Tuesday 25 September 2012

Τυροπιτούλες με σφολιάτα

Τις προάλλες είχα φτιάξει μια συνταγή με σφολιάτα.
Είχα αγοράσει ένα κουτί με δύο φύλλα σφολιάτας, αλλά χρειάστηκα μόνο το ένα.
Το άλλο έμενε στην κατάψυξη παραπονεμένο. Σκεφτόμουν λοιπόν τι να το κάνω.
Αφού απέρριψα μεγαλεπήβολες ιδέες για εντυπωσιακές συνταγές, λόγω έλλειψης χρόνου, έφτιαξα απλές, πανεύκολες, αλλά πεντανόστιμες τυροπιτούλες, στο πιτς φιτίλι!!
Περιττό να σας πω ότι έγιναν ανάρπαστες, δεν πρόλαβαν την επόμενη ημέρα!
Τραγανό και απολαυστικό το φύλλο, ωραιότατη και γρήγορη η γέμιση, έδωσαν ένα απολαυστικά γευστικό αποτέλεσμα μέσα από μια ταπεινή τυροπιτούλα.
Έχουν γίνει από τις αγαπημένες όλων των μελών της οικογένειας, που μου ζητούν να τις φτιάξω και με άλλου είδους τυράκια, κάτι που θα γίνει άμεσα.
Η αναλογία που σας δίνω είναι για 2 φύλλα ( 1 πακέτο) μακρόστενης σφολιάτας, σαν αυτή που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.
Αφιερώνω την σημερινή ανάρτηση στην Αχτίδα, από το blog « Έγινα 60 ε και?» ,και της εύχομαι από καρδιάς γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην αγκαλιά της αγαπημένης της οικογένειας και των φίλων της.
Αχτιδούλα, τυροπιτούλα μας ζήτησες και δεν σου χαλάμε το χατίρι!!
Πάμε να δούμε πως θα τις φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
2 φύλλα σφολιάτας μακρόστενα
250 γρ. φέτα
100 γρ. γραβιέρα
1-2 αυγά, χτυπημένα
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
3-4 κουταλιές γάλα εβαπορέ
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιπλέον:
1 αυγό
λίγο νερό
Στην πράξη:
Λιώνουμε την φέτα, καλά με το πιρούνι. Τρίβουμε την γραβιέρα στον χονδρό τρίφτη. Βάζουμε τα τυριά σε μπολ.
Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τον ξερό δυόσμο, το γάλα εβαπορέ, το μοσχοκάρυδο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί αλάτι, γιατί και η φέτα και η γραβιέρα έχουν αρκετό. Καλό είναι όμως να το ελέγξουμε.
Σε δύο ταψάκια, απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Σε καθένα από αυτά, βάζουμε από ένα φύλλο σφολιάτας.
Υπολογίζουμε το μέσον κάθε φύλλου και από εκεί και κάτω τοποθετούμε δώδεκα μπαλίτσες γέμισης, σε απόσταση η μια από την άλλη.
Με πινέλο και λίγο νερό βρέχουμε ελαφρά το φύλλο ανάμεσα στις μπαλίτσες γέμισης. Έτσι θα κολλήσει καλύτερα το άλλο μισό φύλλο με το οποίο θα καλυφθούν.
Πιάνουμε την άκρη της σφολιάτας από την μεριά που δεν έχει γέμιση και την φέρνουμε επάνω στο υπόλοιπο φύλλο, σκεπάζοντας το μέχρι την άλλη άκρη.
Πατάμε με το χέρι μας ανάμεσα σε κάθε "βουναλάκι" γέμισης που έχει σχηματιστεί, έτσι ώστε να κολλήσουν καλά το επάνω κομμάτι ζύμης με το κάτω.
Με κοφτερό μαχαίρι ή ροδάκι ζύμης κόβουμε ξεχωρίζοντας την μια τυροπιτούλα από την άλλη.
Πατάμε με ένα πιρούνι φαγητού τις άκρες κάθε τυροπιτούλας, να κολλησουν καλά και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Με το ίδιο πιρούνι κάνουμε δυο τρία τρυπήματα σε κάθε μία, για να ψηθεί η ζύμη ομοιόμορφα.
Χτυπάμε καλά το αυγό με λίγο νερό σε ένα μπολάκι.
Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε κάθε τυρόπιτα καλά.
Βάζουμε το ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθ. Κελσίου.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι τυρόπιτες.
Το άλλο ταψί το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να ψηθεί το πρώτο, για να παραμείνει η σφολιάτα μας κρύα.
Έτσι ψήνεται πιο σωστά και το φύλλο γίνεται πιο αφράτο και κριτσανιστό. Αυτό είναι το μυστικό για το σωστό ψήσιμο της σφολιάτας.
Πρέπει απαραιτήτως έως να μπει στο φούρνο, να παραμένει κρύα.
Μπορούμε αν θέλουμε να ψήσουμε και τα δύο ταψιά μαζί, στον αέρα, για πιο γρήγορα.
Αφού ροδίσουν οι τυροπιτούλες μας, τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις απολαμβάνουμε ζεστές-ζεστές.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

