα τρωμε πολυ,αλλα με σπανακι και σεσκουλα δεν εχουν δοκιμαστει...
Καλο μεσημερι σε ολες,φιλια!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΑΜΑΛΙ...ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ!ΩΡΑΙΑ Η ΣΑΛΑΤΑ ΕΓΩ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΜΑΤΑ.ΜΟΥ ΤΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΖΩ ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΝΙΘΟ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!
ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!

ΜΕΤΗ said...

Τα μαυροματικα ειναι η αδυναμια μου και με σπανακι φαινονται υπεροχα!!!!
φιλακια Αμαλιτσα , καλημερα!!!!!

*καταπληκτικο δεν ειναι το μπλοκοσπιτακι μας στολισμενο?

Elpiniki said...

Εχω μια παρομοια τετοια συνταγη από ενα περιοδικο στην ακρη για εφαρμογη! Κραταω και τη δικη σου για ιδεες!

Marί said...

Λαχταριστή η σαλάτα με το σπανάκι, το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα, όπως και το λεμόνι, το οποίο έχει φοβερές διατροφικές ιδιότητες, κρίμα να μην το χρησιμοποιείς.

Amali said...

voyager,
ευχαριστώ βρε, αλλωστε έχεις δοκιμάσει προσωπικά τη συγκεκριμένη σαλάτα...

καλές βόλτες

Amali said...

Άντα,
ναι τo σπανάκι εγώ το βάζω ωμό και είναι και πολύ ωραίο... Μπορείς και να το ζεματίσεις όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Σε περίπτωση που το τρώς ωμό να το καθαρίσεις πολύ καλά πριν και να εμπιστεύεσαι την πηγή που το παίρνεις όπως και όλα τα λαχανικά άλλωστε που τα τρώμε ωμά

καλό μεσημέρι

Amali said...

Ελενάκι μας,
μπράβο.... προτείνω εγώ λεμόνι και συ το απαρνιέσαι!!!!

καλό μεσημέρι

Amali said...

Γωγούλα, να η ευκαιρία να δοκιμαστούν
καλό μεσημέρι

Amali said...

Ναι Κατερίνα, όλα αυτά τα αρωματικά κάτι περισσότερο δίνουν σε γεύση έχεις δίκιο.. next time
καλό μεσημέρι και σε εσένα

Amali said...

Εφή ευχαριστούμε και καλό μεσημέρι

Amali said...

Μέτη αφού είναι η αδυναμία σου, κόπιασε...

** Ναι μύρισε Χριστούγεννα...

Amali said...

Εγινε ελπινίκη όταν τη φτιάξεις πες μας...
καλό μεσημέρι

Amali said...

Μαρία, ευτυχώς εμείς στη Χαλκίδα τα βρίσκουμε άφθονα και σε καλή ποιότητα...
κλαό μεσημέρι

rena said...

Ομολογώ πως δεν έχω ξαναδοκιμάσει!

Ροδούλα said...

Με σέσκουλα τα τρωμε στην πατρίδα μου την Κύπρο, αλλά εδώ δυσκολεύομαι να τα βρω. Θα δοκιμάσω με σπανάκι, δεν τα έχω ξαναδοκιμάσει έτσι.
Ευχαριστούμε πολύ
Καλό βράδυ!

mia said...

Απο τις πιο όμορφες γεύσεις ....τα έχω φάει πολλές φορές ....καλησπέρα ...

Εφη said...

Νόστιμος συνδυασμός πρέπει να είναι και κρατιέται για εφαρμογή!

Tante Kiki said...

Νόστιμη κι αγαπημένη σαλατούλα...κι εγώ έτσι την φτιάχνω αλλά και με άσπρα φασόλια και σάλτσα σαν κυρίως πιάτο!!

SpIrToKoYto said...

δεσποινίς Αμαλίααααααααα...
να είσαι καλά...
μόλις μου έλυσες το πρόβλημα τί να κάνω το ολόφρεσκο σπανάκι που μου περίσσεψε από τη σπανακόπιτα χθες...
ψαράκια και τη σαλατούλα σου σήμερα για μας...
φιλιά κι ευχαριστίες...-:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...