Wednesday 12 September 2012

Μελιτζάνες αλά ιταλικά

Η συνταγή αυτή είναι μίξη δύο ιταλικών συνταγών που έχω από την ξαδέλφη μου την Πόπη, που ζει στην Ρώμη.
Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτα-κρεμμύδι στο φούρνο και μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο.
Ένα πιάτο με μεσογειακές γεύσεις όπου την ιταλική πινελιά δίνει η ρικότα και η μοτσαρέλα.
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε!

Χρειαζόμαστε:
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, χωρίς το φύτρο
450 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
6-7 κουταλιές ελαιόλαδο
μαντζουράνα, ρίγανη, θυμάρι (λίγο από το καθένα)
ελάχιστο κύμινο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
200 γρ. μοτσαρέλα
250 γρ. ρικότα
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη,
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Κόβουμε τις μελιτζάνες κάθετα σε 3 φέτες.
Βάζουμε για μία ώρα τις φέτες σε νερό με λίγο αλάτι, για να ξεπικρίσουν.
Κατόπιν τις ξεπλένουμε, τις στεγνώνουμε και τις χαράζουμε σταυρωτά στην μία πλευρά.
Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν τα πολλά πολλά λάδια.
Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε σε 6-7 κουταλιές λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κονκασέ, τον πελτέ, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό (περίπου 3 κουταλιές).
Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα 15 λεπτά ή μέχρι να μείνει με το λάδι της.
Λαδώνουμε ελάχιστα ένα πυρέξ και στρώνουμε στη βάση του τις μελιτζάνες.
Από πάνω απλώνουμε την σάλτσα, ώστε να καλύψει όλες τις μελιτζάνες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ρικότα και τη τριμμένη γραβιέρα.
Η ξαδέλφη μου αντί για γραβιέρα, βάζει τριμμένη παρμεζάνα.
Δοκιμάζουμε το μείγμα τυριών. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι, γιατί η ρικότα είναι ανάλατη.
Μοιράζουμε το μείγμα των τυριών επάνω στην σάλτσα.
Απλώνουμε όσο καλά μπορούμε τα τυριά και στα κενά βάζουμε τη μοτσαρέλα, σε μικρά κομμάτια.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Η φρυγανιά και το λάδι θα δημιουργήσουν μια κρούστα στην επιφάνεια του φαγητού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθ. Κελσίου, για 50΄.
Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15΄.
Δεν σερβίρουμε αμέσως, όσο το φαγητό είναι πολύ ζεστό, γιατί δεν θα κοπεί όμορφα σε κομμάτια.
Όταν κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το νόστιμο φαγάκι μας.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

52 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Μεσογειακές γεύσεις και αρώματα συνδυασμένα με την αγαπημένη μου μελιτζάνα!
Αυτό το φαγάκι είναι απολύτως του γούστου μου Ειρήνη μου!
Κι επειδή οι μελιτζάνες ποτέ δεν λείπουν από το σπίτι μας, θα το φτιάξω συντομώτατα!
Φιλιά, καλή σου μέρα!!!!

Unknown said...

Πολύ ωραίοι κλασικοί συνδυασμοί!!!Καλημέρα!:)

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Μελιτζάνες;
Το αγαπημένο μου! Βάζω φέτα συνήθως.
Αυτή την εκδοχή δεν την γνώριζα.

Α, και να σας πω κορίτσια πως έφτιαξα στους συμπεθέρους το ζελέ με γιαούρτι και σοκολάτα και τους άρεσε πολύ!!

Φιλιά Ειρήνη σε όλα τα κορίτσια μου!

Unknown said...

Είναι πολύ ωραία η συνταγή αυτ'η Ειρήνη!Την κάνω συχνά γιατί οι μελιτζάνες μας αρέσουν πολύ,ειδικά οι άσπρες που είναι ιδιαίτερα γλυκές!Όταν δεν βρίσκω ρικότα χρησιμοποιώ κατίκι Δομοκού που πλησιάζει γευστικά και παρμεζάνα,Όμως νομίζω ότι και η ελληνική φέτα δένει υπέροχα..το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο,αν και λίγο βαρύ λόγω της προπαρασκευής του στο τηγάνι.Καλό μεσημέρι Ειρήνη με φιλιά πολλά,πολλά.