59 comments:

Anonymous said...

'Οτι πρέπει για πρωινό!!Να χα ένα τώρα ..!!!

Lila Xagorari said...

Καλημέρα, όλες τις ευχές μας και τις προσευχές μας στην Αχτίδα μας!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ said...

Ότι πρέπει για πρωινό και βραδινό.Μου θύμισες όταν ήμουν μικρή που παρακαλούσαμε τη μαμά να μας φτιάξει.

purpleleath said...

Πεντανόστιμα φαίνονται!!!

paraxeno pirouni said...

Από ό,τι κατάλαβα αν είναι κρύο το φύλλο δεν φουσκώνει πολύ; Ωραία η τυροπιτούλα και η τυρο-γέμιση με τα αρωματικά που έχει! Για κολατσιό μια χαρά! :)

Chrisi said...

Μαρέσει πολύ όταν είναι ζεστή αυτή η τυροπιτούλα,καλημέρα μας και φιλάκια πολλά.

Unknown said...

Υπέροχες και λαχταριστές!:)

Unknown said...

Υπέροχες τυρόπιτες Ειρήνη μου...νοστιμότατες και εύκολες...Καταγράφω την συνταγή για να την δοκιμάσω..Φιλιά πολλά...

eleni said...

Ειρήνη,πραγματικά γρήγορη,μα και τόσο νόστιμα τα τυροπιτάκια σου!
Πού να μείνουν για την άλλη ημέρα,ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.Οι κόρες μου θα τα είχαν εξαφανίσει.
Φιλιά!

simonmad said...

Τρελαίνομαι για σφολιάτα και ειδικά με γέμιση τυριού! Μου άρεσε το κολπάκι με το φύλλο που το σκεπάζεις με το άλλο μισό, μειώνει κατά πολύ το χρόνο προετοιμασίας.
Πολλά φιλιά!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Ειρήνη μου έχεις ιδιαίτερο τρόπο στην κάλυψη!
Μια γρήγορη συνταγή για την τεμπελιά μου!

Και από εδώ να δώσω ευχές στην Αχτιδένια μας!

Κορίτσια φιλιά!!!!

Μαριλένα said...

τόσο νόστιμες!!

καλησπέρα :)

Selcouth said...

Λατρεύω τις τυρόπιτες! Μια πολύ ωραία ιδέα και συνταγή για τα φύλλα σφολιάτας που μου περισσεύουν μερικές φορές.
Εχθές ήσασταν φανταστικές! Πάντα τέτοια κορίτσια! Λίγο πιο αργά μόνο, για να προλαβαίνω ολόκληρη την εκπομπή! Χα,χα,χα!

Καλό μεσημέρι Ειρήνη!

ΕΛΕΝΑ said...

Από το πρωί τις θαυμάζω αλλά περίμενα να σερβιριστούν οι φίλοι μας πρώτα χα χα χαα!!!!
Ζεστές ζεστές είναι ένα όνειρο!!!!
Γεια στα χέρια σου Ειρηνάκι!!!
Φιλιά!!!

Maria B. said...