Lila Xagorari said...

Πολύ ωραία η ανάμειξη των 2 συνταγών!!!!

Μαριλένα said...

αγαπάμε μελιτζάνες οικογενειακώς!
οπότε Ειρήνη, καταλαβαίνεις.. :Ρ

την καλησπέρα μου :))

Ερμιόνη said...

Μόνο να φανταστώ μπορώ τη νοστιμιά αυτού του πιάτου!
Ωραία η γέμιση, αλλά και τα τυράκια από πάνω του δίνουν άλλη χάρη!
Φιλιά

Anonymous said...

Μμμ νοστιμότατες φαίνονται οι μελιτζάνες σου Ειρήνη κι εύκολες! Μπράβο σε εσένα για την συνένωση των συνταγών αλλά και στην ξαδέρφη στη Ρώμη για τις αρχικές συνταγές! Ευκαιρία να δώσουμε και λίγο Ιταλικό αέρα στην κουζίνα μας :) Φιλιά!

Eri said...

Τέλειο το φαγάκι σου Ειρήνη μου, τρελαίνομαι για το κύμινο σε συνδυασμό με την ρίγανη δεν ξέρω νομίζω ότι αυτά τα δυο συμπληρώνουν το ένα το άλλο και με την σάλτσα και τα τυράκια, ένα τέλειο χορτοφαγικό γεύμα!
Φιλιά πολλά φίλη μου!

Maria B. said...

Ειρηνάκι μου, παρόμοια συνταγή κάνω και εγώ μόνο που αντί για κίτρινα τυρια βάζω λίγο κίτρινο και περισσότερη φέτα.
Είναι όνειρο η προτασή σου !!!

φιλιά πολλά και καλό μεσημέρι !!

Chrisi said...

Αυτό πρέπει να έχει γεύση απίθανη πολύ δένουν όλες οι γεύσεις μεταξύ τους,θα το έχω υπόψιν μου όσο έχει ακόμη μελιτζάνες ,φιλιά πολλά.

Anonymous said...

Kαι έλεγα πως θα χρησιμοποιήσω τις μελιτζάνες που μου έδωσε ο πεθερός μου!Πολύ ωραία ιδέα;)

Unknown said...

Ωραία συνταγή Ειρήνη...Πρέπει να είναι πολύ εύγευστη... καταγράφεται...Φιλιά

Stella's Κουζινομπερδέματα said...

Αγαπημένα όλα τα υλικά, Ειρήνη!
Και ο συνδυασμός τους, με εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Καλό απόγευμα!

Helen Gr said...

Εξαιρετική πρόταση, Ειρήνη μου, Μεσογειακές γεύσεις και αρώματα, ωραία συνδυασμένα υλικά-η μελιτζάνα είναι η αγαπημένη!
Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ!
Φιλάκια

Vasia B. said...

Πολύ νόστιμο φαγητό Ειρήνη μου!!Το φτιάχνω πολύ συχνά το καλοκαίρι αλλά χρησιμοποιώ φέτα και ρεγκάτο μόνο!
Θα το δοκιμάσω όμως και με τα τυριά που μας προτείνεις!!
Καλό σου βράδυ!!!

Taelia88 said...

Η μελιτζάνα μου αρέσει σε όλες της τις μορφές!! Η πρότασή σου είναι τέλεια!!! Και τα τυριά θα κάνουν την μελιτζάνα γλύκισμα!!!!
Καλό βράδυ να έχεις, φιλιά!!!

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, όλα τα υλικά συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους, δίνοντάς μας ένα πολύ νόστιμο φαγάκι. Ότι πρέπει για σένα, που τόσο πολύ αγαπάς την μελιτζάνα. Όχι ότι εμείς πάμε πίσω!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Cinemarion, κλασσικός μεσογειακός συνδυασμός υλικών, που μας δίνει έξοχο αποτέλεσμα.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Γιαγιά Αντιγόνη, δύσκολα να βρούμε κάποιον που δεν αγαπά τις μελιτζάνες. Στο συγκεκριμένο φαγητό, δεν προστίθεται φέτα.
Χαιρόμαστε που άρεσε στους συμπεθέρους σας, το γλυκάκι μας. Δροσερό και νόστιμο, ότι πρέπει για την εποχή, μια και η ζέστη κρατάει ακόμη.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Φωτεινή, από όσο ξέρω από την ξαδέλφη μου, δεν βάζουν φέτα στην Ιταλία. Παρόλα αυτά, αν κάποιος θέλει μπορεί να την προσθέσει, σύμφωνα με το γούστο του. Το φαγητό θα γίνει εξ' ίσου νόστιμο.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, ωραιότατη και πετυχημένη.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα, αν αρέσουν οι μελιτζάνες και στο Ραφάκι, αυτό το φαγάκι θα το αγαπήσει.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, πραγματικά τα τυριά, δίνουν εξαιρετική γεύση στο φαγητό, αλλάζοντάς το από μια απλή συνταγή με μελιτζάνες και σάλτσα, σε νόστιμη λιχουδιά.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Eleanna, μπορούμε να προετοιμάσουμε από το προγούμενο βράδυ τις μελιτζάνες και την σάλτσα. Την ημέρα που θα σερβίρουμε το φαγητό, θα κάνουμε την τελική σύνδεση. Έτσι θα φτιάξουμε πιο εύκολα την συνταγή, οργανώνοντας το χρόνο μας κατάλληλα.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

΄Ερη, τα ωραία αυτά μυρωδικά και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην συνταγή, της δίνουν την ωραία τους γεύση και το άρωμά τους. Μεσογειακά και αναντικατάστατα!! Και τα τυράκια βέβαια, δίνουν τον δικό τους γευστικό τόνο στο φαγητό.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι, αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε φέτα, αν και στην συνταγή δεν προτείνεται, εφ' όσον είναι Ιταλικής προέλευσης και η φετούλα είναι το δικό μας, ελληνικότατο τυράκι. Είναι όμως θέμα γευστικής προτίμησης το πως θα το μαγειρέψει ο καθένας μας, τελικά. Δεν βάζω φέτα, δεν την θέλει καθόλου η κόρη μου. Όνειρο, οι μελιτζάνες!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Neli, καλές μελιτζάνες, βρίσκουμε πια και τον χειμώνα, όπότε δεν έχουμε χρονικό περιορισμό. Φτιάχνουμε την συνταγή όποτε θέλουμε. Βέβαια τώρα που είναι ακόμα στην εποχή τους, είναι νοστιμότερες.
Καλό βράδυ.

Effie's Sweet Home Designs said...

Πολύ νόστιμο!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Χρυσούλα, οι μελιτζάνες του πεθερούλη σου, θα γίνουν η καλύτερη πρώτη ύλη, για την συνταγή αυτή. Δοκίμασέ την!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Eva, από την πρώτη στιγμή που είδα τις δύο συνταγές, σκέφθηκα ότι αν τις μαγείρευα μαζί σαν μία, θα είχα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Τελικά είχα δίκιο. Γίνεται ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, με βάση την μελιτζάνα.
Καλό βράδυ.

Tante Kiki said...

Ειρήνη, το φάγατε όλο το ταψί;;;; Γιατί αν όχι ...στείλε μου το υπόλοιπο σε παρακαλώ... πληρώνω όσο όσο!!-:))
Ζωγράφισες, φαντάζομαι νοστιμιά!!!
Υπέροχος ο συνδυασμός!
Καλό σου βράδυ!

Ειρήνη Ε. said...

Στέλλα, με γνωστά και αγαπημένα σε εμάς υλικά, πετυχαίνουμε με τον σωστό συνδυασμό, να έχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.
Καλό βράδυ.

eleni said...

Πολύ ωραία συνταγή....
Φιλιά!!!