Εγώ πάλι Λενάκι μου που τις χάζεψα πρωϊ - πρωϊ και μου ανοίξανε την όρεξη και απο τότε τις έχω όλο στο μυαλό μου τι να πω ???? Ειρηνάκι μ'αρέσει τρελλά η σφολιάτα και τα υλικά της γέμισης που χρησιμοποιείς είναι αυτά που προτιμώ περισσότερο, ακόμη και στο μοσχοκάρυδο έπεσες μέσα. Ποτέ όμως δεν καταφέρνω να τις φτιάξω όπως θέλω γιατί μια ο ένας δεν θέλει κάτι, μια ο άλλος και ετσι μένω εγώ τελικά η παραπονεμένη !!!! Θα πάρω λοιπόν 2-3.... λέμε τώρα )ΡΡΡ απο τις δικές σου που είναι πολύ πολύ λιμπιστικές !!!χιχιχι

Περαστικά στην αχτίδα και γρήγορα εύχομαι να γυρίσει στο σπίτι της και στην οικογενειά της !!!


φιλια πολλά πολλά και καλό μεσημέρι !!

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ η ξεμυαλισμένη μασούλαγα τυρόπιτες τόση ώρα και ξεχασα να ευχηθώ στην Αχτιδούλα!
Περαστικά της και σύντομα στο σπίτι της εύχομαι από καρδιάς!

Ερμιόνη said...

Ωραία τυριά και αγαπημένα μυρωδικά σε ένα πολύ γρήγορο και λαχταριστό ορεκτικό/σνακ!
Η καλύτερη αξιοποίηση της σφολιάτας!
Φιλιά Ειρηνάκι!

Eri said...

αμαν Ειρήνη μου τρέχουν τα σάλια, δεν μπορώ να αντισταθώ σε αυτη την άτιμη βουτυράτη σφολιάτα και τι ωραίες οι φωτο της διαδικασίας!
Φιλάκια πολλά φίλη μου!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Πολύ ωραία πιτάκια!!!!

Taelia88 said...

Απίθανες φαίνονται οι πιτούλες σου!! Πραγματικά γρήγορες! Περίμενα πως θα ήταν πιο δύσκολες!!!
Χθες δυστυχώς, δεν μπόρεσα να σας ακούσω! Είχε γενέθλια η θεία μου, και μας πήρε περισσότερο απ' όσο υπολόγιζα.. Ούτε ένα "γεια" δεν πρόλαβα να πω :(
Καλό απόγευμα!!

Villy @ For the love of Feeding said...

Μεγάλη αδυναμία οι πίτες!! Πεντανόστιμες πρέπει να είναι!

Δημιουργία said...

Σε τέτοιες τυροπιτούλες καλοψημένες και αφρατούλες Ειρήνη μου δεν λέμε ποτέ οχι.Καλή εβδομάδα να έχεις.

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Γιατί να αντισταθώ σε τέτοια λιχουδιά;;;

dhmhtra said...

Εύκολη αλλά πολύ χρήσιμη η συνταγή σου για ώρες που θέλουμε να κάνουμε κάτι γρήγορο και νόστιμο.
Φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Χρυσούλα, με ένα ζεστό καφεδάκι, μια αφράτη τυροπιτούλα, είναι το καλύτερο πρωινό.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα και εγώ εύχομαι από καρδιάς, να γυρίσει γερή στο σπίτι της.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Κατερινάκι, είναι κολατσιό για όλες τις ώρες. Εύκολο και γρήγορο.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Purpleleath, αφράτες και νόστιμες!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Fuat Gencal, they are delicious!

Ειρήνη Ε. said...