Βίκυ said...

Τις λατρεύω τις μελιτζάνες...!!!!!!

mari beika said...

Λατρεύω τις μελιτζάνες και όλα τα φαγητά τους οπότε!!πολύ νόστιμα υλικά!!
Φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, όπως βλέπω και στα σημερινά σχόλια, δεν υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει η μελιτζάνα. Από τα πιο νόστιμα λαχανικά, που μας επιτρέπει να φτιάξουμε ένα σωρό νόστιμες συνταγές, σαν την σημερινή.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Βάσια, είναι ένα νόστιμο πιάτο, που θα το πρότεινα για όλες τις εποχές, κυρίως βέβαια το καλοκαίρι, που οι μελιτζάνες είναι πιο γλυκές. Όπως είπα και στο Μαράκι, φέτα δεν προτείνεται για το φαγάκι αυτό, καθότι Ιταλικής προέλευσης, αλλά αν μας αρέσει, γιατί όχι;
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Τίνα, ο όλος συνδυασμός θα σου αρέσει, αφού αγαπάς τις μελιτζάνες. Οπωσδήποτε, τα τυριά παίζουν ξεχωριστό ρόλο, στην τελική γεύση του φαγητού.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, από τα πιο νόστιμα και πλούσια σε γεύση φαγάκια, οι μελιτζάνες με τα τυριά και την σάλτσα!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Κική μου, δεν θέλουμε λεφτά από τους φίλους μας. Την αγάπη τους θέλουμε. Σου στέλνω όλο το ταψί με τις μελιτζάνες, κερασμένο από καρδιάς!!
Καλή σου μέρα.

Ειρήνη Ε. said...

eleni, από τις ωραίες συνταγές για μελιτζάνες. Για καλοφαγάδες!!
Καλη σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Βίκυ, στις μελιτζάνες λέμε ναι!!!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Mari, συνταγές με μελιτζάνες, φτιάχνω συχνά. Τις αγαπάμε όλοι στην οικογένεια. Με τον συγκεκριμένο συνδυασμό, γίνονται τόσο νόστιμες!!
Καλή σου ημέρα.

Selcouth said...

Άργησα να σχολιάσω και φαντάζομαι ότι οι μελιτζάνες θα έχουν εξαφανιστεί... Καλά να πάθω!
Υπέροχες Ειρήνη μου! Δώστε μου συνταγές με μελιτζάνες και δεν θέλω τίποτα άλλο (σχετικό αυτό, αλλά λέμε τώρα)!

Καλό μεσημέρι!

kiki said...

Ωραία ιδέα! Μπορούμε και να τις ψήσουμε, σωστά;

ΜΕΤΗ said...

Αγαπημένο φαγητό οι μελιτζάνες με τα τυράκια!!!!

Φιλάκια , καλό βράδυ!!!!!!

Magda said...

Ειρήνη, μ' αρέσει πάαααρα πολύ το πιάτο σου αυτό. Λατρεύω τις μελιτζάνες κι όλα τα τυριά που έχεις προσθέσει από πάνω είναι σκέτη αμαρτία!

Ειρήνη Ε. said...

Selcouth, μη μου στεναχωριέσαι. Όλο και κάτι έχουμε να σε φιλέψουμε. Νομίζω πως είμαστε τυχεροί, που κατοικούμε σε έναν τόπο, που λόγω της γεωγραφικής θέσης και το κλίματός, όλα αυτά τα καλούδια τα βρίσκουμε πανεύκολα.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Κική, βεβαίως μπορούμε να τις ψήσουμε, αφού τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι, τηγανίζοντας τες, γίνονται πιο νόστιμες!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Μέτη, αγαπημένη νοστιμιά οι μελιτζάνες, με πολλούς φανατικούς οπαδούς!!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Μάγδα, όσο να είναι τις έχει τις θερμιδούλες του. Αλλά δεν το φτιάχνουμε και κάθε μέρα!! Ας το απολαύσουμε λοιπόν.
Καλή σου ημέρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...