Dark, πρέπει να είναι κρύο το φύλλο, για να φουσκώσει σωστά και να ψηθεί ωραία, η σφολιάτα. Όταν ζεσταθεί, δεν γίνεται καλό. Τα μυρωδικά, αρωματίζουν όμορφα την γέμιση.
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Νέλη, ζεστή ζεστή είναι χάρμα. Να σου πω όμως, μου αρέσει να την τρώω και κρύα!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Cinemarion, τραγανή, μυρωδάτη η τυροπιτούλα, με υπέροχη γεύση!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Εύα, είναι εύκολες και γρήγορες. Ώσπου να πεις κύμινο, είναι στον φούρνο και ψήνονται!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, πράγματι εξαφανίζονται με το που θα τις σερβίρω στο τραπέζι!! Μπορεί να είναι απλές στην εκτέλεση, αλλά από γεύση....!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Simonmad, γίνονται πολύ εύκολα με το κόλπο αυτό οι τυροπιτούλες. Σκεπάζεις, κόβεις έτοιμες!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Γιαγιά Αντιγόνη, κάνουμε ότι μπόρούμε για να γίνει πιο εύκολη η ζωή μας!!
Η Αχτίδα, έχει την αγάπη όλων μας!!
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα, νόστιμες και λαχταριστές!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Selcouth, κάπως έτσι αξιοποιούμε την περισσευούμενη σφολιάτα, φτιάχνοντας μια νόστιμη και εύκολη συνταγή. Δεν πετάμε τίποτα, το έχουμε ξαναπεί.
Σε ευχαριστώ εκ μέρους των κοριτσιών. Ήταν καταπληκτικές χθες!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, σαν καλές οικοδέσποινες που είμαστε, πρώτα θα τρατάρουμε τους φίλους μας και μετά θα τις γευτούμε εμείς!!
Όλοι ευχόμαστε τα καλύτερα στην Αχτίδα.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι, θα σου πω τι να κάνεις. Θα φτιάξεις την μισή δόση και θα τις απολαύσεις όλες μόνη σου!!! Δεν ξέρω βέβαια αν θα προλάβεις, γιατί νομίζω ότι αυτοί που σου κάνουν τους δύσκολους, θα θέλουν να φάνε πρώτοι!!
Για την ώρα, πάρε από αυτές όσες θέλεις!!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, τέτοια ορεκτικά θέλουμε. Γρήγορα και νόστιμα!! Η τυροπιτούλα ορεκτική και λαχταριστή, μας περιμένει!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έρη και εγώ που τις βλέπω, το ίδιο παθαίνω τώρα. Που να τις προλάβει η επόμενη ημέρα!! Μέσα από τις φωτογραφίες της διαδικασίας παρασκευής τους, φαίνεται πόσο εύκολα γίνονται!!
Καλό βράδυ.

Anonymous said...

πολυ καλή ιδέα αλλά και πρόταση....να σαι καλά .....

Ειρήνη Ε. said...

Βάσω, ωραιότατες οι τυροπιτούλες. Από τις πιο νόστιμες και αγαπητές, ατομικές πίτες!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Τίνα, δεν είναι καθόλου δύσκολες. Είναι οι πιο εύκολες τυροπιτούλες που φτιάχνω.
Μακάρι να μπορούσες να είχες ακούσει τα κορίτσια. Ήταν φανταστικές! Την επόμενη φορά!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Villy και εγώ έχω αδυναμία στις πίτες! Και στα "τυροπιτοειδή", ακόμα περισσότερο!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Δημιουργία, πως να αντισταθούμε και να πούμε όχι, σε τόσο αφράτες και νόστιμες πιτούλες; Γίνεται;; Όχι!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ευγενία, δεν βρίσκω το λόγο να αντισταθείς σε αυτήν την λιχουδιά! Γι' αυτό λοιπόν, δοκίμασέ την!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Δήμητρα, όταν βιαζόμαστε και θέλουμε κάτι γρήγορο και νόστιμο, είναι ιδανικές!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

homemade, είναι μια εύκολη αλλά κυρίως νόστιμη ιδέα, για ατομικές πιτούλες.
Καλό βράδυ.

Βίκυ said...

Τέλεια και για όλες τις ώρες για μικρούς μεγάλους

Ειρήνη Ε. said...

Βίκυ, για όλες τις ώρες, για καλοφαγάδες ανεξαρτήτου ηλικίας!
Καλό βράδυ.

Effie's Sweet Home Designs said...

Ειρήνη μου μπορώ να τις φάω όλες!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, δεν σε αδικώ!! Είναι λαχταριστές!!
Καλή σου ημέρα.

Marcela Gmd said...

Delicious!!! would you like to follow each other?
Besos, desde España, Marcela♥

kiki said...

Νόστιμες, απλές και εμφανίσιμες!

Ειρήνη Ε. said...

Marcela, welcome to our blog. I hope you can find favorite recipes, in here.
Have a nice weekend.

Ειρήνη Ε. said...

Κική, όσο απλές φαίνονται, άλλο τόσο νόστιμες είναι. Χωρίς κόπο, αλλά με τρόπο!
Καλή σου ημέρα.

Unknown said...

Αν βαλβάλο μόνο γραβιέρα τριμμένη;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...